SAC i media

Nyhetsartiklar, debattartiklar, radioprogram och TV-inslag om SAC och våra fackliga strider.

Stort reportage i Expressen om Zalandos lagerarbetare

Expressen har talat med femton arbetare i Zalandos lager, som vittnar om bland annat om sexuella trakasserier från chefer, hot om avsked för att de engagerat sig fackligt, att inte få ta pauser vid behov och att inte få ha med sig telefonen till arbetsstationen trots att det finns behov av att kunna bli nådd av t.ex. barns förskola. En del av de som jobbar i lagret norr om Stockholm vågar inte säga ifrån för att de inte har permanenta uppehållstillstånd i Sverige och är oroliga för att bli av med jobbet.

Sergeij med arbetskamrater vann mot Amazon

Världens största företag, Amazon, försökte blåsa Sergeij Koloss och andra arbetare på lönen. Sergeij tog striden med hjälp av Stockholms lokala samorganisation (LS) av SAC. Tillsammans med kollegorna vann han över byggskurkarna som gav dem 3,5 euro i timmen i stället för den utlovade summan 17-19 euro i timmen.
– Hemma i Lettland hade vi åtminstone fått 5 euro, säger Sergeij till Aftonbladet, som gjort ett personporträtt av honom.

Fackförening av SAC i Agenda i SVT

I SVT:s Agenda den 7 februari berättar Stockholms LS medlem Maein hur han behandlades när han arbetade för en indisk restaurangkedja. Stockholms LS fackliga representant uttalar sig om de ofta grymma förutsättningarna för migrantarbetare i Stockholm.

Arbetade tolvtimmarspass sju dagar i veckan

Indian Garden är en restaurang som vunnit priser och blivit  positivt omtalad i media.  Nu har Arbetaren och ETC delat Maein Buyans berättelse om 12-timmars arbetspass som tog knäcken på honom. Han vill nu att andra ska få kännedom om de villkor som råder på flera indiska restauranger i Sverige. Tillsammans med sin fackförening Stockholms LS av SAC försöker nu Maein driva in den lön som Indian Garden är skyldig honom.

Arbetaren
ETC

Protester bland tågarbetare lönade sig

Fackklubbar, andra järnvägsarbetare och många andra visade solidaritet när Arriva velat säga upp huvudskyddsombudet Ola Brunnström. Han hade en central roll i fackförbundet Sekos organiseringsarbete mot ett hyvlingsförslag från arbetsköparen. Den lokala sekoklubben med arbetare i Pågatåg har länge legat i konflikt med Arriva kring frågor om bland annat arbetstid och toalettbesök för tågvärdar och lokförare.

Seko klubb Pågatåg hotade med vild strejk vid uppsägning av Ola, men strejken avblåstes när Arriva meddelade att han får behålla jobbet. SAC:s magasin Arbetaren var på plats utanför arbetsköparens kontor när beskedet kom, där även ett hundratal järnvägsarbetare väntade i solidaritet med sin kollega.

Arbetaren har även fler artiklar kring konflikterna i Pågatåg.

"Folk blir så glada att det är någon som pratar spanska"

Inom bygg, städ och restaurang jobbar de flesta som besöker Stockholms LS av SAC:s migrantorganisatör. Pamela Otarola innehar uppdraget som innebär att informera arbetare, främst på spanska, om deras rättigheter. Arbetaren har intervjuat henne om vad uppdraget innebär och om språkets betydelse i fackligt arbete.

Facklig seger med trakasserier som följd

En skadad fot, mobbing och trakasserier. Det får Joachim leva med på jobbet efter att ha fått en löneskuld utbetald med hjälp av Stockholms LS av SAC. 2017 kom han till Sverige med sin familj och fick jobb på ett café.

Omstörtande att alla får vara med?

Vad erbjuder syndikalismen för alternativ? Och hur kan facklig organisering leda fram till visionen? Dessa frågor berörs i en lång essä av Rasmus Hästbacka, medlem i Umeå LS av SAC. I inledningen beskriver han tanken att arbetare måste få "vara med och dela och bestämma" som omstörtande idag, och om den tanken verkställdes på bred front skulle vi hamna i en ny värld.

Fusket stoppades och löner betalades ut

Ett företag ville slippa betala ut lön till arbetare under deras uppsägningstid, genom att få personalen att sjukskriva sig. De konfronterades av fackföreningen Stockholms LS av SAC, som stod utanför restaurangen vid lunchtid och informerade om att företaget försökte fuska till sig skattemedel. Efter påtryckningar stoppades fusket och lönerna betalades ut.

Dags att plocka fram det politiska strejkvapnet

– Konsekvensen för den enskilde kommer att vara en enormt ökad otrygghet. Ju otryggare du är desto svårare är det för en fackförening att verka och upprätthålla en facklig närvaro. Att det blir lättare att bli av med folk påverkar även arbetsmiljöarbetet och arbete mot diskriminering, säger Frederick Batzler, SAC:s fackliga samordnare till Arbetaren.
Där uttrycker han sin kritik mot LO:s hantering av angreppet mot anställningsskyddet, men är också kritisk mot den egna organisationen.

Hur kan vi bli folkliga igen?

Med hopp om att syndikalismen ska växa inom och utanför SAC, och att ekonomisk demokrati ska bli folklig igen beskriver Rasmus Hästbacka tre sätt att gå tillväga för att nå dit; organisering på arbetsplatserna, fräscht språk, och genom att lyfta fram våra tidigare starka perioder ur historien. Självständig arbetarkamp för ekonomisk demokrati var ”mainstream” i USA under 1800-talet och början av 1900-talet, enligt artikeln som finns att läsa i Arbetaren.

"Vi jobbar på en annan marknad än svenskar"

Nu rapporterar även Expressen om de utländska städarbetare i Värmland som kämpar för att får rätt gentemot arbetsköparen. Expressen berättar om städarbetarna Katarzyna och Krzysztofs som genom fackföreningen Göteborgs LS av SAC, velat förhandla om arbetsvillkoren, men arbetsköparen har då vägrat.

Facket ser jobbet i Kristinehamn som en kontinuerlig anställning där bostad, företagskort och fast schema ingick och där arbetarna inte kunnat sluta självmant utan att behöva betala böter på 10 000 kronor till arbetsköparen. De driver också att det handlat om ett ogiltigt avsked, enligt Expressen.

Kräver städbolag på skadestånd

Två städarbetare ville förhandla om arbetsförhållande och löner. Arbetsköparen, ST24 Service AB, svarade inte på begäran om förhandling från fackföreningen Göteborgs LS av SAC som nu stämmer bolaget. Kort efter förhandlingsframställan blev arbetarna omplacerade, utan att ha kontaktat deras fackförening, vilket är ett brott mot förhandlingsskyldigheten. Detta enligt en artikel i Lag & Avtal, Sveriges största tidning om arbetsrätt. Den 2 maj blev städarbetarna tillsagda att återlämna nycklar, passerkort, bensinkort och arbetskläder, skriver Göteborgs LS i en stämningsansökan för brott mot förhandlingsskyldigheten. De kräver att bolaget ska betala 90 000 kronor i allmänt skadestånd till fackföreningen.

Blockad för att stoppa förslumningen

Stockholms LS av SAC kämpar för att fyra byggnadssnickare ska få ut sina löner. De har arbetat på flera av FLQ Byggkonsults byggprojekt i Stockholm. Underentrepenörerna Mega Group AB och Jozsef Lajko skyller på varandra och FLQ Byggkonsult vägrar att ta sitt lagstadgade entrepenörsansvar. På Täljöhalvön, BRF Havsutsikten, arbetade en av snickarna sammanlagt två månader på heltid med att bygga hus, ett arbete han överhuvudtaget inte fick betalt för. Stockholms LS av SAC protesterar och fortsätter tills dess att entreprenörerna tar ansvar för situationen.
Tidningen Arbetaren fanns på plats under en blockad som hölls på Täljöhalvön den 29 januari.

"Som servitris har jag sett slaveriet med egna ögon"

Läs en av våra medlemmars inlägg i debatten om den smutsiga krogbranschen i Malmö:

"Jag kollar på Hotell- och restaurangfackets hemsida. Båda de krogar som beskrivs av Johanna figurerar fortfarande på listan av arbetsplatser med "Schysta villkor". Det är en märkning som ska hänvisa kunder till företag som behandlar sina anställda bra. Min fråga är då: Hotell-och restaurangfacket, jag har kanske missat något, men sedan när har människoexploatering blivit schyst?

Arbetaren om branschkonferensen

Arbetaren besökte SAC:s branschkonferens som hölls i början av november, med fokus på de internationella gästerna.

"Det finns inga jobb på en död planet "

I en debattartikel skriver Lena Ericsson, medlem i Sundsvalls LS av SAC att vi måste agera nu. Annars kan det bli svårt att se våra barn i ögonen när deras framtid bryts ned. Lena tror att vi kan stoppa de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna och är själv med och tar ansvar för vår planets utveckling. Därför strejkade Lena 27 september.

30 anställda på Uppsala universitet kan klimatstrejka

Fredrik Bjarman, medlem i SAC och webbutvecklare vid Uppsala universitet berättar för tidningen Ergo att runt 30 anställda vid Uppsala universitet är medlemmar i fackförbundet SAC Syndikalisterna och därmed kan beräknas gå ut i strejk.

Målet är att så många som möjligt ska vara med och manifestera på Forumtorget i Uppsala och ställa krav på regeringen och näringslivet. Den globala klimatstrejken, Earth Strike, äger rum 27 september.

Världens ledare sviker de yngre generationerna

Det säger Erik Bonk, SAC:s generalsekreterare, i en debattartikel i Dagens ETC. Klimatrörelsens rop på hjälp från vuxenvärlden besvaras inte av de stora fackföreningarna.

"Varför är LO så rädda för att strejka? Varför är de så ovilliga att delta i en kamp som berör oss alla?"

"Vill vi strejka för kampen om klimatet så strejkar vi"

Fackföreningsrörelsen sviker barn och unga genom att inte vara med i klimatstrejken enligt en insändare i DN 15 september.
”Det är dags att påminnas att facken inte är något annat än sina medlemmar. Vill vi strejka för kampen om klimatet så strejkar vi. ”
SAC:s studieorganisatör Simon Hedelin svarar den insändare som säger att facken sviker.

Media fortsätter rapportera om våldsam arbetsmiljö på gruppboende

"Jag har aldrig under de år som jag har jobbat fackligt varit med om något liknande, att så många inom en personalgrupp blir så grovt misshandlade utan att man kommer till bukt med problemen och tiden bara går". Det säger Emil Boss, fackligt ombud, Stockholms LS av SAC till Expressen. 

Stridbara tornväktare i Ystad

Tornväktare blåser fel i luren från tornet i Mariakyrkan. De kräver förhandling med kommunen för att anställningsformen för den senast tillsatte i gruppen ska övergå i en tillsvidareanställning, helt enligt LAS (lagen om anställningsskydd) och efter snart tre års arbete i tornet.

Till stöd för tornväktarnas krav finns en kampanj med namninsamlingar, vilka kommer att överlämnas till kommunstyrelsen. Skriv under för att stötta tornväktarna och deras fackförening Kulturförvaltningen Ystad Driftsektion - KYDS.
Skriv på listan!

Våld varje dag för arbetare på gruppboende

”Varje dag jag jobbar utsätts jag för våld. Man är rädd att man inte kommer hem levande”

Det säger en anställd på ett gruppboende för vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och ett utåtagerande beteende till tidningen Mitt i Huddinge.
Stockholms LS av SAC är med och driver ärendet där chefen har polisanmälts för arbetsmiljöbrott. Det värsta ärendet på länge enligt det regionala skyddsombudet Emil Boss.

Läs om personalens oro för att bestraffas om de kritiserar säkerheten trots sparkar, slag och knuffar vardagligen och grova kroppsskador som frakturer och hjärnskakning.

Personalen: "Vi är rädda för våra liv"

SAC nappar på uppmaningen från Fridays for future: Klimatstrejk

LO tror inte att en politisk strejk kommer föra oss längre bort från klimathotet. SAC Syndikalisterna däremot anser att klimatrörelsens uppmaningar går i linje med syndikalismens tankar om ekologiskt hållbar produktion. Det är den enda fackföreningen som visar sitt stöd genom att varsla om strejk.

Låt oss fortsätta vara engagerade – med eller utan antistrejklagen

Den 1 augusti inskränks strejkrätten. Vi måste hitta nya kreativa sätt att strida för trygghet och bättre arbetsvillkor.
"Låt oss protestera, kalla saker vid deras rätta namn och exponera de makthavare som fattat besluten", skriver Emil Boss i Arbetaren. Han tycker att vi ska hitta inspiration i fria fackföreningar i Polen och Tyskland. De växer trots större inskränkningar än de som väntas här i Sverige.

"SAC toppar listan"

I en text om flygpersonals strejker nämns att SAC:s LS toppar listan över fackföreningar som ofta hamnat i konflikter. Vi kan ju själva lägga till att vi oftast vinner konflikterna.
Texten i ETC besvarar en läsares fråga: Varför strejkar flygpersonal så ofta?

Lärare strejkade mot inskränkningar i strejkrätten

Lärare på Stadsmissions Folkhögskola i Liljeholmen i Stockholm lade ned arbetet under en dag i protest mot lagförslaget som innebär inskränkningar i strejkrätten.
Med strejken vill lärarna i den syndikalistiska driftsektionen på skolan sätta fingret på vad de nya förbuden kan medföra.
Det var den 10 maj, samma dag som skolelever och studenter strejkar under parollen ”Students strike back”.

Inskränkt strejkrätt förvärrar social dumpning

ETC:
"De traditionella fackliga verktygen rår inte på förslumningen av arbetsmarknaden. Kollektivavtalen nonchaleras och det blir tyst om avtalsbrotten på grund av migrantarbetarnas otrygga situation. Den som förlorar sitt jobb förlorar ofta rätten att vistas i landet. Den svenska modellen slås ut när varken kollektivavtal eller arbetsdomstolen längre kan freda arbetstagarna. Resultatet blir cynisk exploatering, lönedumpning och osund konkurrens."

Arbetare fick "skitjobb" för att "trötta ut honom"

Arbetaren:

Stockholms LS av SAC är i konflikt med ett byggföretag i Stockholm angående exploatering av migranter.

Bussförare sätter SD-annonser i blockad

Bussförare i Stockholm vägrar köra fordon med SD-annonser. Motivet är en trygg arbetsmiljö och att motverka rasistisk reklam. Det är fackklubben av SAC Syndikalisterna för busschaufförer i Stockholm som varslar om blockaden. "Annonserna motsäger vad kollektivtrafiken ska stå för. Kollektivtrafik ska vara till alla. Allt från barn till pensionärer, och alla samhällsklasser."

Våldsam nazistorganisation vill demonstrera utanför utsatt fackförbund

Den 25 augusti kommer hundratals fackaktivister stråla samman i Stockholm för att demonstrera för att bevara strejkrätten. Samma dag planerar planerar den våldsamma nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) att hålla en demonstration i centrala Stockholm. Enligt uppgifter som Aktuellt Fokus har tagit del av, är ett av nazisternas mål att störa de arbetarvänliga aktivisterna.

Almedalen: Syndikalisternas tält vandaliserat

Fackföreningen Syndikalisterna har fått sitt tält i Almedalen vandaliserat. Någon har vänt upp och ner på tälttaket och slängt omkull saker inne i tältet.
– Det känns jävligt obehagligt, säger en representant för fackföreningen.

Kräv systemskifte i bolaget!

"Systembolaget bedriver inte bara en generellt tvivelaktig personalpolitik – nu visar de sig också redo att skuldbelägga fackligt aktiva. Vi har verkligen rätt att kräva något annat av ett offentligt ägt monopolföretag." Det skriver Arbetarens huvudredaktör Toivo Jokkala. 

Systembolaget pekar ut fackaktiva som problem

På Systembolaget vid Gullmarsplan i södra Stockholm anklagar facket ledningen för att försöka kartlägga och sparka tre anställda syndikalister. Genom att kalla in legitimerade psykologer för tiotusentals kronor vill Systembolaget genomföra djupintervjuer med de anställda för ”individuella kartläggningar”. Det visar anteckningar som Arbetaren tagit del av.

Syndikalister varslar om strejk på Systembolaget

Den syndikalistiska facksektionen, DFSA, varslar om en veckas strejk på Systembolaget i Stockholm. Strejken sker i protest mot arbetsköparens användande av “ofrivillig deltid” kombinerat med krav om att kunna hoppa in och jobba extra utan ersättning.

Syndikalister varslar om nationell kvinnostrejk

SAC Syndikalisterna varslar om en nationell kvinnostrejk för sina medlemmar den 8 mars. ”Vi ser oss som en del av den internationella arbetarrörelsens kamp för kvinnors rättigheter”, säger Micke Nordin från förbundets 8 mars-kommitté.

Förra året hölls stora protester i bland annat Polen, Argentina och på Island mot de stora lönskillnaderna mellan könen, inskränkningarna av aborträtten och våldet mot kvinnor. Den 21 januari samlades kvinnor i hela världen för att protestera mot installationen av USA:s nya president Donald Trump. Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, planeras nu för nästa steg: en global kvinnostrejk. I Sverige varslar SAC Syndikalisterna om strejk bland sina kvinnliga medlemmar.

– Högerpopulismen vinner mark i hela världen och de rasistiska partierna går framåt, i USA och i Europa. Men även på hemmaplan har vi stora problem, Sverige har en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i Europa, kvinnor sliter ut sig i arbetslivet och får lägre pension och även i de privata relationerna kvarstår många problem som att kvinnor i stor utsträckning fortsätter utsättas för misshandel och våldtäkt, säger Micke Nordin som är medlem i SAC:s 8 mars-kommitté.

Bakgrunden till beslutet om en nationell kvinnostrejk togs redan år 2015 på SAC:s förbundskongress. Syftet är att ta tillbaka kvinnodagen den 8 mars och göra den till en kampdag. Kvinnodagen instiftades av arbetarrörelsen, och handlar inte om att visa lite extra uppskattning, utan om att kvinnor ska alla rättigheter som män tar för givna, slår SAC fast. Men de jurdiska förberedelserna har tagit tid vilket är bakgrunden till att kvinnostrejken hålls först i år, och inte redan förra året, berättar Micke Nordin.

– Hittills har vi fått postiva reaktioner och det verkar finnas en stor kampvilja men vi vet inte än hur många som kommer att delta. Varje driftsektion måste själva varsla om strejk till Medlingsinstitutet vilket ska göras senast på fredag, den 24 februari. Efter det kommer vi veta hur omfattande strejken blir. 

Strejken rör bara era privatanställda medlemmar. Hur kommer det sig?

– Lagen om offentlig anställning förbjuder politisk strejk om den handlar om att påverka de inhemska förhållandena i Sverige. Därför tar vi det säkra före det osäkra och varslar bara i privat sektor i år. Offentliganställda kan självklart strejka ändå om det gäller de lokala förhållanden på arbetsplatsen, men då måste det göras ett större jobb från lokalt håll.

Eva Olsson

SYNDIKALISTER MANIFESTERADE FÖR LÄGERPERSONAL

Personalen inom kommunens lägerverksamhet arbetar under dåliga arbetsförhållanden. Det menar Syndikalisternas fackförbund som nu är i strid mot kommunen.
– Det är anskrämligt, säger Simon Hedelin, representant för Social- och vårdsyndikatet i Göteborg.

 

I tisdags genomförde Syndikalisternas fackförening Social- och vårdsyndikatet i Göteborgs en fysisk blockad utanför IFO (Individ- och familjeomsorg) i Kungsbacka. Omkring tio personer var på plats.

– Vi står här för att vi inte vill att personal ska jobba gratis, det är anskrämligt, säger Simon Hedelin.

Enligt ett pressmeddelande som delades ut i samband med blockaden arbetar personalen inom kommunens lägerverksamhet för barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer under väldigt dåliga arbetsförhållanden. Enligt det lokala avtalet måste personalen stanna kvar på lägergården nattetid – men de får ingen lön under de timmar som de sover. Och de måste sova på golvet, då det inte finns några jourrum, står det i pressmeddelandet.

– Nu vill vi att kommunen ska fixa adekvata jourrum, ha en långsiktig planering och styra upp det så att lägerverksamheten fungerar, säger Simon Hedelin.

Fackförbundet Kommunal ser också allvarligt på situationen.

– Det är av största vikt att personalen har rätt arbetsvillkor, vi vill att de som arbetar ska ha en god arbetsmiljö, säger Lena Laumann, ombudsman på Kommunal väst.

Norra Halland har även försökt nå representanter från kommunen för en kommentar.

"De arbetar enligt gällande avtal. I övrigt har jag inga kommentarer", skriver Eva Apelvi, chef för förvaltningen för Individ & familjeomsorg i ett mejl.

SOLNA LS ANMÄLER ARRIVA

Arriva utsätter trafikanterna för allvarliga säkerhetsrisker, enligt Solna LS som anmält företaget till trafikförvaltningen. En av fackets medlemmar har varnats flera gånger för att ha vägrat köra äldre bussmodeller med tunga pedaler, trots läkarintyg om att han ska slippa, skriver Arbetaren. 

BUSSFÖRARE EFTER AD:S DOM: "VI GJORDE RÄTT"

De syndikalistiska bussförarna vägrade köra bussar med SD-reklam av arbetsmiljöskäl. Nu fälls de i Arbetsdomstolen för att varslet var felaktigt. Men trots att de tvingas betala ett stort skadestånd till arbetsköparna säger bussförarna att om det krävs så gör de om blockaden. 

(För att läsa hela artikeln måste du vara prenumerant på tidningen Arbetaren. Teckna en prenumeration för 49 kronor per månad på www.arbetaren.se/prenumerera ) 

SD-PROTEST – KRÄVS PÅ 70.000 KRONOR

Syndikalisternas protest mot Sverigedemokraternas reklam i SL-trafiken blir en dyr historia för fackförbundet. (Inslaget börjar 2 minuter och 20 sekunder in i programmet). 

AD: KÖRA BUSS MED SD-REKLAM INTE SÅ FARLIGT

Syndikalisterna stoppade körningen av bussarna med reklam för Sverigedemokraterna direkt. Bussbolaget fick ingen chans att hantera följderna. Det skulle bolaget ha haft, anser AD. 

SYNDIKALISTERNA FÖRLORAR TVIST OM SD-REKLAM PÅ BUSSAR

När syndikalistfackets bussarbetarsektion i Stockholm vägrade köra bussar med reklam för Sverigedemokraterna inför valet 2014 bröt de mot medbestämmandelagen, det slår Arbetsdomstolen fast. 

SYNDIKALISTERNA FÖRLORAR TVIST OM SD-REKLAM PÅ BUSSAR

Syndikalisternas protest mot SD-reklamen i SL-trafiken 2014 blir en dyr historia för fackförbundet. 

SYNDIKALISTERNA FÅR BETALA FÖR BLOCKAD

Syndikalisternas Bussarbetarsektion i Stockholm tvingas betala 70 000 kronor i skadestånd för att den satte bussar med SD-reklam i blockad. Arbetsdomstolen anser att sektionen brutit mot reglerna om hur och när varsel om stridsåtgärder ska överlämnas till arbetsgivaren.

DET FINNS ANDRA ÄN KOMMUNAL

Vestmanlands Läns Tidning 10 feb 2016 

ARGA KOMMUNALARE GÅR ÖVER TILL SYNDIKALISTERNA

Telefonerna går varma hos SAC Syndikalisterna där en del gamla kommunalare nu söker medlemsskap. Sedan en rad skandaler avslöjats förra veckan har 5 000 medlemmar lämnat Kommunal.

KOMMUNALS MEDLEMMAR FLYR TILL SYNDIKALISTERNA

Efter skandalerna inom fackförbundet Kommunal flyr medlemmarna. Samtidigt har andra fackförbund märkt ett ökat intresse.

GAV "FEL" BETYG – FICK SPARKEN

Malmö LS av SAC Syndikalisterna backar upp sin medlem som fick sparken från jobbet som historielärare för att han satte ”fel betyg”. Låga betyg kan leda till minskad popularitet bland ansökande elever i den konkurrensutsatta skolvärden, men i skollagen står det klart och tydligt att varje enskild lärare är suverän i sin betygssättning. Malmö LS kommer nu att ogiltigförklara uppsägningen.

SYNDIKALISTER VARSLAR OM STREJK PÅ 8 MARS

Under den gångna helgen hölls SAC Syndikalisternas 31:a kongress i Gävle. En av de saker som beslutades var att organisationen kommer att varsla om strejk på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Det för att sätta fokus på lönegapet mellan kvinnor och män.

Skägget kom i vägen för jobbet

En man som fick erbjudande om jobb men blev av med det när arbetsgivaren fick veta att han är praktiserande muslim har stämt företaget. Var det mannens krav att kunna be på arbetstid eller något annat som låg bakom? Reportage av Simon Sarnecki med efterföljande samtal med Maria Nääv jurist och doktorand i diskrimineringsrätt.

Jag ville inte sprida rasistiska budskap

Busschaufför inför AD-förhandling: Därför vägrade jag köra min buss

Vi ska ha hundra procent av lönen

”Trots fina ord om jämställdhet låter Svenskt Näringsliv sina medlemsföretag fortsätta med lönediskrimineringen. Var är krafttagen för jämställda löner? Fackförbunden i LO och TCO fortsätter att hänvisa till åtgärder som de själva vet är verkningslösa”, skriver Syndikalisternas Liv Marend.

Strejkrätten - vårt bästa skydd på jobbet

Det är strejkrätten som är själva rörelsen i arbetarrörelsen, skriver Liv Marend, SAC:s generalsekreterare.

Lönerna till pamparna går inte att försvara

Hur kan Karl Petter Thorwaldsson med närmare 96 000 i månaden och arvoden på det se sina medlemmar i ögonen med gott samvete? Det undrar Liv Marend, generalsekreterare för SAC Syndikalisterna, i en debattartikel i ETC 5/3.

Vi tar konflikt för vår och de gamlas hälsa

Debattören: Övervakning av oss inom hemtjänsten leder till sämre vård

Daria: Vi lever i två olika Sverige

Vi lever i ett splittrat Sverige. Ett för svenskar och ett för resten av oss, som ofta inte ens får hälften av vad svenskarna tjänar, skriver Daria Bogdanska.

Kämpande servitris tilldelas civilkuragepriset

Efter att ha sett det systematiska utnyttjandet av utländska restaurangarbetare i Malmö bestämde sig polska Daria Bogdanska för att agera. För det har hon nu blivit belönad med årets Civilkuragepris.

"Ottar och kärleken" på Malmö stadsteater

”Ottar och kärleken” är en dramatisering av Thorgrens biografi med samma namn, som hade premiär i lördags på Malmö stadsteater. Ottar var den signatur som den norska prästdottern Elise Ottosen-Jensen skrev under på sin radikala kvinnosida i syndikalistiska tidningen ”Arbetaren” på 1920-talet. Ett smeknamn hon behöll under sitt liv som agitator för sexualupplysning och preventivmedel, en kamp som bildade folkrörelsen RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning.

Keolis på offensiv mot förare efter SD-blockad

Efter att syndikalistiska bussförare inför valet vägrat köra bussar med SD-reklam har Keolis i dagarna kallat den fackliga sektionen till förhandlingar för påstått brott mot varselplikten. Bussförarna överväger å sin sida att stämma företaget för brott mot föreningsrätten.

Busschauffören Lasse vägrade köra buss med SD-reklam

Nu vägrar busschaufförer i Stockholm att köra SL-bussar med Sverigedemokraternas valreklam. I morse tvingades resenärer att kliva av vid Slussen när treans buss togs ur trafik. "Det är ett ställningstagande mot rasismen", säger busschauffören Lasse.

Hon tog kampen mot svartjobben

Som ny i Sverige kunde Daria Bogdanska tänka sig att gå med på nästan vilka arbetsvillkor som helst. Men det hon fick se gick inte att acceptera. Nu hoppas hon att fler utsatta arbetstagare organiserar sig.

Daria tog strid - fick rätt mot arbetsgivaren

MALMÖ. Efter en tid som servitris på Malmörestaurangen inser hon att hudfärgen avgör vilken timlön man får. Daria bestämmer sig för att ta strid genom Malmö LS av SAC Syndikalisterna.

Ska rätten att strejka begränsas?

Frågan väcks till liv av Folkpartiet med anledning av den pågående tågstrejken.

"SEKOs måttlösa stejkhot kan provocera fram lagstadgad proportionalitetsregel i konflikträtten", så skriver till exempel Folkpartisten Carl B Hamilton på sin blogg, och hänvisar till det nya varslet om utökad strejk nästa vecka inom hela Stockholms pendeltågstrafik. Hamilton anser att det nya varslet är orimligt och drabbar tredje man och får även stöd av Christer Nylander, Folkpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Debatt klockan 16 mellan Carl B Hamilton (FP) och Liv Marend, generalsekreterare för Syndikalisterna.

Alla uppsagda på svensk utlandsskola

Samtliga anställda på Svenska skolan i Berlin har sagts upp och uppmanats att söka sina jobb igen. Bakgrunden är sjunkande elevantal. De svenska syndikalisterna SAC ser FAU som systerorganisation och har hotat med sympatiåtgärder på arbetsplatser som tillhör Svenska kyrkan om inte förhandlingar inleds snarast.

Bättre arbetsmiljö och värdigare vård

SAC:s 1 majuttalande publicerat i Värmlands folkblad

Stoppa övervakningen av våra arbetsplatser

SAC:s uttalande publicerat i Eskilstundakuriren.

"Chefen frågade om jag legat med någon på sistone"

Miina Almroth blev uppsagd från sitt jobb som servitris på ett kafé i Norrköping efter att ha blivit utsatt för sexuella trakasserier. Hon vände sig till facket och fick rätt i förhandlingarna – nu ska arbetsköparen genomgå en utbildning i hur man arbetar mot trakasserier på arbetsplatsen.

Så stoppar vi fascismen

I Ukraina, Ungern, Grekland, Frankrike och Polen öppnade etablissemang och massmedias normalisering upp för en ny fascistisk våg, skriver Liv Marend och Anders Widell, SAC syndikalisterna.

Vårdarbetare och brandmän stoppar fascismen

Insändare av Liv Marend, generalsekreterare SAC och Anders Widell, SAC:s internationelal kommitté.

"Vårdarbetare, brandmän och elever sätter ner foten och visar vad antifascism i praktiken är. De vet vilken viktig arena arbetsplatsen är, vilka möjligheter vi har där.

Vi i SAC syndikalisterna stödjer de initiativ som tagits, och hoppas att fler arbetsplatser kommer följa deras exempel."

Låt det här bli en vändpunkt

SAC:s generalsekreterare Liv Marend skriver om vikten av antinazistisk kamp

Låt nionde mars bli en vändpunkt

I helgen knivhöggs fyra personer i Malmö av nazister. Mindre än ett dygn senare var vi tusentals som gick ut på gatorna för att visa vårt stöd mot de drabbade och vår avsky mot det nazistiska våldet.

Vi i SAC Syndikalisterna vet vad det innebär att vara utsatta för våldet och hur viktigt det att då få solidaritet och stöd. När vår medlem Björn Söderberg mördades av nazister 1999 fick vi ett brett och oreserverat stöd från tiotusentals människor och det betydde oerhört mycket för att vi skulle kunna fortsätta vår verksamhet.

Vi behöver lära oss av varandras erfarenheter. Från fackföreningarna och folkrörelserna i Grekland, Polen och Ukraina vet vi vad en normalisering av den fascistiska rörelsen kan innebära.

Låt 9 mars bli en vändpunkt. Låt det från och med nu bli omöjligt att fortsätta normaliseringen av den växande fascistiska rörelsen i Sverige och i hela Europa. Låt oss gå samman och lita på vår förmåga och gemensamma styrka. Det är så det ser ut när vi stoppar fascismen.

Liv Marend,

generalsekreterare SAC Syndikalisterna

När avståndstagandet blir viktigare än allas lika värde

Artikel ur tidningen Internationalen om bland annat SAC:s generalsekreterare Liv Marends radiodebatt med LUFs: ordförande 10/3

Stöddemonstration efter nazistattack

Som reaktion på nazistattacken i Malmö den 8 mars hålls flera stöddemonstrationer under söndgen, så även i Uppsala.

Trakasserade flera av sina personliga assistenter

En förståndshandikappad man har trakasserat flera av sina personliga assistenter. När problemen har accelererat har arbetsgivaren, Sydassistans AB i Vellinge, svarat med att säga upp aisstenterna.

Hur ska den anti-nazistiska kampen föras?

Motdemonstrationer mot nazistiskt våld efter helgens mordförsök i Malmö. Syndikalisterna, Antifacististisk aktion och Revolutionära fronten finns bland arrangörerna för söndagens manifestationer, men var förs den borgerliga antirasistiska kampen? Debatt i studion mellan Linda Nordlund, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet och Liv Marend, generalsekreterare för SAC-syndikalisterna.

Tusentals samlades i protest mot nazistiskt våld

– Det finns väldigt många människor som känner att de vill protestera mot den här utvecklingen av nynazistiskt våld som hela tiden växer, säger Emil Boss på förbundet Syndikalisterna, som var med och anordnade manifestationen i Stockholm.

Jämtlandspastorat stäms efter uppsagning av diakon

Brunflo, Lockne, Marieby och Näs Pastorat i Härnösands stift och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har stämts inför Arbetsdomstolen av Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC, för uppsägning av en diakon.

Svenska kyrkan stäms av fackförbund

Syndikalisterna stämmer Svenska kyrkan sedan en diakon tvingades gå ned i arbetstid.

Diakon kände sig kränkt av kyrkan

Syndikalisterna stämmer Svenska kyrkan. En diakon tvingades ner i arbetstid och fick veta att hon inte var önskvärd längre, enligt stämningsansökan till AD. ”Sjukskrivningen är en direkt följd av uppsägningen”, skriver SAC.

Gå till aktion mot orättvisan

Den syndikalistiska feministen Elise Ottesen-Jensen skrev 1912 att det var en skam att kvinnor bara fick 86 procent av männens lön.

Joe Hill lever än

Joe Hill avrättades 19 november 1915 i Utah och hans kropp skickades till Chicago där han kremerades. 30 000 människor rapporterades ha sjungit Joe Hills sånger på Chicagos gator i samband med begravningen. För att högtidlighetshålla hundraårsdagen av Joe Hills avrättning nästa år har nyligen en särskild förening bildats.

Joe Hill växte upp i Gamla Gefle, och i huset där han bodde finns nu Joe Hill-gården. Huset ägs av Syndikalisterna, som är närstående Joe Hills fackförening IWW, och museet drivs av Joe Hill-sällskapet.

Kommunen stäms i AD

Ärendet med de två anställda på Mellbygården som stängdes av har landat i Arbetsdomstolen (AD) efter att fackförbundet Kommunal stämt Partille kommun. Atbin Kyan och Iraj ­Yekerusta har även tilldelats Civilkuragepriset av fackföreningen Syndikalisterna, SAC.

Vi slåss tills ni vaknar

Anna Jörgensdotter skriver om partiledarnas jultal i en krönika i Arbetarbladet.

Förklara kopplingen

 

Svar på tal. I en ledare i Gotlands Tidningar 17/12 skriver Eva Bofride att hon sätter Gotlands LS av SAC ”i samma fack” som de nazister som attackerade demonstrationen i Kärrtorp. Mats Bergkvist och Emil Boss har skrivit ett svar.

”Säpo rapporterar att den svenska högerextrema rörelsen misstänks för 14 mord och mordförsök mellan 1999 och 2009. SAC är en basdemokratisk fackföreningsrörelse. Ingenstans i samhällsdebatten går någon så långt som Eva Bofride som drar likhetstecken mellan oss och nazistiska mördare. Vi hoppas att hon vill förklara den kopplingen lite närmare.”

Förstärkt insats inför demonstration

På torsdag anordnas en manifestation mot nazism i Uppsala.

– Det här är en stödmanifestation för Linje 17 och för deras budskap att vi ska kunna ha ett mer demokratiskt samhälle. Jag tror att det blir en lugn manifestation, säger Anna Lagerqvist, SAC, vars sambo blev misshandlad av SMR i Uppsala i somras (se artikel nedan).

Dödsfall: Einar Stråhle

Einar Stråhle, Stockholm, avled på lördagen, tre dagar efter sin 100-årsdag.

Stråhle fyller 100 år

Artikel om syndikalisten Einar Stråhle. "I dag, onsdag, dukas det upp till fest för Einar Stråhle.Kurirens tidigare chefredaktör fyller 100 år."

Syndikalistisk segerfest

Fredag 15 november hade ett 30-tal syndikalister från Norrköping, Katrineholm, Linköping och Motala party på lokalen Träffpunkten i Norrköping. Segerfesten, som evenemanget kallades, var för att fira att kommunikationsstrategen Thomas Selig, medlem i syndikalisternas (SAC) lokala samorganisation (LS) i Norrköping, fått 250 000 kr i förlikning från sin arbetsgivare, ett medelstort företag som sade upp hans anställning i maj 2013.

Protesterade mot mobbning

Gullspångs kommun motverkar inte mobbning på sina arbetsplatser. Ja det menar fackorganisationen Syndikalisterna som idag protesterade utanför kommunhuset i Hova. I grunden ligger ett ärende där behandlingen av en kommunanställd blivit polisanmält.

Visade sitt stöd utanför kommunhuset för en av sina medlemmar

Syndikalisterna demonstrerade utanför kommunhuset i Hova i tisdags.
– Vi accepterar inte att en medlem fått utstå så mycket trakasserier att hon måste sjukskriva sig, sa Mikael Johansson, Karlstad.

Fackförbundet tar upp kampen för mobbad medlem

Efter sammanlagt ett års sjukskrivning på grund av mobbning på arbetsplatsen får en kvinna i Gullspång nu handgripligen hjälp av sitt fackförbund Syndikalisterna i både Skaraborg och Karlstad. De samlades i dag utanför entrén till kommunhuset i Hova för att vänta ut en ansvarig chef.

Färjestrejk bryter ut i dag

Älvsnabben står stilla från klockan 12 i dag, måndag, då Seko går ut i strejk. SAC Syndikalisterna stöder strejken.

SAC hotar stämma Kriminalvården

NORRKÖPING – Kritiska medarbetare på Kriminalvården får lägre lön än dem som är tysta, säger Elisabeth Hellman.När hon tog hjälp av Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC, blev det ännu värre.Nu planerar facket att gå vidare med tvisten till Arbetsdomstolen.

Avstängda får civilkuragepris

Artikel i Partille Tidning: "Atbin Kyan och Iraj Yekerusta, som stängdes av från sina jobb på Mellbygården i våras, får årets Civilkuragepris av fackföreningen SAC." 

Anställda i Partille får civilkuragepris

SAC Syndikalisternas årliga Civilkuragepris går till Atbin Kyan och Iraj Yekerusta på LSS-boendet Mellbygården i Partille.

Bryt tystnaden på jobbet

SAC:s generalsekreterare Liv Marends debattartikel om civilkurage publicerad i Västerbottens folkblad.

Arbetsplatsen ska inte vara en tyst diktatur

Med Civilkuragepriset vill fackföreningen SAC visa hur viktigt det är att kunna säga ifrån på jobbet utan att riskera sitt jobb. ”Det är när vi snackar ihop oss på jobbet som vi kan rubba berg”, skriver förbundets generalsekretarare Liv Marend.

Karsten försvarade viktiga värderingar

Nekrolog över Karsten Trossholmen, Storvik, som avled 9 juli 96 år gammal.

"Han kom alltid att spela en betydande roll i lokalsamhället. Under en tid i Ockelbo, som fackligt aktiv i Syndikalisterna."

Lönestrejk på Bonnierföretag

Två personer på Bonnierägda Samdistribution har gått ut i strejk. För tredje året i rad protesetrar de mot "pinsamt låga lönepåslag".

Berns målade vit svart – nu pudlar nöjespalatset

En vit statist sminkad till den svarta stjärnan Josephine Baker har efter skarpa protester fått Berns salonger i Stockholm att göra en dubbelpudel. Det kommer aldrig att upprepas, säger man nu.

Det är inte första gången Berns hamnar i blåsväder. För drygt två år sedan uppmanade fackförbundet Syndikalisterna till blockad av nöjeskrogen. Sju anställda hade sagts upp. Arbetsgivaren skyllde på arbetsbrist, men Syndikalisterna hävdade att de sju sagts upp på grund av sitt fackliga engagemang. Artister ställde in spelningar, en planerad hiphop-gala blev inte av.
I går skrev artisten Marit Bergman på Twitter om Berns blackface-statist : "Det är tråkigt, man vill ju egentligen spela på detta vackra ställe och ha kalas där, men får gång på gång anledningar att inte."

Syndikalister polisanmäler kommun efter kränkningar

Fackföreningen Karlstads LS av SAC Syndikalisterna har polisanmält Gullspångs kommun. Skälet är att en av deras medlemmar, som arbetar som vårdbiträde, under flera års tid mobbats och motarbetats på sin arbetsplats inom kommunen. Karlstads LS menar att kommunen inte tagit sitt ansvar för att komma till rätta med situationen.

Larm: "Livegna arbetare producerar Systembolagets viner"

Debatt om arbetsvillkoren på vingårdarna i Sydafrika. Gabi Björnsson, generalsekreterare för Afrikagrupperna, debatterar med Göran Klintberg från Systembolaget. På progamledarnas fråga om vad man kan göra för att påverka svarar Gabi Björnsson:

- Den här kampanjen bedriver vi tillsammans med Latinamerikagrupperna, SAC och ett antal arbetarorganisationer i Argentina, Chile och Sydafrika. Gå med i en sådan organisation och backa upp kampanjen för Rättvis Vinhandel. Läs om vinets bistra bismak på afrikagruppena.se. Men ställ också krav på din vinleverantör Systembolaget. Gå in i butikerna och fråga efter det etiska arbetet.

Facket polisanmäler Gullspångs kommun för mobbning

Fackförbundet Syndikalisterna har polisanmält Gullspång kommun för att en av deras medlemmar har känt sig mobbad på sin arbetsplats. Mikael Johansson från Syndikalisterna har varit med och skrivit polisanmälan.

– Ingen skulle tycka att det var konstigt om någon påtalade att en byggställning är otillräcklig och den en dag brakar - då är det klockrent att det finns en skuldproblematik. Men här har man ett mobbningsärende som kan resultera i samma arbetshandikapp, men det är helt okej att skita i att göra något åt det, säger han.

Syndikalisterna på sommarturné

Fackföreningarna dras med sviktande medlemsiffror. Det försöker nu SAC, Syndikalisterna, råda bot på. En fyra veckor lång sommarturné i Sverige nådde på torsdagen Sollefteå.

Billigare a-kassa nästa år

Regeringen lovar att slopa den kritiserade arbetslöshetsavgiften. Det innebär sänkt avgift för de flesta a-kasseanslutna. Näst störst sänkning blir det i Sveriges Arbetares a-kassa (syndikalisterna) med 205 kronor.

Ådalen 31 - dagen innan skotten föll

"Idag måste vi fråga oss om fackföreningarna förstår verkligheten? I Europa växer arbetslösheten. I Europa växer inflytandet för kriminella gäng för vilka våld tillhör vardagen. Och bemanningsföretag kommer att börja ställa strejkbrytare till företagens förfogande på ett organiserat sätt. Precis som i Sverige under 1920-talet. Och det har redan börjat. Förra sommaren ställde en funktionär för syndikalisterna fackliga krav på ett bemanningsföretag – och slogs blodig. Vad händer när representanter för LO-fack börjar misshandlas av kriminella?"

Måttet är rågat

"Den här välskrivna debutromanen kan ingjuta livsmod ute på arbetsplatser. Inspirerar till mord kanske den inte gör, däremot till en peppande voodookänsla."

Anneli Jordahl recenserar "Av kött och blod" av Henrik Johansson, som nyligen kommit ut på SAC:s förlag Federativs

Vredens druer

Artikel i norska Klassekampen om villkoren på vingårdarna som levererar till Vinmonopolet och Systembolaget. Emil Boss i SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda berättar om kampanjen Rättvis Vinhandel som driftsektionen är aktiv i.

(Länken går till en artikel-pdf på skribentens blogg eftersom artikeln inte finns upplagd på nätet.)

Så klarar du sommarjobbet

Ta hand om dig och se till att få ett skriftligt avtal där det klart och tydligt framgår vad som gäller angående lön och arbetstider inför sommarjobbet. Det är ett av råden som SAC:s generalsekreterare Liv Marend ger de ungdomar som i sommar tar sina första kliv in i arbetslivet.

210 turer har ställts in

Artikel om personalbristen på tvärbanan och blockaden mot övertid som SAC-DSTS lagt.

Syndikalisterna säger stopp

Enligt fackförbundet SAC-DSTS kunde ännu fler avgångar ställts in om inte förare och konduktörer ställt upp eller tvingats jobba övertid.

Många har även arbetat på sina lediga dagar.

SAC anser att övertidsarbete inte ska användas för att täcka personalbrist utan som sista åtgärd om till exempel en kollega blir sjuk. SAC-DSTS har därför tagit ut sina medlemmar hos Arriva i övertidsblockad."

Har du fått sommarjobb?

Det är inte okej att skickas hem när det regnar. Eller att bli lurad på semesterersättning. Sätt dig in i dina rättigheter och organisera dig, skriver företrädare för fackförbundet SAC.

Jobba säkert i sommar

Sommarjobb är ingen gåva från snälla arbetsgivare. Tillfällig arbetskraft är nödvändig för företagen och kommunerna under sommarsemestern, och något de gärna betalar så lite som möjligt för. Den som sommarjobbar ska inte ha sämre villkor bara för att den är ung, och det är viktigt att tänka på att samma villkor som unga har i dag kan komma att gälla även äldre om vi inte säger ifrån tillsammans, skriver företrädare för SAC Syndikalisterna och Syndikalistiska ungdomsförbunet.

Blockaden mot Paco's avbryts

Restaurangen byter ägare. Fackförbunden Syndikalisterna och Bergslagens LS avbryter sin blockad mot restaurangen Paco's i centrala Örebro tills vidare.

Blockad avbryts

2:20 in i TV4 Örebros sändning rapporteras det om konflikten mellan Bergslagens LS och Pacos restaurang.

Syndikalisterna går till domstol mot Pacos

Nu hamnar konflikten mellan Pacos och SAC Syndikalisterna i domstol. Fackförbundet blåser av sin blockad och stämmer i stället restaurangen i tingsrätten.

Hårdfört fackförbund kräver 346 000 av Pacos

Ett skadestånd på cirka 346 000 kronor. Det kräver SAC Syndikalisterna för att avsluta sin blockad mot Pacos i Örebro.
– Jag kallar det en laglig maffiametod, säger Elahe Rouhdoust, delägare i Pacos.

Fackförhandlare mordhotades och misshandlades i sitt hem

I somras misshandlades och mordhotades en fackrepresentant från SAC-Syndikalisterna sedan han försökt förhandla med ett bemanningsföretag. ETC Stockholm var på plats under rättegången. I nästa vecka meddelas domen.

 – Vi vill se ett huvudleverantörsansvar så att den som anlitar ett bemanningsföretag är skyldig att kontrollera att under­leverantörerna sköter sig, säger Emil Boss, informationsorganisatör på SAC-Syndikalisterna.

Posten sätter p efter reportage i Sekotidningen

I senaste numret av Sekotidningen fanns ett reportage om Sekos organiseringsprojekt i Skåne. Det fick Posten att stoppa Seko från att åka med i postbilarna.

– Nu vill ST och Syndikalisterna också åka med för att värva medlemmar och det klarar inte vår produktion, säger Jan-Allan Eklund som är regionchef för Posten i Skåne till Sekotidningen.

Örebrorestaurang i blockad efter facklig konflikt

Restaurang Paco´s i centrala Örebro sätts i blockad av facket klockan sex i dag fredag. Konflikten gäller en anställd som förlorat sitt jobb. Facket, i detta fall syndikalisternas Bergslagsavdelning, hävdar att en viktig orsak till uppsägningen är att den anställde är med i facket.

Restaurang i Örebro i blockad

Facklig strid Restaurang Paco's i centrala Örebro har försatts i blockad av facket Syndikalisterna. Ett 30-tal personer protesterade utanför restaurangen under fredagskvällen.

Paco´s i blockad

Örebro. Bergslagsavdelningen inom fackföreningen Syndikalisterna har utfärdat en blockad emot Paco's i Örebro.
– Vi måste visa att de inte kan behandla folk hur som helst, säger Martin Vinnfors, styrelseledamot i Syndikalisternas Bergslagsavdelning.

Utesluts efter jobbförsäljning

Utesluts efter jobbförsäljning

Fackavdelning utesluten efter jobbförsäljning

Syndikalister sålde jobberbjudanden

Syndikalister sålde arbetstillstånd – nu kastas lokalavdelningen ut

Brister i arbetsmiljön på skola i Knivsta

Det finns brister i arbetsmiljöarbetet på Thunmanskolan i Knivsta kommun. Det menar fackföreningen Uppsala lokala samorganisation av SAC Syndikalisterna, LS av SAC, som nu kritiserar Thunmanskolan och de andra fackförbunden för att inte ta arbetsmiljöproblemen på allvar.

Rättvis Vinhandel möts i Sydafrika

Globalportalen skriver om Rättvis Vinhandel somd rivs av bl a SAC:s Driftsektion för SystembolagsanställdaI Februari arrangerar kampanjen Rättvis Vinhandel en konferens i Kapstaden. Deltagare från både Sverige, Sydafrika, Argentina och Chile kommer att delta för att tillsammans arbeta fram strategier för kampanjen och stärka allianserna mellan organisationerna.

Syndikalister rasade mot Jobbpakten

– Borgarna och fackpamparna kan hiva sin utförsäljning av ungdomslönerna i papperskorgarna!
Det anser Syndikalisterna i Karlstad som i lördags anordnade en manifestation på Soltorget.

Utbildningsförvaltningen kränker syndikalister

Debattartikel av Storstockholms Utbildningssyndikat.

"Samtidigt som Utbildningsförvaltningen talar om nolltolerans mot mobbning och kränkningar i skolan har tre medlemmar ur Storstockholms Utbildningssyndikat utsatts för grova trakasserier."

"Anställningsstopp ar olagligt!".

Insändare i Folkbladet 17/1 av Rickard Karlsson, undersköterska och facklig förhandlare i Norrkopings LS av SAC.

Bara arbetarna själva kan stoppa varslen

Debattartikel av Martin Larsson, Bergslagens LS.

"En varselvåg drar över Sverige i tilltagande styrka. På arbetsplats efter arbetsplats varslas bemanningsanställda såväl som fast anställda. Fackpamparnas svar i krisen är att administrera nedskärningar och hjälpa företagen att sänka lönerna. Det enda som kan häva utvecklingen är att vi som arbetare vägrar gå med på detta!"

Systembolaget måste börja ställa krav

Debattartikel av Jarl Keber, ordförande i SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda, Gabi Björnsson ordförande Afrikagrupperna och Francisco Contreras, ordförande Latinamerikagrupperna.

"I Sydafrika strejkar lantarbetare mot usla livsvillkor. Nu är det dags för de svenska konsumenterna att visa att vi är beredda att betala lite mer för vårt vin för att skapa drägligare arbetsförhållanden, skriver tre företrädare för kampanjen Rättvis Vinhandel."

McDonaldschefer sålde anställningar

Chefer på McDonalds misstänks ha sålt arbetstillstånd för hundratusentals kronor. Pengarna har betalats av utländska arbetare i förhoppning om att arbetet ska kunna leda till ­uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är oacceptabelt och ett helt sjukt sätt att utnyttja människor. Men tyvärr är det nog van­ligare än vad man tror inom den här branschen, säger SAC Syndikalisternas gene­ralsekreterare Liv Marend.

Systembolaget måste stödja levnadslöner

Debattartikel i tidningen arbetaren av kampanjen Rättvis Vinhandel som drivs av SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda i samarbete med lantarbetarorganisationer i Sydafrika, Chile och Argentina, Latinamerikagrupperna, Afrikjagrupperna, Handelsklubb 717 och SUF Storstockholm.

"Systembolaget påverkar hela regionen"

Systembolaget påverkar hela den ekonomiska utvecklingen i regioner som Stellenbosch, Mendoza och Casablanca, skriver Syndikalisternas generalsekreterare Liv Marend i en replik till Dagens Opinions artikel " Afrikagrupperna i attack mot Systembolaget med SAC och Sida-pengar

Rödsvart söndag på Ungdomens hus

Intervju i Uppsala Fria med Elisabet Andersson som är med och arrangerar Röd Svart Dag.

Vad är syftet med dagen?

– Syftet är att försöka ge en bild av syndikalismen och presentera oss själva för allmänheten. I år fokuserar vi på syndikalistisk organisering. Det blir bland annat ett föredrag med en representant från Västerorts LS som pratar om organisering för papperslösa. Vi får också besök av en person från SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda som berättar om organisering inom detaljhandeln.

Vad är syftet med dagen?

– Syftet är att försöka ge en bild av syndikalismen och presentera oss själva för allmänheten. I år fokuserar vi på syndikalistisk organisering. Det blir bland annat ett föredrag med en representant från Västerorts LS som pratar om organisering för papperslösa. Vi får också besök av en person från SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda som berättar om organisering inom detaljhandeln.

Läs mer: http://www.uppsalafria.nu/artikel/95268#ixzz2DMPckJfs

Vad är en Rödsvart dag?

– Det är en heldag med gratis föreläsningar, debatter och uppträdanden för alla som är intresserade.

Vad är syftet med dagen?

– Syftet är att försöka ge en bild av syndikalismen och presentera oss själva för allmänheten. I år fokuserar vi på syndikalistisk organisering. Det blir bland annat ett föredrag med en representant från Västerorts LS som pratar om organisering för papperslösa. Vi får också besök av en person från SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda som berättar om organisering inom detaljhandeln.

Läs mer: http://www.uppsalafria.nu/artikel/95268#ixzz2DMPTZKBk

Vad är en Rödsvart dag?

– Det är en heldag med gratis föreläsningar, debatter och uppträdanden för alla som är intresserade.

Vad är syftet med dagen?

– Syftet är att försöka ge en bild av syndikalismen och presentera oss själva för allmänheten. I år fokuserar vi på syndikalistisk organisering. Det blir bland annat ett föredrag med en representant från Västerorts LS som pratar om organisering för papperslösa. Vi får också besök av en person från SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda som berättar om organisering inom detaljhandeln.

Läs mer: http://www.uppsalafria.nu/artikel/95268#ixzz2DMPTZKBk

Civilkuragepris för modiga avslöjanden

Årets civilkuragepris går till Warrent Lorena Estrada Lara från Västerorts LS av SAC. Hon tilldelas priset för att ha avslöjat hur arbetare på maffiastyrda bemannings­företag inom hotell- och restaurangbranschen i Stock­holm behand­lats av sina arbetsköpare.

Framgångar för en rättvisare vinhandel

Globalportalen skriver om framgångarna för kampanjen Rättvis vinhandel som drivs av bl a SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda

"Det är åtskilliga av oss som njutit av kraftfulla röda sydafrikanska viner till det grillade i sommar. Men få känner till de tuffa villkor som de sydafrikanska vinarbetarna lever och arbetar under. Många gånger räcker inte lönen till de grundläggande behoven, och att få engagera sig fackligt är ingen självklarhet."

"Regeringen måste agera efter misshandeln"

Unga Elektriker kräver att regeringen och arbetsmarknadsministern Hillevi Engström sätter in åtgärder för att stoppa kränkning av fackliga rättigheter.

De gör det utifrån att en aktiv fackföreningsrepresentant för Syndikalisterna blev misshandlad efter att ha ställt fackliga krav på ett bemanningsföretag.

Klimatet hårdnar för fackföreningar

"I början av juli överfölls en facklig företrädare för SAC-Syndikalisterna i sitt hem i Stockholm. Man låste in hans fru och barn i ett rum, medan man misshandlade mannen och tvingade honom, med kniven mot strupen att avsäga alla krav till ett av bemanningsföretaget SAC var i konflikt med. De som överföll honom hade koppling till det kriminella gänget Werewolf Legion, som i sin tur har kopplingar till ett flertal bemanningsföretag, restauranger och nöjesetablissemang i Stockholm.

Det här är tyvärr inte heller en isolerad händelse, från borgerligt håll går man till hårt angrepp mot fackföreningsrörelsen, och man gör SAC till sitt första mål. Borgerliga ungdomsförbund driver kampanjer som ”Fuck Facket 4-ever”, kräver sänkta ungdomslöner och uppluckring av arbetsrätten."

Den riktiga maffian

Att arbetsgivare eller näringslivets organisationer jämställer fackliga stridsåtgärder med den organiserade brottslighetens metoder är ingenting ovanligt. Centralorganisationen SAC-Syndikalisterna har upprepade gånger fått värja sig mot anklagelser om ”maffiametoder” när den gått i konflikt med näringsidkare som utnyttjat svart eller papperslösa arbetskraft.

Samma sak hände när Hotell- och Restaurangfacket 2006 blockerade salladsbaren Wild'n Fresh, som vägrade teckna kollektivavtal, i Göteborg. En centerpartistisk riksdagsledamot erbjöd sig att köpa restaurangen för att visa sitt stöd, Svenskt Näringsliv krävde i ett brev till regeringen ett stopp för ”fackligt övervåld” och Moderata ungdomsförbundet meddelade sin avsikt att förära facket ett avhugget hästhuvud i protest mot ”maffiametoderna”.

En svagare röst

LEDARE. 

När arbetsmarknaden förändras måste även facket göra det, annars tappar man de unga.

"Den som lämnar ludd i tvättmaskinen får en dags avdragen lön." Lappen sitter i tvättstugan på det hotell min vän jobbar på. Ingen anställd där är med i facket. Jag säger åt min vän att hon måste ju göra något.

Men hon vill inte bråka. Chefen ringer när det behövs någon som hoppar in, och min vän är rädd att telefonen kommer bli tyst om hon börjar ifrågasätta. Inom hotell- och restaurangbranschen är det bara en tredjedel som är med i facket, enligt Svenska Dagbladet. Unga har en svag röst på sin arbetsplats.

Fackförbunden måste försvaras

De trängde sig in i hans lägenhet. Misshandlade honom framför hans barn och tryckte upp en kniv mot strupen på honom. Han gavs en telefon, ett nummer slogs och en arbetsgivare svarade på andra sidan luren. De krav på förhandlingar kring uppsägning och semesterersättning var han tvungen att släppa. Vem skulle vågat att göra något annat. Nu kan mannen inte gå till jobbet.

Det var ett bemanningsföretag i städbranschen som hade hyrt in kriminella för att få mannen att släppa sina fackliga krav. Rena maffiametoderna alltså. Precis sådant som hans fackförening, SAC – syndikalistiska Sveriges arbetares centralorganisation – blivit anklagade för i blockaden mot nattklubben Berns i Stockholm.

Fuck facket 4-ever?

Igår kom ett pressmeddelande om att en fackföreningsrepresentant i Stockholm misshandlats och mordhotats av personer med anknytning till det kriminella gänget Werewolf Legion.

Maffiametoderna måste få ett slut

"Vi har sannolikt att göra med en av de grövsta kränkningarna av de fackliga fri- och rättigheterna sedan Björn ­Söderberg mördades 1999.

Om det visar sig att uppgifterna stämmer duger inget annat än ett fördömande från arbetsgivarorganisationerna och en fullständig solidaritetsförklaring från LO och övriga arbetarrörelsen."

Det fackliga arbetet går vidare

Kraven kvarstår mot det bemanningsföretag som Väster­orts LS av SAC misstänker har skickat kriminella personer för att misshandla och hota deras fackliga ombud. Samtidigt ber SAC nu om stöd från andra fackföreningar för att förhindra liknande angrepp i framtiden.

”Företagstorpeder kom med dödshot”

En facklig representant för Syndikalisterna (SAC) överfölls i sitt hem i Stockholm på måndagkvällen den 2 juli av sex torpeder med anknytning till det kriminella gänget Werewolf Legion, som enligt SAC var utsända av arbetsgivaren för att tysta honom i en pågående förhandling.

Facklig representant mordhotad i sitt hem

En facklig representant för SAC-Syndikalisterna har misshandlats och mordhotats i sitt hem. Med en kniv mot halsen tvingades han dra tillbaka alla krav på ett bemanningsföretag, som ligger i arbetsmarknadskonflikt med medlemmar i fackförbundet.

Tvingades med våld dra tillbaka lönekrav

En facklig representant för Syndikalisterna (SAC) har misshandlats och mordhotats i sitt hem.

En medlem i fackförbundet syndikalisterna misshandlades i sitt hem

Tv-inslag.

Syndikalist misshandlad och mordhotad

En medlem i Västerorts LS av SAC angreps förra måndagen i sitt hem av kriminella. Mannen misshandlades svårt, och tvingades med kniven mot strupen dra tillbaka alla krav på ett bemanningsföretag hans LS låg i förhandlingar med, skriver tidningen Arbetaren i sin nätupplaga.

Fackrepresentant överfölls - tvingades under knivhot backa från krav

Facket ställde krav på ett bemanningsföretag. Då överfölls fackets representant i sin bostad och misshandlades av personer med kopplingar till ett kriminellt gäng.

– De tvingade honom under knivhot att ringa företaget och ta tillbaka alla krav, säger en talesperson för facket.

Det skriver tidningen Aftonbladet.

Misstänkt misshandel mot fackman

Personer med kopplingar till ett kriminellt gäng anklagas för att ha trängt sig in i en facklig representants lägenhet och misshandlat honom. Med kniven mot strupen ska mannen ha tvingats ringa ägaren till ett bemanningsföretag och ta tillbaka alla sina fackliga krav.

– Allt jag kan säga är att vi har inlett en utredning om personen har utsatts för olaga tvång, säger utredaren Jesper Rundeberg på Söderortspolisen till TT. Det skriver Expressen.

Fackrepresentant tvingades backa från krav under knivhot

Fackföreningsrepresentanten ställde fackliga krav på ett bemanningsföretag. Då ska han ha misshandlats och mordhotats i sitt hem tills han backade från kraven, skriver DN.

Fackrepresentant misshandlad

En fackföreningsrepresentant vid ett bemanningsföretag misshandlades och mordhotades i förra veckan i sitt hem.

Misstänkt misshandel mot fackman

En facklig företrädare för förbundet Syndikalisterna (SAC) ska enligt förbundet ha misshandlats under förra veckan. Händelsen har anmälts till polisen, som inte vill uttala sig närmare om ärendet.

Tongivande fritidspedagog lämnar Lärarförbundet

Fritidspedagogen och debattören Hadar Nordin lämnar Lärarförbundet för SAC.
– Jag är besviken på Lärarförbundets ointresse för oss fritidspedagoger, säger han till Lärarnas Nyheter

Strejk på Systembolaget

"Fredagen den 11 maj tog Driftsektionen för Systembolagsanställda, DFSA ut en av sina medlemmar i strejk på en butik i södra Stockholm. Skälet är dåliga arbetstider, och underbemanning. Samtidigt förväntas personalen känna arbetsglädje, enligt nya lönekriterier."

SAC etta i varseltoppen

Syndikalisterna är Sveriges mest stridsbenägna fack. Själva står fackföreningen för 64 procent av varslen om fackliga stridsåtgärder. Men fackliga organisatörer menar att det fackliga arbetet är mer än bara strejk, blockad och rättstvist.

Bakom den fina vinetiketten

Amnesty Press skriver om kampanjen Rättvis Vinhandel som SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda driver tillsammans med fack och frivilligorganisationer i Sydafrika, Chile, Argentina och Sverige.

"I ett seminarium den 14 mars, arrangerat av Afrikagrupperna diskuterades situationen för lantarbetarna. Emil Boss som är butiksanställd på en systembolagsbutik samt facklig representant för SAC deltog tillsammans med Sara Claasen från den sydafrikanska lantarbetarorganisationen Sikhula Sonke. Som representant för Systembolagets fanns Nina Johansson, som arbetar med företagsansvar (CSR)."

Lantarbetare betalar priset för billigt vin

DN Ekonomi skriver om kampanjen Rättvis vinhandel som SAC:s Driftsektion för systembolagsanställda driver med bl a flera lantarbetarfack och frivilligorganisationer.

"En stor del av de viner som säljs på Systembolaget produceras av kvinnor med usla arbetsvillkor. Det handlar om osäkra anställningar, löner som inte går att leva på, odrägliga bostäder och riskfylld hantering av giftiga kemikalier. Försäljningen av vin har gått stadigt uppåt under många år. Under 2010 uppgick värdet av svensk vinimport till 4,6 miljarder kronor."

Dåliga villkor bakom vinet som säljs i Sverige

Inslag på SR om kampanjen Rättvis vinhandel som SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda driver tillsammans med flera lantarbetarfack och frivilligorganisationer.

"En stor del av de viner som säljs i Sverige produceras under usla arbetsvillkor, i länder som Sydafrika och Chile. Från och med i år har Systembolaget börjat arbeta efter en ny så kallad etisk uppförandekod. Men organisationerna bakom kampanjen Rättvis Vinhandel menar att Systembolaget måste göra mer."

”Systembolagets etiska arbete saknar trovärdighet”

Debattartikel i Arbetaren undertecknad av SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda och flera lantarbetarfack och frivilligorganisationer.

"Systembolaget har infört en ”upp­förandekod” som ska förhindra oetisk vinproduktion. Men arbetarnas organisationer har inget inflytande över hur koden utarbetas och följs upp. Systembolagets arbete med socialt ansvarstagande kommer därför att sakna trovärdighet, skriver företrädare för fackföreningar och frivilligorganisationer inom kampanjen Rättvis vinhandel."

Systembolagets etikkod kritiseras

Kommunalarbetaren skriver om kampanjen Rättvis vinhandel där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår.

" Systembolaget har för första gången antagit en etisk uppförandekod. Men de har valt en kod där lantarbetarnas rätt att göra sin röst hörd inte är garanterad. Risken är stor att koden blir en papperstiger – ett sätt för Systembolaget att putsa fasaden, skriver Nidia Araya, 36, säsongsarbetare inom vinsektorn i Argentina. Här berättar hon om villkoren för vinarbetarna."

Facken protesterar mot MTR

Artikel om en demonstration mot MTR:s personalpolitik som genomfördes av DSTS - Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar (SAC) och SEKO klubb 111 (LO) tjugoförsta februari.

Systembolaget svarar upp mot etiskt förslag

SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda är en av initativtagarna till kampanjen Rättvis vinhandel som nyligen förmått Systembolaget att göra det enklare att hitta etiskt märkta viner i butikerna.

Systembolaget tillmötesgår rättvisekrav för vinodling

SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda är en av initativtagarna till kampanjen Rättvis vinhandel som nyligen förmått Systembolaget att göra det enklare att hitta etiskt märkta viner i butikerna.

Lättare hitta etiskt vin på Systembolaget

SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda är en av initiativtagarna till kampanjen Rättvis vinhandel som nyligen förmått Systembolaget att göra det enklare att hitta etiskt märkta viner i butikerna.

Svart golvfirma försenar inflyttning

Inflyttningen i den ombyggda pianofabriken vid Telefonplan skjuts upp. Anledningen till förseningen är att en golvfirma som anlitat svart arbetskraft.(...) Problemet uppdagades i november när fackföreningen SAC-Syndikalisterna tapetserade bygget med affischer där arbetstagarnas situation beskrevs.


– Det visade sig att det fanns en viss grund i det som Syndikalisterna framförde. Vi har nu brutit avtalet med golvfirman, säger Håkan Falk, vd för HSB Bostad.

Migrantarbetarna - de nya statarna

Emil Boss i SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda skriver om migrantarbete och kampanjen Rättvis vinhandel som driftsektionen driver med bl a lantarbetarfack i Chile, Argentina och Sydafrika.

"Världen över kämpar lantarbetare mot samma managementmodeller. Migrantarbete, inhyrning och isolering skapar utsatthet och motverkar facklig organisering. Ofta är villkoren liknande eller sämre än de var för de svenska statarna vid nittonhundratalets början. När det nya lantarbetarproletariatet höjer sina röster bör arbetarrörelsen och konsumenterna lyssna och återigen backa upp statarfrågan"

Då gällde det Spaniens frihet

"I RIKSKOMMITTÈN för Spanien – med advokaten och s-riksdagsmannen Georg Branting som ordförande – märktes, förutom dåtida kändisar som Gunnar Myrdal och författaren Pär Lagerkvist, också många tunga fackliga namn. Att det var arbetarrörelsens vänsterflygel, inräknat syndikalister och kommunister, som stod för det hetaste engagemang är det dock ingen tvekan om."

Slutlönen gick till grillolja

En person som sa upp sig på ett telemarketingföretag i Sandviken fick aldrig sin slutlön på 10 000 kronor. Enligt uppgifter ska en av delägarna ha tömt företagets checkkredit för att köpa grillolja.

Syndikalisterna sätter assistansbolag i blockad Göteborg |

En personlig assistent som arbetat vid LSS Konsult AB misshandlades på jobbet i april i år och sparkades sedan på felaktiga grunder, enligt Göteborgs LS av SAC Syndikalisterna som nu tar till stridsåtgärder genom att sätta företaget i en nyanställnngsblockad.

Ska folk få sparkas hur som helst?

Fredag 4 november begick GA:s chefredaktör Mats Linder en ledare med rubriken "Vem tycker synd om syndikalister".

Utgångspunkten var att någon, det vill säga ett antal syndikalister, som dessutom hade den konstiga egenheten att Mats Linder inte kände igen deras namn, hade startat vad Linder kallar för "en kampanj". Och andemeningen är då ungefär att "Gud bevare oss för stort styggt troll."

Mera i förbigående skymtar att det är en konflikt mellan Leva Kungslador och SAC, syndikalisterna (i Stockholms LS).

Skadeståndskrav för uteblivet arbete

I augusti berättade GT om en student som lovats sommarjobb men sedan aldrig fick något, och kort därefter uppdagades ännu ett, liknande fall. Fackförbundet Syndikalisterna, SAC, har nu krävt företaget i södra Visby på skadestånd för de uteblivna arbetena, något som de ansvariga på Leva kungslador motsätter sig. Delägarna vill inte kommentera fallets detaljer.

Facket står fast i tvist med Leva

Visby: Facket kräver Leva kungslador på hundratusentals kronor för de båda anställda som blev av med sina sommarjobb.- Kraven är helt orimliga, det skulle stjälpa hela verksamheten, säger Jacob Jormeus Leva kungslador.

Uppsala: Orimliga villkor för Hugos kafépersonal

De var beredda på speciella villkor när de började på kaféet i Uppsala. Men efter flera år utan anställningskontrakt, semesterersättning och med oförutsägbart schema började de att ställa krav.

Papperslös arbetare vann arbetsrättslig kamp

Nyligen, ett år efter att en statlig utredning slog fast att arbetsrätten även bör gälla papperslösa, vann papperslösa Simon Peter Muwonge mot sin arbetsgivare. En viktig seger, menar Göteborgs LS av SAC.

Linda Moestam prisad - igen

Hon röstades fram till Norrbottens-Kurirens läsarpris Årets norrbottning 2010. Nu prisas Linda Moestam från Luleå på nytt.

Gävle: Musikhistoriskt firande till musik

På lördagen firade Joe Hill-museet 40-årsjubileum.  Ett 50-tal personer passade på att besöka den legendariska protestsångarens barndomshem, i dag ägt av SAC-Syndikalisterna, där det firades med musik, fika och bokbord.

Gävle: Joe Hill-museet fyllde 40 år

På lördagen firade Joe Hillmuseet 40-års jubileum.  Tal och musik avlöste varandra hela dagen i protestsångarens barndomshem i Gamla Gefle.

Facket: De har blivit tvärblåsta

VISBY. Facket ligger i konflikt om anställningsvillkoren på Leva kungslador. För två ungdomar försvann de utlovade sommarjobben.- De har blivit tvärblåsta, säger Dennis Gustafsson, förhandlare på fackförbundet SAC.

Boken om SAC är ett beställningsverk

Petterssons och Silbersteins bok om SAC-Syndikalisterna är en partsinlaga. Det skriver Jan
Abrahamsson, SAC - Syndikalisterna i svar till NT:s ledarsida (110712).

Norrköping: Drygt 300 visade stöd för Norge

Över 300 personer samlades på måndagskvällen i Hörsalsparken för att hedra offren för massakern på Utöya och bombattentatet i centrala Oslo. Manifestationen arrangerades av Norrköping mot rasism och samlade Norrköpingsbor som tände ljus och lyssnade på tal. Rikard Karlsson från SAC var en av de som var med och arrangerade manifestationen.

Arbetsgivarnas försvarare har bristande kunskaper i konflikter

Det är ovärdigt en förtroendevald, som skall representera arbetarrörelsens intressen, att visa en sådan grav bristande kunskap i arbetsmarknadskonflikter, skriver Kristoffer Ejnermark.

Antiliberalt att vilja inskränka föreningsfriheten

Folkpartisten Ragnar Arvidsson för fram ett förslag om att inskränka rätten att gå med i en fackförening. Han vill att bara ett fack ska vara tillåtet och att en domstol ska bestämma vilket. Det är skrämmande att en medlem i ett påstått liberalt parti kan komma på en sådan tanke.

Gävle: Nytändning för Joe Hill-gården

Efter strul med indraget kommun bidrag och sparsmakade öppettider har Joe Hill-gården fått en riktig nytändning. Tio personer jobbar nu helt ideellt med att driva museet om en av den svenska och amerikanska arbetarrörelsens mest kända figurer, protestsångaren Joe Hill.

Se även http://joehill.se

Syndikalisthat går i repris

Den nya "skandalboken" om SAC tuggar om samma gamla uppstötningar om "utpressning" och "maffiametoder" men vittnar mest om en okunskap om syndikalismen.

”Faktagranska boken om Syndikalisterna”

Tre syndikalister på Systembolaget slår tillbaka mot Lars-Olof Pettersson och Willy
Silbersteins bok Syndikalisternas nya ansikte. Boken bjuder på rafflande läsning, som i en roman av Jens Lapidus men verkligheten är en annan och boken är beställd av näringslivet, skriver de.

Karin Rebas försöker medvetet skriva om historien

Liberalen Karin Rebas (Liberala Nyhetsbyrån, Statsvetare till yrket) skrev i veckan ihop ett taffligt angrepp på SAC, Syndikalisterna, som publicerades i ett flertal lokala tidningar runtomkring i Sverige. Som ridå för sina påståenden, som i grunden måste ses som ett sätt att skriva om den faktiska arbetsmarkandshistorien i Sverige, är PR-konsulterna Lars-Olof Pettersson och Willy Silberstein’s nya bok ”Syndikalisternas nya ansikte” som kommit ut i dagarna. Förlaget i sig, Rådshusgruppen,  tillhör socialdemokratins absoluta högerkant. Ni vet dom som bråkar och skriker så fort t.e.x. en ”olaglig” strejk sker eller att oppositionen inom LO börjar få luft.

Medias bild av syndikalister tyder på okunnighet

Vem läser i dagens Sverige en politisk ledare? Inte jag i alla falloch knappast någon jag känner heller. Idag fastnade dock min blick på YA:s ledare - tack vare en fin bild på syndikalister med ett sunt budskap på en banderoll framför sej - naturligtvis bevakade av poliser...

Texten i ledare - liksom den bok som texten hänvisar till – är djupt okunnig i ämnet och avslöjar sig snabbt. Som vanligt hänger sig borgerlig press åt att "förfölja" minoriteter. Man tycks tro att den stora massan då håller med - ett ointellektuellt sätt att se på tillvaron som till slut slår tillbaka mot dem själva.

Historiskt att köpta sossar bekämpar organiserade arbetare

Nyttiga idioter inom den socialdemokratiska rörelsen lobbar nu mot betalning mot Syndikalisterna. Näringslivets parter kan alltså köpa sig företrädare inom arbetarrörelsen för att lösa arbetsrättsliga konflikter med organiserade arbetare - det är surrealistiskt. Det skriver Kristoffer Ejnermark, vänsterpartist.

Inte trovärdigt när avlönade lobbyister angriper Syndikalisterna

PR-konsulter som stått på avlöningslistan för den ena parten i en facklig konflikt har nu skrivit en bok och en Newsmillartikel för att misstänkliggöra det stridande fackförbundet. Det är helt i sin ordning juridiskt, men är det särskilt trovärdigt? Det skriver Mattias Irving, redaktör på tankesmedjan Seglora smedja.

Korporativismens kålsupare

Ända sedan blockaden mot Berns i Stockholm inleddes har arbetsköparen fört ett smutsigt propagandakrig mot de sparkade städarna, deras valda ombud och mot SAC som organisation och syndikalister i allmänhet. Ibland på de stora högertidningarnas ledarsidor, ibland på annat håll. Ofta har det varit PR-byråer som stått för själva produktionen av propagandan, och nu har en av dem gett ut en bok.

"Solklar koppling till Berns"

Som avsändare till ”Syndikalisternas nya ansikte” står Berns PR-byrå Rådhusgruppen. Författarna har band till såväl socialdemokraterna, LO som näringslivsorganisationer. – Det här är en beställningsbok från Svenskt näringsliv, säger Jan Abrahamsson, SAC.

PR-kriget mot syndikalisterna

I den nya boken ”Syndikalisternas nya ansikte” utmålas SAC Syndikalisterna som en hårdför militant organisation som tagits över av den extrema vänstern och vars verksamhet i det närmaste liknar organiserad brottslighet. – Ett skrattretande försök till svartmålning, säger Jan Abrahamsson, ledamot av SAC:s arbetsutskott.

Syndikalisterna: Vi fungerar som LO och TCO

Syndikalisterna slår tillbaka mot boken Syndikalisternas nya ansikte där organisationen pekas ut som utpressare.

Fackförbund anklagas för våld

Gävle har traditionellt sätt varit ett starkt fäste för förbundet, men Reijo Vuori som har varit medlem i Syndikalisternas lokalförening i över 30 år och han håller inte alls med om att de skulle använda sig av oschyssta medel:
– Jag har inte varit med om att vi någonsin har förespråkat att man ska använda våld i olika sammanhang. Vi är mot alla former av våld och förtryck men däremot har vi naturligtvis rätt att försvara våra intressen och den mark som vi har vunnit, om man kan kallade för det.

Vad ekot inte berättar

Det man inte berättar är att det handlar om en partsinlaga. På hemsidan kallar man rent av författarna för journalister. I själva verket ges boken ut av Rådhusgruppen, en PR-byrå på socialdemokratins högerkant, som anlitats av Berns Salonger för att hjälpa dem i deras långvariga konflikt med – just det – syndikalisterna.

Assistansbolag i konflikt med SAC Göteborg |

Assistentbolaget Assistansia AB har satt i system att endast ha visstidsanställningar. Därför har Göteborg, Örebro och Malmö LS av SAC satt företaget i en nyanställningsblockad. Just nu pågår förhandlingar om kontrakten.

Hon kämpar mot Assistansia

Lina Nordvall jobbade som personlig assistent på företaget Assistansia i drygt ett år, innan hon blev uppsagd med omedelbar verkan. Anledningen var att hon engagerade sig fackligt i arbetsmiljö- och arbetsrättsfrågor, menar hon.
– Assistansia såg att det var jag som var den drivande och en dag så ringde min chef och sa ”du får sparken”, säger Lina Nordvall.

Sade upp fackligt aktiv

Lina krävde utbildning för sig och sina kollegor, men blev uppsagd. Nu hävdar hon och fackförbundet Syndikalisterna att företaget Assistansia utnyttjat det svaga anställningsskyddet för personliga assistenter för att göra sig av med en obekväm anställd.

Ja tack till samarbete med lantarbetare

Slutreplik av kampanjen Rättvis Vinhandel 2011, där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår. Kampanjen menar att Systembolaget inte bör stänga ute berörda lantarbetare från

Systembolagets etikarbete sätts på prov

Debattartikel av kampanjen rättvis vinhandel 2011, där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår, om behovet av att inkludera berörda lantarbetare och deras fackföreningar i arbetet med att förbättra arbetsvillkoren i vinindustrin.

Debattartikel om situationen förskola och på fritids

Alla är överens och ändå fortsätter barngrupperna i förskolan och på fritids att bli större så att situationen bara blir värre och värre. Ett förhållande vi inte längre kan acceptera, skriver Elin Larsson, SAC.

Strejkande lärare riskerar sparken

Efter två månaders strejk så är stridsviljan fortfarande på topp bland dom strejkande lärarna på Björkbackens behandlingshem i Bergsjön. Men på måndag kan konflikten växa ytterligare då en av de strejkande lärare sägs upp.

Syndikalisterna: Vi viker oss inte för Berns nya ägare

Stureplansgruppen tar över driften av Berns Salonger som befinner sig i en pågående konflikt med fackföreningen SAC Syndikalisterna.
"Vi kommer inte att ge upp bara för att det blir nya ägare, det ligger inte för oss. Vi hoppas att de kommer att förhandla med oss, annars fortsätter striden", säger Ruben Tastas-Duque, talesperson för Syndikalisterna.

Gala i lejonkulan

Artikel om blockaden av Berns och Bemanningsföretagens dag. 

Syndikalisterna försätter statlig myndighet i blockad

Syndikalisterna försatte i dag, 2 maj 2011, Statens institutionsstyrelse (Sis) i blockad. Facket anklagar myndigheten för att sätta in strejkbrytare.

Lärare och elever på Björkbacken förtjänar bättre

Stoppa försämringarna av skolverksamheten på SiS ungdomshem Björkbacken i Göteborg. Skolan är livsviktig för våra tjejer för att de ska lyckas i tillvaron. Det handlar även om vår arbetsmiljö, skriver lärarnas ombud Klas Rönnbäck, SAC.

Sedan några dagar pågår den första strejken inom skolan på många år. Samtliga SAC-anslutna lärare på Statens Institutionsstyrelse (SiS) ungdomshem Björkbacken i Göteborg går ut i strejk mot ökad arbetsbörda och försämrade anställningsvillkor.

Björkbacken är ett statligt behandlingshem som bedriver verksamhet med stöd av LVU, lagen om vård av unga. Behandlingshemmet har plats för 20 skolpliktiga tjejer i högstadieåldern fördelade på tre avdelningar. Behandlingshemmet är för många av dem den sista chansen till ett fungerande liv med utbildning, arbete och god psykisk hälsa. Skolan är livsviktig för de här tjejerna! Det är genom att lyckas i skolan som de får möjlighet att lyckas i tillvaron. En skola av hög kvalitet med motiverade och kompetenta lärare är deras viktigaste livlina.

Strejk på behandlingshem

På behandlingshemmet Björkbacken i Bergsjön går 20 högstadietjejer i skolan. Nu går lärare som är anslutna till SAC ut i strejk mot ägaren, Statens Institutionsstyrelse, i protest mot ökad arbetsbelastning och försämrade arbetsvillkor.

Samtidigt som skolan ska utökas från 178 skoldagar om året till elva månader ska även lektionstiden öka från 19 klocktimmar till 23 klocktimmar. Men antalet lärare ska inte utökas. Den ökade arbetsbelastningen är orsaken till att fyra SAC-anslutna lärare varslade om strejk i måndags.

Dagens Konflikt har pratat med Daniel som är aktiv i konflikten på Björkbackens skola som ligger i Bergsjön, Göteborg.

Utanför Statens Institutionsstyrelse (SiS) huvudkontor på Drottninggatan 29 i Stockholm står strejkvakter i gula reflexvästar och delar ut flygblad till förbipasserande. Detta är något som har blivit ett allt vanligare inslag i huvudstaden. Det faktum att många företag och myndigheter har sina huvudkontor i Stockholm samt att fackförbund som SAC allt mer sällan låter chefer och företagsledningar slippa undan konflikterna ”på golvet” har bidragit till att Stockholm innerstad allt oftare blir ett fackligt slagfält.

Lärare strejkar mot nytt avtal

Fyra av sex lärare på ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg har gått ut i strejk idag. Det är fackförbundet Syndikalisterna som vänder sig mot att skolans huvudman Statens institutionsstyrelse vill ändra lärarnas avtal från ferietjänst till semestertjänst.

Det korta radioinslaget

Det långa radioinslaget

Syndikaliststrejk på ungdomshem

På måndag utbryter strejk på Björkbackens ungdomshem i Göteborg. Statens institutionsstyrelse anklagar syndikalisterna för att åsidosätta sina plikter gentemot tvångsplacerade ungdomarna, medan syndikalisterna menar att de tar strid mot en reform som kommer att sänka verksamhetens kvalitet

Sprickan i välfärdslandet

"Maja Sager konstaterar att de papperslösas synlighet som invånare trots allt har förbättrats något de senaste åren. I takt med att medvetenheten kring deras situation ökat har också rättigheterna till viss del förstärkts. Förutom det senaste politiska förslaget om utökade sociala rättigheter nämner hon att papperslösa nu har möjlighet att organisera sig fackligt i Syndikalisterna och även får stöd av några LO-förbund."

Ny T-banestrejk

Fackföreningen Syndikalisterna varslar återigen om strejk under ett dygn mot MTR Stockholm 24 februari. Konflikten gäller arbetsvillkoren för tunneltågsförarna.

Syndikalister strejkade med uniformen på

Syndikalisterna strejkade i sina arbetsuniformer i Stockholms tunnelbana, trots förbud från arbetsgivaren. Solklart brott mot anställningsavtalet anser arbetsgivaren MTR. – Vi kan ge dem en erinran, säger Pierre Sandberg, förhandlingschef på MTR.

Syndikaliststrejk i tunnelbanan

Fackförbundet Syndikalisterna har varslat om ett dygns strejk. I morgon kommer cirka 50 syndikalister som jobbar i Stockholms tunnelbana att lägga ner arbetet.

– Vi går ut i strejk därför att MTR har en fientlig personalpolitik som innebär bland annat att spärrvakter inte får gå på toaletten under arbetstid och att förare tvingas köra i upp till sex eller sju timmar utan rast, säger Mira Gartz, tunneltågförare och medlem i Syndikalisterna.

Det började med en smäll

Intervju med poeten Emil Boss, aktiv i SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda, om bildandet av sektionen och om glappet mellan retorik och praktik på arbetsmarknaden. 

"Innan de bildade sin klubb på Systembolaget vid Gullmarsplan i Stockholm var kontakten med facket i det närmaste obefintlig.

– På min butik var facket några damer i pärlhalsband på en affisch. Ingen hade träffat dem. Folk betalde in sin avgift som till ett försäkringsbolag."

Vredens druvor

Tor Billgren skriver i Sydsvenskan om fackföreningen Sikhula Sonkes Sverigebesök genom kampanjen Rättvis Vinhandel 2011 där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår.

"Vinet smakar bättre om vi får betala det riktiga priset. I slutet av januari kampanjade fackföreningen Sikhula Sonke i Stockholm för att uppmärksamma de tuffa villkoren för sydafrikanska vingårdsarbetare. Tyvärr fick vittnesmålen och aktionerna mycket litet genomslag i medierna - något som bara understryker vikten av fackföreningens arbete."

Miljardsatsning döms ut

"En miljard kronor ska satsas på Omvårdnadslyftet, en utbildningssatsning för undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen. Regeringen vill höja yrkesgruppens status – men utan att höja löner eller förbättra arbetsvillkor. Kommunal anser att politikerna stoppar miljarden i ett svart hål" skriver Arbetaren.

– Det är skitbra att man får studera, att utslitna vårdarbetare inte bara ska behöva slava. Men problemet är att inom de snäva ekonomiska ramar som vården bedrivs i dag finns det inget utrymme att använda sin kunskap. Så i slutänden kommer det vara en dålig investering. Om målet är att höja statusen, att fler ska vilja jobba med det här, så krävs det löneökningar och resursförstärkning, säger Ida Hansen, vårdarbetare och medlem i Stockholms Vårdarbetarsyndikat av SAC.

Arbetaren får presstöd

"Nu är det dags för verkligt oberoende" skriver Ivar Andersen från Arbetaren.

Ett angrepp på alla löntagare

Debattartikel av Lars Högström, jurist och syndikalist, om Svenskt Näringslivs kampanj för att begränsa strejkrätten.

Ett angrepp på alla löntagare

Debattartikel av Lars Högström, jurist och syndikalist, om Svenskt Näringslivs kampanj för att begränsa strejkrätten i Sverige.

Ett angrepp på alla löntagare

Debattartikel av Lars Högström i Höglandsbladet:"Inom Svenskt Näringsliv funderas det ständigt på hur man ska utvinna maximal vinst ur arbetande människor utan att vi gör motstånd. Därför kräver man begränsningar av strejkrätten."

En seger för alla papperslösa arbetare

Mohammad Lasaki fick inte ut sina pengar när han arbetare som anläggare för en villaägare i Askim. Nu har Göteborgs LS av SAC och arbetsköparen träffat en överenskommelse och Lasaki har fått sina pengar.

”En seger för alla papperslösa arbetare”

I oktober skrev FRIA om Mohammad Lasaki, som inte fick ut sina pengar när han arbetare som anläggare för en villaägare i Askim. Nu har Göteborgs LS av SAC och arbetsköparen träffat en överenskommelse och Lasaki har fått sina pengar.

DSTS i Stockholms tunnelbana lyckas stoppa ett hundratal avgångar när de strejkar för bättre arbetstider och rätten till pauser.

Proletären skriver om DSTS konflikt med MTR

Wendy Pekeur

Porträtt i LO-tidningen av Wendy Pekeur från sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke. Wendy Pekeur besökte Sverige som en del av kampanjen Rättvis vinhandel 2011 där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår.

"Eftersom Wendy Pekeur leder det feministiska fackförbundet Sikula Sonke reser hon till andra sidan jordklotet för att vara med och påverka Systembolaget, som hon vill ska ställa större krav på vinproducenterna. Hennes fackförbund har endast kring 5 000 medlemmar men i en värld där de ekonomiska nervtrådarna ringlar runt hela klotet räcker det inte med att genomföra blockader och demonstrationer i det egna landet."

Hökarna skrämmer arbetare

Det pågår en kampanj för att passivisera svenska fackförbund. Målet är att de ska vara passivt kompromissvilliga och inte kamporganisationer. Turerna kring Berns är ett avslöjande exempel, skriver Anders Knutsson, SAC.

Dawid vill att vi köper rättvist vin

Artikel Kommunalarbetaren om sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke och deras kamp för bättre villkor genom kampanjen Rättvis vinhandel 2011, där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår.

Strejk i Stockholms tunnelbana

"Förare och spärrvakter i Stockholms tunnelbana strejkar på torsdagen i protest mot försämrade arbetsvillkor sedan bolaget MTR tog över driften. Enligt de strejkandes fack SAC-Syndikalisterna får spärrvakter inte besöka toaletten på arbetstid och förare tvingas köra mer än fem timmar utan paus" rapporterar Nerikes Allehanda via Stockholm/TT.

T-banepersonal i strejk

"Spärrvakterna får inte gå på toaletten, tunnelbaneförarna måste jobba sex timmar utan rast, och säkerheten för pendlarna försämras. Det menar Syndikalisterna som tar ut cirka 50 tågförare och spärrvakter i strejk" skriver dagens ETC.

Strejkar för rätten att gå på toaletten

"Spärrvakter i Stockholms tunnelbana får inte gå på toaletten. Har nöden ingen lag - ja, då kan det bli utskällning av chefen.  På torsdagen gick spärrvakter och förare ut i strejk i protest mot arbetsvillkoren" skriver Expressen.

Tunnelbanestrejk i Stockholm

"Tunnelbanepersonalen har gått ut i strejk. Det påverkar avgångarna på gröna linjen och blå linjen" skriver SvD.

Strejk i tunnelbanan

"Runt 50 av de anställda i tunnelbanan gick tidigt på torsdagsmorgonen ut i strejk. Det är fackförbundet Syndikalisternas medlemmar som protesterar mot arbetsvillkoren. Bland annat kräver de att spärrvakter ska kunna få ta toalettpauser och att förare inte ska behöva arbeta längre än fem timmar utan paus" skriver DN.se.

Tuffa villkor för vinarbetare i Sydafrika

Accent skriver om kampanjen Rättvis Vinhandel 2011 där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår.

"Låg lön, ovärdiga bostäder och utbredd alkoholism. Det är verkligheten för arbetarna på afrikanska vingårdar. Nu kräver representanter från det Sydafrikanska fackförbundet Sikhula Sonke att Systembolaget ska ta sitt ansvar genom att ställa högre krav på sina leverantörer.

Fackrepresentanterna är på besök i Sverige som en del i kampanjen Rättvis vinhandel 2011 som startades av några svenska organisationer i samarbete med Sikhula Sonke i november. De vill pressa Systembolaget till att ställa högre krav på sina vinleverantörer, inte bara i Afrika utan även i Chile, Argentina och andra länder där liknande förhållanden råder."

Vinarbetare pressar Systemet

Bakom vinerna på Systembolagets hyllor döljer sig svåra missförhållanden, enligt kampanjen Rättvis Vinhandel 2011. Nu besöks Systembolaget av sydafrikanska vinarbetare som kräver att företaget tar sitt sociala ansvar.

”Vi förbereder för t-banestrejk”

"Allt pekar på att Syndikalistiska driftsektionen Stockholms tunnelbana och spårvägar, SAC-DSTS, i morgon tar ut 50 medlemmar i strejk. Facket hävdar att personalens arbetsvillkor försämrats sedan MTR tog över driften och kräver nu förändringar" skriver Svenska Dagbladet.

Seko bryter inte strejken

Tidningen Arbetaren rapporterar bland annat att "Seko ställer sig neutralt i syndikalisternas strejk i Stockholms tunnelbana på torsdag".

Sydafrikanskt fackförbund sätter press på Systembolaget

Fria tidningar skriver om kampanjen Rättvis vinhandel 2011 där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanstäldla ingår.

"En oberoende institution måste undersöka arbetsförhållandena på Sydafrikas vinfarmer, och Systembolaget måste ta sitt ansvar för att se till att de förbättras. Det menar Wendy Pekeur och Dawid Afrika, representanter för farmarbetarnas fackförening Sikhula Sonke, som i dagarna besökte Sverige."

Varsel befaras under t-banerenovering

Sveriges Radio P4 (Radio Stockholm) rapporterar att  "Den 21 mars inleds upprustningen av tunnelbanans gröna linje mellan Hagsätra och Gullmarsplan. MTR som har ansvar för tunnelbanetrafiken i Stockholm, menar att ett hundratal tjänster blir övertaliga under det halvår som renoveringen väntas pågå.
Från fackligt håll är man är starkt kritisk. SEKO hävdar att råder kraftig underbemanning på många håll inom verksamheten och att man helt enkelt borde omplacera berörd personal under renoveringsperioden.

Syndikalisternas Robert Sundin, som är förare på gröna linjen, anser att diskussionen om övertalighet är helt obegriplig.
– Speciellt när vi hela tiden har fått höra motsatta saker från arbetsledningen och från MTR:s ledning, att de förstår de problem som finns i företaget med underbemanning och resursbrist. Så får vi i stället höra att det råder någon sorts arbetsbrist, att det är så de ser på saken, säger han."

Städade svart i systembutiker

Artikel i Mitt i Söderort om en städfirma (bemanningsföretag) som utnyttjat papperslösas situation för att utdela låga svarta löner. Företaget fakturerade 210:- per timme och gav städarna 60:- svart. Städarna jobbade på fem olika Systembolag i Stockholm. Syndikalisterna på Systembolaget har nu gjort en anmälan.

”Vi lägger ned arbetet i t-banan i protest mot MTR”

Vi i tunnelbanan känner ett stort ansvar för våra arbeten och vi vet att vi gör ett bra jobb. Vi vill och tänker fortsätta med det. Men torsdagen den 27/1 kommer vi syndikalister att lägga ner arbetet i protest mot MTR:s ovilja att se och åtgärda de problem som finns, skriver företrädare för Syndikalisterna i Stockholms tunnelbana.

Maria Rankaa sprider felaktigheter om syndikalisterna

Artikel av Maria Thunholm om Stockholms Handelskammares VD Maria Rankaas artikel "Staten måste sätta stopp för syndikalisternas maffiametoder"

"Jag är fackligt ombud i Frankrike, med rötter i svenska Metall och Transport. Det som Maria Rankka, VD för Stockholms handelskammare, påstår är skrämmande att läsa fràn en person som är VD."

"Vi förstår att de strejkar"

– Vi förstår att de strejkar och har själva tagit upp problemen många gånger, säger Jannis Konstantis, ordförande för klubb 119.

Under den förmodade strejken på torsdag kommer Seko att förhålla sig neutralt och inte ersätta de turer som uteblir. Seko klubb 119, som i dagsläget organiserar 80 procent av tågförarna, är förhindrat att delta i strejken men ställer sig bakom Syndikalisternas beskrivning av personalens arbetsmiljö. Några stödaktioner är heller inte aktuella.

Läs mer: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/86615#ixzz1BkstO6qF

SAC: Maria Rankka har en illa dold agenda

"Det är hart när omöjligt att svara på Maria Rankkas debattartikel 'Staten måste stoppa syndikalisternas maffiametoder' som publicerades på Svenska Dagbladets brännpunkt, 20 januari 2011. Det är inte för att vi i SAC inte kan bemöta argument, utan för att Rankkas inlägg helt saknar argument att bemöta" inleder SAC:s informationssamordnare Anders Knutsson sin replik på Maria Rankkas angrepp i Svenska Dagbladet.

Syndikalisterna varslar om strejk i t-banan

"Ord står mot ord när det gäller beskrivningen av arbetsmiljön i tunnelbanan. Syndikalisterna hävdar att spärrvakter som tagit en paus för att gå på toaletten under sina pass kallats in till samtal och blivit utsatta för disciplinära åtgärder, och att ersättningssystemet inte fungerar" skriver Stockholms Fria.

Fackets krav på Kajsa

Aftonbladet skriver om sydafrikanska fackföreningsledaren Wendy Pekeur som är i Sverige genom kampanjen Rättvis vinhandel 2011 där bl a SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår.

"Efter Aftonbladets artikel har Kajsa Bergqvist fått besök av en sydafrikansk fackförening.

De kom till Stockholm för att berätta om kampen för lantarbetarnas rättigheter.

– Hon lyssnade på oss, säger Wendy Pekeur."

"Jag skulle gärna vilja träffa Kajsa"

Aftonbladet följer upp nyheten om villkoren för lantarbetare i Sydafrika och missförhållandena på Kajsa Bergqvists vingårdar med en artikel om att Wendy Pekeur, generalsekreterare för lantarbetarfacket Sikhula Sonke kommer till Sverige. Resan sker genom kampanjen Rättvis vinhandel 2011där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår.

Facklig ledare för sydafrikanska vinarbetare i Sverige

Livets Goda skriver om de sydafrikanska lantarbetarnas besök i Sverige 17/1- 30/1. Besöket arrangeras med kampanjen Rättvis vinhandel 2011 där SAC:s Driftsektion för Systebolagsanställda ingår.

Fler fackförbund tar strid för t-baneförare

MTR skönmålar säkerhets- och arbetsmiljöproblemen inom tunnelbanan. Det säger fackförbundet SEKO, och stöder därmed fackförbundet SAC:s beskrivning av arbetsförhållandena.

Rankka: "Staten måste stoppa syndikalisternas maffiametoder"

Maria Rankka, VD för Stockholms Handelskammare, går till grundlöst angrepp mot SAC i Svenska Dagbladet.

PEN borde gått längre

Författarna Lars Mikael Ratamaa och Hanna Nordenhök skriver i Aftonbladet Kultur om Svenska PEN:s beslut att fortsätta dela ut sitt Bernspris.

"Svenska PEN borde naturligtvis ha gått längre och krävt att de utnyttjade får upprättelse och att Berns upphör med smutskastningen av SAC:s grundlagsskyddade rättigheter att fritt organisera sig. Vilket mycket väl skulle låta sig göras trots att PEN inte ska vara en facklig organisation. Berns har undgått ansvar och samtidigt stärkt sitt kulturella kapital. Poesifestivalen, Bernsprisutdelningen, Guldbaggegalan, listan kan göras lång. Men under den glamorösa kulturen pågår en utarmning av det mänskliga, en ständigt växande ojämlikhet.

Varje moralisk människa borde ta del av papperslösa Berns-arbetares vittnesmål på SAC:s hemsida (www.sac.se). Där flimrar massan av de människor förbi som tvingas ställa sig till de liberala ekonomiernas tjänst. Den springande punkten här är politisk. Om vi väljer att förlåta de strukturer som möjliggör deras lidande, riskerar vi också att abdikera från vårt ansvar som författare och människor."

Strejkvarsel i tunnelbanan

Tidningen Arbetaren skriver att "De anställda i Stockholms tunnelbana får inte gå på toaletten och jobbar sextimmarspass utan rast. Fackliga protester har mötts av tystnad. Nu varslar syndikalisterna i tunnelbanan om strejk".

MTR: "SAC:s beskrivning av arbetsmiljön i tunnelbanan helt fel"

MTR hävdar i en DN-artikel att tunnelbanefacket SAC-DSTS har fel när de kritiserar arbetsmiljön i tunnelbanan. Arbetsgivarsparten får stå helt oemotsagd i artikeln. MTR:s chefsförhandlare uttalar sig också positivt om disciplinära samtal i det fall någon spärrvakt bryter mot företagets regler kring toalettbesök.

MTR: Vi vill fortsätta samtalen

MTR meddelar i en artikel i DN att de vill fortsätta samtalen med tunnelbanefacket DSTS av SAC. MTR påstår att de inte är oense med facket om arbetsmiljön och att de också vill att den ska bli bättre. Vart förhandlingarna ska leda framgår inte och någon överenskommelse är MTR inte intresserade av, om man får tro artikeln:

– Syndikalisterna har lagt en kravlista som mera liknar ett ultimatum, ett dekret. Så förhandlar man inte. Vi vill fortsätta dialogen, säger MTR:s förhandlingschef Pierre Sandberg.

Fackförbund varslar om strejk i tunnelbanan

DN.se skriver att "Syndikalistiska driftsektionen Stockholms tunnelbana och spårvägar, SAC-DSTS, har varslat om strejk 27 januari. Orsaken är att fackförbundet tröttnat på att arbetsmiljön blivit usel under MTR:s ledning, vilket SAC också menar drabbar tunnelbanans säkerhet".

Aktivister och stjärnskådare

57 år senare stod ånyo en folksamling utanför Berns. Nu var det inte för att spana på kändisar somPoetisk front hade samlats, även om en och annan högoktanig kulturpersonlighet säkert kunde siktas, utan för att protestera mot att Stockholms poesifestival förlagt sin efterfest till just Berns, trots att nöjesetablissemanget befinner sig i facklig blockad. (...) På grund av kontroversen är det hur som helst, som jag kort påpekar i dagens Expressen, en aning överraskande att Svenska filminstitutet i år har valt att flytta efterfesten till Guldbaggegalan från Operakällaren, där den anordnades förra året, till just Berns. Det är svårt att inte se det som ett ställningstagande i en pågående facklig konflikt.Vi får se vilka som blir flest i Berzelii park den 24 januari, aktivisterna eller stjärnskådarna.

Vittnesmål från skräcksalongerna

De anställdas egna ord om det cyniska utnyttjandet

I debatten om den fackliga blockaden mot Berns Salonger hävdar vd:n Yvonne Sörensen halsstarrigt att ingen papperslös invandrare varit anställd på restaurangen. Vad hon inte säger är att de papperslösa som konflikten gäller varit anställda av olika bemanningsföretag, anlitade av, och med arbetsledarkontor på Berns.I skriften Berns sett med andra ögon har Stockholms Hotell- och Restaurangarbetarsyndikat av SAC samlat sju restaurangarbetares egna berättelser om sin tid på Berns mellan 2003 och 2009.

The biutiful people

Att tidskriften 10TAL valde att avsluta sin antirasistiska poesifestival med en fest på Berns salonger - sedan länge satta i facklig blockad på grund av villkoren för de asylsökande och papperslösa som städat nöjespalatsets lokaler - har blivit omdebatterat, bland annat på dessa sidor. Diskussionen har dessvärre inte haft någon medvetandegörande effekt på festsugna kulturarbetare, och Svenska filminstitutet har valt att förlägga Guldbaggegalans efterfest just till Berns.

Huruvida Alejandro González Iñárritus Biutiful, om papperslösas fasansfulla tillvaro i Barcelona, blir nominerad till bästa utländska film är ännu osäkert. Klart är dock att det är lättare att visa solidaritet med världens utsatta så länge de inte stör våra galamiddagar.

Vi tar strid – inom lagens råmärken

REPLIK | Bernspriset

Dag Klackenberg från Svensk Handel och Lars-Anders Häggström från Handelsanställdas förbund går till våldsamt angrepp mot SAC (Brännpunkt 16/12). Att Klackenberg attackerar oss ser vi snarast som ett gott betyg. Desto större är vår besvikelse över att Lars-Anders Häggström väljer att ställa sig på arbetsköparnas sida, skriver Anders Knutsson, Syndikalisterna.

Exploaterar papperslösa - via bemanningsföretag

I en artikel i Aftonbladet riktar poeten och syndikalisten Emil Boss kritik mot kulturtidskriften 10-tal. Boss kritiserar dubbelmoralen i att 10-tals uttalat antirasistiska poesifestival valt att anordna efterfest på Berns salonger. Berns är satt i facklig blockad av vår fackförening och Boss menar att denna blockad synliggör problematiken kring hur utomeuropisk arbetskraft, ofta asylsökande och papperslösa, exploateras mitt i kulturlivet.
 
 I sin replik i Aftonbladet 10/12 låtsas Berns missförstå begreppet social dumpning. Man försvarar sig med en undanmanöver. Berns bedyrar att man inte själva betalat ut svarta löner eller utnyttjat papperslösa arbetare. För att lyckas med misstolkningen av social dumpning som fenomen tvingas Berns förtränga Svenska Penklubbens uttalande 4/12 angående varför Bernspriset flyttas från Berns i år. Anledningen, skriver svenska Pen, är att bemanningsföretag, som Berns salonger har anlitat, kan ha utnyttjat papperslösa arbetare på ett icke acceptabelt sätt.
 
 Situationen på Berns är inte unik. Så ser det ut i stora delar av nöjesbranschen. Det som är exceptionellt med just Berns är att de flesta av underleverantörerna varit fullständigt integrerade i verksamheten. Företagen Ariel i Stockholm, Fastighetsvårdarna i Öst och Jennixa skapades speciellt för att administrera utomeuropeiskt arbetskraft åt Berns. De drevs av samma personer och hade samma kontor inne på Berns. När det ena bolaget gick i konkurs flyttades personalen över till nästa utan upphandlingar. Påfallande många av arbetarna i fråga har varit asylsökande och papperslösa från fattiga länder. De har arbetat på Berns under villkor och löner som få svenska medborgare skulle acceptera. Detta liknar ett bulvansystem, där Berns åtnjutit vinst av exploatering.
 
 Detta ovanliga förhållande är grunden till SAC:s krav: Berns skall ta ansvar för de människor som utfört arbete åt företaget, runtflyttade mellan flera integrerade bemanningsföretag där de blivit utnyttjade och lurade. Berns skall inte tillåtas, som nu, ta över en liten del av sin verksamhet direkt och gallra bort de som organiserat sig med motiveringen de här människorna har aldrig varit anställda av Berns. SAC har inte ställt några krav på Berns avseende de städare som kom in med det senaste bemanningsföretaget och som även utfört arbete åt detta företag på annat håll. SAC har endast ställt krav för de som flyttats mellan de oseriösa bulvanerna och endast arbetat på Berns.

Blockaden av Berns synliggör ett förhållande på arbetsmarknaden som få känner till: Tiotusentals människor arbetar i dag under oacceptabla förhållanden på grund av sin migrationsstatus. De utför ett oumbärligt arbete mitt i samhällslivet, men blir ofta utnyttjade och exploaterade i en rättslös situation långt från kollektivavtalsstandard.
 
 I sitt svar i Aftonbladet försöker Berns vända fokus från sin egen verksamhet genom att smutskasta en förtroendevald i vår fackförening. Som alla fackförbund har SAC revisorer. Vi kan konstatera att SAC:s interna och externa revisor har granskat syndikatets och Skärholmens LS bokföring och inte haft något att anmärka. I sin text hävdar Berns också att syndikalistiska fackföreningar är förbjudna i Tyskland. Detta är ännu en osanning. Tvärtom är det rättsligt prövat att det strider mot tysk grundlag att förbjuda fackföreningar. Vår tyska syskonorganisation FAU är inte förbjudna och den senaste gången fackföreningar förbjöds i Tyskland var 1933.
 
 Sist men inte minst har Berns hävdat att inga papperslösa arbetat inne på Berns och att inga oegentligheter skett. Det är mycket intressant. Vi kommer överlämna vår dokumentation av förhållandena för papperslösa och asylsökande på Berns till Svenska Pen denna månad.

Javier Plasciencia
 Ordförande Stockholms Restaurang och Hotellarbetarsyndikat

Sara Panozo
 Sekreterare Stockholms Restaurang och Hotellarbetarsyndikat

Ruben Tastas Duque 
 Förhandlare och presstalesperson, Stockholms Restaurang och Hotellarbetarsyndikat

Vi kräver lag om solidariskt ansvar

"Vi oroas nu av den allt råare flykting- och asylpolitik som förs i Sverige"

Den 24 november arrangerade vi Stockholms första utomhuspoesifestival. Syftet var att protestera mot de rasistiska och nationalistiska anspråk som Sverigedemokraterna gör i kulturens namn. Vi vände oss också mot att Stockholms poesifestival, trots sitt antirasismtema, efterfestade på Berns salonger. Företaget är försatt i facklig blockad på grund av sin behandling av bland andra papperslösa arbetare. Vi ville skapa uppmärksamhet kring en utsatt grupp på den svenska arbetsmarknaden, och arbetar nu för att ”lagen om solidariskt ansvar” ska drivas igenom i Sverige. Med glädje har vi konstaterat att Svenska Pen och Arkivveckan ställt in sina arrangemang på Berns, i solidaritet med arbetarnas protester.

Gällivare: SAC fyller 100

I lördags var det fest i Folkets hus i Gällivare. Och de röda fanorna vajade tillsammans till sång och musik.

I helgen jubilerade SAC, eller syndikalisterna som de kort och gott kallas. Lokalföreningen för Gällivare, Malmberget firade för att det var ganska precis 100 år sedan den bildades.

Bernspriset flyttas från Berns

Svenska PEN:s Bernspris instiftades 1963 i samband med Berns salongers 100-årsjubileum. Men nu ska prisutdelningen flyttas, och det är fortfarande osäkert om det blir något mer pris. Anledningen är den negativa uppmärksamheten i samband med SAC-Syndikalisternas blockad av Berns i februari i år, då misstankar lyftes om att Berns salonger anlitat ett bemanningsföretag som anställde papperslösa flyktingar.

Pens Bernspris kan läggas ner

Svenska Pen flyttar Bernspriset från Berns. Misstankar om att papperslösa arbetare utnyttjats på anrika Berns Salonger får författarorganisationen att dra i nödbromsen. Nu hotas prisets framtid.

Arkivveckan och Svenska Pen flyttar från Berns

Syndikalisterna noterar framgångar i sin konflikt med Berns salonger i Stockholm. Arkivveckan, en stor konferens som skulle ha hållits på Berns i maj 2011, flyttas. Även Svenska PEN, en ideell förening för vänskapliga förbindelser mellan författare i olika länder, flyttar sin utdelning av Bernspriset från Berns salonger. 

Pens Bernspris kan läggas ner

Svenska Pen flyttar Bernspriset från Berns. Misstankar om att papperslösa arbetare utnyttjats på anrika Berns Salonger får författarorganisationen att dra i nödbromsen. Nu hotas prisets framtid. 

PENs Bernspris kan läggas ner

Svenska Pen flyttar Bernspriset från Berns. Misstankar om att papperslösa arbetare utnyttjats på anrika Berns Salonger får författarorganisationen att dra i nödbromsen. Nu hotas prisets framtid.

Pens Bernspris kan läggas ner

Svenska Pen flyttar Bernspriset från Berns. Misstankar om att papperslösa arbetare utnyttjats på anrika Berns Salonger får författarorganisationen att dra i nödbromsen. Nu hotas prisets framtid.

Vi tar strid - för kulturen

43 kulturarbetare i upprop mot rasism och högerns attack på litteraturen.

"I förra veckan stod några av oss, poeter och aktivister, i snön utanför Dramaten och läste dikter i Stockholms utomhuspoesifestival. Det var ett initiativ i antirasistisk anda, en reaktion på Sverigedemokraternas sätt att använda poesin i sitt nationalistiska projekt. Vi ville också protestera mot att Stockholms poesifestival, som trots sitt antirasism-tema efterfestade i Berns Salonger. Berns är satt i facklig blockad sedan flera månader tillbaka på grund av sin behandling av bland andra papperslösa arbetare."

Ett hån mot de rättslösa

TYSTADE – AV POESI När Poesifestivalen slog klackarna i taket på Berns tog de ställning mot de protesterande städarna och poeterna i snön utanför, skriver Emil Boss, poet och fackligt aktiv i SAC syndikalisterna.

"10-tal tackade ja till en kostnadsfri efterfest på Berns, trots förvarningar från journalister, protester från poeter och arbetslösa städare vid porten. Deras val känns märkligt. Ur politisk synvinkel är det en katastrof. Främlingsfientligheten som begrepp måste inkludera också ekonomiska och politiska strukturer. Poesins röst får inte användas till att tysta samhällets svagaste grupper."

"Flytta konferensen från Berns"

Arkivveckan, en stor konferens för landets arkivarier, är inbokad på Berns salonger – som är i konflikt med Syndikalisterna. Flytta konferensen, kräver arkivarierna vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, som inte vill bryta Syndikalisternas blockad.

Stockholms poesifestival har efterfest på Berns

- Jag tycker det låter som dubbelmoral. Jag tror att de vet vad som händer på Berns men inte bryr sig ändå, säger Kronos.

Enligt Madeleine Grive, konferencier och konstnärlig ledare för festivalen, kände de inte till konflikten.

Poesiprotest i arktisk kyla

"Två piketbilar bort i den arktiska snålblåsten hade delar av den nu levande svenska poetkåren samlat sig till protest och egen diktläsning. Inte bara mot SDU:s främlingsfientlighet och litteratursyn, utan också mot det mycket märkliga faktum att Stockholms poesifestival valt att förlägga sin efterfest till Berns salonger. Detta trots att Berns sedan månader är satt i facklig blockad på grund av sin behandling av bland andra papperslösa arbetare.(...) Effektfullast var kanske kultursidans Magnus William-Olssons framförande av Gunnar Ekelöfs Non serviam, i samma ögonblick som SDU stämde upp i Kungssången".

Poetisk Front anordnar utomhuspoesifestival

En grupp författare protesterar mot att Stockholms Poesifestival förlagts på Berns Salonger. "Andra akten är en protest mot att Stockholms (inomhus)poesifestival avslutar på Berns salonger, "antirasismen förblir en tom paroll som inte får praktiska konsekvenser", skriver Poetisk Front på Facebook. Protesten sker i form av diktläsning utanför ett Berns som kritiserats och satts i facklig blockad av SAC Syndikalisterna för sitt sätt att hantera personalen, bland annat papperslösa arbetare."

Fackombud flyttas under strejk

År av för tung arbetsbelastning och dålig psykisk miljö på arbetsplatsen. Så beskriver de SAC-anslutna städarna på sjukhuset i Lund sin arbetssituation. Sedan drygt två veckor strejkar de. Nu omplaceras fackförbundets arbetsplatsombud Adrian Kije. – Det är en ren hämndaktion, säger han.

Blockerat läge för Berns

Brott mot LAS, kränkt föreningsrätt och omänskliga arbetsvillkor säger ena sidan. Utpressning, maffiametoder och hot säger den andra. Det är sedan lång tid tillbaka låst läge mellan Berns och facket SAC Syndikalisterna.

Omplacerar ledaren - mitt under strejken

Städföretaget ISS omplacerar nu SAC:s lokale ordförande – mitt under lokalvårdarnas strejk på universitetssjukhuset i Lund.
– Det här är ren hämnd. Inget snack om saken, säger ordförande Adrian Kije.

Städstrejkare omplaceras

Mitt under den pågående strejken bland städare på Lunds Universitetssjukhus tvångsomplaceras SAC Syndikalisternas klubbordförande av städföretaget ISS.

Städstrejken igång på sjukhuset

15 lokalvårdare strejkade i tre timmar i fredags i protest mot arbetsbelastningen på SUS. Och de ger inte upp i första taget.

Säkerhetsjätte anmäls för sexuella trakasserier

 - Chefer har tagit henne på rumpan på personalfester, en kollega höll fast henne och försökte trycka in en banan i hennes mun och det har förekommit väldigt mycket glåpord, säger Esteban Calderón från Byrån för lika rättigheter. Han företräder kvinnan tillsammans med fackförbundet Syndikalisterna.

Kvinna sextrakasserades på säkerhetsföretag

Nyhetsinslag om sexuella trakasserier på G4S. Storstockholms Allmänna Branschsyndikat av SAC har anmält händelserna till DO- Diskrimineringsombudsmannen.

"I samband med helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga kritiserades företaget för att inte ta hand om personalen ordentligt. Nu går dessutom en kvinna ut och berättar att hon anmält… företaget till Diskrimineringsombudsmannen, efter att ha blivit sexuellt trakasserad under flera år."

Sjukhusstädare går ut i strejk

Ingenting har blivit bättre sedan Uppdrag granskning för fyra år sedan avslöjade att städarna på universitetssjukhuset utsätts för orimlig arbetsbelastning. Det menar SAC som nu tar ut 15 städare i strejk.

Orimlig arbetsbelastning

Vi städare som är organiserade genom fackklubben driftsektion USIL av SAC syndikalisterna har fått nog och har beslutat om att gå ut i strejk från och med den 3 november.

Städare strejkar på Sus

Fackförbundet Syndikalisterna tar ut femton städare på Sus i Lund i strejk, rapporterar Sydnytt. Stridsåtgärden är en protest mot stress och hård arbetsbelastning på sjukhuset.

Vi sjukhusstädare strejkar för att slippa stressen

Vi städare som är organiserade genom fackklubben driftsektion USIL av SAC syndikalisterna har fått nog och har beslutat om att gå ut i strejk från och med den 3 november. Vi är anställda av det multinationella företaget ISS Facility Services som på uppdrag av Region Skåne bedriver städningen på bland annat Lunds sjukhus.

Strejker hotar städningen i Lund

Den syndikalistiska fackföreningen SAC:s medlemmar på Sus har beslutat att gå ut i tre timmar långa punktstrejker två gånger i veckan från och med den 3 november.

Städare går ut i strejk mot arbetsbelastning på sjukhus

Inslag på TV4-nyheterna:

Imorgon går 15 städare från syndikalisternas fackförbund ut i strejk i protest mot vad de menar är för hög arbetsbelastning vid sjukhuset i Lund. Även andra fackförbund pekar på ett högt arbetstempo men hittills är det inget som gått ut över kvaliteten på städningen, enligt region skåne.

Syndikalisterna är missnöjda över medlemmars arbetsbelastning

Sydnytts inslag om strejken på städbolaget ISS på Lunds sjukhus.

"Arbetar under ständig stress"

Fackföreningen Syndikalisterna hotar med strejk i protest mot stressen och arbetsbelastningen på sjukhuset i Lund. På onsdag tar de ut 15 städare punktstrejk.(..) Redan för fyra år sen, 2006, gjorde SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage som handlade om städpersonalens hårda arbete på sjukhuset i Lund. De hade också en konflikt med arbetsgivaren, ISS.
Då skulle en toalett på kvinnokliniken städas på 36 sekunder.Sen dess har väldigt lite förändrats, hävdar SAC.

Vi måste hålla kvar känslan av solidaritet

Alexanddra Sundqvist skriver om den pågående konflikten mellan Berns Salonger och Stockholms Restaurang och hotellarbetarsyndikat. 

"Efter den stora missnöjesdemonstrationen på Sergels Torg i samband med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen var det många som såg hur solidaritet och gemenskap lade sig som ett hoppfullt glitter över trottoarerna. Vi måste hålla i den känslan. För det här handlar inte enbart om sju kränkta städare."  

Svårare än väntat att skänka pengar från Berns stödfest

"Cirka 35 000 kronor fick SHR Stockholm in genom stödfesten för Berns i söndags. Men att skänka pengarna till välgörande ändamål visade sig svårt" skriver Restauratören.

Pengar från SHR ratas av Amnesty

"I söndags ordnade SHR en stödfest för Berns. Orsaken är att Berns ligger i konflikt med syndikalistierna. Men nu har två hjälporganisationer tackat nej till pengarna, och man arbetar på att hitta någon som vill ha dem" skriver Restaurangvärlden.

Kontrollen på jobbet ökar

"Enligt TCO är trenden mot ökad övervakning på arbetsplatserna svår att bekämpa. Men SAC Syndikalisterna håller inte med och uppmanar i stället alla att göra som hemtjänstarbetarna i Jönköping" skriver Arbetaren.

Norrköping: Till minnet av en modig man

För 11 år sedan mördades fackföreningsmannen Björn Söderberg av nazister.
 
Igår kväll hedrade fackföreningen Syndikalisterna hans minne genom en manifestation vid Hörsalsparken.

Manifestation lockade få åhörare

På Civilkuragets dag arrangerade Syndikalisterna i Luleå en manifestation till minne av Björn Söderberg. Få åhörare slöt upp vid Gula Paviljongen.

”Vi glömmer och förlåter aldrig”

Björn Söderbergs minne hedrades i dag på flera platser i landet. Arbetaren publicerar här vännen Jone Källsäters tal under manifestationen vid La Mano i Stockholm.

Fack kritiserar casinoföretag

"Nolltolerans mot sjukskrivningar, uppsägningar på stående fot och uppmaningar att flörta med kunderna. Enligt facket är det så casinoföretaget Bonik behandlar sina anställda" skriver Sydsvenskan i en artikel angående SAC:s stridsåtgärder mot företaget Bonik AB.

"Det kommer aldrig finnas lagar som stödjer oss"

Severo Choque kom till Sverige, från Bolivia, för tre år och sju månader sedan med hoppet om en bättre situation och att kunna försörja sig. Men precis som många andra papperslösa har han råkat ut för arbetsgivare som har utnyttjat hans situation.

Fackprotest mot spelföretag ‎

Sydsvenskan rapporterar att "Syndikalister från SAC delade i går kväll ut flygblad utanför uteställena KB och Ice vid Bergsgatan i Malmö. Protesten riktar sig mot företaget Bonik, som har spelbord på en rad restauranger och klubbar i Skåne. Enligt fackförbundet har några av deras medlemmar blivit uppsagda på felaktiga grunder, och bland annat krävts på pengar för kvällar de inte kunnat jobba".

SAC talade för 10 000 i protest mot SD

Offensiv rapporterar att "Uppemot 10 000 antirasister samlades i måndags den 4 oktober på Sergels torg i Stockholm i en mäktig demonstration mot rasism och nedskärningspolitik". Bland talarna nämns SAC.

Hushållstjänster med krav på sex

Tidningen Arbetaren rapporterar att "kvinnor som städar andras hem krävs på sexuella tjänster, och gränserna mellan den svarta och vita städsektorn är flytande". I artikeln nämns också att SAC var det första fackförbund som valde att organisera papperslösa i branschen.

SHR festar mot SAC

Den 17 oktober anordnar Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR, en fest på Berns för att stödja sitt medlemsföretag i den pågående konflikten med syndikalistiska Registret.

Blockadgräns på Berns snävas in av polisen

Polisen minskar sin insats framför Berns men Berns vd Yvonne Sörensen Björud är orolig för att bråket ska blossa upp igen.

SHR-fest till stöd för Berns får inget stöd av HRF

SHR Stockholm arrangerar en fest för att stödja Berns kamp mot Syndikalisterna där intäkterna ska gå till välgörande ändamål. Men HRF tackar nej.

Strid om bemanningsselskapene i Sverige

Artikel om Bernskonflikten i Norska LO.s Byggnadsarbejderen nr.3 2010. Sid.16.

"Konflikten har nå vart i mer enn 20 uker, og har blitt selve omdreiningspunktet for den svenske debatten om bemanningsselskap og faglige motstrategier. Berns salonger har fått drahjelp av den tidligere LOansatte Lars-Olof Pettersson i PR-byrået Rådhusgruppen, og av den sosialdemokratiske politikeren Harald Ullman.Sistnevnte, som også er nestleder i City Polisnämnd, har til og med anklaget SAC for«mafiametoder,» noe som har fått aktive sosialdemokrater fra en rekke organisasjoner, deriblant Byggnads, til å skrive et offentlig opprop."

"Inte heller Syndikalisterna skulle ta emot sverigedemokrater med öppna armar"

Mårten Schultz, docent, jur. dr. verksam vid Uppsala universitet, ifrågasätter fackens intentioner att utestänga Sverigedemokraterna. Han "gissar att inte heller Syndikalisterna skulle ta emot sverigedemokrater med öppna armar".

Bernsstriden visar behovet av lagändring

SLUTREPLIK. Lars- Olof Pettersson är en PR-konsult som hjälper företag att bekämpa facket. För att skydda Berns varumärke riktar han i LO-tidningen 8/9 ett nytt angrepp mot SAC. I stället för att hörsamma näringslivets kampanjer bör alla fack kämpa gemensamt mot företag som använder bemanningsföretag för att begränsa fackligt inflytande och urholka anställningsskyddet.

LO bör inte försvara kringgående av LAS via bemanningsföretag

I Lars-Olof Petterssons debattartikel i LO-Tidningen den 2 september staplas felaktigheterna på varandra. En sak har Pettersson dock alldeles rätt i: ”LO och dess förbund har ingen anledning att försvara enskilda företag och arbetsgivare”. LO har däremot gott om anledningar att fundera över sin hållning mot bemanningsföretag och utnyttjandet av papperslösa.

Företagen utnyttjar oss maximalt eftersom vi är skyddslösa

BLOCKAD Folkpartisten Philip Wendahl kallar SAC-Syndikalisterna för ”maffia”. Men i själva verket är det företagen som bryter mot alla lagar och regler som finns, när de utnyttjar oss papperslösa arbetare.
Det är beklämmande att läsa Philip Wendahls (FP) artikel i svtdebatt.se. Wendahl borde läsa på innan han slänger ur sig begrepp som ”illegala invandrare”. Att vara papperslös betyder inte automatiskt att man är ”illegal”. Uttrycket säger någonting om Wendahls värderingar och människosyn. Som asylsökande lever man i ett gränsland i väntan på besked från Migrationsverket, ett besked som kan betyda utvisning. Det kan ta flera år innan man får besked och under tiden har man rätt att arbeta.

Folkpartiet trampar på papperslösa arbetare

I helgen höll Folkpartiet sin valupptakt på krogen Berns i Stockholm som är under blockad av fackföreningen SAC-Syndikalisterna. Berns flyttar runt arbetare på olika bemanningsföretag för att kunna plocka bort fackligt aktiva. Genom att festa på Berns visar Folkpartiet sin likgiltighet inför papperslösas villkor.

Ann-Charlott Altstadt uppmanar LO att stödja SAC

I kampen mot den nygamla exploateringen av arbetskraft som tagit fart i och med arbetsmarknadens förvandling till laglöst land tjänar alla på att det finns rörelser som flyttar fram positionerna. Samhället tjänar på att det finns olika sätt att vara radikal, att det finns flera sorters vänster.

Därför kan vi exempelvis ha en nyliberal extremist som finansminister utan att de flesta ens har den blekaste. Inom arbetarrörelsen hade en sådan ytterkantsfigur inte ens fått tillträde till kursgårdens toalett.

Enligt Dan Holke, chefsjurist på LO/TCO Rättsskydd har Berns rätt i sak, men även de som inte sympatiserar med SAC måste inse att arbetsgivarna kommer att få mycket rätt i sak framöver.

Jag tänker inte bara på fackföreningsfientlig EU-lagstiftning utan på bemanningsföretagens infernaliska jobb med att ställa svensk arbetsrätt off side dessutom konkar de och återuppstår inte bara för att bolla personal utan också för att undgå skatt.

Jag vet förstås vilka känslor som SAC väcker inom arbetarrörelsen. Men när det gäller konflikter är både LO och SAC lika goda maffiaorganisationer om högern får bestämma. Har HRF glömt hur mycket däng de fick för blockaden av salladsbaren Wild’n Fresh 2006–2007?

Solidarity demonstration with swedish cleaners

On the 13th August 2010 Trade Unionists and other supporters demonstrated outside the offices of London Regional in Solidarity with the SAC for two hours, handing out information to the staff and passers by. The turnout was good and was supported by groups including The IWW, branches of The Rail and Maritime Transport Union (RMT) The Solidarity Federation, Feminist Fightback, London Coalition against poverty and the Cleaners defense Committee amongst others.

Angrip problemet, LO

Ett exempel på en liknande konflikt är den mellan arbetarna på Berns anslutna till fackförbundet SAC och Berns Salonger. Även där tvingas arbetare jobba under vansinniga arbetsförhållanden med långa arbetsdagar och avsaknad av grundläggande rättigheter. För att slippa ansvar använder Berns, precis som de stora bäruppköparna, bemanningsföretag som bulvaner. I detta fall har LO och HRF valt att ställa sig på arbetsköparen (Berns) sida i konflikten.

Unga syndikalister: Attacker helt utan grund från VLT

På ledarplats den 16 juni och svartmålas syndikalisterna, och SAC:s metoder beskrivs som ”utpressning”.

Under rubriken ”Aldrig rätt att hota företag” ger VLT exempel på hur företag kan hotas av ”aktivistgrupper” – ett i sig oerhört otydligt begrepp som framför allt tycks gälla syndikalisterna. På en senare ledarplats (30/7) kommenterar VLT konflikten igen utan att låta motparten yttra sig.

FP:s valupptakt på Berns

Folkpartiet har i full medvetenhet om syndikalisternas pågående blockader för de sju sparkade papperslösa städarna på Berns i Stockholm valt att lägga sin valupptakt på den omstridda krogen.

Protestera mot Fp:s valupptakt på Berns

Jobbupproret och Septemberalliansen stöder SAC:s kamp för de sju sparkade papperslösa städarna och genomför därför en gemensam protest i samarbete med SAC:s Registret mot Fp:s valupptakt på Berns fredag den 27 augusti kl 11-13.00. Fp:s beslut att förlägga sin valupptakt till Berns har fattats i full medvetenhet om den pågående konflikten och är därför en utmanande manifestation av bristande solidaritet som förtjänar massiv kritik. Hjälp till att samla brett stöd för solidaritetsaktionen med de sju sparkade städarna och kampen mot de bemanningsföretag och osäkra anställningar som gynnas av fp och dess valupptakt på Berns!

Enligt högern existerar inte vår verklighet

Som barn blev man lovad så mycket; framtiden skulle vara ljus, cheferna skulle vara rättvisa, lönerna rimliga, tempot mänskligt. Det skulle finnas arbetsglädje. Vi skulle jobba hårt men det skulle löna sig. Vi skulle inte sitta som daglönare, timavlönade och vänta på att telefonen skulle ringa, vi skulle inte vara rädda för att säga ifrån när någon trampade på oss, vi skulle bli människor.

För framtiden vi lovades var ljus och rättvis. Verkligheten som mötte oss var en helt annan.

Facken lägger sig för bemanningsföretagen

Ett exempel på en liknande konflikt är den mellan arbetarna på Berns anslutna till fackförbundet SAC och Berns Salonger. Även där tvingas arbetare jobba under vansinniga arbetsförhållanden med långa arbetsdagar och avsaknad av grundläggande rättigheter. För att slippa ansvar använder Berns, precis som de stora bäruppköparna, bemanningsföretag som bulvaner. I detta fall har LO och HRF valt att ställa sig på arbetsköparen (Berns) sida i konflikten.

Blockad motas bort från Berns

 Syndikalistiska Registret förbjuds i praktiken att anordna blockader utanför Berns. Det är konsekvensen av nya riktlinjer som antagits av Stockholmspolisens operativa avdelning med anledning av konflikten mellan fackföreningen och nöjesetablissemanget. Registret talar om en grov inskränkning av rätten till fackliga stridsåtgärder.

Fel om syndikalisterna

På ledarsidan 28/7 ägnas åtskilliga spaltmetrar åt att redovisa de förment illegitima omständigheter, under vilka fackförbundet SAC Syndikalisterna nu genomför en blockad mot Berns salonger i Stockholm.
 Bakgrunden är att Berns medvetet och systematiskt kringgått turordningsreglerna enligt Lagen om anställningsskydd under flera år.

"S står inte bakom Ullman"

Harald Ullman gör gemensak sak med moderaterna och det multinationella bolag som driver Berns i sin kritik mot fackförbundet SAC. På så sätt har han försökt låsa Socialdemokraterna vid en agenda som inte ligger i vårt partis intresse och som vi inte ställer upp på. Det skriver företrädare för socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, S-studenter, SSU, Stockholms arbetarekommun och Byggnads i ett gemensamt upprop.

Dags för solidaritet med SAC

Den fackliga striden för sju sparkade städare på Berns hotas nu av en kampanj från media och politikeretablissemang som uppmanar polisen att kväsa SAC:s blockader. Detta är något som inte får stå obesvarat av övrig vänster och fackföreningsrörelse.

Maffiametoder?

 I en debattartikel i SvD (27/7) försöker Berns vd Yvonne Sörensen Björud tillsammans med moderaten Kristina Alvendal och socialdemokraten Harald Ullman dela ut en riktig rallarsving mot SAC, ett fackförbund med hundra år på nacken. 

”SAC kämpar för yttrandefrihet och anställningstrygghet”

Emil Boss, facklig organisatör i SAC-Syndikalisterna, besvarar en tidigare artikel där kritik riktats mot SAC-Syndikalisterna i Bernskonflikten. Emil Boss menar bland annat att "Bemanningsföretagen har gjort det enklare för företag att, precis som Berns, göra sig av med anställda som organiserar sig fackligt och höjer sina röster. Mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och rätten att organisera sig fackligt måste ständigt försvaras."

Den tidigare debattartikeln ”Syndikalisterna ägnar sig åt utpressning” publicerades på SvD Brännpunkt.

Vilka metoder kan fackliga organisationer använda sig av?

Arbetarens chefredaktör Mattias Pettersson debatterar Bernskonflikten med socialdemokraten Harald Ullman, PR-konsult och vice ordförande i City polisnämnd i Gomorron Sverige.

Finns även på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=Wqm6tnZ7SZk

"Spionsosse" jämför facket med brottslingar

Nyheter24 skriver att "Syndikalisternas blockad mot nattklubben Berns i Stockholm jämförs - av socialdemokratiske pr-konsulten Harald Magnus Ullman - med grov organiserad brottslighet. I pressen har det nu börjat talas om en socialdemokratisk sammansvärjning mot SAC."

Socialdemokratisk sammansvärjning?

Tidningen Arbetaren skriver att "Berns har bytt mediestrategi i konflikten med Syndikalisterna. Istället för att ta draghjälp av borgerliga debattörer betonar nöjesetablissemanget nu vikten av starka fackföreningar och schyssta arbetsvillkor. Bakom den nya framtoningen ligger ett nätverk av socialdemokrater som sträcker sig över såväl politiken som pr-världen. Och som inte alltid är tydliga med vilken värld de representerar."

Socialdemokrat m.fl: ”Syndikalisterna ägnar sig åt utpressning”

Kristina Alvedal (M) Polisstyrelsens ordförande i Stockholms län, Harald Ullman (S), vice ordförande i City polisnämnd och Berns vd Yvonne Sörensen Björud går tillsammans ut i en debattartikel i SvD och anklagar fackföreningen SAC-Syndikalisterna för "utpressning". De menar också att de fackliga blockadvakterna bör behandlas som kriminella.

Högern vill kriminalisera arbetsrättsliga metoder

I medier framstår SAC Syndikalisternas fackliga kamp mot Berns salonger närmast som en kampanj iscensatt av banditer. I själva verket handlar det om att sätta gränser för en arbetsköpare som använder bemanningsföretag för att slippa följa LAS, skriver Mathilda Karlsson, själv fackligt aktiv.

Syndikalisterna vs Berns salonger

Direktsänd debatt i Nyhetsmorgon angående konflikten på Berns salonger.

De stämmer sparkade städare

Förhandlingarna har återigen strandat, och nattklubben tänker nu lämna in en stämning – inte bara mot fackföreningen, utan mot de enskilda före detta anställda. – Rättsvidrigt och en solklar kränkning av fackliga rättigheter, menar Ruben Tastas-Duque, som företräder Berns-sektionen.

Vi stöder städarna

Konflikten på Berns salonger i Stockholm handlar om arbetsvillkor och principer som berör hela den svenska arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att stötta städarnas kamp mot Berns, skriver Syndikalisterna i Bergslagen.

Arbetslinjen och arbetarna

Men så plötsligt onsdag morgon, på Ekot i Sveriges Radio, så börjar det spraka lite. En facklig aktivist och en ledarskribent på Svenska Dagbladet gör arbetsmarknadspolitiken i alla fall för dagen roligare än det låter.

Bernskonflikten fortfarande i hetluften

I snart fyra månader har den fackliga blockaden mot Berns pågått. Den senaste tiden har stödet för SAC och de drabbade städarna ökat samtidigt som skeptiker har klivit fram och ifrågasatt konflikten. Förhoppningen är nu att två veckors uppehåll i blockaden ska öppna upp för förhandlingar med Berns.

Inga förhandlingar om Berns

Vi fortsätter striden för att Berns ska ta något sorts ansvar för de människor som arbetat för Berns i upp till sju år. Vi kommer inte att ge upp den här frågan. Den berör oss alla. Det säger Emil Boss, presskonta, kt för SAC, angående den pågående blockaden av Berns salonger i Stockholm.

"Jag sov tre timmar om dygnet".

Borgerliga debattörer kallar blockaderna mot Berns för maffiafasoner. Syndikalistiska Registret pekar på omänskliga arbetsvillkor och uteblivna löner. Men de som konflikten kretsar kring syns sällan i media. Arbetaren stämde träff med tre uppsagda städare som är fast beslutna att fortsätta kämpa.

Alter Schwede

Artikel på tyska om SAC:s reorganisering, 100årsfirande och om konflikten med Berns salonger.

Polischef förnekar uttalanden om våld på Bernsblockad

Striden mellan Berns och Registret har nu pågått i ett drygt kvartal, och nu ger sig borgerliga ledarskribenter in i debatten. I tisdagens Dagens Nyheter beskriver Hanne Kjöller, under rubriken ”Blockad: Maffia på svenska”, syndikalistiska Registrets pågående stridsåtgärder mot Berns som ”utpressarverksamhet”.

Nya maffiametoder

Skatteverket uppskattar i sin granskning av svarta jobb på svensk arbetsmarknad som släpptes i början av året att staten förlorar 66 miljarder kronor varje år. Det konstateras att den ekonomiska brottsligheten till stor del har kopplingar till annan brottslighet som narkotikahandel och trafficking. Svartjobben hittas inom personalintensiva branscher med stor andel inhyrd personal. Det är företagare som tjänar pengar på brottsligheten.

Blockad: Maffia på svenska

Hanne Kjöller liknar SAC vid den italienska maffian på ledarplats i Dagens Nyheter.

Berns polisanmäler facket

Klipp från ABC:s morgonsändning. Berns VD meddelar att man har anmält fackförbundet SAC för utpressning. En talesperson för polisen berättar att det varit oroligt vid blockader. Berns VD menar att man inte känt till någonting av den kriminella verksamheten som skett kring städningen. En f d Bernsstädare vittnar om svarta löner och tjugotvå timmars arbetspass och menar att Berns ledning känt till alltsammans. Berns VD säger sig plötsligt vara villig att förhandla om blockaden hävs.

SAC anklagas för utpressning och hot

Det hela började med en ledarkrönika i DN den 8 juni av Hanne Kjöller där hon agerar megafon åt Berns och Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, SHR och anklagar SAC för hot och utpressning. Kjöllers ledare är i vanlig ordning onyanserad och ensidig: "maffia på svenska".

Sveriges radio följer upp den 9 juni med två radioinslag och en radiodebatt mellan Emil Boss från SAC och Maria Abrahamsson fd SvD ledarredaktion och blivande riksdagsledamot för Moderaterna. Att riksdagsledamöter kan uttrycka sig så som Abrahamsson gör för tankarna till medeltiden. Att SAC sitter och debatterar en facklig konflikt med riksdagsledamöter är i sig lite märkligt. Först skulle Mats Hulth från SHR ha kommit, men han fick visst kalla fötter, hoppade av och ringde istället in en av sina kompisar i moderaterna.

Det hela får ses som en effektiv kampanj från Berns och SHRs PR-byrå. Effektiv i den bemärkelsen att de får medieutrymme och lyckas få spridning för sina smågalna ståndpunkter. Men det bidrar också till att ge spridning åt konflikten runt Berns som varit mer eller mindre nedtystad i borgerlig media och det skadar Berns varumärke mer än det skadar SAC. Tack för den.

Den gemensamma nämnaren för Hanne Kjöller och Maria Abrahamsson är att de har extremt stor förståelse för den stackars företagaren (i detta fall ett multinationellt bolag), hatar facket och skiter i om folk jobbar under slavliknande förhållanden. Ifall de ens nämner vad konflikten handlar om så är formuleringarna alltid i stil med "syndikalisterna påstår...", medan arbetsgivarnas ståndpunkter förs fram som sanningar.

SR: Syndikalister anklagas för trakasserier och hot

SR P1-morgon: Syndikalister anklagas för utpressning

Berns pressar blockadvakter

Ungsyndikalisten Axel Ek kontaktade Berns för att uppmana dem att hålla stängt en helg i maj. Nöjesetablissemanget svarade med att kontakta hans skola för att informera om hans politiska aktiviteter.

V uppmanar till Bernsbojkott

Bojkotta Berns så länge konflikten med de uppsagda syndikalistiska städarna pågår. Den uppmaningen riktar Vänsterpartiet Stockholm till Republikanska föreningen, som planerat en fest på nöjesetablissemanget i juni.

Städbråket hårdnar

Syndikalisternas blockad av Berns har pågått i tre månader. Facit: Inställda konserter, polisutredningar och en hård kamp i sociala medier. Nu trappas striden upp och ingen lösning synd före sommaren.

V uppmanar Republikanska föreningen att flytta fest från Berns

Republikanska föreningen planerar evenemanget ”Love Republic” som ska vara ett alternativ till festen ”Love 2010”, som hålls i samband med prinsessbröllopet. Men Stockholmsvänstern uppmanar arrangörerna att flytta festen från Berns, som är satt i blockad av Sac-syndikalisterna.

Wiehe eller Victoria? Wiehe så klart, men inte på Berns!

Ann Mari Engel skriver på Stockholmsvänstern om konflikten på Berns och tar avstånd från Berns metoder.

Fackkonflikt fick artister bojkotta Berns

Nyligen ställdes en hiphopgala in på Berns i Stockholm på grund av den pågående fackliga konflikten mellan Berns och Syndikalisterna. ”Syndikalisterna kämpar för rättvisa något jag också försöker göra. Vi ställer in för att vi inte vill stödja orättvisor”, skriver Timbuktu, som skulle ha uppträtt på galan, i ett mejl till tidningen Sydsvenskan.

Berns säljer returbiljetter till 1910

Krönika i Stockholm City angående Berns användande av bemanningsföretag och blockadkonflikten mellan Berns och Stockhlms Restaurang- Och hotellarbetarsyndikat.

"Vi är inställda på en långvarig strid"

Ord står mot ord i konflikten mellan Berns och Syndikalisterna. Fackföreningen säger att sju städare fått sparken på grund av sitt fackliga medlemskap. Berns uppger arbetsbrist som orsak. I helgen utvidgade Syndikalisterna sin blockad mot nattklubben.

Artister bojkottar Berns

Nyhetsinslag på Rapport ABC om att artisterna på The show bojkottat Berns.

Diakonias dubbla skeppsbrott

Siewert Öholm, skribent på den frikyrkliga högertidningen Världen idag, kommenterar Diakonias engagemang i solidaritetsprojektet Ship to Gaza (som givetvis inte har som mål att "utplåna staten Israel", som Öholm hävdar) där "radikala organisationer" som fackföreningen SAC-Syndikalisterna, socialdemokratiska Broderskapsrörelsen och Olof Palmes Internationella Center är med som stödorganisationer.

Hiphopgala ställs in efter facklig konflikt

Kvällens planerade hiphopgala på Berns, The Show 2010, är inställd. Bakgrunden är den konflikt mellan Berns och fackförbundet SAC-Syndikalisterna som DN skrivit om i veckan.

Berns ber LO om hjälp mot syndikalistblockad

Berns i Stockholm ber LO och hotellfacket om hjälp i den långdragna striden med syndikalisterna (SAC) som under en längre tid satt restaurangen i blockad. – Vi skulle önska att Wanja Lundby-Wedin och Hotell- och restaurangs ordförande gick ut och tog avstånd från syndikalisternas aktion mot oss, säger Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns salonger.

Främlingsfientliga stödjer Berns i facklig konflikt

Politiskt Inkorrekt skriver att det ”uppstod bråk mellan uppretade krogbesökare och syndikalister på lördagskvällen och ett stort antal poliser ingrep mot tumultet” och att ”i princip fick den misslyckade vänstern pisk av polis och krogfolk”.
Bloggen uppmanar också sina läsare att ta parti för arbetsköparen genom att gå med i den Facebookgrupp till stöd för Berns som Arbetaren tidigare uppmärksammat.

Ingen hiphopgala på Berns

SAC-Syndikalisternas blockad av nöjesscenen Berns i Stockholm stoppar hiphopgalan The Show. Galan skulle ha hållits i går, fredag, med artister som Timbuktu, Adam Tensta, Lazee, Labyrint och Stor. Arrangörerna beklagar men menar att omständigheterna gör det omöjligt att ”sprida ett positivt budskap”. Även Berns Salonger beklagar att showen ställs in.

Timbuktu ställer in efter fackligt bråk

Timbuktu och flera andra artister ställer in hiphopfesten The Show 2010 på Berns i Stockholm imorgon efter ett fackligt bråk. Bakgrunden är att sju städare blev uppsagda av ett bemanningsföretag, när Berns slutade anlita företaget. Enligt SAC-Syndikalisterna blev städarna sparkade för att de vägrade att gå ur facket. SAC kräver att Berns ska anställa städarna eller betala skadestånd. Berns menar att ansvaret för de anställda ligger hos bemanningsföretaget.

Fackligt bråk stoppar hiphopgala

Hiphopgalan The Show kommer inte att hållas. Den var planerad den 14 maj på Berns i Stockholm, men efter att en diskussion mellan Berns och syndikalisternas fackförbund SAC blivit mer och mer infekterad väljer arrangören Soblue att ställa in.

Hiphopgala på Berns ställs in

Med hänsyn till de avskedade syndikalistiska städarna på Berns ställer hiphopgalan The Show in sitt arrangemang. Detta efter att flera av banden i solidaritet med syndikalisterna velat avstå från att medverka.

SAC:s konflikt med Berns fortsätter

Nyhetsinslag på Rapport om blockaden av Berns 2010-05-08.

Berns i blockad av SAC

Sent på lördagskvällen fortsatte fackförbundet syndikalisternas, SAC:s, blockad mot nöjeskrogen Berns i centrala Stockholm, uppger SVT text.Enligt syndikalisterna har sju anställda på krogen sagts upp, till följd av sitt medlemsskap i SAC.

Berns höll stängt på första Maj

På lördagen bestämde sig Berns salonger att hålla stängt pågrund av SAC:s blockad av restaurangen och nattklubben. De menar att de inte kunde garantera gästernas säkerhet. Samtidigt ser SAC Berns beslut som en delseger.

Ny blockad mot Berns väntas

I morgon fortsätter Fackförbundet Syndikalisternas strid mot Berns i Stockholm med ännu en blockad av nöjeskrogen.

Tvisten gäller sju anställda på Berns hotell som ska ha sagts upp på grund av sitt medlemsskap i syndikalisternas fackförening SAC.

Enligt Berns har det enbart rört sig om arbetsbrist, men då endast städare som gått ur facket återfått anställning, är konflikten ett faktum.

Blockad stängde Berns på första Maj

För att undvika att hundratals förs­ta maj-demonstranter skulle delta i  den av SAC syndikalisterna pågåen­de blockaden mot Berns valde nöjespalatset att stänga restaurangen, avboka bandet Sour Grapes samt stänga nattklubben. Stängningen beräknas ha kostat Berns mellan en halv och två miljoner kronor. Utanför ett öde nöjespalats vakade ett 50-tal blockadvakter under kvällen och natten för att informera om varför Berns höll stängt.

SHR kräver slut på Bernsblockader

Häv omedelbart blockaderna mot Berns. Det kravet ställer Sveriges hotell- och restaurangföretagare i ett brev till SAC:s arbetsutskott, men Registret har inga planer på att upphöra med sina aktioner.

1 maj: fest, kamp och färgattentat

Hundraårsfirande SAC blev ett av de största tågen i Göteborg. Flest lockade Socialdemokraterna som krävde ett regeringsskifte. Natten till lördagen utförde en grupp kallad Kommando 1 maj ett färgbombsattentat mot flera bemanningsföretag.

SAC tjuvstartar 100-årskalas 1 Maj

Syndikalisterna bildades som en reaktion på den misslyckade Storstrejken 1909. I juni firar de alltså 100 år, men börjar sitt firande den 1 maj.

"Fall inte för syndikalisternas krav"

Tidningen Restauratören berättar om att SAC diskuterades på SHRs årsstämma.

Berns i Stockholm har blockerats av syndikalister under varje helg sedan den 13 februari. Nu har vd Yvonne Sörensen Björud tröttnat och på SHR:s årsstämma uppmanade hon andra att inte ge efter för syndikalisternas krav.

– Vi har ett olöst branschproblem, sa hon och visade en film över hur 130 syndikalister spärrade alla entréer under tre timmar en kväll någon vecka tidigare.

Bernskonflikt flyttar ut på nätet

Slaget mellan Berns salonger och syndikalisterna fortsätter, på internet. Berns har startat en Facebookgrupp mot syndikalisternas ”utpressning”, men gensvarat har inte blivit vad företaget kanske önskade sig.

120 blockadvakter från SAC i tumult utanför Berns, Stockholm

"No pasaran – no, no, no pasaran” löd stridsropet sent på lördag kväll och långt in på natten mot söndag, skriver tidningen Offensiv i en rapport från lördagens blockad av restaurangen Berns i Stockholm. Närmare 120, mest unga, blockadvakter deltog i en flera timmar lång kamp, anordnad av fackförbundet SAC i protest mot att arbetare sagts upp av fackliga skäl.

”Bojkotta, bojkotta, bojkotta Berns!"

Igår genomförde det syndikalistiska fackförbundet SAC återigen en blockad mot Stockholmskrogen Berns. Detta mot att fackligt anslutna städare avskedades efter att ha vunnit rättigheter på arbetsplatsen. ”Bojkotta Berns” var slagordet.

Klasskamp i Stockholmsnatten: 'No Pasaran' vid Berns

Syndikalisterna i Stockholm utkämpar sedan flera månader en viktig facklig konflikt mot att Stockholmskrogen Berns sparkat sju städare som engagerat sig fackligt efter 2-10 års arbete, med återkommande blockader.

Demonstration utanför Berns hotell i Stockholm

Ett hundratal personer står utanför Berns i Stockholm och demonstrerar från den fackliga organisationen Syndikalisterna.
Demonstranterna blockerar krogen efter att sju syndikalister som arbetat på Berns Hotell har sagts upp.

Berns retar upp syndikalisterna

Ett hundratal personer samlades på lördagskvällen till en demonstration utanför restaurangen Berns i centrala Stockholm. Det var fackförbundet Syndikalisterna som uppmanat till blockad mot nöjeskrogen.

Stor demonstration utanför Berns

Ett hundratal personer från den fackliga organisationen Syndikalisterna demonstrerar utanför krogen Berns i centrala Stockholm. Fjorton polispatruller och två poliser till häst bevakar demonstrationen.

Syndikalister i protest mot Berns

Ett hundratal personer samlades på lördagskvällen till en demonstration utanför restaurangen Berns i centrala Stockholm. Det var fackförbundet Syndikalisterna som uppmanat till blockad mot nöjeskrogen.

Syndikalister i protest mot Berns

Ett hundratal personer samlades på lördagskvällen till en demonstration utanför restaurangen Berns i centrala Stockholm. Det var fackförbundet Syndikalisterna som uppmanat till blockad mot nöjeskrogen.

Offensiv blockad stängde Berns entré

För tredje gången i ordningen har syndikalister tagit strid mot Berns. I fredags stängdes entrén till nöjesetablissemanget av en offensiv blockad.

Taxistrejk om nytt kösystem på Arlanda

Direkt aktion på Arlanda

Storstockholms taxisektion fortsätter protestera mot det nya kösystemet vid Arlanda. Torsdagen den 25 mars blockerades samtliga in- och utfarter till flygplatsen under en hel dag, men Luftfartsverket har inga planer på att backa.

Uppgörelse om taxistaket

Staketet som leder resenärer till taxibilarna på Arlanda ska bli mindre. Det har Arlanda och fackförbundet Syndikalisterna kommit överens om efter protesterna förra veckan, enligt ett pressmeddelande från Arlanda.

Överenskommelse upplöser taxidemonstration

Under torsdagskvällen i förra veckan träffade LFV en överenskommelse med de demonstranter som under hela torsdagen blockerade flygplatsens taxisystem.

Kampen mot bemanningsföretagen fortsätter

Artikel om Jobbupprorets demonstration vid Svenskt Näringsliv 20/3, med talare från bl a SAC, Handels och Kommunal.

SAC återupptar och utvidgar blockad mot Skanska

SAC återupptog i torsdags blockaden mot Skanskas huvudkontor i Solna. Dessutom utökades blockaden till andra delar av landet. Ytterligare utvidgning av blockaden väntas i nästa vecka ifall inte Skanska kommer till förhandlingsbordet.

Taxiförare avslutar sin blockad

Taxichaufförerna som demonstrerade på Arlanda på torsdagen har nu avslutat sin blockad, uppger Stockholmspolisen.

Taxiblockaden tillfälligt lyft

"Nu planerar vi en ännu större aktion".Situationen löstes tillfälligt genom en kompromiss kring ett staket.

Friåkare strejkade under dagen

TV4-nyheternas rapport om taxistrejken på Arlanda.

Taxiförare blockerade Arlanda

Ett 70-tal taxibilar och ytterligare demonstranter blockerade under dagen terminal fem på Arlanda.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade under torsdagen flera terminaler på Arlanda flygplats.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade under torsdagen flera terminaler på Arlanda flygplats.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade i dag flera terminaler på Arlanda flygplats, eftersom småbolag känt sig förfördelade av luftfartsmyndigheten LFV. Parterna lyckades komma överens vid 17-tiden och blockaden upplöstes.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade i dag flera terminaler på Arlanda flygplats, eftersom småbolag känt sig förfördelade av luftfartsmyndigheten LFV. Parterna lyckades komma överens vid 17-tiden och blockaden upplöstes.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade i dag flera terminaler på Arlanda flygplats, eftersom småbolag känt sig förfördelade av luftfartsmyndigheten LFV. Parterna lyckades komma överens vid 17-tiden och blockaden upplöstes.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade under torsdagen flera terminaler på Arlanda flygplats.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade under torsdagen flera terminaler på Arlanda flygplats.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade i dag flera terminaler på Arlanda flygplats, eftersom småbolag känt sig förfördelade av luftfartsmyndigheten LFV. Parterna lyckades komma överens vid 17-tiden och blockaden upplöstes.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade under torsdagen flera terminaler på Arlanda flygplats.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 70-tal taxibilar och ytterligare demonstranter blockerar sedan torsdagsmorgonen flera terminaler på Arlanda flygplats.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade i dag flera terminaler på Arlanda flygplats, eftersom småbolag känt sig förfördelade av luftfartsmyndigheten LFV. Parterna lyckades komma överens vid 17-tiden och blockaden upplöstes.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 100-tal taxibilar blockerade i dag flera terminaler på Arlanda flygplats, eftersom småbolag känt sig förfördelade av luftfartsmyndigheten LFV. Parterna lyckades komma överens vid 17-tiden och blockaden upplöstes.

Taxiblockaden tillfälligt lyft

Under hela dagen har friåkare – taxibilar som inte tillhör något bolag –blockarat flera terminaler på Arlanda.
Situationen löstes tillfälligt genom en kompromiss kring ett staket.
– Nu planerar vi en ännu större aktion, men är inte klart när den inleds, säger Ruben Tastas, talesperson för Syndikalisterna.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 70-tal taxibilar och ytterligare demonstranter blockerar sedan torsdagsmorgonen flera terminaler på Arlanda flygplats.

Taxiblockad på Arlanda

Ett 70-tal av friåkares taxibilar och ytterligare demonstranter blockerar sedan i morse flera terminaler på Arlanda flygplats. De känner sig förfördelade av LVF när det gäller taxifilerna.

Taxistrejk på Arlanda

Ett hundratal taxichaufförer och personer från fackförbundet syndikalisterna blockerar sen i morse trafiken i taxifilerna på Arlanda

Vild taxiprotest vid Arlanda

Just nu pågår en vild protest bland taxichaufförerna vid Arlanda. Ett hundratal personer har blockerat taxifilerna vid flera terminaler på Arlanda. Enligt uppgift ska det vara vid terminalerna 2, 4 och 5.

Taxichaufförer blockerar terminaler

Just nu blockerar drygt 70 friåkande taxichaufförer terminalerna två, fyra och fem på Arlanda. Taxichaufförerna motsätter sig den nya uppdelningen av taxifiler.

Taxiförare blockerar Arlanda

Friåkare blockerar sedan i morse in- och utfarten till Arlanda för bilar och bussar.

Desperata friåkare på Arlanda

Friåkarna på Arlanda blir allt mer desperata. Under förmiddagen har chaufförer lagt sig under bärgningsbilar för att hindra bortforsling av taxibilar som blockerar in- och utfarterna till flygplatsen.

Taxistrejken är i full gång

Klockan 08.00 nu på morgonen gick närmare 400 taxichaufförer ut i strejk .

Taxibråk vid Arlanda

Ett antal taxibilar hindrar framkomligheten i trafiken vid Arlanda flygplats under torsdagsmorgonen. Polis finns på plats.

Vild strejk på Arlanda

En vild strejk har utbrutit i taxifilerna utanför terminalerna på Arlanda flygplats. Taxichaufförer och syndikalister blockerar trafiken till och från taxifilerna.

Taxibråk vid Arlanda

Ett antal taxibilar hindrade framkomligheten i trafiken vid Arlanda flygplats under torsdagsmorgonen. Polis finns på plats.

Taxibråk vid Arlanda

Ett antal taxibilar hindrade framkomligheten i trafiken vid Arlanda flygplats under torsdagsmorgonen. Polis finns på plats.

Taxiförare blockerar Arlanda

Fritaxiåkarna är inte nöjda med Luftfartsverkets (LFV) planer på ett nytt taxisystem vid Arlanda. I dag klockan åtta startade ännu en protest, då man blockerar in- och utfarten vid flygplatsen för att inga bilar eller bussar ska komma igenom.
- Det vi hoppas på är ett rättvist system som inte missgynnar oss små åkare, säger taxiföraren Abbe Nirzazadeh.

Avtalsrörelsen hettar till

Syndikalisterna meddelar att de lagt ett sympativarsel för de LO-förbund som går i strejk kring dessa.
Några talare kan inte undvika att häckla arbetsgivarnas paraplyorganisations ordförande Urban Bäckström, som samma dag på morgonen klampat in i avtalsrörelsen och hävdat att de fackliga organisationerna kan driva landet ut i strejk.

Nytt kösystem för taxi orsakar bråk

Idag började de nya köreglerna gälla för taxibilar vid Arlanda. Bland annat ska miljövilar gynnas. Men flera friåkare är missnöjda med det nya systemet och stämningen vid Arlanda var idag tidvis hätskt när demonstranter från facket Syndikalisterna och representanter från Luftfartverket råkade i luven på varandra.

"Backa inte från kraven LO"

I måndags samlades ett drygt 50-tal utanför LO-borgen på Norra Bantorget i Stockholm till Jobbupprorets massuppvaktning av LO:s avtalssekreterare Per Bardh, som är an- svarig för samordningen av LO-förbundens avtalsförhandlingar och SAC lämnade över ett sympativarsel med LO.

Taxiförare i ny protest mot LFV

Protester mot nytt kösystem på Arlanda

Taxichaufförer i protest vid Arlanda

SvD skriver om Storstockholms Taxisektions protestaktion vid Luftfartsverket.

Varsel om sympatistrejk

2 500 syndikalister kan strejka med LO om centralorganisationen väljer att gå ut i konflikt. I måndags kväll överräckte representanter från Storstockholms Allmänna Branschsyndikat av SAC sympativarslet till LO:s avtalssekreterare Per Bardh utanför LO-borgen i Stockholm.

Strejk på Bonniers boklager: SAC-facket protesterade mot bemanningsföretag

”Ja till fasta jobb – Nej till bemanningsföretag!” Så löd texten på banderollerna när arbetarna vid Bonniers boklager Samdistribution genomförde en två timmar lång strejk på tisdagen.

Syndikalister i strejk mot bemanningsföretag

I måndags genomförde syndikalisterna bland lagerpersonalen på Bonniers boklager Samdistribution en två timmar lång punktstrejk i protest mot att personal från bemanningsföretag ersätter allt fler av de fasta tjänsterna.

Punktstrejk mot Bonniers

När Bonnierförlagens vd Jakob Dalborg i måndags besökte dotterbolaget Samdistribution för att informera om kommande nedskärningar valde den syndikalistiska sektionen på arbetsplatsen att välkomna honom med en två timmar lång strejk.

Bemanningsföretaget Lärarjouren i förlikning om diskriminering

Jobbupproret tar upp förlikningen mellan Storstockholms Utbildningssyndikat och Lärarjouren i Sverige AB.

Bonniers byter fast personal mot inhyrd - Punktstrejk på boklagret

Lagerpersonalen på Bonniers boklager Samdistribution genomförde igår den 8 mars en två timmar lång strejk i protest mot att fasta jobb ersätts med bemanningsföretag, skriver Sektion Samdistribution av SAC Syndikalisterna i ett pressmeddelande.

Jobbuppror en del av lösningen

Förra veckan frågade sig Sektion Samdistribution vad fackföreningarna kan göra för att bekämpa bemanningstrenden. Ett svar på frågan är Jobbupproret, ett fackligt gräsrotsnätverk. Men det krävs också en offensiv facklig kamp, skriver Emil Boss och Mikael Lindegren från den syndikalistiska sektionen på Systembolaget, DFSA.

SAC firar 100-årsjubileum

SAC-Syndikalisternas jubileumskommitté planerar just nu hur fackföreningen ska fira sitt hundraårsjubileum 9–13 juni i år.

SAC återupptar och utvidgar blockad mot Skanska

SAC återupptog i torsdags blockaden mot Skanskas huvudkontor i Solna. Dessutom utökades blockaden till andra delar av landet. Ytterligare utvidgning av blockaden väntas i nästa vecka ifall inte Skanska kommer till förhandlingsbordet.

Syndikalister blockerade Skanska

Enligt Syndikalisterna har Skanska anlitat en underleverantör som inte betalat lön till en papperslös arbetare. I morse blockerade de ingången vid Skanskas kontor i Solna.

SAC Syndikalisterna blockerade Skanska

Den fristående fackföreningen SAC-Syndikalisterna blockerade den 17 februari Skanskas huvudkontor i Solna. Anledningen var att Skanska hade använt ett bemanningsföretag som haft en person anställd som vistats i Sverige utan arbets- eller uppehållstillstånd ( sk papperslös). Enligt SAC hade bemanningsföretaget inte betalat ut rätt lön till den papperslöse och hotat honom med att gå till polisen. SAC är den enda fackföreningen som representerar papperslösa.

Syndikalister i aktioner mot Skanska

Ingången till Skanskas huvudkontor blockerades. Men aktionerna gick lugnt till. SAC – Syndikalisterna, som kallar sig en kämpande fri fackförening, ordnade aktioner utanför Skanskas huvudkontor vid två tillfällen i veckan.

"Det är dags för Skanska att inse att de har ett ansvar"

Västerorts LS av SAC genomförde på onsdagen och torsdagen blockader mot byggföretaget Skanskas internationella huvudkontor i Solna. Facket protesterade mot att Skanska anlitat ett oseriöst bemanningsföretag som utnyttjat papperslösa invandrare.

Skanska huvudkontor satt i blockad av syndikalister

På onsdagen sattes Skanskas huvudkontor, i Solna, i facklig blockad. SAC och Västerorts LS kritiserar Skanska för att ha låtit en papperslös medlem arbeta utan lön. De hoppas fåbukt med problemet då stora företag anlitar oseriösa bemanningsföretag, som utnyttjar papperslösa.

Blockad mot Skanska för papperslös arbetare

Under tisdagsmorgonen hade Syndikalisterna blockerat entrén till Skanskas huvudkontor i Solna. Orsak: Enligt Syndikalisterna har Skanskas underleverantör Bymbo haft en papperslös arbetare som inte fått utlovad lön.

Syndikalister protesterar mot storbyggare

Under två timmar i morse satte syndikalisterna Skanskas internationella kontor i Solna under facklig blockad. Skanska har tidigare anlitat bemanningsföretaget Bymbo AB som låtit papperslösa arbetare jobba utan lön på flera byggen.

”Det är lögn, en medveten lögn”

En papperslös man från Sydamerika jobbade under delar av 2009 för ett bemanningsföretag som anlitats av Skanska. När mannen begärde att få ut sin lön hotade bemanningsföretaget att anmäla mannen till polisen. På onsdagsmorgonen genomförde fackförbundet Syndikalisterna en blockad mot Skanskas kontor i Solna för att försöka få dem att ta ansvar i frågan.

Storstockholms utbildningssyndikat varnar för bemanningsföretag

Storstockholms utbildningssyndikat vill uppmärksamma problemet då bemanningsföretag tar över arbetsmarknaden. De ska bland annat sätta press på bemanningsföretaget Lärarjouren, som helt lagligt har kunnat kringgå Las, på grund av ”luddiga avtal”.

Bemanningsföretag kan dömas för diskriminering

Efter Arbetarens granskningar av bemanningsföretag kan ännu ett exempel läggas till listan. Denna gång är det Lärarjouren i Stockholm. De har efter en tvivelaktig uppsägning även förhandlingsvägrat, och kan komma att fällas för diskriminering av person med könsöverskridande identitet

Vi sitter inte i samma båt

De kommunala verksamheterna drivs mer och mer som privata företag, men samförståndsandan är fortfarande stark. Den som protesterar ses ofta som en bråkmakare inte bara av cheferna utan också av arbetskamraterna. Men det är dags att bryta det falska samförståndet, skriver Peter Forsberg, lärare och fackligt aktiv.

Pengar avsatta för en uppgörelse

– Vi har sökt SAC för att betala ut lön till deras medlem. Min klient vill göra rätt för sig, säger Ola Lo Olsson, jurist på Elmzell Advokatbyrå som företräder städföretaget Bymbo.

Se även: Kräver 337 000 i lön och skadestånd.

Hanna missade tjänst genom kommunens slarv

När Hanna Grönlund sökte en tjänst inom Älvsbyns kommun gick en person med kortare anställningstid före. När hon skulle kolla upp det var hennes anställningsbevis borttappat och hon räknade att 423 anställningsdagar saknades i systemet. Nu är en JO-anmälan gjord.

Anställda visiteras på gatan

i Arbetarens reportage 16/12 beskrivs Systembolagets hemgångskontroller av anställda, som sker på allmän plats utanför butikerna. Systembolagets personaladministratör bekräftar att kontrollerna sker ute på gatorna och att detta strider mot rådande avtal med HTF (nuvarande Unionen). Unionens klubbordförande kommenterar att parterna skall sätta sig ner igen och diskutera frågan. Systembolagssektionen av SAC, DFSA, meddelar Arbetaren att sektionen varlat blockad av hemgångskontrollerna från 23/12 2009.

Strid mellan syndikalister och restaurangjätte i city

Syndikalisterna tar nu strid mot Jensens Böfhus i Jönköping. Restaurangjätten anklagas för att inte följa arbetsrättsliga villkor. När parterna träffades idag kunde man inte komma överens.

På onsdagskvällen uppmanade syndikalisterna matgäster på Jensens Böfhus i centrala Jönköping att inte gå dit och äta.
Med flygbladsutdelning ville man stoppa kunder eftersom man hävdar att anställda hos Jensens Böfhus inte behandlas under rätt arbetsvillkor.

Aktionen mot restaurangjätten i Jönköping är en del av en landsomfattande aktion och i andra svenska städer skedde samma sak.

Facket ut ur AD

Kjell Eriksson från Sveriges Akademikers Centralorganisation blev vågmästaren som fällde Byggnads blockad mot Laval i arbetsdomstolen. Trots rätten att utse ledamöter – Arbetsdomstolen kommer alltid vara antifacklig.

Arbetsdomstolen är sista instans i arbetstvister. Det unika med domstolen i form av sista juridisk instans är att endast en minoritet av ledamöterna är jurister. Majoriteten av alla ledamöter är utsedda av regeringen efter förslag från arbetsköparnas organisationer och de tre stora fackliga centralorganisationerna. Ett upplägg som ibland kritiseras från höger som fackföreningsvänligt. Att en fackföreningsutsedd ledamot fäller facket är dock inget ovanligt, utan sker regelbundet.

Domstolen har en tydlig roll som repressiv myndighet mot fackföreningsrörelsen. Det är känt att syndikalister och hamnarbetarförbundare inte bör göra sig besvär i en domstol dominerad av motparter och konkurrerande fackliga organisationer. Men ofta dömer fackets ledamöter även mot sina egna centralorganisationer.

Positiv förväntan inför järnvägsprotest

Syndikalistiska järnvägssektionen backas upp av personalen på SJ i Malmö när de på fredag går till aktion mot de nyanställda tågvärdarnas nya anställningsvillkor.

Under veckan har den syndikalistiska järnvägssektionen i Malmö informerat sina arbetskamrater om det blockadvarsel man lagt i protest mot SJ:s beslut att de nyanställda tågvärdarna är tvungna att arbeta gratis under sin utbildningsperiod och själva bekosta sin uniform

Syndikalister kräver bättre villkor på tågen

Den syndikalistiska järnvägssektionen i Malmö varslade i tisdags SJ om blockad i protest mot de nya tågvärdarnas arbetsvillkor. SJ kräver att de nyanställda tågvärdarna ska betala sin uniform och sin utbildning själv.

Syndikalister i restaurangkonflikt

Jönköpings Hotell- och Restaurangsyndikat av SAC är i öppen konflikt med två restauranger i Jönköping. Jensens Bøfhus har brutit mot tidigare slutna avtal om drickshanteringen. Företaget har upprepade gånger hotat med att använda dricksen som ska tillfalla personalen för att täcka upp underskott i kassan.

Viktig seger på Coop

Under natten mot tisdagen avslutades de centrala förhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och arbetsgivaren Coop Logistik AB gällande Coops nya logi-stikstruktur – med en viktig seger!

Fritidsledare i strejk på Nälstaskolan

En syndikalistisk fritidsledare tar kamp mot en skolledning som försöker tysta all kritik. Med stöd av sin fackförening, föräldrar och barn går fritidsledaren emot en skolledning som trakasserar anställda.

Föreningsrättskränkning i AD

Förhandlingar i Arbetsdomstolen inleddes i måndags mellan Malmö industriarbetarsyndikat av SAC och företaget Gambro. Företaget gav en medlem två muntliga och en skriftlig varning efter att han delat ut facklig information.

Kvävande kameror

Under Lagena-konflikten i somras strejkade arbetare på ett av Systembolagets varulager mot att de skulle sägas upp och ersättas med inhyrd personal från bemanningsföretag. Dolda kameror filmade, kravallpolis kommenderades mot personal och strejkbrytare smugglades in i täckta lastbilar. Nu ska 10 procent av personalen på Coops lager komma från bemanningsföretag efter överenskommelse med Handelsanställdas förbund.

Bussförarnas uppror

Sundsvalls busschaufförer rasar mot ett nytt schemasystem som Busslink vill införa i hela landet nästa år.
– Företaget kör över oss. Det har blivit en prestigefråga och man vägrar backa trots att det inte fungerar, säger chauffören JO Wågström.

Aktion mot restaurang i Malmö

Syndikalisterna SAC genomförde idag en aktion utanför Jensens Bøfhus i Malmö. Den riktade sig mot restaurangens avdelning i Jönköping.

– Det är en sympatiåtgärd. I Jönköping har Jensens bøfhus sedan en tid brutit mot avtalet SAC hade med dem. Bland annat när det gäller drickspengar. De har också hotat med kollektiv bestraffning och betalar felaktiga löner, säger Per Johansson, Malmöordförande för syndikalisternas handels- och serviceavdelning.

Syndikalister stoppade korv

Den som tänkte ta en korv eller hamburgare till lunch vid Solåsen i Jönköping, den blev stoppad av fackföreningen Syndikalisterna.

Ett tiotal medlemmar försökte på fredagen få kunderna att välja andra matställen. Orsaken är en konflikt med Sibylla-gatukökets ägare, som enligt Syndikalisterna felbehandlar anställda.

Rätt att kräva vård

I samhällsdebatten finns en utbredd myt att alla anställda automatiskt är olycksfallsförsäkrade på jobbet. Men det står alla företag fritt i enlighet med marknadsekonomins avtalsfrihet att inte sluta någon försäkring, ingen lag tvingar dem. Däremot har facket rätt att sätta arbetsplatser utan försäkring i blockad.

Arbetsskadad nekas ersättning

Medlemmar i Skärholmens och Västerorts LS av SAC har gått ut i strejk mot en mindre byggfirma i Stockholmsområdet. Det var i mitten av augusti som en av medlemmarna, som alla är papperslösa och inte vill gå ut med sina namn, arbetade med att hugga ned träd i en villaträdgård.

Syndikalister hotar gatukök

Syndikalistfacket hotar att blockera ett gatukök i Tenhult om inte ägaren behandlar en anställd bättre.

Enligt syndikalisterna har arbetsgivaren inte betalat ut rätt lön till anställda, skickat hem dem på grund av arbetsbrist utan lön och en anställd uppger att hon inte fått något anställningsbevis trots att hon jobbat på gatuköket i mer än ett år.

Amalia (SAC, Suecia) : “Fue un buen congreso, mucho debate y acuerdos”

"La SAC Se define como anarcosindicalista. Entre sus miembros hay muchos anarquistas naturalmente. En el segundo nuevo principio de la SAC, declara que el sindicalismo no es una ideología, sino una tradición de lucha entre los trabajadores, con la esperanza de la libertad y el socialismo, para ver el día del término de la esclavitud asalariada."

Vild dagisstrejk i Köpenhamn

330 förskolor i Köpenhamn stängdes idag på morgonen när sjutusen anställda gick ut i vild strejk. Men i morgon är de tillbaka på sina arbetsplatser igen.

Gräddfil för stora taxibolag stoppas

Konkurrensverket säger nej till planerna på att gynna de stora taxibolagen vid Terminal 5 på Arlanda.

Kaos vid taxiprotest på Arlanda

Det blev på fredagen kaos i trafiken vid Arlanda sedan taxichaufförer i protest blockerade infarten. När polisen meddelade chaufförerna om att Konkurrensverket gått på deras linje i tvisten om taxifilerna på flygplatsen avbröt de aktionen.

LFV får inte ändra taxiköer vid Arlanda

Luftfartsverket, LFV, får inte gynna de stora taxibolagen på Arlanda genom att förändra kö- och framkallningssystemen för taxibilarna vid terminal 2 och terminal 5. Det har Konkurrensverket beslutat.

"Taxibilar blockerade vägen till Arlanda"

Storstockholms Taxisektion bjöd in TV4s reporter att åka med i en av SSTS bilar under taxiaktionen 23/10. Amir Abbasi i SSTS förhandlingskommitté kommenterar i Stockholmsnyheterna 18.30 det diskriminerande kösystemet och mottar beskedet från dialogpolisen att aktionen lett till ett interimistiskt beslut från Konkurrensverket.

"Det här är en desperat protesthandling"

Från TV4-nyheterna 07.30, 08.30 och 09.30 23/10. "Det här är en en desperat protesthandling från taxiförarnas sida för att få Luftfartsverket och Konkurrensverket att vakna. Om kösystemet införs den tjugosjunde kommer många förare direkt förlora sina jobb. Arlanda är deras levebröd" säger Emil Boss, Storstockholms Transportsyndikat.

SAC antog ny principförklaring

Den första dagens förhandlingar på SAC Syndikalisternas kongress i småländska Holsbybrunn rivstartade under lördagen med en smärre överraskning: En helt nyformulerad principförklaring antogs redan före lunch.

Till SAC:s förra kongress 2006 hade en principförklaringskommitté arbetat under lång tid, bland annat genom enkäter till de lokala samorganisationerna och en omfattande remissrunda. Ändå föll förslaget på kongressen.

Delseger för taxichaufförer

De stora taxibolagen får inte gynnas av Luftfartsverket, menar Konkurrensverket. Arbetaren var på plats när Syndikalistiska Storstockholms Taxisektion, SSTS, med glädje avbröt sin aktion på Arlanda.

Taxiförare väntas blockera Älvsjömässan

För att visa sitt missnöje med det nya kösystemet för taxibilar på Arlanda planerar taxisektionen inom syndikalisterna att på fredagsförmiddagen blockera trafiken till och från Stockholmsmässan i Älvsjö där regeringschefer och delegater från hela världen samlats för ett EU-möte.

Ny blockad på Arlanda

Friåkare hotar att blockera taxiinfarten till Arlanda i helgen. Anledningen är att de anser sig bli diskriminerade av Luftfartsverket och de nya taxifilerna som införs på flygplatsen nästa vecka. Fackförbundet Syndikalisterna hade ett möte med Luftfartsverket i går kväll, som ett sista försök att ändra beslutet.

Taxiblockad på Älvsjömässan på fredagen

Taxisektionen inom syndikalisterna planerar att blockera trafiken till och från Älvsjömässan på fredagen. Under dagen samlas flera hundra regeringschefer och delegater från hela världen för ett EU-möte på mässområdet.

Taxibolag JO-anmäler Luftfartsverket

Nästa vecka blir Stockholms Transfer Taxi och flera andra mindre taxibolag utestängda från de attraktiva platserna på Arlanda. Transfer Taxi har nu JO-anmält Luftfartsverket. Dessutom hotar syndikalisterna med att blockera in- och utfarter på Arlanda.

Få konfliktlinjer inför SAC-kongress

Taktik, organisation och agitation finns på agendan när det i helgen är dags för SAC Syndikalisternas kongress. Går motionerna igenom kan fackföreningen både få registersamordnare och avlönad generalsekreterare.

Taxistrejk väntar om förhandlingar kollapsar

I slutet av veckan kan 550 taxichaufförer komma att strejka, beroende på resultatet av förhandlingar med Luftsfartsverket. Detta efter att Syndikalistiska Storstockholms Taxis-ektion inlett en facklig aktion mot Luftfartsverket.

I Björn Söderbergs anda

Vi måste trotsa rädslan på arbetsplatserna, skriver syndikalisten Emil Boss tio år efter nazistmordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg.

Nyköping: Unga syndikalister i manifestation

Syndikalistiska ungdomsförbundet i Nyköping samlades på måndagen till en manifestation på Stora torget, med anledning av att det är tio år sedan syndikalisten Björn Söderberg mördades av nazister.

Mördades av nazister

För 10 år sedan mördades fackföreningsmannen Björn Söderberg av nazister.

Igår kväll hedrade fackföreningen Syndikalisterna hans minne genom en manifestation vid Hörsalsparken.

Manifestation till Björn Söderbergs minne

- Vi samlas här för att minnas en modig man. En man som kämpade mot rasism, säger Rickard Karlsson från Norrköpings LS av Syndikalisterna.

Blommor och tända ljus lyste upp trottoaren vid Hörsalsparken i Norrköping i går. Där samlades ett 40-tal personer för att hedra minnet av Björn Söderberg, som mördades utanför sin bostad för tio år sedan.

Sorgen som rör oss alla

Daniel Poohl drar lärdomar av året 1999.

I dag är det tio år sedan syndikalisten Björn Söderberg mördades vid sitt hem i Sätra utanför Stockholm. Några månader tidigare hade han uppmärksammat att den facklige förtroendemannen på hans jobb var en av landets ledande nazister.

Hundratals hedrade Björn Söderberg

– Leve Björn Söderbergs minne! Leve civilkuraget!
Omkring 600 personer hade på måndagskvällen samlats på Medborgarplatsen i Stockholm för att uppmärksamma tioårsdagen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg, som den 12 oktober 1999 mördades av nazister. Detta efter att ha avslöjat att en aktiv nazist hade valts in i den lokala fackklubbens styrelse.

Hellekant fortsätter kartlägga vänstern

Hampus Hellekant släpptes på villkorlig dom 2007. Han sade sig vilja gå vidare i livet och kom in på läkarlinjen. Men Arbetaren kan nu avslöja att Hellekant aldrig har klippt banden till den nazistiska rörelsen.

”Jag måste väl få gå vidare någon gång”, svarade den morddömde läkarstudenten Dagens Nyheters utsände. Artikeln om att Hampus Hellekant börjat studera på Karolinska Institutet drog igång en riksdebatt om det etiska i att låta en person dömd för mord studera till läkare. Hampus Hellekant frigavs i februari 2007 efter att ha avtjänat sitt straff för mordet på syndikalisten Björn Söderberg.

Dömd mördare kartlägger journalister

Den dömde mördaren och nazisten Hampus Hellekant bad om att ”få gå vidare någon gång”.
Nu avslöjar tidningen Arbetaren att han kartlägger journalister och meningsmotståndare – och fortfarande har band till den nazistiska rörelsen.

Stockholm: Syndikalisterna avvaktar med blockad

Det blev inga stridsåtgärder från Syndikalisterna den 25 september som organisationen varslat om. Efter förhandling med SHR avvaktar Syndikalisterna.

Svt-ABC: Friåkare i protest mot nya taxiregler

Det utbröt kaos vid Arlanda på onsdagseftermiddagen då närmare 400 friåkare och mindre taxibolag blockerade taxifilerna. De protesterade mot Luftfartsverkets nya regler för taxibilar som snart ska börja gälla.

Så mördades Björn Söderberg

Två personer dömdes för mordet på Björn Söderberg, men det fastställdes aldrig vem som avlossade de dödande skotten den 12 oktober 1999.

Tio år utan Björn Söderberg

Handfallenheten i samhället idag är stor när det konfronteras med rasistiskt och nazistiskt tankegods. Björn Söderberg stod för motsatsen, skriver Anna-Klara Bratt.

Sådan var min kamrat och förebild

Han skulle ha lugnat stämningen på möten, fått oss att stanna upp och hjälpt oss att fokusera. Han hade varit en av de första att erbjuda sin hjälp och han hade inte gått förrän allt arbete var gjort, skriver Jone Källsäter om Björn Söderberg.

Facksamarbetet som kom av sig

Mordet på Björn Söderberg rev tillfälligt de fackliga gränserna. LO lovade krafttag mot nazismen. Tio år senare har en del blivit gjort – men minnet börjar blekna.

Ledare: Trovärdighet saknas

Restauratören skriver en ledare apropå det Syndikalistiska Registrets offensiv mot 300 arbetsköpare inom hotellbranschen i Stockholmsområdet. Ledaren är ett tecken på viss oro och de framhåller bland annat:

  • att de oroas över att fackföreningarna förlorar medlemmar och därmed legitimitet
  • att SAC har väldigt få medlemmar jämfört med de 3,2 miljoner som är anslutna till LO, TCO och SACO
  • att syndikalisternas metoder avskräcker eller "är långt ifrån vad som är gängse"
  • att företag har förhandlingsplikt gentemot SAC
  • de påstår att avtal inte betyder något för SAC eftersom "Syndikalisterna ställer nämligen inte upp på begreppet fredsplikt"
  • att SAC på sin hemsida grundligt redovisar "alla tänkbara stridsåtgärder"
  • att SACs krav mot oseriösa underleverantörer har en viss bäring, men att Hotellen inte kan ta något ansvar för sina underleverantörer
  • att många medborgare har "en romantiserad bild av detta »fria« fack, som en sorts motpol till ett fackligt monopol."

En snabb analys. Först vill de visa att de inte är anti-fackliga, utan att de "oroas" över att facken försvagas. Därefter försöker de undergräva SACs legitimitet genom att jämföra medlemssiffran för SAC med de tre stora fackliga centralorganisationernas sammanlagda medlemssiffra! De fortsätter sedan med att antyda att SACs metoder avviker från vanliga fackliga metoder. Sedan menar de att uppgörelser med SAC är meningslösa, eftersom vi inte antas hålla sådana. Detta är nog ledarens huvudsakliga tes, att man inte kan göra upp med SAC, eftersom vi påstås inte hålla sådana uppgörelser. Därefter försöker man urskulda hotellen och säga att de inte kan hållas ansvariga för vad underleverantörer gör.

Syndikalister agerar mot Stockholmshotell

I fredags åkte Syndikalisterna runt med minibussar till flera hotell i centrala Stockholm och lämnade en förhandlingsframställan och varsel om strejk och blockad. Men även om man som arbetsgivare accepterar Syndikalisternas krav kan man ändå drabbas av strejker och blockad.

I förra veckan inledde Syndikalisterna en aktion mot flera hotell i Stockholm och hotade med strejk och blockad. Organisationen underkänner gällande kollektivavtal. SHR anser att Syndikalisternas krav ligger långt från normala svenska krav på arbetsmarknaden.

/.../

För att bland annat höja lönerna skickade Syndikalisterna i förra veckan ett mejl till omkring 300 hotell i Stockholmsregionen. Det följdes upp i fredags med att de lämnade en förhandlingsframställan och varsel om strejk och blockad från den 25 september. Men även om man som arbetsgivare skulle acceptera Syndikalisternas krav så garanterar organisationen ingen fredsplikt.

Nyköping: SAC anmälda för förtal

Syndikalisterna i Nyköping har blivit anmälda för förtal. Det är en kvinna som har polisanmält organisationen sen hon blivit uthängd på en av deras affischer som "en arbetsgivare som strider mot arbetsrätten".

Uppsala: Fick rätt mot kommunen

Uppsala kommun ska betala skadestånd på drygt 210 000 kronor till ett vårdbiträde på ett äldreboende i kommunen för ogiltig uppsägning och ersättning av förlorad lön.

Stockholm: Storkampanj mot hotellföretag som dumpar löner

Stockholms Hotell- och restaurangsyndikat genomförde på fredagen en omfattande informationskampanj på de hotell i Stockholmsområdet som vägrat gå med på det så kallade registerkravet.

Så vill de förnya Arbetaren

Ska Arbetarens främsta roll vara organiserande? Hur undviker tidningen att ha stereotypa föreställningar av vad en arbetare är? Ska tidningen ha en allmän utrikesbevakning eller ska den rapportera om länder där läsare har rötter? Arbetaren samlade alla kandidater till chefredaktörsposten för att höra deras tankar om och visioner för tidningen.

Syndikalistiska registret får hård kritik

En intern konflikt har uppstått inom SAC Syndikalisterna, där en grupp medlemmar ur Stockholms och Västerorts LS uppmanar till granskning av Registret, dess redovisning och interndemokrati.

Uppsala LS stämmer industriföretag

Den 16 juli avskedades en person från Björkskogs industrier, något som ifrågasätts av den syndikalistiska fackföreningen Uppsala LS av SAC. Nu går ärendet till Arbetsdomstolen.

Syndikalism i folkhemmet

I år är det hundra år sedan storstrejken. Nästa år, 2010, fyller SAC hundra år. Siffermagin ger oss anledning att blicka bakåt. Tittar vi hela vägen tillbaka så ser vi ett land där lönerna för de flesta arbetare var mycket låga, och där den fackliga organiseringen var en såväl livsnödvändig som riskfylld överlevnadsstrategi.

Heby: Uppsägning går till AD

Lokalorganisationen i Uppsala av Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC, tar företaget Björkskogs Industrier i Heby till Arbetsdomstolen, AD.

Socialdemokratisk riksdagskvinna anklagas för olagligt avsked

Medlem i Stockholms LS kämpar mot socialdemokratisk arbetsköpare. AD ställer sig i sitt första beslut på arbetsköparens sida.

Gambro stämt i arbetsdomstolen

Fackförbundet Syndikalisterna stämmer Gambro i Arbetsdomstolen. Enligt facket stoppade företagsledningen en medlems försök att sprida facklig information.

Gambrochef vill inte kommentera AD-fall

Thomas Freisleben hotades med uppsägning när han delade ut facklig information på Gambro. På torsdagen stämdes Lundaföretaget i Arbetsdomstolen. På fredagen vägrade de kommentera händelserna.

Se även: Detta har hänt i Gambrohistorien hittills

Pakistanska sjömän får stanna

Sjömän organiserade inom fackförbundet SAC - Syndikalisterna får uppehållstillstånd och fortsätter kampen gentemot sin förra arbetsköpare.

Syndikalisterna stämmer Gambro

Fackförbundet SAC Syndikalisterna stämmer Lundaföretaget Gambro. En anställd ska ha hotats med uppsägning – muntligt och skriftligt – när han delade ut facklig information på arbetsplatsen.

WEBB-TV: SAC tar hotellkonflikten i Åre till AD

I dag fortsatte de fackliga protesterna mot hotellbygget i Åre, där arbetarna inte har fått ut sina löner. Men enligt byggherren är det inte de som ska betala.

Blockaden i Åre har nu trappas upp

Blockaden mot Grand Residence i Åre har trappas upp under tisdagen.

Se även: Blockad utanför Grand

Ny facklig aktion för utländska arbetare som fortfarande inte fått ut sina löner

25 utländska byggarbetare har fortfarande inte fått sina löner för sitt arbete på Grand Residence-lägenheterna i Åre. Det hävdar fackföreningen Syndikalisterna som i går inledde ytterligare en arbetsplatsblockad.

WEBB-TV: Ny blockad utanför Grand i Åre

Fackföreningen SAC har idag en symbolisk blockad utanför Grand Residence i Åre. Bakgrunden är att ett 20-tal medlemmar i SAC, som arbetat på bygget, inte fått ut sin lön.

Lönestrid på gamla Grand i Åre

Fackförbundet syndikalisterna kräver att ansvariga för renoveringen av gamla Grand i Åre kommer till förhandlingsbordet. De menar att byggherren är ytterst ansvarig för en löneskuld på nära en miljon kronor till 25 av deras medlemmar.

Fackligt aktivas protester kan leda till nytt avtal

Efter att ha uppmärksammat den låga lönen jämfört med kollegor i grannkommunen samt dåliga arbetsförhållanden blev lägerledarnas talespersoner inkallade till enskilda samlat. Men nu har kommunen gått med på att förhandla om nya avtal.

Syndikalister stormade Systembolagets huvudkontor

Missnöjda fackanslutna stormade Systembolaget huvudkontor vid Kungsträdgårdgatan i Stockholm innan lunch under torsdagen. 40 personer sades upp på Systembolagets dotterbolag Lagena, i Jordbro, i höstas på grund av arbetsbrist. Kort därefter tillkom lagerarbetare från bemanningsföretag och fyllde ut platserna.

Läs även:

Dagens Nyheter:

"Demonstrant gripen på Systembolagets huvudkontor" http://www.dn.se/sthlm/demonstrant-gripen-pa-syste..

 

 

Attentat mot syndikalistlokaler

Syndikalisterna utsattes i natt för attentat mot sina klubblokaler i Sandviken och Gävle inom loppet av en halvtimme. Det var vid halv fyra-tiden som vittnen larmade polisen om att en explosion hördes från Högbovägen i Sandviken och att glasrutorna på en dörr vid Syndikalisternas lokal var krossade.

Läs även:

Arbetarbladet: Attentat mot syndikalisternas lokaler

Gefle Dagblad: Attentat mot syndikalisterna

TV4 Gävle: Syndikalisterna utsatta för attentat

Västerbottens Folkblad: Sandviken: Sprängdåd mot syndikalisternas lokal

Propan-gruppen köper Federativ Tryckeri

Federativ Tryckeri har en ny ägare från och med 1 juni. Den nya ägaren är Propan Holding AB som förvärvat samtliga aktier.

Federativ Tryckeri AB har en lång historia. Tryckeriet startades 1921 av SAC, med syfte att trycka tidningen Arbetaren och även trycka Federativ Förlags böcker.

Facket polisanmäler socialdemokratisk riksdagsledamot

Facket anser att Mia Fällström, redaktör för föreningen Hopps tidskrift Våga se, har blivit olovligt uppsagd och lockuoutad. SAC polisanmäler nu arbetsköparen och har försatt Hopps lokaler i blockad.

Informationskontroll på jobbet - Var går gränsen?

 

Media har uppmärksammat att Systembolaget sparar kvitton från kunder i tio år och registrerar arbetssökandes åsikter om monopolet. Men också gentemot de egna anställda bedriver Systembolaget en ovanligt avancerad informationskontroll. Butikspersonal är förbjudna att använda Internet för privat bruk, att nämna vissa samtalsämnen och att sprida facklig information. Detta blir extra anmärkningsvärt 2009, när Systembolaget planerar en ny omfattande arbetstidsreform. I denna debattartikel ställer flera chefredaktörer och företrädare för Stockholms LS av SAC frågar: Informationskontroll på jobbet - Var går gränsen?

Förbjuden kärlek på systemet

Anitra Steen gav kunderna frihet att botanisera bland Systembolagets hyllor - samtidigt införde hon stenhård personalpolitik. Johanna Fjaestad fick inte jobba kvar när hon blev ihop med Emil Boss - efter Anitra Steens pensionering drömmer paret om att få arbeta tillsammans igen. "Hoppas att vår nya vd inte har samma kontrollbehov som Anitra".

Socialdemokratisk riksdagsledamot i olovlig lockout av anställd

Mia Fällström, redaktör för tidskriften Våga se, tog upp problem på sin arbetsplats. Efter det bestämde sig styrelsen för att lägga ut tidningsproduktionen externt och sa upp henne. Under ett möte fråntogs hon plötsligt nycklar och dator. Stockholms LS utreder nu oegentligheterna och menar att hon blivit olagligt uppsagd och lockoutad. ”Jag kände mig som en piga på 1800-talet”, säger Mia Fällström.

Redaktör utelåst under förhandling

Stockholms LS Allmänna branschsyndikat av SAC varslade på måndagen Hopp, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, om stridsåtgärder. Åtgärderna är en protest mot arbetsledningens behandling av redaktören för organisationstidningen Våga se och de ”svåruthärdliga” förhållanden som hon enligt facket arbetat under.

Ledare: Snillrik sillseger

Om segern över restaurang Joefina och en misslyckad strid av Hotell- och restaurangfacket HRF

Gävle: 150 personer i tåget

På Joe Hill-gården i Gävle samlades omkring 150 personer för tal och musik för att sedan tåga till Stenebergsparken. I tåget gick syndikalisterna, Vänsterpartiet och Palestinagrupper. På Stenebergsparken talade bland andra Gävle LS av SAC:s ordförande Mats Brant.

Systembolagets delegation ger vika

DFSA kammade hem en delseger

Representanter för arbetare på sydafrikanska vingårdar ville träffa systembolagets delegation under sitt besök hos sina distributörer i Sydafrika. Systembolagets pressombundsman, Lennart Agén, vägrade dock att samarbeta med DFSA när de uppmanade till ett möte. Under eftermiddagen idag kom dock beskedet om att delegationen ska träffa arbetarna imorgon.

Fick jobbet tillbaka - Berns tvingades backa

Flera veckor av fackliga aktioner gav resultat. Tre syndikalister fick jobbet tillbaka på Berns.
– Det här visar att det går att få rätt om man ger sig fan på det och har ett fack som backar upp en, säger Axel Green, från SAC, som var med och förhandlade i konflikten.

Systembolaget talar sitt tydliga språk

Sydafrikanska distributörer till Systembolaget anställer vinoldare under vidriga arbets- och levnadsförhållanden. Driftsektionen för Systembolagsanställda anser att den svenska tillsända delegationen i Sydafrika bör träffa arbetarnas representanter. Lennart Agén, pressombud för Systembolaget, vill däremot inte samarbeta och vägrar därmed att förmedla kontakten vidare. På fredag åker delegationen tillbaka till Sverige igen.

Stockholm: Frihetlig första Maj

”Kapitalismen är krisen och vi vägrar betala”. Det var budskapet under de frihetliga Första Maj demonstrationerna. Under dagen deltog sammanlagt flera tusen personer i den anarkistiska och den syndikalistiska demonstrationen i ett soligt Stockholm.

Gävle: Enad vänster på Brynäs

Knappt 140 personer gick med demonstrationståget som ”Enad Vänster” arrangerade i Gävle.

Gävle: Högljudda paroller i gemensamt tåg

Vänsterpartister, syndikalister och miljöpartister gjorde i år gemensam sak på 1 maj. Totalt närmare 140 personer tågade för arbete åt alla, ett fritt Palestina och mer makt åt skogen.

Malmö: 800 demonstrerade på 1:a maj

Stämningen var livad och demonstranterna verkade trivas i det soliga vädret. Det genomgående temat för demonstrationen var den pågående finanskrisen. Innan avgången från Möllevångstorget talade Ola Brunnström från Malmö LS, och varnade för att det är arbetare som får betala notan för krisen.

Kristianstad: Rädda jobben, inte finanshajarna

För tredje året i rad samlade sig Vänsterpartiet, Kommunistiska partiet och Kristianstads syndikalister till en gemensam förstamajdemonstration. Förra året deltog cirka 90 personer och de var ungefär lika många i år, enligt arrangörerna.

Systembolaget träffar sydafrikanskt fack

En delegation från Systembolaget som är i landet för att undersöka arbetsförhållandena på vingårdarna kommer att träffa facket, något som inte var planerat från början. Systembolaget ändrade sina planer efter påtryckningar från den syndikalistiska driftsektionen på Systembolaget.

Denna sak har även omskrivits i den spanska syndikalistiska tidningen royo y negro (på spanska).

Josefina-seger i centrum på syndikalisternas första maj

Torsdagens seger mot restaurang Josefina stod i centrum när syndikalisterna firade första maj genom att demonstrera under en molnfri Stockholmshimmel.

Omkring 2 900 personer tågade från Sergels torg, upp på Hamngatan och vidare mot Stortorget i Gamla stan, bakom en frontbanderoll med budskapet ”Vi vägrar betala er kris”. De hade då lyssnat på kampsånger och tal, av vilka flera fokuserade på den fackliga seger som föregående kväll vunnits mot restaurang Josefina på Djurgården.

Allt med koppling till klasskampen i Göteborg

Det krispaket som Sverige och världen behöver just nu är syndikalisternas, utropade SAC:s förhandlingssekreterare Erik Mägi i sitt tal när demonstrationståget hade nått Bältesspännarparken.
– För det första: var solidariska med era arbetskamrater. För det att andra: organisera er. Och för det tredje: ta över arbetsplatsen och sparka ut cheferna. Kapitalismen skapar kriser – vi skapar lösningar! ropade han, citerande årets huvudparoll för Göteborgsdemonstrationen och möttes av ett de största jublen.

Krisen och facket i centrum i Malmö

I Malmö stod den ekonomiska krisen och fackföreningsrörelsen i fokus hos Vänsterpartiets och Syndikalisternas första majfirande. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin valde att i första hand kritisera regeringen och dess beskattning av pensionärer.

Enad vänster samlade 600 i Umeå

I Umeå var det fler än vanligt som slöt upp bakom enad vänsters paroll ”Kamp mot massarbetslöshet och högerpolitik – för socialism”. Hittills i år har 1 827 västerbottningar varslats från sina jobb.

Syndikalistisk första maj växer i Norrköping

Ännu fler än förra året slöt upp i det syndikalistiska tåget i Norrköping. Även syndikalister från Linköping slöt bakom frontbanderollen med texten ”Syndikalistisk första maj – för en stridbar arbetarklass”.

”Det handlar om medvetet arbete”

Bussföraren Klas Bäckelin om en framgångsrik facklig organisering.

Varför tror du att allt fler söker sig just till SBSS?
– Det handlar om målmedvetet arbete. Det här är en process som startade i Storstockholms transportsyndikat och som sedan har vuxit och blivit en sektion med drygt 50 medlemmar. Några direkta värvningskampanjer har vi däremot inte, utan försöker sikta in oss på att jobba fackligt och sedan sprida den informationen. Det gör att folk i stället kommer till oss.

För många syndikalister

GÄVLE I går skulle Syndikalisterna och arbetsgivarorganisationen Almega lösa en konflikt.
Men parterna hann inte ens börja förhandla innan de blev osams.
Orsak: Syndikalisterna var för många.

Bruske måleri betalar ut ersättning till trakasserad

Efter förhandlingar med Syndikalisterna betalar nu Bruske måleri ut skadestånd för sexuella trakasserier till en anställd, Miriam Govindasamy.

Tre frågor till Uje Brandelius

Uje Brandelius, pressekreterare på Vänsterpartiet och sångare i Doktor Kosmos, som gick på Berns när restaurangen var försatt i facklig blockad.

Vann om sexuella trakasserier

Sex månadslöner, goda referenser och 10000 kronor till Stockholms LS av SAC. Det var resultatet av förhandlingar mellan Allmänna Branschsyndikatet på Stockholms LS och Bruskes Måleri AB.

Bojkott på Systembolaget

Syndikalistiska sektionen på Systembolaget, DFSA, manar till bojkott mot underleverantören Carovin AB. Detta efter att tidningen Råd och Rön skrivit om slavlika arbetsförhållanden på vinproducenten Delheims plantager i Sydafrika.

Stockholm: Fackliga stridsåtgärder mot sexuella trakasserier

En syndikalist på företaget Bruskes Måleri går ut i strejk efter att ha blivit sexuellt trakasserad av en äldre manlig kollega. Under julbordet hade mannen lutat sig fram för att viska något, men istället slickat henne i örat.

Strejkar efter slick i örat på jobbet

På ett måleriföretag i Stockholm pågår just nu en konflikt mellan en anställd som påstår sig ha blivit slickad i örat av en äldre kollega och arbetsgivaren, som säger att ord står mot ord. Facket varslar om strejk, och den anställde Miriam Govindasamy berättar sin version av historien.

Facklig seger på Berns

Efter mer än en månads blockader mot Berns blir de tre sparkade syndikalisterna nu återanställda.

”De undrade om jag kontaktat facket för att pressa företaget på pengar”

Miriam Govindasamy sextrakasserades av en arbetskamrat på Bruske måleri. Nu kräver Stockholm LS företaget på diskrimineringsersättning, skadestånd och ersättning för ekonomisk förlust.

Syndikalistisk seger över Berns

Efter en dryg månad av blockader backade städföretaget och gav tre sparkade syndikalister jobben tillbaka.

Slickad i örat av arbetskamrat

Nu kräver syndikat ersättning för sexuella trakasserier

Stockholms LS av SAC har varslat om strejk för en medlem som arbetar på ett måleriföretag på Lidingö. Bakgrunden är att medlemmen uppger att hon blivit utsatt för sexuell trakasserier.

SAC-medlemmarna återanställda på Berns

Efter att ha organiserat blockader i över en månad mot Berns har de sparkade medlemmarna fått jobbet tillbaka. Alla tre syndikalisterna som tidigare jobbade på Berns blir nu återanställda, konstaterar förhandlarna från Västerort och Solna LS.

Gäster attackerade strejkvakter

Under en blockad utanför Berns förra helgen, attackerade flera personer strejkvakterna. När en gäst tog strypgrepp på en av vakterna ingrep inte polisen, visar en filminspelning av händelsen.

Berns i nytt fackligt blåsväder

Missförhållandena på Berns blev föremål för ännu en syndikalistisk blockad i helgen. – Så länge företaget vägrar ta tag i frågan och ge våra medlemmar fast anställning kommer blockaden att fortsätta. Berns har nog inte förstått vår uthållighet, säger Ruben Tastas-Duque,från det syndikalistiska Registret.

Syndikalister kampanjar mot Årebygge

Före jul var Syndikalisterna (SAC) i Åre för att sätta upp indrivningsblockad mot byggherren bakom Grand Residence-bygget, Q-apartment, som enligt SAC var skyldig cirka 25 utländska byggarbetare obetalda löner på upp till 650 000 kronor.

Lägenhetsköpare uppmanas till bojkott

För att avskräcka Stockholmare som efter sportlovet funderar på att köpa en lägenhet i Åre, satsar Syndikalisterna på en annonskampanj den här veckan. Akta så du inte blir medskyldig till att byggarbetarna i Åre inte fått ut sin lön, är deras budskap i konflikten där ord står mot ord.

Stockholm: Fortsatt blockad av Berns

Västerorts LS blockad av Berns igår anses ha varit lyckad. Cirka tjugofem personer var på plats för att solidarisera sig med de tre sparkade fackföreningsmedlemmarna.

Syndikalister i lönebråk om lyxiga fjällägenheter

Stockholmare som spanade in Grand Residence i Åre på sportlovet möts nu av en affischkampanj där fastighetsbolaget bakom lyxprojektet anklagas för att lura byggjobbare.

Syndikalister i kampanj mot Årebyggare

Stockholmare som spanade in Grand Residence i Åre på sportlovet möts nu av en affischkampanj där fastighetsbolaget bakom lyxprojektet anklagas för att lura byggjobbare.

Syndikalister i Åre-kampanj

Stockholmare som spanade in Grand Residence i Åre på sportlovet möts nu av en affischkampanj där fastighetsbolaget bakom lyxprojektet anklagas för att lura byggjobbare.

Papperslösa ska lockas till facket

Göteborgs LS fördjupar arbetet med att söka upp och organisera papperslösa arbetare. Tidigare försök har gjorts, men detta är den mest seriösa satsningen hittills.

Stockholm: Blockad mot Berns

Berns har brutit mot flera arbetsrättsliga lagar. Det menar syndikalistiska SAC som under torsdagskvällen gick ut i blockad mot företaget.

Berns blockeras

På torsdagskvällen inledde SAC-Syndikalisterna en blockad av nattklubben och restaurangen Berns. Fackföreningen strider för två av sina medlemmar, som de menar har utnyttjats av Berns och fastighetsserviceföretaget NCA.

Blockader mot Stockholmskafé

Stockholms Hotell- och Restaurangsyndikat av SAC Syndikalisterna har inlett en serie blockader mot kaféet Piccolina i centrala Stockholm. Bakgrunden är att en servitris på kaféet har blivit uppsagd, enligt syndikatet för att hon vid ett tillfälle mådde dåligt och lämnade sitt jobb för att söka läkarvård, något som ägaren inte ville tillåta.

Bussförare anklagar Busslink för stöld av tid

Missnöjet bland bussförarna i Stockholm ökar över att de inte kan börja och sluta arbetsdagen på samma ställe. Varje vecka går de miste om flera timmar av sin fritid som nu försvinner i form av restid.

Delade dagar - då tvingas Rickard att sova över på jobbet

Rickard Karlsson tvingas sova över på jobbet när han jobbar delad tur.
Och på de långa rasterna finns inte mycket att göra.
- Vi får inte använda kommunens datorer eller kolla på tv på våningen, säger Rickard Karlsson, 29.

Facket rycker ut när arbetsgivaren inte betalar lön

Papperslösa arbetare kan organisera sig fackligt. Det sker i LO-förbundet Fastighets, samt i SAC. Folk som inte har laglig rätt att arbeta har ändå rätt till bättre arbetsvillkor, tycker de.

Tre fackliga varslas om avsked

Bråken kring Råstagaraget växer. Anställda anklagar Busslink för rena gangstermetoder med timslånga korsförhör och oskäliga uppsägningar.

Få strejker under 2008

Syndikalisterna var under 2008, precis som året innan, den fackliga organisation som lade flest antal varsel om konfliktåtgärder. Det flesta varsel gällde dock blockader, medan antalet strejker var få.

Video: Anställda vågar inte kritisera sin arbetsgivare

Norrköpings LS är med i en artikelserie om yttrandefrihet på arbetsplatser som Norrköpings Tidningar kör just nu.

Två medlemmar ur Norrköpings LS är intervjuade på video på NT24.
Se videoklippet genom att klicka på länken nedan.

"En del ser mig säkert som en bråkstake"

– Ett gott råd. Stå aldrig där själv när du ska kritisera chefen. Då kan det bli tufft, säger Rickard Karlsson som tog problemen på jobbet ut i offentligheten och fick det hett om öronen.

Artikelserie: Jobbet och tystnaden Del 1

Enligt Rickard Karlssons sätt att se det så har han blivit en del kommunala tjänstemäns värsta nagel i ögat. Hur det än är med den saken så valde han att att gå ut offentligt med sin kritik av kommunens personalpolitik.

– En del ser mig säkert som en bråkstake. Tycker att jag är jobbig för att jag krävt min rätt. Jag tror att det är många som håller käft för att de är rädda om sina jobb. Framför allt vikarier. De har allt att förlora, säger han.

Det var under förra året som Rickard Karlsson tog hjälp av sitt fackförbund SAC Syndikalisterna för att förhandla sig till en fast anställning. Han hade jobbat på timanställning under många år inom hemtjänsten och hade förtur till en tjänst.

Kritik mot säkerheten kostade Ida jobbet

Hemskickad utan lön. När Ida reagerade på den dåliga säkerheten i Kolmårdens djurpark så fick hon inte fortsätta sitt sommarjobb.

Artikelserie: Jobbet och tystnaden Del 1

Hon skulle jobba sex veckor på ett jobb som verkade vara roligt, samtidigt som det skulle ge bra erfarenheter att guida i en buss genom Safariparken. Men ganska snabbt blev hon kritisk. Hon skulle ansvara för 50-talet personers säkerhet. Men hon fick ingen utbildning i säkerhet. Hur skulle evakuering ske om det blev något fel? Inga beredskapsplaner. Hon ifrågasatte det.

Ida heter egentligen något annat. Hon vill inte framträda med sitt namn eftersom hon är rädd för att det ska ge henne sämre möjligheter till jobb i framtiden. Att en annan arbetsgivare ska uppfatta henne som allt för rebellisk.

– Jag är ingen bråkmakare. Men jag är realistisk. Det fanns säkerhetsproblem, men vi fick aldrig någon utbildning i hur vi skulle hantera en krissituation. Jag tyckte inte att jag kunde sköta mitt jobb på ett professionellt sätt utan utbildning. Jag sa det och hoppades verkligen på att allt skulle bli bättre. Att vi skulle få relevant utbildning.

Syndikalister tar sjömansstrid till Arbetsdomstolen

Varje vardag delar fackliga aktivister ut flygblad utanför rederi Allandias kontor och vid Skeppsbron när rederiets enda båt anlöper kajen. Målet är att få de 19 pakistanska sjömän som i våras avskedades från rederiet och därmed förlorade sina uppehållstillstånd tillbaka i arbete. Nu tar SAC en del av striden till Arbetsdomstolen.

Busslink försöker sparka fackligt aktiva

Busslink som driver Råstagaraget på entreprenad åt Stockholms Lokaltrafik (SL) varslade fackligt aktiva Can Tegmen om avsked. Då samlade en annan av garagets förare in knappt 200 namnundersrkifter i protest mot varslet. Nu har även den bussföraren hotats med avsked, det skriver Syndikalistiska Bussektionen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Strejkrätten måste försvaras!

DEBATT: Samtliga fackföreningar bör kräva att regeringen avslår Lavalutredaren Claes Stråths förslag och att Sverige lämnar EU om medlemsskapet kräver strejkförbud. Det skriver SAC Syndikalisternas förhandlingssekreterare Erik Mägi.

Busslinks ledning i Råsta spionerade på anställda

I flera månader har bussförarna på Råstagaraget övervakats av hemliga kameror. Detta medgav ledningen på ett personalmöte i fredags.

Protest mot "Systemet"

Klockan 17.30 på fredagskvällen genomförde fackförbundet SAC-Syndikalisterna en manifestation mot Systembolaget på tjugo orter i Sverige.
I butiken på Österväg i Visby var det åtta personer som iklädda tomteluvor delade ut julklappar till de anställda i kassan.

Jag blev inlåst och misshandlad

På Råstagaraget i Stockholm har två förtroendevalda kommunalare varslats. En av bussförarna säger att han även ska ha misshandlats av en chef. Han väljer nu att träda fram.
– De har misshandlat mig psykiskt och fysiskt, säger Can Tegmen, skyddsombud på Råstagaraget.

Can Tegmen säger att han varslats om uppsägning för att ha agerat mot den dåliga arbetsmiljön. Då det förekommit stenkastning mot bussarna har han utfärdat skyddsstopp. En av cheferna ska även ha låst in honom på kontoret och misshandlat honom.
– Jag har som skyddsombud agerat för att förhindra våld. Men Busslinks chefer tillåter våld på sitt eget kontor, säger Can Tegmen.

Facklig aktion mot Systembolaget

Syndikalisternas fackklubb på systembolaget kommer att genomföra en aktion på tjugo olika orter i landet under fredagseftermiddagen. I Norrbotten kommer aktionen att ske på systembolagen i Gällivare och Luleå.

Stockholm: Busslink förhör anställda

Onsdagen 10 november inledde syndikalistiska bussarbetare vid Råstagaraget en samtalsblockad. Blockaden innebär att alla samtal som inte direkt rör arbetet måste gå genom syndikalisternas förhandlingskommitté. Detta efter att Busslink genomfört en rad förhör med anställda vid Råstagaraget, det skriver Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm (SBSS) i ett pressmeddelande.

Demonstration utanför Systembolaget i Örebro

Facklig protest på systemet i Visby i dag

Vill du till Systembolaget i dag men har ont om tid?
Då kanske du ska tänka om.
"Det kan bli lite rörigt på Systembolagen", rapporterar fackförbundet syndikalisterna, angående den protestaktion som planeras med anledning av att facket ligger i strid med företagsledningen om bland annat arbetstider och anställningsförhållanden inom Systembolaget.

Tidningen Arbetaren satsar offensivt

Tidningen Arbetaren hårdsatsar. Från och med årsskiftet kommer man även att ge ut nystartade Zenit. Den nya tidningen ska fungera som ett komplement till Arbetaren och framförallt bidra med analys och fördjupning. Målet är att både Arbetaren och Zenit ska bli de viktigaste vänstertidningarna i Sverige.

Bränderna i Högdalen kan vara ”blind” hämnd

Mycket tyder på att högerextrema grupper ligger bakom den senaste tidens bränder i Högdalen i södra Stockholm. Arbetaren ringde upp tidskriften Expo för att ta reda på om vi just nu kan se hur den nazistiska rörelsen växer sig starkare.

Hungerstrejk mot diskriminering

De pakistanier som avskedats från färjan Birger Jarl kommer att hungerstrejka från och med den 11 december. Transportarbetarsyndikatet av SAC och Registret delade förra torsdagen ut flygblad utanför Ånedinlinjens kontor.

Syndikalister stämmer Systemet

Efter sommarens lönestrid stämmer nu Driftsektionen för Systembolagsanställda, DFSA, Systembolaget inför civilrättslig domstol i en ny konflikt. Ärendet gäller att en medlem under hela sin anställningstid haft ett kontrakt som motsvarar drygt hälften av hans faktiska arbetstid. När medlemmen rest frågan har han enligt DFSA drabbats av repressalier från Systembolagets personalledning.

Dömda blockadvakter överklagar inte

Den 19 november dömdes 25 medlemmar från den syndikalistiska fackföreningen Malmö LS för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en blockad mot en restaurang vintern 2006. Nu meddelar Malmö LS att den uppmärksammade domen inte kommer att överklagas.

Facket riktade krav åt fel håll, anser arbetsledare

SAC syndikalisterna riktar sina krav mot fel part. Det anser Patrick Sturm, platsansvarig arbetsledare vid Grand Residence i Åre, med anledning av gårdagens aktion mot bostadsrättsföreningen.

WEBB-TV: Ord står mot ord i byggblockad

Blockaden mot ombyggnationen av gamla Grand hotell i Åre är avslutad.
I alla fall tillfälligt. Fackföreningen Syndikalisterna har lämnat bygget. Men tvisten är fortfarande olöst. Ord står mot ord.

Indrivningsaktion avblåst

SAC Syndikalisterna har avblåst sin indrivningsaktion i Åre.

Blockad mot uteblivna löner på Åre-bygge

Drygt 25 byggnadsarbetare har inte fått ett öre för sitt jobb med ett hotell i Åre. Under måndagen genomförde fackförbundet SAC en blockad på byggarbetsplatsen. Och blev bortkörda av polis.

Polisen hävde hotellblockaden i Åre

I går morse startade fackförbundet Syndikalisterna, SAC, en indrivningsblockad mot Åres gamla Grand hotell. Men efter några timmar kom polis till platsen och körde bort dem.

Syndikalisterna bortkörda av polisen

Syndikalisterna blev bortkörda av polisen från byggarbetsplatsen vid gamla Grand hotell i Åre.

Just nu häver polisen i Åre en blockad mot Grand Residence hotel. Det är fackförbundet Syndikalisterna som protesterar mot att byggarbetare inte fått sina löner.

WEBB-TV: Syndikalister bortkörda av polis

ÅRE - Ett tiotal syndikalister som blockerade ombyggnationen av gamla Grand i Åre fördes bort av polisen vid lunchtid idag. Syndikalisterna protesterade mot att flera av deras medlemmar inte fått ut sina löner.

Ledare: Demokratin måste försvaras

Slutet av 90-talet blev dystert för alla som försöker hålla de mörka krafterna, det högerextrema våldet, borta.
Nynazister sköt poliser till döds i Malexander. Syndikalisten Björn Söderberg mördades av unga nazister. En journalist skadades allvarligt i ett bombattentat. Flera journalister som liksom han skrivit om högerextremismen hotades.

Samma artikel i Karlskoga-Kuriren

Vägra acceptera en upprepning av historien

Dagens situation börjar likna den som rådde på 90-talet med lågkonjunktur, människors växande otrygghet och nynazisternas upptrappade och allt grövre våld.

Vi upplever just nu det som ser ut som kulmen på en nazistisk våldsvåg. I lördags brände nynazister ned det självstyrda kulturhuset Cyklopen i Högdalen utanför Stockholm. Huset totalförstördes. Tidigare samma dag misshandlades antirasister grovt efter en flygbladsutdelning. Dagen efter, den 30:e november, marscherar nynazistiska Folkfronten genom stadens centrala delar. Måndag 1:a december hälldes bensin i en småbarnsfamiljs lägenhet och tändes på.

Huvudledare: Demokrati i brand

Det är måndagskväll i södra Stockholm. Ett föräldrapar nattar sin tvååriga dotter då familjen upptäcker att någon häller in en vätska genom brevlådan.

Stoppa pyromannazister

I förra veckan lämnade en kd-politiker i Vellinge sina politiska uppdrag efter hot och trakasserier. I helgen sattes kulturhuset Cyklopen i brand. I måndags utsattes ett syndikalistpar och deras barn för mordbrand i sitt hem i Stockholm.

WEBB-TV: Nazisterna försökte mörda barnfamilj i Stockholm

Efterlyst kan avslöja att det nazistiska våldet var nära att skörda nya dödsoffer i södra Stockholm i måndags kväll. Ett par med en 3-årig dotter fick fly eld och brandrök via balkongen när okända män som misstänks ha kopplingar till en nazistisk gruppering hällde in brännbar vätska genom brevinkastet och tände på. Efterlyst har träffat pappan i familjen.

Bloggat om mordbranden

Rosas blogg: I.N.P.V.B. - Inga nazister på vår bakgård
http://rosabloggar.blogspot.com/2008/12/inpvb-inga-nazister-p-vr-bakgrd.html

Svensson: Var finns de liberala fördömandena?
http://www.zaramis.nu/blog/2008/12/04/var-finns-de-liberala-fordomandena/

Esbati: Chockerande men logiskt: nazisterna härjar igen
http://esbati.blogspot.com/2008/12/chockerande-men-logiskt-nazisterna.html

Bola de Fogo: Dags att stå upp mot nazismen (igen)!
http://boladefogo.wordpress.com/2008/12/03/dags-att-sta-upp-mot-nazismen-igen/

Arbetarperspektiv: Mordförsök mot fackligt aktiva. Colombia? Nej, Sverige.
http://arbetarperspektiv.blogg.se/2008/december/mordforsok-mot-fackligt-aktiva-colombia-nej.html

Petter Partikulär: Även ogräs har rötter
http://antigon.wordpress.com/2008/12/04/aven-ogras-har-rotter/

redundans: Nazister rekryterar mordbrännare
http://redundans.motkraftblogg.net/2008/12/04/nazister-rekryterar-mordbrannare/

and we smiled: Nästa gång är det din tur
http://andwesmiled.wordpress.com/2008/12/04/nasta-gang-ar-det-din-tur/

Jordränta: Nazistiskt mordförsök på barnfamilj
http://clausewitz.wordpress.com/2008/12/03/nazistiskt-mordforsok-pa-barnfamilj/

Vardagspussel: Nazister försökte mörda barnfamilj
http://vardagspussel.wordpress.com/2008/12/03/nazister-forsokte-morda-barnfamilj-pappan-var-fackligt-aktiv/

Matona: Nazister försökte mörda barnfamilj!
http://matona.wordpress.com/2008/12/03/nazister-forsokte-morda-barnfamilj/

Petter Partikulärt: Insamling till den drabbade familjen
http://antigon.wordpress.com/2008/12/03/insamling-till-den-drabbade-familjen/

Bruntbloggen: fackföreningsaktivist och hans familj utsatta för brandbomb
http://bruntbloggen.blogspot.com/2008/12/fackfreningsaktivist-och-hans-familj.html

Salka: De som bränner kulturhus bränner snart också människor
http://salkavalka.wordpress.com/2008/12/03/de-som-branner-kulturhus-branner-snart-ocksa-manniskor/

Syrran: Nazismen är ingen idéyttring utan ett hot
http://syrran.wordpress.com/2008/12/02/nazismen-ar-ingen-ideyttring-utan-ett-hot/

StockholmsPunk: Nazistisk våldsvåg
http://anarkisterna.com/stockholmspunk/2008/12/03/nazistisk-valdsvag/

Ung Vänster: Nazisterna måste stoppas!
http://ungvanster.blogspot.com/2008/12/nazisterna-mste-stoppas.html

Proletärbella: Nazisternas våld stoppar oss inte!
http://www.ungsocialisterna.se/proletarbella/2008/12/02/nazisternas-vald-stoppar-oss-inte/

Mullvaden: Upprop till alla demokratiska krafter!
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/12/03/upprop-till-alla-demokratiska-krafter/

Jobjörn: Uttalande från SACs arbetsutskott
http://jobjorn.se/2008/12/uttalande-fran-sacs-arbetsutskott/

redundans: Mordförsök på barnfamilj med nazistiska förtecken
http://redundans.motkraftblogg.net/

Stockholmsvänstern: Varför Nazister måste stoppas!
http://www2.vansterpartiet.se/stockholmsstad/blogg/?p=110

spoked: Nazister försökte mörda en barnfamlij
http://spoked.wordpress.com/2008/12/03/nazister-forsokte-morda-en-barnfamilj/

Ejnermark: Sveriges bödlar på marsch
http://ejnermark.blogspot.com/2008/12/sveriges-bdlar-p-marsch.html

Andrea Doria: Över alla gränser
http://babord.wordpress.com/2008/12/04/over-alla-granser/

Trottens Betraktelser: Nazister försökte mörda barnfamilj
http://www.trotten.se/2008/12/03/nazister-forsokte-morda-barnfamilj/

Rilleee: Jaha så kommer dom jävlarna framkrypandes igen
http://rilleee.blogg.se/2008/december/jaha-sa-kommer-dom-javlarna-framkrypandes-ige.html

Rolling and tumbling: Nazister försökte mörda fackligt aktiva och deras barn
http://my.opera.com/ekehog/blog/2008/12/03/nazister-forsokte-morda-fackligt-aktiva-och-deras-barn

Pavlov: Det Nazistiska våldet
http://mathias-pavlov.blogspot.com/2008/12/det-nazistiska-vldet.html

Ohyra: Mordbrand
http://ohyra.blogspot.com/2008/12/mordbrand.html

Forever United: Inslaget från Efterlyst om nazisternas mordbrand på barnfamiljen
http://foreverutd.wordpress.com/2008/12/04/inslaget-fran-efterlyst-om-nazisternas-mordbrand-pa-barnfamiljen/

Den röda liljan: Nazisterna trappar upp sitt våld
http://denrodaliljan.blogspot.com/2008/12/nazisterna-trappar-upp-sitt-vld.html

Fi-establoggen: Inför Salem händer mkt otäckt
http://fiasamuel.blogspot.com/2008/12/infr-salem-hnder-det-mkt-otckt.html

Dom ljuger: Mordförsök från nazister
http://domljuger.wordpress.com/2008/12/03/mordforsok-fran-nazister/

Anna-Lena Lodenius: Nazister kan ha försökt bränna inne barnfamilj
http://annalenalodenius.blogspot.com/2008/12/nazister-kan-ha-frskt-brnna-inne.html

Per-Anders Svärd: Nazister försökte mörda fackligt aktiva och deras barn
http://peranderssvard.blogspot.com/2008/12/nazister-frskte-mrda-fackligt-aktiva.html

Ytterligare varsel på Råstagaraget

Under förhandlingen mellan Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm och Busslink om en varning mot en anställd, lade företagsledningen varsel om uppsägning av en annan anställd.

Izakaya Koi bommar igen

Restaurangen Izakaya Koi i Malmö har tvingats stänga. Det var på den restaurangen som en medlem från Malmö LS av SAC förra året utsattes för misshandel av arbetsgivaren och där 26 strejkvakter nyligen dömdes för att ha blockerat restaurangen

Fackföreningsmedlemmar utsatta för mordförsök

På måndagskvällen utsattes två fackföreningsmedlemmar och antifascister för ett attentat. Någon försökte bränna dem inne genom att hälla bensin genom brevinkastet och tända på. Mycket tyder på att nazister ligger bakom dådet.

Nynazister kan ligga bakom mordbrand

Polisen misstänker att nazister kan ligga bakom en mordbrand mot ett ungt syndikalistiskt par och deras tvååriga dotter i södra Stockholm.

I måndags kväll hällde någon brännbar vätska i brevlådan till deras lägenhet och tände eld. Familjen lyckades i sista stund rädda sig från balkongen.
- Vi arbetar efter att det är nazister som ligger bakom det här, säger Christer Söderheim, kriminalinspektör och brandutredare på Södertörnspolisen.

’Någon satte eld på vår lägenhet’

Föräldrarna skulle lägga sin dotter. Då tände gärningsmännen eld på lägenheten. Polisen utreder nazistiska kopplingar bakom attacken.
I kvällens ”Efterlyst” i TV 3 intervjuas småbarnspappan Sebastian om mardrömskvällen i en Stockholmsförort.

Mordbrand mot barnfamilj

Under måndagskvällen utsattes ett par och deras två-åriga dotter för mordbrand i familjens lägenhet i Högdalen söder om Stockholm. Polisen misstänker att högerextremister ligger bakom attacken och kopplar samman den med mordbranden mot ungdomshuset Cyklopen.

Nazister tros ligga bakom mordbrand hos barnfamilj

Polisen misstänker att en grupp nazister ligger bakom den misstänkta mordbranden i Högdalen där två föräldrar och deras treåriga dotter tvingades fly lågorna genom att fira ner sig själva från balkongen.

Mordbrand mot syndikalister

Ett par aktivt inom fackföreningen SAC Syndikalisterna och deras tvååriga dotter utsattes på måndagskvällen för mordbrand. Någon hällde bensin genom brevlådan och tände på. För sex månader sedan hängdes de ut på den nazistiska hemsidan Info 14.

Extremister misstänks för brandattentat

Polisen misstänker att det kan vara högerextremister eller nazister som ligger bakom en lägenhetsbrand i Bandhagen i södra Stockholm måndags kväll.

I lägenheten fanns en barnfamilj, som enligt polisen har koppling till fackförbundet Syndikalisterna.

Barnfamilj flydde från mordbrännare

Bensin hälldes genom brevinkast – tvååring hissades ner från balkong

Mordbrännaren stod utanför lägenhetsdörren och hällde in bensin. Desperat vädjade småbarnspappan till mordbrännaren.
– Jag skrek att de måste sluta. ”Det finns barn inne i lägenheten!” Då tände de eld, säger han till TV 3:s ”Efterlyst”.
Sekunderna senare stod lägenheten i lågor.

Familj utsatt för mordbrand

Bensinen rann in genom brevinkastet - sedan satte någon eld på lägenheten.
Familjen lyckades fly lågorna genom att fira sig ner från balkongen.
Nu misstänker polisen att högerextremister står bakom brandattentatet, uppger "Efterlyst".

De höll på att lägga sin treåriga dotter när de plötsligt hörde konstiga ljud från hallen.
Då de gick ut för att se efter såg de hur en vätska rann in genom brevinkastet.

Syndikalister utsatta för mordbrand

Måndag kväll utsattes medlemmar i Stockholms LS av SAC för försök till mordbrand. Paret var hemma i lägenheten i Högdalen när attentatet utfördes.

– I polisanmälan står att ”familjen var hemma i lägenheten, då någon hällde in brännbara vätskor genom ytterdörren och tände på”, säger Christer Söderheim på Söderortspolisen till Arbetaren.

Blockad gick för långt

Syndikalisterna hindrade gästerna från att komma in och ut ur sushirestaurangen. Det var ett egenmäktigt förfarande som gav dagsböter.

Blockaden mot Malmörestaurangen ägde rum för två år sedan. Ett tjugotal syndikalister samlades då utanför restaurangen sedan kocken fått sparken. Blockaden upplöstes av polisen.

Till sist gav Söders sista pälshandlare upp

NÄRINGSFRIHET | Struntar väl djurrättsaktivister och syndikalister i

(Maria Abrahamssons ledare i SvD, domen mot Malmö26 nämns långt ned i texten)

Åtalet gäller förberedelse till grov skadegörelse. Dom faller i Stockholms tingsrätt den 28 november. Att rättsprocessen alls har kunnat bli av är smått sensationellt. Djurrättsaktivisters kriminella handlingar har hittills hamnat långt ner på polisens prioriteringslista. Om polisen över huvud taget har brytt sig.

Izakaya Koi tvingas stänga

Ytterligare en känd krog på Lilla torg har stängt. Izakaya Koi anklagas för så grovt skattefusk att krogens tillgångar spärras. Sprittillståndet är indraget.

CENTRUM. Att spärra tillgångarna, eller att göra en betalningssäkring, är en åtgärd som länsrätten endast tillåter om det finns skäl att misstänka att de ansvariga försöker stoppa undan pengar.

Skatteverket hävdar att företaget har manipulerat med bokföringen genom dolda minusslag i kassan, oredovisade kundfakturor och raderade kvittorader.

Izakaya Koi öppnade sommaren 1993 och är en av de stora, välbesökta krogarna som bidragit till Lilla torgs popularitet. Krogen har även varit i hetluften tidigare. För två år sedan blockerades Izakaya Koi av strejkvakter från fackförbundet SAC Syndikalisterna efter att en av deras medlemmar fått sparken från restaurangen. Förra veckan dömdes 24 strejkvakter till dagsböter.

Minskad förståelse för fackliga strejker

Nyligen dömdes 25 syndikalister till dagsböter och skadestånd efter att ha medverkat i en restaurangblockad i Malmö för två år sedan.
– Jag ser det som en klart farlig utveckling att polisen inte längre förhåller sig neutral i konflikter mellan fack och arbetsgivare, säger arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö.

Storm bland bussförarna

Konflikterna på Råstagaraget tätnar då anställda och syndikalister vittnar om att de tvingas till tystnad för att inte förlora jobbet. Men åsikterna går isär och varken företagsledningen eller Kommunals representanter bestrider händelserna.

Nya åtal väntar syndikalister

Förra onsdagen fälldes de 26 strejkvakter som stått åtalade för händelser i samband med en facklig blockad utanför restaurang Izakaya Koi. Nu tyder allt på att LS-medlemmar som i början av juni i år blockerade transporten av varor till Ånedinlinjen kommer att åtalas och dömas, menar Jan Abrahamsson, styrelseledamot i Storstockholms transportsyndikat.

Politiska rättegångar

De 26 fackliga blockadvakterna i Malmö dömdes till dagsböter. Jag bevakade den spännande rättegången som i stor utsträckning handlade om gränsdragningar mellan arbets- och straffrätt och var historiskt unik i sitt slag.

WEBB-TV: 93 år sedan Joe Hill avrättades

Joe Hill var fackföreningsman, sångare och diktare som föddes i Gävle och sköts i USA den 19 november 1915 anklagad för mord. Nu är Joe Hill-sällskapet aktivare an nånsin, bland annat med föreläsningar under vintern.

Växjöbor dömda i Malmö

De två Växjöbor som stått åtalade efter en blockad mot en restaurang i Malmö för två år sedan dömdes på onsdagen vid Malmö tingsrätt.

Ovanlig dom mot syndikalisterna på Izakaya Koi

24 av syndikalisterna som deltog i stridsåtgärderna mot restaurangen Izakaya Koi för två år sedan fälldes i Malmö tingsrätt i dag.

MALMÖ. – Det är mycket ovanligt, säger Birgitta Nyström, professor i civilrätt vid Lunds universitet.

Trots det är hon inte förvånad över att de 24 strejkvakterna från fackförbundet SAC Syndikalisterna i dag dömdes efter blockaden mot Izakaya Koi på Lilla torg för två år sedan.

Syndikalister dömda efter blockad

Domen blev dagsböter för 25 av de 26 från fackförbundet SAC Syndikalisterna som åtalats efter en blockad mot en krog i centrala Malmö.

Malmö: 25 blockadvakter dömda till dagsböter

Onsdagen 19 november dömdes 25 av 26 åtalade blockadkvakter till dagsböter för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten. Utöver dagböter ska de fällda också betala 10 000 kronor i skadestånd till den blockerade restaurangens ägare, det skriver Sveriges Television.

Strejkvakter dömda

I dag föll domen mot de 26 strejkvakter som stått åtalade för händelser i samband med en facklig blockad utanför restaurang Izakaya Koi i Malmö i december 2006. Tingsrätten fann de tilltalade skyldiga till egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten. Straffet blev dagsböter.

Syndikalister dömda för blockad i Malmö

Det blev fällande dom för 25 av de 26 syndikalister som åtalats för en facklig blockad mot en restaurang i Malmö.

25 syndikalister dömda efter blockad

Idag föll domarna mot 25 syndikalister efter en uppmärksammad blockad av en restaurang i Malmö. De dömdes för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten. Straffet blev 60 dagsböter.

Lyssna på radioinslaget

25 syndikalister fällda

I dag kom domen mot de 26 syndikalister som åtalats för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med blockaden mot restaurangen Izakaya Koi i Malmö i december 2006. 25 av dem dömdes till dagsböter. I ett fall ogillades åtalet.

Dom mot syndikalister i dag

I dag väntas domen mot de 26 syndikalister i Malmö som åtalats för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten under blockaden mot restaurangen Izakaya Koi vid Lilla Torg i Malmö i december 2006.

Anders är åtalad syndikalist

JÖNKÖPING | I dag onsdag faller domen i det uppmärksammade Malmö26-målet, om en facklig blockad mot en restaurang i Malmö. En olaglig demonstration menar åklagaren.
– Det handlar om att ställa upp för varandra, en arbetsgivare kan inte bete sig på det sättet, säger Anders, syndikalist i Jönköping som deltog i aktionen.

Nu ska Joe Hills museum bli större

GÄVLE Joe Hill-museet i Gamla Gefle ska bli större. – Vi hoppas kunna öppna en utställning i tre rum på bottenvåningen i vår, säger Christer Forsberg i Joe Hill-sällskapet.

Släkting firade minnet av fackkämpen Joe Hill

GÄVLE Rolf Hägglund talar om Joe Hill med stolthet i rösten. Hans farfar var bror till den legendariske Gävlesonen som emigrerade till Amerika och avrättades för mord. – Jag tror att han var oskyldig, säger Rolf Hägglund.

Joe Hill hyllas med en festival i Gävle

Hallå. Joe Hill kom faktiskt från Gävle. Det vet inte unga människor här i stan. En Joe Hill-festival med all möjlig musik ska råda bot på okunskapen. I morgon brakar den loss på Joe Hill-gården och Musikhuset.

Tolv timmar med Joe Hill i högsätet

Vi skryter med Brynäs, Bocken, Gevalia, Di Leva…men vi har också Joe Hill. Alltså de personer och ting som förknippas med Gävle varhelst vi kommer.
I dag sätts Joe Hill i högsätet, med start redan klockan 12 på den gård han fått uppkallad efter sig och senare på kvällen i Musikhuset/Sjömanskyrkan.

Olovlig lockout mot behandlingspersonal

När Maaret Rissanen och Eivor Johansson tvångsomplacerades från sina tjänster på behandlingshemmet Krukis gick de ut i strejk. Nu kommer stadens svar: olovlig lockout.

Unik rättegång mot 26 syndikalister

Den unika rättegången mot 26 medlemmar ur fackföreningen Malmö LS hårdbevakades av polisen. Åklagaren betraktar fallet som ett rent brottsmål, medan fackföreningen menar att en fällande dom kan få stora konsekvenser för hur polisen hanterar framtida konflikter på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarnas diktatur råder

I dagens Sverige är det arbetsgivarna som är vår tids diktatorer. Visst har vi arbetare vissa rättigheter kvar som arbetarrörelsen kämpat till sig sedan industrialismens genombrott, men dessa är ständigt attackerade av allehanda högerkrafter.

Riksdagen sa ja till utökad avlyssning

Förra veckan röstade riksdagen för att förlänga och utöka en lag som låter säkerhetspolisen avlyssna utan att behöva domstolsbeslut. Kritikerna menar att lagen inskränker den personliga integriteten. Och precis som med FRA verkar regeringen ha försökt smyga igenom beslutet för att undvika en folkstorm.

Lockout mot strejkande syndikalister

De strejkande syndikalisterna Maaret Rissanen och Eivor Johansson har har utsatts för olaglig lockout. Striden mot arbetsplatsen Krukis fortsätter nu på gatan.

Efter en månads strejk vägrar ledningen på Krukis fortfarande svara på sektion Krukis/Örnsbergs av SACs krav. Efter att de blivit utsatta för tvångsomplacering har personalchefen Stella Dellios meddelat att de inte får vistas på sina nya arbetsplatser.

”Polisen ingrep mot blockaden som helhet”

– Under lång tid fanns en allmän order inom polisen om att inte gripa in i den här typen av konflikter. Men den neutraliteten håller successivt på att luckras upp.
Det säger arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö om polisingripanden vid arbetsrättskonflikter.

Den här veckan åtalas 26 strejkvakter i Malmö tingsrätt. Samtidigt varnar Kurt Junesjö, jurist i arbetsrätt, för en utveckling där polisen kan komma att ingripa alltmer i fackliga konflikter.

Poliser om stämningen under blockaden

Rättegången mot de 26 syndikalisterna som åtalats efter blockaden mot restaurangen Koi fortsatte i dag.
Tills skillnad mot syndikalisterna hävdar nu två av de poliser som var på plats att det var omöjligt för folk att ta sig in och ut från restaurangen.

På onsdagen fortsatte rättegången mot de 26 syndikalisterna i Malmö tingsrätt. Syndikalisterna har hela tiden hävdat att de inte hindrade folk från att gå in eller ut från restaurangen.

Växjöpar i domstol efter facklig blockad

 

Restaurangchefen sparkade en av kockarna. Syndikalistsympatisörer svarade med en blockad. Det slutade med tumult och massåtal.

Två av de 26 åtalade är bosatta i Växjö, en 35-årig kvinna och hennes 30-årige sambo.
Rättegången inleddes i Malmö tingsrätt i måndags under ett stort säkerhetspådrag och fortsätter i dag.
De åtalade är misstänkta för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten.
Samtliga förnekar brott.

Malmö 26-rättegången avslutad

Under sista dagen för rättegången mot de 26 blockadvakterna framträdde flera vittnen. Både försvaret och åklagarsidan lade stor vikt vid deras redogörelser.

I onsdags eftermiddag avslutades rättegången mot de 26 blockadvakterna som står åtalade för egenmäktigt förfarande samt ohörsamhet mot ordningsmakten.

Svenska LO ger inget stöd

Medan förbund inom norska LO skriver stöduttalanden har dess svenska motsvarigheter inte alls diskuterat åtalet mot de 26 strejkvakterna i Malmö.

– I likhet med hotell- och restaurangbranschen så organiserar vi människor som har att göra med väldigt speciella arbetsgivare, säger Jonas Bals som är ombudsman inom Oslo Bygningsarbeiderforening.

– När polisen ingriper mot en blockad är det ett sätt att hindra människor från att använda ett viktigt fackligt redskap.

I sitt stöduttalande skriver fackföreningen, som är en del av norska LO, att åtalet är ett uttryck för en brutalisering på arbetsmarknaden: ”Vi hoppas att rättegången i Malmö Tingsrätt inte innebär början på en process där oseriösa arbetsgivare stöttas upp av ordningsmakten […] Vi följer bekymrat utvecklingen i vårt grannland och uppmuntrar fackföreningar i Sverige och i utlandet att stödja de åtalade”.

Malmö26-rättegången inledd

I måndags inleddes rättegången mot de 26 blockadvakterna från Malmö LS av SAC Syndikalisterna. Säkerhetspådraget liksom medieintresset var stort vid ett fullsatt Malmö tingsrätt. På kvällen deltog ett par hundra personer i en manifestation till stöd för de åtalade syndikalistern.

Polisen spanar på papperslösa

Tio medlemmar i syndikalistiska Registret tar nu strid för utebliven lön efter att ha flytt från en poliskontroll på en byggarbetsplats i Åre.
– Vi har förgäves försökt komma till förhandling och kommer på något sätt att kräva att våra medlemmar får betalt, säger Ruben Tastas-Duque från Västerorts LS av SAC till Arbetaren

Debatt: "Ett hot mot hela fackrörelsen"

Den 3 november åtalas 26 strejkvakter i Malmö tingsrätt. De anklagas för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en facklig blockad 2006. Det är ett historiskt åtal och polisingripandet mot den fackliga blockaden är ett brott mot grundlagen, menar Peter Jacobsson från Malmö LS av SAC.

Malmö: Rättegång mot strejkvakter inledd

Igår (måndag) inleddes rättegången mot de 26 åtalade strejkvakterna i Malmö. Förhandlingarna gick bra och inkopplade advokater gör bra ifrån sig. Senare under eftermiddagen hölls en stödmanifestation på Möllevångstorget som samlade uppemot 300 personer.

Stort pådrag vid syndikalisträttegång

I dag började rättegången mot 26 syndikalistsympatisörer, som åtalats efter en restaurangbojkott på Lilla torg i Malmö.

Klargör gränserna

Igår inleddes rättegången mot 26 strejkvakter som i december 2006 genomförde en facklig blockad mot restaurangen Izakaya Koi i Malmö.

Film kan fälla syndikalister

MALMÖ. Polisens ingripande mot syndikalisterna filmades av en frilansfotograf i Malmö.
Nu används det av åklagarsidan som bevismaterial mot de 26 åtalade.
- Jag försökte ha en dialog med polisen men de var inte intresserade, vittnade en 26-årig kvinna.

26 inför rätta efter blockad

MALMÖ. Rättegången mot de 26 syndikalister som åtalats efter blockaden mot restaurang Koi inleds nu under stort säkerhetspådrag.
- Det här är en väldigt ovanlig rättegång, man får nästan gå tillbaka till 30-talet för att hitta något liknande, säger Ola Brunnström, presskontakt för de åtalade.

Sydnytt (Svt): Strejkvakter inför rätta

De medverkade i blockad mot Malmörestaurang

På måndagsmorgonen inleddes rättegången mot de 26 strejkvakter som medverkade i en blockad mot en restaurang i Malmö för snart två år sedan.

Utfallet i rättegången kan påverka fackföreningars möjligheter att sätta in stridsåtgärder i framtiden.

Rätten ska under fyra dagar reda ut vad som faktiskt hände utanför restaurangen Izakaya Koi, den där kvällen i början av december 2006.

Åklagare Mats Svensson menar att strejkvakterna då gjorde sig skyldiga till egenmäktigt förfarande.
- De här 26 personerna barrikaderade sig utanför restaurangen och hindrade gäster och personal från att gå in i lokalen. Det är närmast att jämföra med att sätta lås på dörren, säger Mats Svensson.

Advokaten förnekar brott
Men försvarsadvokat Magnus Lundh menar att hans klienter inte begått något brott.
- En fällande dom kan innebära att fackföreningarna måste se över sina metoder, säger Magnus Lundh.

Strejkvakterna är också åtalade också för att inte ha hörsammat polisens uppmaningar när aktionen bröts upp. Men syndikalisterna menar att polisens agerande strider mot hur konflikter på arbetsmarknaden är tänkta att lösas.

Se webb-TV: Blockerade restaurang i Malmö

35 sekunder in i inslaget inleds reportaget med "Idag startar rättegången mot..."

WEBB-TV: Rättegång mot syndikalister

26 syndikalister har åtalats efter en restaurangbojkott i Malmö och sympatisörer till de åtalade manifesterade utanför tingsrätten.

Syndikalister i manifestation för de åtalade

Uppemot 300 syndikalister och sympatisörer till SAC höll under måndagskvällenunder måndagskvällen en stödmanifestation på Möllevångstorget för de åtalade strejkvakterna.

Stort säkerhetspådrag runt syndikalisträttegång

Idag inleds rättegången mot 25 av de 26 syndikalister som står åtalade för en restaurangbojkott på Lilla torg i centrala Malmö.

Rättegång mot 26 i Malmö startar

I dag börjar rättegången mot 26 syndikalistsympatisörer, som åtalats efter en restaurangbojkott på Lilla torg i Malmö.

I dag inleds rättegången mot 26 strejkvakter

Idag inleds rättegången vid Malmö Tingsrätt där 26 strejkvakter från fackföreningen syndikalisterna står åtalade för att ha stört den allmänna ordningen vid en blockad av sushirestaurangen Izakaya Koi på Lilla torg.

26 inför rätta efter blockad

MALMÖ. I dag inleds rättegången mot 26 personer som deltog i blockaden mot restaurang Izakaya Koi. Enligt åklagaren bröt de mot lagen. Själva kallar de sitt agerande för en laglig, facklig stridsåtgärd.

"Fallet Koivisto är pinsamt för kommunen"

- Det är viktigt att uppmärksamma hur illa vikarier blir behandlade. Fallet Janet Koivisto är pinsamt för kommunen, säger Rickard Karlsson från SAC.

Norska byggnadsarbetare stödjer Malmö26

Rättegången mot de åtalade strejkvakterna i Malmö, som går under namnet Malmö26, får stöd från norska byggnadsarbetare. Att ordningsmakten ingriper i arbetsrättsliga konflikter är oacceptabelt skriver de i ett öppet brev till Yelah. Den 3 november äger malmö26-rättegången rum och byggnadsarbetsföreningen i Oslo uppmanar fler fackföreningar att visa sitt stöd.

Se även byggnadsarbetsföreningen i Oslo's hemsida

Ett hot mot hela fackrörelsen

Den 3 november åtalas 26 strejkvakter i Malmö tingsrätt. De anklagas för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en facklig blockad 2006. Det är ett historiskt åtal och polisingripandet mot den fackliga blockaden är ett brott mot grundlagen, menar Peter Jacobsson från Malmö LS av SAC.

Rättegången mot "Malmö26" inleds på måndag

På måndag inleds rättegången mot 26 blockadvakter från SAC Syndikalisterna som för nästan två år sedan deltog i en blockad mot restaurangen Izakaya koi i Malmö. Åtalet saknar motsvarighet, menar Liv Marend från kampanjen Malmö26.

Syndikalistiska strejkvakter åtalas

Måndagen den 3 november inleds rättegången mot 26 av fackföreningen SAC syndikalisternas strejkvakter i Malmö tingsrätt. De åtalade påstås ha stört den allmänna ordningen och hindrat kunder och anställda från att komma in på sushirestaurangen Izakaya Koi på lilla torg i Malmö.

Omplacerades efter att ha påtalat oegentligheter

Två anställda på behandlingshemmet Krukis i Örnsberg är inne på sin fjärde vecka i strejk. De har påtalat oegentligheter i verksamheten och, enligt dem själva, för detta bestraffats med lägre lön och omplacering.

Blockad mot butik i Ektorp centrum

Syndikalisterna genomförde på förmiddagen en blockad mot Bygg- & hemdoktorn i Ektorp, för att en före detta anställd hos företaget inte fått sin lön. Anledningen till den uteblivna lönen är att han misstänks ha stulit från två kunder.

Bussförarnas tålamod tryter

”Vi är som mänskliga maskiner på Busslink”

Missnöje bland bussförare i Stockholm mot arbetsgivaren Busslink växer. Under de senaste veckorna har ett flertal bussar i Råstagaraget norr om Stockholm punkterats.

 

– Sabotaget ledde till att tjänster ställdes in, det vill säga att föraren inte kan köra bussen. Varje inställd tur har arbetsgivaren skyldighet att rapportera till huvudmannen Stockholms Lokaltrafik, SL. Men det fuskas med inrapporteringen och när man väl anmäler benämner man det bussbrist, vilket delvis stämmer men osynliggör samtidigt protesterna, säger en medlem i SAC:s avdelning av Bussektion i Råsta, som startades i juni.

Syndikalister vann mot bolaget

Efter ett antal blockader mot varuleverans och mot butiker i tretton städer sedan i somras har Systembolaget gått med på den syndikalistiska sektionen på Systembolaget, DFSA:s, alla krav.

Kungen nobbar bästisens fest

Kungens bästis Aje Philipson bjöd in till hustruns 30-årsfest. Då vägrade kungaparet att gå - de bojkottade festen.

- Det hade inte passat sig, säger en källa.

Anledningen är fackförbundet Syndikalisterna.
Hela sommaren har de genomfört stora protester utanför lyxkrogen för att få ägarna att ge de anställda bättre arbetsvillkor.
- Kungaparet fick veta detta i sista stund. De kunde inte på något sätt riskera att hamna mitt i en protest. Istället tvingades de nu avstå från att gå och fira Bathina.

Civilkuragepris till pitebo

Niklas Svenlin, som protesterade mot att OK Q8 i Piteå sålde herrtidningar får syndikalisternas civilkuragepris. Han får priset bland annat för att han genom sitt agerande startat en debatt om pornografi och arbetsmiljö. Priset är instiftat till minne av
fackföreningsmannen och syndikalisten Björn Söderberg som mördades av högerextremister.

Civilkurage mot porr

2008 års civilkuragepris, som delas ut årligen av SAC Syndikalisterna till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som mördades av högerextremister, tilldelades i söndags till Niklas Svenlin, aktiv i Umeå LS av SAC.

Stoppade porr - fick pris

Niklas Svenlin arbetade på en OKQ8-mack i Piteå och mådde dåligt av att behöva hantera porrtidningar i sitt arbete. Efter att, med hjälp av sin fackförening Umeå LS av Syndikalisterna, lyckades han att förbättra arbetsmiljön genom att få bort de pornografiska tidningarna ur mackens sortiment

Prisad för kampen mot porren

Niklas Svenlin, sommarjobbare på OKQ8-macken i Degeränget, har tilldelats syndikalisternas civilkuragepris.
Han får priset för sitt fackliga engagemang mot pornografin på sin arbetsplats.

Porrmotståndare får civilkuragepris

Niklas Svenlin, 26, har tilldelats årets Civilkuragepris av fackföreningen Umeå LS. Han får priset för att ha tvingat en bensinmack i Piteå att plocka bort porrtidningarna från hyllorna. Svenlin var anställd på macken och hotade att via facket sätta macken i blockad.

Umepris för kamp mot porr

Niklas Svenlin tilldelades i går årets Civilkuragepris av fackföreningen Umeå LS av Sveriges arbetares Centralorganisation (SAC) för sitt fackliga engagemang mot pornografin på sin arbetsplats.

Bussförare kritiserar Djurparkens säkerhet

De guider som är kritiska mot säkerhetstänkandet i Kolmårdens djurpark är inte ensamma. Louise Pagden har kört bussar i Safariparken under fyra säsonger. Hon är anser att säkerheten i parken är ett problem.

- Säkerheten är ett problem som Kolmårdens djurpark måste ta tag i, anser Louise Pagden.

- Det gäller inte enbart parkens egna bussar utan även alla besökande bussar och bilar. Vad gör man om värsta scenariot inträffar, om en buss fattar eld inne bland björnar eller lejon?

Hon kritiserar Kolmårdens säkerhetsrutiner (video)

Videoinslag på nt.se om brister i säkerheten på Kolmårdens djurpark

Fackförbund yrkar skadestånd efter bussolyckan i Safariparken

Fackförbundet SAC (Sveriges arbetares centralorganisation) anser att två medlemmar ska få skadestånd.

Arbetsmiljöverket utreder en händelse där en safaribuss körde av vägen i Kolmårdens djurpark i juli.

I samband med att en safaribuss guidade turister runt i Kolmårdens safaripark fick bussen ett tekniskt fel som medförde att bromsarna låstes.

Arbetsmiljöverket synar olyckan i Safariparken

Hur står det till med säkerheten och beredskapen vid eventuella olyckori Kolmårdens djurpark? En olycka i somras utreds just nu av Arbetsmiljöverket.

Det var den 18 juli i år som "Maria" var med om att den buss hon guidade i Safariparken gled av vägen inne i hägnet med björnar och vargar. Bussen fastnade i ett träd och två fönsterrutor krossades. Åtta av hägnets björnar kom fram mot bussen där rutorna var trasiga och bakom dem cirkulerade vargar.

Varslade pakistanier blir fall för DO?

Kampen fortsätter för de 19 pakistanska sjömän på Ålandsbåten Birger Jarl som varslats om uppsägning på grund av diskriminering av icke EU/EES-medborgare.

Inget åtal mot strejkvakter

Strejkvakterna som blockerade Fosie stadsdelsförvaltning för drygt två år sedan slipper åtal. Orsaken: utredningen tog för lång tid.

Nya regler vid fackliga konflikter

Polisen får ingripa mot ordningsstörningar i samband med fackliga konflikter på samma sätt som vid andra demonstrationer, det slår Stockholmspolisen fast i en ny utredning.

Timvikarier i Gällivare anmäls till Arbetsförmedlingen

Gällivare kommun anmäler timvikarier till Arbetsförmedlingen om de tackar nej till arbete. Samtidigt anklagas kommunen för att bryta mot arbetstidslagen och ”svartlista” vikarier som är på väg att kvalificera sig för fast tjänst.

Poliser fick inte möta facket

Arga demonstrerande poliser från Stockholm krävde att få träffa polisförbundets ledning på konferens i Malmö i går. Ledningen beslöt då att avbryta mötet.

Papperslösa renoverade ABF-restaurang

Restaurang Arbat-Cirkeln, som ligger i ABF:s lokaler i centrala Stockholm, renoverades av papperslösa arbetare för 35 kronor i timmen, skriver Dagens Arbete.

Lyxrestaurang skyddas av tvivelaktiga väktare

Den syndikalistiska blockaden av lyxrestaurangen Josefina ansätts av aggressiva ordningsvakter som hotar fackliga aktivister. Vaktbolaget har tidigare kopplats samman med organiserad brottslighet.

Papperslösa jobbade i ABF-huset

Restaurang Arbat-Cirkeln i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm renoverades av papperslös arbetskraft för 35 kronor i timmen. Det berättar två papperslösa arbetare för Dagens Arbete.

Se även LO-tidningen Långa dagar för papperslösa

Avtalsbrott på Josefinas systerkrog

Stockholmsrestaurangen Josefina är sedan en månad försatt i blockad av syndikalistiska Registret och Västerorts LS av SAC. Ägaren driver även Rosendals Wärdshus, som finns med på Hotell- och restaurangfackens ”schyssta lista” tack vare sitt kollektivavtal. Men Arbetarens granskning visar att avtalet kringgås.

Syndikalister hjälper papperslösa

Fackförbundet syndikalisterna är det enda fackförbund som tar in personer utan arbets- och uppehållstillstånd som medlemmar. Men i Skåne har arbetet gått lite trögt.

Se även Syndikalisterna säger ja till papperslösa

Lägre lön – för att hon hade småbarn

Caroline Ahlborg fick lägre lön än kollegor på hemtjänsten i Centrum. Orsak: hon är småbarnsmamma och måste ibland vårda sjuka barn. Malmö stad ”beklagar” händelsen – och riskerar nu ett skadestånd på 35 000 kronor

Uppskattad blockad utanför ett folktomt Josefina

Överklassrestaurangen Josefina har fortfarande inte betalat ut rätt löner till sina anställda och ägaren har varit ovillig att förhandla med sina anställdas fackförbund, Syndikalistiska Registret. Men med en stor flygbladsutdelning och ett massivt polisuppbåd på uppfarten är det svårt att dra besökare till sin restaurang.

Fortsatt blockad av Josefina –ägaren vill inte längre förhandla

Syndikalisternas blockad av restaurang Josefina på Djurgården fortsätter. Varje kväll den här veckan har 20–100 personer stått utanför restaurangen och delat ut flygblad om blockaden. Läget är låst. Ägaren Christer Stenharg vill enligt syndikalisterna inte förhandla mer.

Tre fackligt aktiva gripna i Stockholm

SAC dementerar med bestämdhet alla uppgifter om att det skulle ha förekommit stenkastning eller våld från fackligt aktiva. Det var efter en blockad mot restaurang Josefina i Stockholm, torsdagen den 21 augusti, som tre fackmedlemmar greps av polisen.

Pepparspray mot fackaktivister

Fem personer står efter torsdagskvällens blockad mot restaurang Josefina misstänkta för egenmäktigt förfarande respektive ofredande. Polisen använde under kvällen pepparspray mot blockadvakter.

Facklig blockad mot restaurangen Josefina

Det syndikalistiska fackförbundet SAC har hållit upprepade blockader mot restaurangen Josefina eftersom de inte betalat ut skälig lön till sina papperslösa arbetare. Restaurangens ägare har svarat med hot och kränkningar mot sina anställda. I dag hölls blockad igen.

Bråk vid restaurang i blockad

På tisdagskvällen utlöste konflikten kring Josefina åter bråk. Den syndikalistiska fackföreningen SAC har satt restaurangen i blockad då flera anställda haft problem att få ut sina löner.

Syndikalister anmälda för restaurangblockad

Syndikalisternas blockad i torsdags kväll av restaurang Josefina på Djurgården slutade med fyra anmälningar för egenmäktigt förfarande, en för ofredande och en för olaga demonstration.

Arns celebra gäster fick gå bakvägen

Premiärfesten för nya Arnfilmen blev tumultartad.
Medlemmar i fackförbundet Syndikalisterna demonstrerade utanför festlokalen - innan de kördes bort av polisen.

Blockad mot restaurang Josefina

Ett 40-tal medlemmar från fackförbundet Syndikalisterna, SAC, ställde sig utanför restaurang Josefina på torsdagen för att förhindra besökare att komma in. Orsaken är att flera personer som jobbar på restaurangen inte får ut sina löner, enligt facket.

Flera gripna vid blockad

Tre personer greps under torsdagskvällen i samband med en blockad mot stockholmsrestaurangen Josefina. Två av dem står nu misstänkta för ofredande respektive egenmäktigt förfarande.

Syndikalister i blockad av restaurang

För andra gången i år blockerar syndikalisterna, SAC, en restaurang i Stockholm som enligt fackföreningen utnyttjar papperslösa.

Gällivare kommun betalade 50 000 kronor i kompensation

Gällivare kommun undvek att hamna i Arbetsdomstolen genom att göra en överenskommelse med fackföreningen Syndikalisterna. En timvikarie fick en fast tjänst och 50 000 kronor i kompensation.

Gällivare kompenserade timvikarie

En kvinna har arbetat som timvikare för Gällivare kommun från 2004 till i år, trots att det är lag på att ett timvikariat ska omvandlas till fast anställning efter två år. Nu har facket tagit striden mot kommunen, som kommit överens om att kompensera kvinnan ekonomiskt samt erbjuda henne en fast anställning.

SAC-blockad mot restaurang

Syndikalistiska registret, som bland annat organiserar papperslösa arbetare, inledde en indrivningsblockad den 1 augusti mot restaurang Josefina på Djurgården i Stockholm, enligt ett pressmeddelande från organisationen.

Djurparken stäms efter bussolycka

Som efterspel till den olycka i Kolmårdens safaripark som skedde i juli tvingades två unga tjejer sluta jobba. Nu riktar deras fackförbund skadeståndskrav mot djurparken.

Bussolycka i Safarin utreds

Arbetsmiljöverket ska nu utreda en händelse där en safaribuss körde av vägen på Kolmårdens djurpark i juli.

Blockad mot förnedrande löne- och arbetsförhållanden på jetsetrestaurang

Restaurangen Josefina på Djurgården i Stockholm, ett tillhåll för huvudstadens jetset och kändisar, har försatts i blockad av syndikalistiska SAC.

Förnedrande arbetsvillkor på jetsetrestaurang

Restaurangen Josefina på Djurgården i Stockholm, ett tillhåll för huvudstadens jetset och kändisar, har försatts i blockad av syndikalistiska SAC.

Läs även Miljonomsättning och 24 kronor i timmen

Nya blockader mot rederi

Ånedinlinjen ersätter nu de sparkade pakistanierna med billigare arbetskraft. Transportsyndikatets blockader fortsätter men rederiet vägrar att förhandla.

Tveksamma avtal på restaurang Josefina

Diskarna på restaurang Josefina i Stockholm har nu fått skriva på ett anställningsavtal, men syndikalisterna är kritiska och kräver förhandling.

Stockholm: Blockad mot Ånedinlinjen

SAC – syndikalisterna är i konflikt med rederiet Ånedinlinjen sedan två månader tillbaka. Under måndagen genomförde syndikatet en blockad mot Ånedinlinjen i centrala Stockholm.

Attendo Care har fått 28 anmälningar

Vårdkoncernen Attendo Care som driver Ekebackens äldreboende har dragit på sig 28 Lex Maria-anmälningar för vanvård. Enligt en undersökning utförd av Malmö Social- och vårdsyndikat av SAC tystar företaget de anställda och bryter mot arbetsrätten. Samtidigt ökade företagets vinst med 44 procent i år.

Syndikalistblockad till förmån för sparkade båtstädare

Transportsyndikatet fortsätter sin blockad mot rederiet Ånedinlinjen som kör kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn. Blockaden genomförs till stöd för ett 20-tal pakistanska städare och diskare som rederiet avskedat i samband med en omorganisation.

Volvo kränkte inte syndikalister

Volvo Lastvagnars varning om att "vidta åtgärder" mot strejkande syndikalister var inte en kränkning av föreningsrätten, enligt Arbetsdomstolen. Bolaget handlade i god tro när det lutade sig mot en analys som Svenskt Näringsliv hade gjort.

I september ställs hon inför rätta

Vad händer med den svenska fackföreningsrörelsens existens om den inte tar strid för de anställda som utsätts för förnedrande behandling på de svenska arbetsplatserna?

Stekare mot arbetare i krig på lyxkrogen

Stekarnas favoritrestaurang Josefina på Djurgården i Stockholm, har blivit skådeplatsen för en modern arbetarrevolution ledd av fackföreningen Syndikalisterna.

Strid mot restaurant Josefinas

Sommarrestaurangen Josefina på Djurgården står just nu under indrivningsblockad. Nio medlemmar i fackförbundet Syndikalisterna som har arbetat på restaurangen antingen i sommar eller förra sommaren har haft problem med sina löner. (Den andra halvan av artikeln handlar om striden på Josefinas.)

Parterna möts om anställd på Systembolaget

Efter en fem veckor lång blockad med protester och stoppade varuleveranser har Systembolaget och den syndikalistiska fackklubben DFSA nått en överenskommelse. Striden rör en kvinnlig anställd som enligt DFSA har halkat efter i löneutvecklingen.

Nytt EU-direktiv tvingar bort pakistanska sjömän

Rauf Butt har varit anställd vid Ånedinlinjen i 23 år. Nu sägs han och 18 andra pakistanska sjömän upp på grund av ett nytt EU-direktiv som gör det dyrare för rederierna att anställa utomeuropeisk personal. Med arbetslösheten förlorar pakistanierna även rätten att vistas i Sverige.

Informationsförbud på Systembolaget

Konflikten mellan Systembolaget och Driftsektionen för systembolagsanställda går vidare. Nu har syndikalisterna belagts med informationsförbud inom Systembolagets lokaler.

Rederi vägrar förhandla

I tisdags inledde Storstockholms Transportsyndikat en öppen blockad mot rederiet Ånedinlinjen. Företaget har sagt upp 18 pakistanska arbetare med kort varsel och utan uppsägningslön, med argumentet att det blev för dyrt att ha dem kvar.

Blockad mot Ånedinlinjen

Fackförbundet Syndikalisterna varslar om blockad mot kryssningsföretaget Ånedinlinjen. Orsaken är att ett 20-tal pakistanska besättningsmän fått sparken.

Läs mer

Se ABC:s inslag (video)

Syndikalisterna tar strid för pakistanska sjömän

Flera av de 18 pakistanska sjömännen har under varit anställda vid Ånedinlinjen i över 20 år. När de nu sägs upp blir de samtidigt papperslösa.

Syndikalist: "Jag vill inte jobba med porr"

Niklas Svenlin tyckte det var kränkande att behöva sälja porrtidningar på sitt arbete, en OKQ8-mack i Piteå. Han vände sig till facket. Nu har arbetsgivaren bytt fot. Porren är bortplockad. Och det kan bli så att många andra följer exemplet.

Syndikalist debatterar kränkande tidningar

Herr- och porrtidningar är kvinnoförnedrande: Slitzbrudens kropp ska behaga män och alltid vara tillgänglig för mäns bedömande blickar. Men den feministiska rörelsen förespråkar inte förbud av tidningar - i stället kräver vi att de som driver och tjänar pengar på de sexistiska tidningarna tar sitt ansvar. Så sluta att gömma er bakom yttrandefriheten, herrtidningsproducenter.
Det skriver i dag Niklas Svenlin, sommaranställd på OK-Q8-macken, som i veckan fick sin arbetsgivare att sluta sälja porrtidningar. Fler butiker i Piteå plockar nu bort tidningar från hyllorna.

Piteåmack porrfri efter facklig kamp

OKQ8 i Degeränget tar bort alla porrtidningar ur sitt sortiment. Detta efter att en anställd vägrat hantera dem och fått stöd av facket. Butikschefen gjorde efter hot om blockad och bojkott en helomvändning. Nu uppmanar han andra butiker i kommunen att följa exemplet och på sikt skapa ett porrfritt Piteå.

Strejk för rätt till vila

Natten till tisdag bröt busstrejken ut i Stockholms län. Strejken handlar både om lön och bussförarnas arbetsmiljö. Arbetaren har träffat medlemmar från både Kommunal och sympatistrejkande Storstockholms Transportsyndikat och de flesta hävdar att vilotiden är den viktigaste frågan.

Nitton pakistanska sjömän

Nitton pakistanska sjömän som arbetar på fartyget Birger Jarl hade blivit varslade från och med 15 maj. Kryssningsfartyget Birger Jarl ägs av Rederi Allandia.

Fler butiker i Piteå sanerar arbetsplatserna från pornografi

Direkten spelcity hakar på uppropet för ett porrfritt Piteå. I går plockades ett 20-tal titlar bort från hyllorna.- De som vill bli av med oss har snart lyckats med det, säger Benny Rudarp, Aktuell Rapport.

Porrtidningsdebatten blossade upp i slutet av förra veckan. Niklas Svenlin, anställd på OKQ8 i Degeränget, kände sig kränkt över att behöva handskas med butikens porrtidningar. Efter att fackförbundet Umeå LS ställt sig bakom honom och varslat om blockad gick bensinstationens vd Mikael Åström på söndagen med på att plocka bort porrtidningarna ur sortimentet.

Killen på macken kan sträcka på nacken

Piteå blev riksbekant för sitt manliga nätverk mot mäns våld mot kvinnor. Tack vare en sommarjobbande ung manlig student kan Piteå på nytt bli riksbekant; den här gången som landets första porrsanerade kommun.

Syndikalist om varför han vägrar sälja porrtidningar

Svenska herrtidningar säljer allt sämre och i helgen plockade en bensinmack i Piteå bort porrtidningar från tidningshyllan. Niklas Svenlin, anställd på macken, mådde dåligt av att hantera tidningarna och vände sig till sitt fackförbund. Tillslut valde mackägaren att slänga ut tidningarna. Men det finns också de som sörjer herrtidningarnas sjunkande försäljningssiffror. Är det ett framsteg eller bakslag för jämställdheten att färre verkar vara intresserade av herrtidningar? Hör Niklas Svenlin och journalisten Erik Hörstadius.

Han stoppade porren i Piteå

”Känns bra” Niklas Svenlin på OKQ8 mådde dåligt av att hantera porrtidningarna som såldes på macken och vände sig till sitt fack. Nu har tidningarna slängts ut från macken.

Facklig porrkonflikt löst

Konflikten om porrtidningsförsäljningen på OKQ8-macken i Degeränget, Piteå, har fått en snabb och oväntad lösning.

Piteå porrfri kommun?

Porren är bortplockad hos OKQ8 i Degeränget, Piteå. Och vad mera är, nu vill Mikael Åström, vd för OKQ8 i Piteå, verka för att kommunen blir en porrfri kommun.

Porrfri mack efter anställds protest

Bensinstationen OK Q8 i Degeränget i Piteå hotades av blockad av fackförbundet Syndikalisterna sedan en anställd protesterat mot att behöva hantera porrtidningar som såldes i butiken. Arbetsgivaren gick med på att låta den anställda slippa befatta sig med tidningarna. På lördagen beslutade Mikael Åström, vd för föreningen OK Piteå som driver den aktuella macken, att dessutom ta bort porrtidningarna från sortimentet.

Porrstopp på mack efter protest

En anställd på OK Q8 i Piteå ville inte befatta sig med porrtidningar - och fick fackets stöd.

Nu plockar företaget bort alla porrtidningar ur sortimentet.

- Kunder och ägare efterfrågade en porrfri butik, säger Mikael Åström, vd för OK Piteå som driver macken.

Porrfri bensinmack efter protester

Porrprotesten gick hem - nu plockar bensinmacksägaren rensar bort porrtidningarna ur ställen sedan facket hotat med blockad.
- Jag är jätteglad, nu känns det bra att gå till jobbet, säger Niclas Svenlin som arbetar på macken.

Helomvändning av OK Q8 - tar bort alla porrtidningar ur sortimentet

Hotet om blockad är borta och likaså porrtidningarna på bensinstationen. Under lördagskvällen fick personalen på OK Q8 order från chefen att plocka ner alla herrtidningar från hyllan för gott. Nu uppmanar bensinstationen andra att följa efter för att skapa ett porrfritt Piteå.

Niklas i konflikt med OKQ8

Facket Syndikalisterna i Umeå har varslat OKQ8 på Degeränget i Piteå om blockad sedan en av deras medlemmar, Niklas Svenlin, sagt nej till att befatta sig med de pornografiska herrtidningar som säljs i den kooperativa butiken.

Facket kräver blockad mot porr

Fackföreningen Umeå LS av SAC varslar om blockad mot försäljning av tidningar med pornografiskt innehåll på en bensinstation i Norrbotten och kräver att porrtidningarna ska tas bort ur butikens sortiment.

Facket blockerar porrförsäljning

Niklas Svenlin har i flera år utan resultat försökt förklara för sin chef att han inte vill sälja porrtidningar på bensinstationen där han jobbar. Nu har hans fackförening varslat om blockad av hanteringen av porr.

Strejkar för att slippa sälja porrtidningar

Anställda på macken i Degerängen i Piteå vill slippa att sälja porr. Nu hotar syndikalisterna med blockad om inte tidningarna tas bort.
- Det är inte rimligt att jag ska tvingas se på porr på mina arbetsplats, säger Niklas Svenlin som arbetar på macken.

SAC sympativarslar i busskonflikt

Storstockholms Transportsyndikat, en del av SAC Syndikalisterna, varslar om sympatistrejk för sina medlemmar som arbetar för Busslink och Swebus i Stockholms län.

Ett kort telegram publicerat i ett 30-tal tidningar.

Facket varslar om porrblockad

Ta bort porrtidningarna, annars blir det blockad! Det är kravet som fackföreningen SAC (syndikalisterna) ställer på en bensinmack som säljer pornografiska tidningar i Piteå. Anledningen är att en anställd känner olust över att tidningarna finns i butiken.

Facket blockerar porrförsäljning

Fackföreningen Umeå LS av SAC varslar om blockad mot försäljning av tidningar med pornografiskt innehåll på en bensinstation i Piteå och kräver att porrtidningarna ska tas bort ur butikens sortiment.

Ett kort telegram publicerat i 30-40 tidningar.

Rederi sparkar 20 - Anställda riskerar bli papperslösa

Tjugo pakistanska arbetare blev i början av juni uppsagda från rederiföretaget Ånedinlinjen. Rederiet skyller på nya EU-regler gällande rederistöd. – Det är bara ett svepskäl för att kunna anställa billigare arbetskraft, säger en av de berörda arbetarna, Azhrsaliin Malik. Facket kräver nu att de får jobben tillbaka.

Systemblockader i hela landet

Den syndikalistiska driftsektionen för Systembolaget, DFSA, varslar om nya blockader mot systembolagsbutiker i hela landet från och med fredag.

Strejk för att stoppa spriten

Syndikalisterna försöker stoppa leveranser till Systembolaget under försäljningsruschen kring midsommarhelgen. De anser att lönesättningen hos företaget är orättvis.

Systembolagsbil prejade syndikalister

En transportbil försökte, under torsdagens blockad mot Systembolaget i Liljeholmen i Stockholm, köra på tre syndikalister när de hindrade hans framfart. Efter händelsen meddelade polisen att blockaden av transportbilarna var olaglig.

Polisen avbröt blockaden

Syndikalisterna hotade med att Systemoblagets hyllor i Stockholm skulle gapa tomma till midsommar. Men på torsdagsmorgonen avbröt fackförbundet den blockad de inledde på onsdagen.

Syndikalister går mot systemet

En lönekonflikt har fått Driftsektionen för systembolagsanställda att ta till stridsåtgärder. Lagom till årets blötaste helg har syndikalisterna blockerat alkoholleveranserna till monopolet.

Tomt i glasen? Hotet mot nubben

En konflikt mellan Systembolaget och Syndikalisterna rörande en kvinnlig anställd som uppges ha blivit negativt särbehandlad hotar stockholmares midsommarnubbe. Syndikalisterna genomför imorgon en blockad mot samtliga Systembolag-butiker i stor-Stockholm vilket riskerar att medföra att nubben säljer slut.

Facket blockerar systembutiker

Syndikalisterna satte på onsdagsmorgonen en rad Systembolagsbutiker i Stockholm i blockad.

Ett kort telegram som publicerats i ett 30-tal tidningar.

Blockad mot Systembolaget till midsommar

Syndikalisterna satte på onsdagsmorgonen fyra Systembolagsbutiker i Stockholm i blockad. Fackförbundet planerar att fortsätta sin blockad även under torsdagen.

Göteborg: SAC polisanmäler Volvochef

Göteborgs Industriarbetarsyndikat har polisanmält Juha Pekki, förman på Volvo Tuve. Syndikalisterna anklagar Pekki för att han under en huvudförhandling i arbetsdomstolen ska ha ljugit under ed.

Pakistanska sjömän tar ny strid på Ålandsbåten Birger Jarl

17 pakistanska och kashmiriska sjömän som arbetat mellan 7 och 23 år som städare/stewards på den idag svenskregistrerade Ålandsbåten Birger Jarl har varslats om avsked.

Stockholm: Stridsåtgärder mot Systembolaget

Systembolaget har lönediskriminerat en kvinnlig anställd som är ansluten till Sveriges arbetares centralorganisation, SAC. Med anledning av detta inledde SAC under onsdagsmorgonen blockader mot Systembolagets butiker på Södermalm, där kvinnan arbetar, och i Farsta.

Systembolaget satt i blockad

Den syndikalistiska fackklubben DFSA satt på onsdagsmorgonen fyra av Systembolagets butiker i Stockholm i blockad.

Men nubbeblockaden kan lägga smolk i bägaren

Slut på nubben - skynda dig till systemet på stubben! Syndikalisternas blockad mot flera Systembolagsbutiker hotar tillgången på starkare drycker till midsommarfirandet.

Flera Systembolag blockeras imorgon

Det kan bli svårt för stockholmarna att få tag på finare sprit- och vinsorter inför midsommar.
Imorgon inleder syndikalisterna sin blockad mot ett flertal Systembolag på Södermalm i Stockholm.
- Uppslutningen bland medlemmarna är stor, säger Emil Boss vid fackklubben DFSA.

Unionen stödjer inte systembolagsblockad

Systembolagets största fackklubb Unionen stödjer inte syndikalisternas blockad av systembolagsbutiker: Lönebildningen på Systembolaget fungerar väl. Syndikalisterna kontrar att Unionens goda relation till Systembolaget är ett problem.

Systembolaget hotas av blockad till midsommar

På onsdag kan flera butiker få tomt på lagret. Anledningen är en konflikt mellan Systembolaget och fackförbundet.

Systembolaget snart i Blockad

SAC Syndikalisterna har under en lång tid riktat kritik mot Systembolagets personalpolitik som man menar bygger på otrygga deltidsanställningar där personalen arbetar 200- 500 procent över sina kontrakt. Företaget har försvarat sig med att man under 2009 ska genomföra en reform för att få bukt med problemen. Yelah har hittat ett klipp på youtube som visar att Systembolaget brottades med exakt samma problem 1989 och att Systembolaget även då hävdade att problemen skulle lösas med en arbetstidsreform.

Riaz utvisad

Den facklige aktivisten Muhammad Riaz har nu deporterats från Sverige, trots risk för förföljelse i hemlandet Pakistan.

Systembolaget agerar helt galet

Angelika Björkholm har under tio års tid utsatts för negativ särbehandling av sina chefer på Systembolaget, det visar sig inte minst i att hennes lön är marginellt högre än många 18-åriga anställda på företaget. Det menar Syndikalistiska Driftsektion för Systembolagsanställda (DFSA) som står bakom de varslade blockaderna mot företaget. Systembolaget vägrar dock att höja Björkholms lön och att överhuvudtaget mötas vid förhandlingsbordet.

Spritblockad i midsommar

Inför en av årets stora försäljningshelger hotas Systembolaget av en facklig blockad. Det är Driftsektionen för Systembolagsanställda, DFSA, inom SAC-Syndikalisterna som har varslat om stridsåtgärder med krav på att förhandlingar om en kollegas lön ska återupptas.

Blockad hotar Systemet

Fackliga Syndikalisterna hotar att blockera transporterna av alkoholvaror till Systembolagets butiker i Stockholm inför midsommar.

Konkret handlar det om vad Syndikalisterna (SAC) själva beskriver som en "lastkajsblockad".
- Våra medlemmar kommer att ställa upp sig vid lastinfarter och hindra varutransporter till butikerna. Generellt har butikerna i Stockholm ganska små lager så det kommer säkert innebära att en del varor saknas på hyllorna , säger Emil Boss, presstalesperson för SAC-klubben DFSA (Driftsektionen för Systembolagsanställda), till SvD.se.

Midsommarnubben kan vara hotad

Stockholmarnas midsommarnubbe kan vara hotad. Lagom till midsommarafton varslar syndikalisterna om blockad mot flera Systembolag i Stockholm. Enligt facket har en anställd blivit negativt särbehandlad.

Läs fortsättningen på LO-tidningens hemsida.

Systembolag sätts i blockad till midsommar

Inför midsommar kommer Systembolagsbutiker i Stockholm att sättas i blockad. Genom stridsåtgärder uppmanar den syndikalistiska fackklubben DFSA Systembolaget att återuppta löneförhandlingarna med en av deras anställda.

- De butiker som är drabbade kommer att gapa tomma i midsommar, säger Emil Boss, presstalesman för DFSA.

Läs fortsättningen på DNs hemsida.

Se även artikeln "En aktion mot våra kunder"

Systemet hotas av blockad i midsommar

Systembolaget i Stockholm hotas av blockad - inför midsommarhelgen.Fackförbundet Syndikalisterna planerar att blockera lastkajerna så att ingen alkohol kommer in i butikerna.

- Vi har försökt allt annat, säger fackföreträdaren Sara Olsson, i ett pressmeddelande.

Till midsommarhelgen planerar fackförbundet SAC Syndikalisterna att låta Systembolagets kassörer blockera sina egna butikers lastkajer.

Se även artikeln Systembolaget: "Vi känner ingen oro"

Papperslös i Sverige

Sarwar finns inte. Ändå står han här livs levande. Han skurar och tömmer papperskorgar och hälsar vänligt på personalen på det kommunalägda bolag där han jobbar. Svart. Sarwar överlever på småpengar medan det svenska samhället intensivt grubblar över vad man ska göra med honom och hans allt fler likar: de papperslösa.
Läs mer: Dagens Nyheter

Stockholm: Solig 1 maj i huvudstaden

Omkring 2 500 personer slöt upp för att demonstrera med Syndikalisterna en solig första maj i Stockholm. 1 maj firandet startade på Sergels torg och efter ett par tal radade de olika LS-sektionerna upp sig. Demonstrationen tågade sedan till Stortorget i Gamla stan där fler tal hölls.
Läs mer: Yelah.net

Papperslösa är rättslösa

Man ger dem dubbelt så mycket att göra som en vanlig lokalvårdare och löner på omkring 30 kronor i timmen. Men inte ens denna lön betalas ut, de får bara lite fickpengar. Efter några månader går de till arbetsgivaren och klagar. När de kommer tillbaka till jobbet nästa morgon har arbetsgivaren ringt polisen som häktar dem och utvisar dem ur landet.
Läs mer: Webnews

Hårdare tag mot papperslösa

Nästa vecka beslutar riksdagen att inte ge papperslösa rätt till fri sjukvård. På så vis lagfästs en diskriminering. Det är tyvärr ett bra exempel på hur papperslösa – personer som saknar uppehållstillstånd – utesluts från de mest grundläggande mänskliga rättigheter. Både SAC-syndikalisterna och TCO tillåter idag papperslösa som medlemmar för att försvara deras rättigheter. LO-ledningen avfärdar dock kravet, eftersom man inte vill organisera folk som arbetar utan avtalsenlig lön.
Läs mer: Aftonbladet

Stockholm: Vårdarbetarsyndikatet fick igenom sina krav

Indrivningsblockad mot Hushållsnära tjänster AB slutade med seger. Stockholm LS Vårdarbetarsyndikat fick i förhandlingarna igenom samtliga krav på fast tjänst och höjd lön till den berörda medlemmen. Företaget betalade även ut ett ”föreningsstöd” till syndikatet på 10 000 kronor.
Läs mer: Arbetaren

Politiskt åtal mot SAC

26 blockadvakter från syndikalisterna i Malmö LS åtalades i februari i år för ”egenmäktigt förfarande” och ”ohörsamhet mot ordningsmakten” efter en blockad mot restaurangen Izakaya Koi. Fackföreningen kallar det för ett ”historiskt åtal” och har den 1 maj startat en kampanj till stöd för blockadvakterna.
Läs mer: Internationalen

Förvägra inte papperslösas rätt till vård!

Syndikalisterna i Umeå vill med detta brev visa sitt tydliga avståndstagande till den inhumana och vettlösa lag som klubbades av m, kd, c, fp och s i riksdagen den 21/5. Lagen inskränker papperslösas rätt till vård och hindrar läkare och vårdpersonal från att hjälpa människor i behov av långsiktig vård.
Uttalande av Umeå LS: >>>

Papperslösa – arbetarna som inte finns

Människor utan papper upplever fackföreningsrörelsen, som en del av myndighetssverige. LO ses som en del av den statsbärande apparaten och här avslöjar svagheten i den svenska modellen. Däremot upplevs syndikalisterna som en normal fackförening; de motarbetas av makten, de protesterar, de sitter inte i maktens korridorer och pratar. Syndikalisterna liknar fackföreningarna i deras hemländer.
Läs mer: Kommunalarbetaren

Facklig aktion mot obetald lön

Sedan i måndags delar medlemmar i Papperslösagruppen från Stockholms LS ut flygblad utanför en restaurang i Gamla Stan i Stockholm. Papperslösagruppen har tagit fasta på restaurangens slogan – "Humana priser och mysig miljö" – och utökat den med "och inhumana arbetsvillkor – mysigt för vem?" Anledningen är att en av Papperslösagruppens medlemmar inte fått ut större delen av sin lön under lång tid.

Strejk mot diskriminering

Könsdiskriminering och avsaknad av förhandlingsvilja. Det har fått Enköpings LS att ta ut sin medlem på Enköpings-Posten i strejk. Redigeraren och syndikalisten Gith Thögersen är inne på sin andra strejkvecka och än så länge verkar strejken inte bita på arbetsköparen.

Många fack godtar nazister

Nyligen avslöjades att en journalist på en smålandstidning som också hade en facklig förtroendepost samtidigt var nazist. Arbetaren har pratat med flera fack om när en medlem bör uteslutas. Synen går isär. – Om man tillåter nazister i sina förbund värnar man inte demokratin, säger SAC:s generalsekreterare Birgitta Nordmark.

Könsdiskriminering på Enköpings-Posten

På onsdagen stod det återigen strejkvakter utanför Enköpings-Postens redaktion. Enköpings lokala samorganisation, LS, som ingår i syndikalisterna, SAC, har tagit ut sin medlem på redaktionen i en ny, längre strejk- och blockadomgång. De lönevillkor som gäller och det bud som företaget lagt betraktar LS som könsdiskriminerande.

Enköpings lokala samorganisation, LS, har tagit ut sin enda medlem på Enköpings-Postens redaktion i strejk för andra gången på tre veckor. Bristande förhandlingsvilja och könsdiskriminerande lönesättning anser LS att företaget visat.

"Vänstern måste enas mot rasism"

Demonstrationer hölls både i centrala Stockholm och i Salem i lördags med anledning av högerextremisternas Salemmarsch. Trots två bränder och 196 omhändertagna antirasister säger polisen att skadegörelsen i år var mindre än tidigare år. – Vi behöver en enad arbetarrörelse mot rasismen, sade en av talarna under Nätverket mot rasisms samling i Salem.

Djurens Rätts ledning backar

Strejken på Djurens Rätt är över, Toivo Jokkala har fått redaktörtjänst på 100 procent. Men konflikten lever ändå vidare.

Efter att ha strejkat i mer än sex veckor återgick medlemmarna i Driftsektionen av Stockholms LS (SAC) vid Djurens Rätt under måndagen till sina arbeten. De andra varslade stridsåtgärderna kvarstår dock tills vidare.

Kommunen vill sparka fyra badvakter

Underlaget är tillrättalagt för att kunna sparka fyra anställda, varav två Syndikalister på kommunens badhus. Det menar socialdemokraterna som granskat besöksstatistiken för badhusen. Här har vi ha en ny skandal på gång inom Strängnäs kommun anser oppositionen.

Arbetsrätt eller papper först?

Facklig organisering, politisk kamp för uppehållstillstånd, eller en kombination av de båda? De som är papperslösa har olika åsikter om hur deras kamp förs bäst. Arbetaren har träffat Papperslösa Stockholm som framhåller kampen för papper som mest grundläggande och papperslösa syndikalister som tycker att den fackliga kampen är lika viktig.

Papperslösa och facklig kamp på Socialistiskt forum i Stockholm

Situationen för papperslösa i Sverige var aktuell under flera av seminarierna på Socialistiskt forum i Stockholm, lördagen den 24 november. Frågan om fackets organisering av papperslösa diskuterades livligt. Representanter från LO bjöd in till seminarium, men svarade luddigt på vad de konkret ville göra. Senare på dagen berättade representanter från tidskriften Fronesis om hur papperslösa organiserar sig i övriga Europa. Något som borde ha varit av intresse för LO representanterna.

Strejken på Djurens Rätt är slut

Sedan i morse är den vikarierande chefredaktören Toivo Jokkala tillbaka på tidningen Djurens Rätt. Han arbetar nu på heltid som redaktör.

– Det är omtumlande. Allt är inte bra, men det viktigaste är att förbundsstyrelsen inte har kunnat kringgå LAS-reglerna i själva förtursfrågan, säger Toivo Jokkala.

SAC varslar på Enköpings-Posten

Fackföreningen Syndikalisterna har lagt ett nytt varsel om strejk på Enköpings-Posten. Syftet är att få upp sin medlems lön. De får stöd av den lokala journalistklubben. Men arbetsgivaren tycker inte att kraven är diskuterbara.

Nytt steg i striden Strängnäs - Syndikalisterna

Strängnäs kommun har varslat om lockout av samtliga anställda som är medlemmar i Strängnäs Syndikalistiska Kommunsektion av SAC från och med fredag. Idag är det strejk på baden.

Kommunen svarar syndikalister med lockout

Ondsdagen 29 november stängde kommunen Thomasbadet och Åkersbadet i Strängnäs, för att den följande torsdagen varsla om lockout av samtliga medlemmar i Strängnäs Syndikalistiska Kommunsektion. Bakgrunden är en långdragen konflikt om löneförhandling, där kommunen vägrar förhandla kollektivt, det skriver Kommunsektionen i ett pressmeddelande.

Kommunen lockoutar syndikalister

Strängnäs kommun kommer lockouta samtliga anställda medlemmar i syndikalisterna från och med 7 december.

Strejk på Enköpings-Posten inleds

Ingen lösning har nåtts på konflikten vid Enköpings-Posten. Den lokala samorganisationen, LS, av SAC (syndikalisterna) kommer därför att ta ut sin medlem i strejk från och med onsdag.

V i Farsta: Därför stödjer vi SAC-registret

Vänsterpartiet i Farsta utanför Stockholm går emot sitt partis toppskikt och Ung Vänsters förbundsstyrelse genom att ge sitt fulla stöd till SAC:s register för papperslösa. "De papperslösas organisering är något som ligger i alla anställdas intresse", skriver de i en debattartikel.

Strängnäs LS hotar med strejk och blockad

Syndikalisterna hävdar att Strängnäs kommun inte vill löneförhandla med dem - igen.
- Men vi har en tid för löneförhandling inbokad, säger Marianne Andersson, förhandlingssekreterare vid Strängnäs kommuns personalkontor.

Via ett pressmeddelande berättade Strängnäs Syndikalistiska Kommunsektion av SAC att man nu varslar om strejk mot Strängnäs kommun.
- De säger rakt ut att de inte vill löneförhandla med oss. Och det har vi spelat in på band, säger Andreas Hellgren som är med i det syndikalistiska fackförbundet.

Bengt fick 75 000 skäl att strejka

När Bengt Wallman deltog i en lagligt varslad strejk mot försämringen av a-kassan fick han sparken. Nu betalar mobilföretaget Tre 75 000 kronor i skadestånd för att slippa rättegång. Det var i november förra året som fackföreningen SAC Syndikalisterna varslade om en dagslång politisk strejk i protest mot regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen.

KPF gör stöduttalande till SAC:s Papperslösa

Med anledning av Ung Vänsters angrepp på SAC:s fackliga organisering av personer som arbetar i Sverige utan uppehållstillstånd, de så kallat "papperslösa", vill Kvinnopolitiskt forum uttrycka sitt fulla stöd till Papperslösagruppen.

Strejkvarsel på Enköpings-Posten

Enköpings lokala samorganisation (LS) av SAC/Syndikalisterna har varslat om stridsåtgärder för en medlem anställd på Enköpings-Posten. Medlemmen gick redan 1993 över från grafiska till redaktionella arbetsuppgifter, främst redigering, men har inte fått sin lön justerad till den nivå som gäller övriga anställda på redaktionen.
För tre år sedan fick två andra anställda som omkring ett år tidigare gått över från grafiska till journalistiska arbetsuppgifter i samband med att de bytte fackförening sina löner justerade till redaktionell nivå.

Papperslösa: svår utmaning för facket

Debatten kring vilka strategier facken ska ägna sig åt för att hantera situationen för papperslösa arbetare har skärpts. LO, TCO och vänsterpartiet anser att syndikalisternas organisering riskerar att legitimera en tudelad arbetsmarknad. Den är redan ett faktum, svarar syndikalisten Lotta H från Papperslösagruppen i Stockholms LS av SAC.

Fackförening hjälper utnyttjade "papperslösa"

Flera tusen personer uppskattas bo och arbeta i Sverige utan tillstånd. De kallas för de papperslösa och trots att arbetsgivare utnyttjar deras situation har fackföreningarna ingen gemensam strategi för att hjälpa dem.

SAC handlar - vad gör Ung Vänster?

Den 14 oktober röstade syndikalisterna i Stockholm ja till att upprätta ett register för papperslösa arbetare, en klassisk syndikalistisk kampmetod vars grundprincip innebär att man sätter en lägsta godtagbar lön för ett visst arbete som ingen får underskrida. Om en arbetsköpare ändå bjuder en lägre lön så utsätts denne för en blockad. Ung Vänsters förbundsstyrelse har kritiserat registret med uttalanden om att "SAC organiserar blatterean". Mikael Hägg, medlem i Borås LS av SAC, svarar på kritiken och frågar vad Ung Vänster egentligen vill.

SAC nöjda efter blockad mot Berns

Syndikalisternas register för papperslösa har gett resultat. Det säger Ruben Tastas-Duque, initiativtagare till registret, till tidningen Arbetaren med anledning av att de papperslösa nattstädarna på Berns fått både lön och förhållanden kraftigt förbättrade.

Syndikalister riskerar åtal för fackliga aktion

De syndikalister som i mars blockerade ingången till kommunhuset i Karlskrona riskerar åter att ställas till svars i domstol. Överåklagaren Astrid Eklund vid Utvecklingscentrum i Stockholm river upp den lokala chefsåklagaren Tommy Clevenhults beslut att lägga ner förundersökningen. Astrid Eklund bedömer att underlaget för att lägga ner förundersökningen är otillräckligt.

Johnny Persson nöjd med uppgörelse

Efter ett års kamp har Johnny Persson, omplacerad före detta arbetsledare på Karlskrona kommun, fått skadestånd på 40.000 kronor. Detta efter en förlikning mellan syndikalisterna och kommun. Ärendet handlar om en enskild individ som ligger bakom trakasserierna mot honom. "Jag antar att han får göra upp sin räkning när han ställs inför Sankte Per en dag", säger Johnny Persson.

Kommunen får betala skadestånd för omplacering

Karlskrona kommun betalar 40000 i skadestånd till en omplacerad arbetsledare. Det är resultatet av den förlikning som skett mellan kommunen och det syndikalistiska fackförbundet SAC. Konflikten kring omplaceringen av arbetsledaren orsakade i våras uppmärksammade blockadaktioner av SAC utanför kommunhuset.

Blockad gav Berns nattstädare fasta jobb

De papperslösa nattstädarna på Berns behövde bara göra en blockad i några timmar innan de fick igenom sina krav. Nu har de kraftigt höjt sina löner, fått fasta tjänster och möjligheten att ta över verksamheten inom räckhåll. Städarna som är organiserade i Västerorts LS av SAC på ett avtal med den underleverantör som levererar städtjänster till anrika Berns salonger i Stockholm. Städarna hade tidigare jobbat utan ob-tillägg, semesterersättning och upprepade gånger fått lönen för sent utbetald eller inte alls.

Utredning kring blockad tas upp igen

Chefsåklagare Tommy Clevenhult gjorde fel då han la ner utredningen kring fackförbundet Syndikalisternas blockad av kommunhuset i Karlskrona.

Syndikalister blockerar Berns

Syndikalister i Västerorts LS blockerade tidigt på morgonen den 26 oktober restaurang Berns i centrala Stockholm. Indrivningsblockaden är en facklig åtgärd för att städare som tillhör Västerorts LS får inte ut hela sin lön, ob-tillägg och semesterersättning och saknar anställningsavtal.

Papperslösa städare blockerar Berns

De papperslösa städarna på Berns salonger får varken ob-tillägg, semesterersättning eller anställningsavtal. Ibland betalas inte lönen ut alls. I morse genomförde städarnas fackförening Västerorts LS en indrivningsblockad utanför Berns i Stockholm.

Strejken på Djurens Rätt igång

Konflikten på Djurens Rätt går vidare. I förra veckan påbörjade SAC-sektionen vid Djurens Rätt en strejk. Ett 20-tal personer strejkvaktade förbundets huvudkontor och delade ut flygblad utanför entrén.

Förra fredagen samlades ett tiotal personer utanför förbundets huvudkontor i Örby utanför Stockholm för ett strejkvakteri. Man delade ut flygblad till förbipasserande, patrullerade kansliet och sina arbetsrum. Strejkvakteriet fortsatte under helgen.

Nu finns det ett fack för dem som saknar uppehållstillstånd

Den som inte har uppehållstillstånd i Sverige får inte arbeta. Men de som lever gömda måste ändå arbeta för att få pengar. Många har låga löner och osäkra jobb. De flesta kan inte vara med i facket. Men nu kan de vara med i fackförbundet SAC. Då kan de få hjälp att få bättre lön.

Personer som inte har uppehållstillstånd kan bli medlemmar i facket SAC. De kan få hjälp av facket på sitt arbete, även om de har ett svart arbete.

SAC har skrivit ett register över arbetsgivare. De har bestämt vilka löner arbetsgivarna ska betala. De får ge högre lön, men inte lägre.

Strejk på Djurens Rätt

Las sattes ur spel på Djurens Rätt. Det hävdar facket. Men ledningen står på sig. Redaktören Toivo Jokkala är föremål för strejken. Nästa steg blir Arbetsdomstolen.

LO kritiska till SACs nya register

Ett nytt register organiserat av fackförbundet SAC ska få upp de papperslösa arbetarnas löner. Men LO, vilka inte organiserar papperslösa, är kritiska. De tycker att SAC ­legitimerar ojusta arbetsgivare.

Registret - gammal kampform återuppstår

Stora salen i ABF-huset i Stockholm var nästan fullsatt i söndags när papperslösa arbetare samlades för att damma av en gammal syndikalistisk kampstrategi som nu fått förnyad aktualitet: Registret. I korthet handlar registerkamp om att arbetarorganisationerna monopoliserar varan arbetskraft och själva sätter priset på och förmedlar arbete till företagen.

Nytt register organiserar arbetare utan papper

Låga löner, osäkra anställningar och dåliga arbetsförhållanden är de papperslösas vardag. Men nu har en gammal syndikalistisk kampmetod har tagits i bruk för att organisera dem som saknar uppehållstillstånd.

Ruben Tastas-Duque, från Västerorts LS, berättar hur svårt de papperslösa i dag har det på sina arbetsplatser. Ofta tjänar de mindre än 60 kronor per timme och många tjänar så lite som 20 kronor i timmen. De brukar heller inte få ut någon lön förrän efter två månader, och då accepterar de ofta en lägre lön för att få ut några pengar alls.

– Om de klagar på sina arbetsförhållanden, brukar arbetsköparen hota med att ange dem till polisen. De papperslösa riskerar också att avskedas när som helst, utan någon förvarning.

Papperslösa tar makten över lönen

Arbetsgivare som anställer papperslösa ska inte längre kunna dumpa priserna. Genom ett nytt register över minimilöner tänker de papperslösa ta makten över lönesättningen. Arbetaren var med när registret invigdes i helgen.

Handels och Livs i topp lokalt - efter Syndikalisterna

Av årets 59 lokala konfliktvarsel står Livs för åtta och Handels för sju. De har varslat om stridsåtgärder sedan de förgäves försökt få företag att teckna kollektivavtal.

Syndikalisterna som står för hälften av varslen, har varslat av många olika anledningar - utom just för att få kollektivavtal.
Medlingsinstitutet hade fram till och med september fått in 59 lokala varsel. De skiljer sig från de centrala varslen genom att de rör en arbetsplats eller ett företag. Ofta är det arbetsplatser där arbetsgivaren inte tecknat kollektivavtal som blir varslade, efter att facket först begärt förhandlingar och efter diverse påminnelser, eller så har förhandlingarna strandat utan att någon uppgörelse har träffats.

Syndikalister öppnade fritids

Syndikalistfacket hävde på måndagen delvis sitt strejkvarsel på Fritidshemmet Romano Trajo i Lund. Fritidshemmet har bara två anställda och har varit stängt sedan den 5 oktober sedan en av de anställda varit satt i blockad.

Syndikalister tog över fritids

När kommunen beslutade att stänga fritidshemmet Romano Trajo i Lund tog syndikalisterna över. Nu fortsätter personalen sitt sociala arbete för barn från olika minioritetsgrupper i Lund.

Syndikalister driver vidare Romano Trajo

Den 5 oktober meddelade Lunds kommun och Svenshögskolan att fritidshemmet Romano Trajo i stadsdelen Norra Fäladen ska stängas. Anledningen är de stridsåtgärder som syndikalisterna på arbetsplatsen vidtagit. Samma syndikalister har nu bestämt sig för att driva verksamheten vidare, skriver de i ett pressmeddelande.

Strejk på tidningen Djurens Rätt

Från och med i går skrivs inte ett ord i Djurens rätt, uppger tidningen Lag & Avtal.

Strejk på Djurens Rätt

Trots fortsatta förhandlingar har ingen överenskommelse nåtts mellan Förbundet Djurens Rätt och den vikarierande chefredaktören för tidningen, Toivo Jokkala. Stridigheterna började med att Toivo Jokkala nekades fortsatt anställning för att han skrivit om konflikter på arbetsplatsen i tidningen.

Papperslösa organiserar sig revolutionärt

En enig församling på ABF i Stockholm röstade igenom principförklaringen till det uppstartade registret för papperslösa. I dagsläget är runt tusen personer medlemmar i registret. Uppstartandet kan ses som en signal till huvudstadens arbetsgivare att konflikten mellan dessa och arbetarklassen nu väntas hårdna betydligt.

SAC varslar om strejk på förbundet Djurens Rätt

Tvisteförhandlingen gällde konflikten kring Toivo Jokkalas tjänst på förbundet. Den fackliga sektionen anklagade även ledningen för att ha använt sig av fula personpåhopp. SAC-sektionen vid Djurens Rätt har beslutat att ta ut sina tre arbetande medlemmar i strejk från och med den 25/10. Facket har även varslat om nyanställningsblockad mot organisationen, samt försatt de strejkandes arbetsuppgifter i blockad, som en stridsåtgärd med anledning av ledningens agerande.

Pepparsprej mot fackliga blockader

Fredagen den 5 oktober använde polisen pepparsprej mot en facklig blockad. Det var inte första gången, sannolikt inte heller sista. En ny praxis för hur polisen får begagna tvångsmedlet har etablerats. En praxis helt i strid med de motiv som ursprungligen angavs för att låta pepparsprej ingå i polisens arsenal. Med handfallna åklagares goda minne har polisen, som varit drivande i utvecklingen, tillåtits sätta rättsstatens beslutsordning ur spel.

Efter vad som betraktades som en framgångsrik försöksverksamhet fick polis i yttre tjänst hösten 2004 rätt att använda pepparsprej. Att använda pepparsprej mot någon innebär enligt Rikspolisstyrelsen "ett betydande mått av våldsanvändning".

Samtidigt var den uttalade ambitionen tydlig: tvångsmedlet infördes för att minska behovet av våldsanvändning.

Civilkuragetsdag firades vid La Mano

Runt 70 personer trotsade under fredagseftermiddagen regn, vind och kyla för att sluta upp vid La Mano på Södermalm i Stockholm och högtidlighålla minnet av den mördade syndikalisten Björn Söderberg och för att fira civilkuragets dag. Ruben Tastas-Duque från Skärholmens LS sade i sitt tal att Söderberg inte dog för att han var oskyldig utan för att han var skyldig.

Syndikalisterna och Strängnäs i ny konflikt

Fackförbundet Syndikalisterna i Strängnäs kritiserar kommunens badhusutredning, som kan innebära att ungefär halva arbetsstyrkan på Thomasbadet i Strängnäs sägs upp. Enligt kommunen är det hela ett nödvändigt sätt att spara pengar. Men syndikalisterna ser helt andra motiv bakom de planerade neddragningarna.

Amalia Alvarez får Civilkuragepriset

Amalia Alvarez jobbade i tre år som tandsköterska på en tandläkarklinik i Lund. Efter att under lång tid ha upplevt sexuella och rasistiska trakasserier från arbetsgivaren tog hon kontakt med Malmö LS. Förhandlingarna gav inte mer än en månadslön, men Amalia Alvarez säger att beslutet att våga säga ifrån gav henne integriteten tillbaka. Nu får hon SAC:s Civilkuragepris för sin kamp.

Fritidshemmet Romano Trajo stängs på grund av strejk

Skolledningen vid Svenshögskolan i Lund har beslutat att stänga fritidshemmet Romano Trajo på grund av den strejk som pågår. Skolledningen lät tidigare verksamheten gå på halvfart, men har även satt in strejkbrytare.

Den 27 augusti varslade LSOV Kommunsektion om strejk på Romano Trajo. Fackets medlemmar anser att Lunds kommun och Svenshögskolan försöker likrikta versamheten vid fritidshemet, genom att minska de arbetandes inflytande över sin egen arbetsplats. Stridsåtgärderna består av total arbetsnedläggelse samt mertids-, övertids- och nyanställningsblockader.

Debatt: Nya attacker mot a-kassan

Regeringen använder a-kassorna som mjölkkossa och drömmer dessutom om att göra dem till vapen mot facklig kamp. Genomförs den senast planerade förändringen är a-kassan SAAK allvarligt hotad. Kanske är det dags för de arbetande att återerövra sina a-kassor, skriver Göran Salmonsson och Björn Eriksson, styrelseldamöter i SAAK.

Debatt: Vart är hemvården på väg?

Vårdtagare och personal drabbas när Varbergs kommun gör neddragningar och inför nya rutiner på samma gång utan att lyssna till kritiska röster. Per Enquist är vårdbiträde i Södertulls hemtjänst i Varberg sedan 2004 och fackligt aktiv i SAC Syndikalisterna.

Åkeri fällt i Arbetsdomstolen

Åkeriet sparkade en anställd efter att hon deltagit i en politiskt strejk hösten 2006 mot regeringens förändringar av a-kassan. Nu dömer Arbetsdomstolen åkeriet att betala 100 000 kronor vardera till kvinnan och hennes fackförening, Storstockholms Transportsyndikat av SAC.

Demonstration urartade - en gripen

En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman när en otillåten demonstration utanför en restaurang i centrala Stockholm urartade i kväll.

Ett 30-tal ungdomar hade samlats utanför en restaurang på Birger Jarlsgatan i Stockholm. De protesterade mot att två personer som arbetat på restaurangen fått sparken utan att få ut sina löner, uppger Svenska Dagbladet.

Stökigt på restaurang

En polis blev skallad och en person greps misstänkt för våld mot tjänsteman tidigare under kvällen utanför restaurangen Fridays på Stureplan.

Enligt polisen hade ett 30-tal ungdomar samlats utanför restaurangen för att protestera mot att en person som arbetat där fått sparken.
Fackföreningen Västerorts Lokala Samorganisation, som är en del av SAC Syndikalisterna, hävdar att det rör sig om en blockad av restaurangen.

Lyckad blockad - trots polisvåld

På kvällen fredagen 5 oktober utförde Västerorts LS av SAC en indrivningsblockad mot restaurangen Friday's på Stureplan. Polis dök upp och beodrade syndikalisterna att flytta på sig, och förde dem sedan med våld från platsen. Efter blockaden hörde arbetsgivaren av sig och erbjöd sig att betala innestående lön samt att inleda förhandlingar.

Polis misshandlade syndikalister

En blockad av restaurangen Friday's vid Stureplan i Stockholm slutade på fredagkvällen i brutal misshandel av syndikalister. Polisen beordrade församlingen att förpassa sig till ett torg ett stenkast bort och använde sedan batong, pepparsprej och våldsamma grepp för att upplösa blockaden. Minst fyra personer greps, däribland Arbetarens reporter. Omedelbart efter blockaden lovade företaget att betala ut innestående lön och gick med på förhandling med syndikalisterna.

Djurens rätt struntar i arbetsrätt

I två år har Toivo Jokkala vikarierat som chefredaktör på tidningen Djurens rätt. Men sedan den ordinarie chefredaktören sade upp sig i september ämnar Djurens rätt utlysa tjänsten istället för att erbjuda Toivo Jokkala den. Att på det viset bortse från den förtursrätten strider mot Lagen om anställningsskydd, enligt SAC.

Åkeriet förlorade i tredskodom

100 000 kronor till chauffören och lika mycket till Storstockholms Transportsyndikat. Det blir priset för det åkeri i Farsta som inte lämnade in något svaromål inom föreskriven tid.

Syndikalister tog över Bonnier-monter på bokmässan

För andra dagen i rad utbröt ett smärre tumult när aktivister från Solna och Göteborgs LS tog sig in i Bonniers monter på bok- och biblioteksmässan. Syftet var enkom att informera besökarna i montern – som är en av de största på mässan – om den pågående konflikten med företaget.