Hälsning till SUF:s landsmöte

SAC:s generalsekreterare Liv Marend gjorde följande anförande på SUF:s landsmöte i Karlstad 14/3.

SUF:are,kära vänner och kamrater! Vi hoppas att ni kommer få ett roligt, intensivt och givande landsmöte- fyllt av diskussioner, beslut och kamratskap.Det har varit en händelserik period, både organisatoriskt och i samhället. Nyheterna om nya klubbar i både Helsingborg och Örnsköldsvik, nystart i Jönköping har varit goda nyheter! Ber om ursäkt om vi missat någon annan ny klubb- ni är ju så förbaskat snabba! Samtidigt har vi också SAC fått tre nya LS- vår rödsvarta rörelse går framåt! För det är vad vi är- del av samma rörelse.

Jag kan inte nog framhäva hur mycket vi värderar det arbete ni gör.Vi är oerhört tacksamma för det stöd vi fick från flera klubbar i anslutning till konflikten med Aleris- aktioner, flygbladsutdelningar, bannerdrops, twitterstormar- er solidaritet gjorde skillnad! Unga är en nyckelgrupp inom arbetarklassen- både vad gäller att inte acceptera det här skitsystemet och inse sitt eget värde, att organisera sig tillsammans och se den kollektiva styrkan. Att ta första steget, höja sin röst.Men också vad gäller disciplinering och hur mycket resurser som syftar till att få unga att ge upp, inordna sig och sluta drömma om en bättre värld. Om unga inte skulle acceptera det här systemet, är sammanbrottet nära!

Unga har alltid haft en viktigt roll i alla förändringsrörelser. Den allmänna folkskolan infördes för att hålla vår klass ungar borta från den farliga Arbetarrörelsen. Unga och barn var mycket aktiva i att sprida idéerna, då som nu.Möjligheten ni bygger för er själva och andra unga är helt ovärderlig: Att organisera sig tillsammans med andra, i samma situations som en själv, att göra egna och gemensamma erfarenheter av organisering och kamp- utan att äldre kritiserar och säger hur saker ska vara. Att ta fajten i skolan, bostadsområdet och på gatan. Att organisera, stödja och peppa varandra istället för att tävla. Frågan är om SUF någonsin varit viktigare än nu?För SAC har SUF:s existens i alla fall varit ovärderlig. De SUF:are som gått med, har varit en stor del av anledningen till att SAC återigen är en organisation som är ett kraftfullt verktyg att räkna med.Alltså- ni är grymmast,Sluta aldrig drömma, fortsätt med ert viktiga arbete-Vi bär en ny värld i våra hjärtan!

/ Liv MarendSAC:s generalsekreterare