Om ZADS

Zalandoarbetares Driftsektion - ZADS är arbetsplatssektionen för dig som jobbar på Zalandos lager i Brunna. Driftsektionen har över 100 medlemmar på arbetsplatsen och fortsätter att växa.

<<Tillbaka

Bakgrunden till bildandet av ZADS.

Det hela började för nästan 2 år sedan när en handfull av arbetarna på lagret besökte Socialt center Husby som SAC är med och driver. Efter några inledande möten bestämdes det ganska snart att starta en driftsektion som fick namnet Zalandoarbetares Driftsektion, ZADS.

Företaget svarade minst lika snabbt med att försöka avskeda två av sektionens medlemmar som de bedömde var ledande. Men där sköt sig företaget i foten för när ZADS bestred avskeden på en förhandling med 12 av sektionens medlemmar närvarande, förstod företaget sitt misstag och drog hastigt tillbaka avskeden, vilket fick till följd att sektionens medlemsantal explosivt ökade och idag organiserar sektionen över 100 av arbetsplatsens anställda.

Efter otaliga förhandlingar rörande bristande arbetsmiljö där företaget konsekvent nekat sektionen alla eftergifter med hänvisning till att sektionen saknar kollektivavtal, togs beslutet att strida för ett lokalt kollektivavtal mellan sektionen och företaget. Inte helt oväntat nekades även denna begäran varpå sektionen skickade varsel om stridsåtgärder i syfte att teckna kollektivavtal enligt de nya strejkrättsreglerna i LAS.

Uttalande från ZADS.

Vi kommer från jordens alla hörn för att söka ett liv i frihet utan förtryck och förföljelse. Allt vi vill ha är en trygg arbetsplats för ALLA anställda.

VI VILL INTE HA BRÅK! Vi vill bara sköta våra jobb, utan att bli skadade och hotade, och umgås med vänner och familj på vår fritid. Men så länge som cheferna fortsätter trakassera oss, ljuga för oss, ljuga om oss och vägra respektera oss genom att inte hörsamma våra krav, så tvingar dom oss att kämpa för vår rätt till en bra arbetsplats där vi alla kan känna oss trygga.

Konflikten rör den dåliga arbetsmiljön på lagret där många av oss länge känt oss rädda och trakasserade. Många av oss har slitit ut axlar och ryggar i arbetet och de flesta av oss har ingen eller liten möjlighet till vila under arbetstid.

Förut var vi medlemmar i Transportfacket men fick aldrig någon hjälp från dom. Därför valde vi att starta en egen fackförening där vi som är medlemmar själva bestämmer vad vi ska kämpa för och hur.

Vi är anslutna till SAC Syndikalisterna för att med deras stöd få tillgång till juridisk hjälp, ekonomisk hjälp vid strid samt utbildning i våra rättigheter.

Men det är vi som jobbar här som beslutar vad och hur vi ska göra via demokratiska omröstningar på medlemsmöten.

Vi brukade vara rädda på jobbet. Rädda för att få sparken. Rädda för att bli trakasserade. Rädda för våra Areamangers och rädda för våra Teamleaders.

MEN VI ÄR INTE RÄDDA LÄNGRE!

Vi är många och tillsammans är vi starka!

 - Styrelsen för Zalandoarbetares Driftsektion, ZADS.

Tillsammans har ZADS hittills:

    •    Försvarat 4 avsked
    •    Infört 5-minuterspauser
    •    Fixat fler toaletter
    •    Satt stopp för trakasserier om du pratar andra språk än svenska och engelska

Målet för ZADS är att Zalandos lager i norra Stockholm ska vara en arbetsplats där alla kan känna sig trygga och stolta över att arbeta!

<<Tillbaka