Strid om sekunderna

Att arbetstakten blir ohållbar har blivit ett vanligt problem när lokalvård läggs ut på entreprenad. På Lunds sjukhus har städarna trettiosex sekunder på sig att städa en toalett.

Torka av dörrarna, listerna och handfatet. Gör rent spegeln, handduksskåpet och lysrören. Fäll ner skötbordet och torka av det. Torka av toalettstolen och toalettlocket. Gör rent i toaletten med borste. Duscha av kaklet. Töm papperskorgen. Moppa golvet. Damma av elkontakterna. Hur lång tid behöver du på dig? Städarna på Lunds sjukhus får trettiosex sekunder.

När lokalvård läggs ut på entreprenad är det vanligt att det blir problem eftersom städföretagen försöker spara pengar genom att dra ner på bemanningen. På universitetsjukhuset i Lund lades städningen ut på entrepenad 1999. Fem år senare slog personalen larm om att de fått en alldeles orimlig arbetsbelastning. Det är framförallt syndikalister som uppmärksammat problemen och 2010 strejkade femton städare i sjukhusets driftsektion. Konflikten uppmärksammades på nyheterna och i lokalpressen. Den ohållbara arbetstakten riskerar inte bara städarnas hälsa utan även patienternas när sjukhusets lokaler inte blir ordentligt rengjorda. Våren 2013 uppmärksammade driftsektionen återigen problemen och genomförde en serie punktstrejker.

Sent om sider verkar även Kommunal ha tröttnat. I Kommunalarbetaren 29/1 kan man läsa ett reportage om ”städupproret”. Veckan efter publiceringen träffade vi några av de syndikalistiska städarna när de samlats för sektionsmöte utanför sjukhusbiblioteket. De tycker att reportaget ger en bra bild av själva problemen, men skrattar lite åt att Kommunal trots den gedigna rapporteringen råkat glömma de syndikalistiska strejkerna. ”Upproret” i Kommunarbetarens tappning är istället en arbetsmiljöanmälan från Kommunal - långt efter den första striden. Julius, Alicia, Jorge, Ali och Tommy har promenerat från sina respektive städområden för att hinna prata kort på lunchen.

Alicia: Vilket skämt att Magda (Sodexos personalchef) säger till reportern att hon inte uppfattat kritiken och att Sodexo älskar medbestämmande och inflytande.

Ali: Ja. Hon vet ju allt om konflikterna som varit.

Alicia: Det är precis tvärtom! Den som har synpunkter på städområdena blir bestraffad.

Julius: Cheferna vet att områdena är för stora, ändå slår de ner på den som inte klarar takten. Alla ser att vi är trötta och många är ju sjukskrivna nu på grund av arbetsskador.

Alicia: De går efter en och kollar om man missat något, kanske om det är damm på ett eluttag, sedan kallar de en till ett möte där fyra chefer försöker bryta ner en och säger att man inte klarar jobbet. De vill att det ska vara psykiskt jobbigt, att vi inte ska få ha med något fackombud, men vi har stått på oss och går aldrig själva. Flera gånger har de hänvisat till att kunden lämnat in avvikelserapporter men sektionen har kunnat visa att det inte stämmer, att de hittat på. Det finns ingen medmänsklighet. När jag kom till Sverige för tjugo år sedan var det jättestor skillnad på arbetsvillkoren här och i fattigare länder. Men när det gäller arbetarjobben har den skillnaden nästan försvunnit.

Tommy: Kanske kunde vi samarbeta mer med Kommunal nu, efter artikeln?

Julius: Deras ombud verkar ha gett upp. Han har fått mindre städområde själv så nu har han dragit sig tillbaka och sitter mycket på fackkontoret.

Ali: Jag tror ändå att det går. De har varit passiva hittills, men allt kollegorna säger i artikeln är sant.

Ali: Otroligt att Sodexho vann upphandlingen en gång till trots alla problem. De är väl billigast och då vinner de på det allihop: Cheferna på Region Skåne, Cheferna på Sodexho. Alla utom vi.

Alicia: När Sodexo tog över från ISS försökte de gallra bort fackligt aktiva. Trots att jag jobbat länge kallades jag till en arbetsintervju på en timme där de förhörde mig om jag verkligen kunde tala svenska och om jag hade någon städutbildning. Det var flera de försökte göra sig av med. Det fick de äta upp. Driftsektionen gick in och satte ner foten och vi syndikalister fick behålla jobben.

Namnen i texten är fingerade.