Temadag: Facket mot rasism & fascism

Kampen mot rasism måste föras på många sätt. Hur kan vi som fackförening arbeta med dessa frågor? Uppsala LS arrangerar seminarium och paneldebatt söndagen 2 mars.

Nästan tio procent av invånarna i Sverige skulle rösta på SD och vi har återigen en ökning av fascistiska och nazistiska organisationer i hela Europa. Det är skrämmande och vi måste reagera…. men vad är det vi ska reagera mot och hur ska vi göra det? Kampen mot rasism måste föras på många sätt, och hur kan vi som fackförening arbeta med dessa frågor?

Den 2 mars träffas vi för att bli inspirerade och diskutera hur man kan arbeta fackligt mot rasismen i samhället. Panelsamtal och föreläsningar, om allt från historisk kamp till kampen idag, blandas med kaffe och samtal om framtiden. Det här är ett öppet arrangemang och alla är hjärtligt välkomna! (utom nazister och fascister) . Lisa Ramquist, kommer leda oss genom dagen.

14.00 Magnus Alkarp, forskare och historiker, författare till ”Fyra dagar i april”, som handlar om nazistkravallerna i Uppsala på 40-talet, vi får en historisk tillbakablick på hur syndikalister arbetat mot rasism.
 
15.00 Joakim Medin berättar om Ungerns skrämmande utveckling mot ett land där högerextremism och rasism blir mer och mer accepterat.

16.00 Dagen avslutas med ett panelsamtal. Deltagarna diskuterar vad facket, gjort, kan och bör göra mot rasism. I panelen ingår bland annat:

Liv Marend, generalsekreterare SAC, med stor erfarenhet av att jobba antirasistiskt på arbetsplatsen
 
Emil Rutkowski, organisationslös syndikalist som jobbar med informationssamling samt informationspridning på nätet men även med direkt antinazistisk aktivism vid demonstrationer.

Joakim Medin; frilansjournalist, som fokuserat på utvecklingen i ungern ett tag och nyss varit där på en längre reportageresa

Det kommer finnas mat och fika till försäljning, Bokbord och information från Uppsala LS och möjlighet till facklig rådgivning.