Pressmeddelande: Vänskapsföreningen fuskar med anställningar

VÄNSKAPSFÖRENINGEN

Förening i Malmö fuskar med anställningar, håller inne lön och hotar fd anställd. Företrädaren är känd för antisemitiska uttalanden och
kopplingar till hatpredikant. Vänskapsföreningen i Skåne är en ideell föreningen som beviljats projektpengar från myndigheter och kommuner för att driva projekt för demokrati och jämställdhet.

En av huvudpersonerna bakom föreningen, Muhammed Khorshid, har uppmärksammats i media efter att han kallat judar för ”orena oäktingar” på facebook och poserat på bild med en känd hatpredikant som anser att homosexualitet är en sjukdom (1). Khorshid var vid tillfället en av Liberalernas kandidater till kommunfullmäktige i Malmö.

Vänskapsföreningen i Skåne har haft anställda anslutna till vår fackföreningen, Malmö LS av SAC, som sades upp helt utan grund några veckor efter att Khorshid synts i media. Innan de sades upp fick våra medlemmar höra att Khorshid inte skulle vara kvar i föreningen. I samband med uppsägningarna har vi upptäckt flera brott mot bland annat lagen om anställningsskydd (LAS) som föreningen gjort sig skyldig till. Till att börja med har föreningen inte haft någon som helst saklig grund för att säga upp våra medlemmar. När vi har påpekat
detta så hävdar föreningen att de inte behöver det, eftersom våra medlemmar varit provanställda. Enligt LAS får arbetsköpare teckna provanställningar om högst 6 månader. Efter 6 månader går anställningen över i en tillsvidareanställning. En av våra medlemmar hade vid
uppsägningstillfället varit anställd i över 8 månader. Utöver detta så väntar båda våra medlemmar fortfarande på lön som föreningen inte betalat ut.

Efter att vi meddelat föreningen att de inte kan göra på det här viset så har vi fått en drös med fejkade anställningsavtal, efterhandskonstruktioner och falska anklagelser riktade mot våra medlemmar. På ett avtal har föreningen strukit över ”provanställning” och ersatt med ”visstid”, för att försöka komma undan med den ogiltiga uppsägningen.

När vi kallat föreningen till förhandling så har Muhammed Khorshid dykt upp och meddelat att föreningen vägrar att rätta sig efter reglerna i LAS. Efter att vi försökt ställa frågor om de fejkade avtalen som han inte kan svara på, har han sagt att han inte är ombud för föreningen.

En gång till har vi försökt förhandla med Vänskapsföreningen i Skåne, som även den gången misslyckats med att skicka ett ombud. Vi har inte hört ett ord från föreningens ordförande Karl-Erik Hängeryd. Khorshid har även ringt ett telefonsamtal till en av våra medlemmar där han varit hotfull och vägrat uppge vem han är.

Den här föreningen får alltså statligt och kommunalt stöd för bland annat arbete mot extremism och för att driva integrationsprojekt i Malmö. Vi anser att detta är högst olämpligt, då Vänskapsföreningen i Skåne behandlar sina anställda oerhört respektlöst, vägrar följa
grundläggande arbetsrättslagstiftning och uppenbarligen fortfarande samarbetar med Muhammed Khorshid trots hans antisemitiska uttalande och hans kopplingar till hatpredikanten.

Malmö LS av SAC malmo.ls@sac.se

2019-01-15

(1) https://www.expressen.se/kvallsposten/l-politiker-om-judar-orena-oaktingar/