Strejkvakter slipper åtal

Sommaren 2006 genomförde fackföreningen Malmö social och vårdsyndikat av SAC ett antal blockader mot Fosie Stadsdelsförvaltning i Malmö. Polisen ingrep i några av blockaderna.

Den sista blockaden, i vilken ca 80 strejkvakter deltog, upplöste polisen. 19 strejkvakter som varit misstänkta för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten slipper nu åtal eftersom förundersökningen läggs ner.

- Vi har hela tiden menat att våra stridsåtgärder hade lagligt stöd och det känns bra att de som har ställt upp för orättvist behandlade kamrater inte blir straffade för det, säger Johan Karlsson från Malmö social och vårdsyndikat av SAC.

Polisen skall förhålla sig neutral i arbetsmarknadskonflikter. I detta fallet valde polisen att på ett våldsamt sätt upplösa stridsåtgärden. Detta gjorde att striden i media fick en negativ framtoning vilket i slutändan försvårat möjligheten för fackföreningen att skydda sina medlemmar mot orättvisor.

- Att åklagaren väljer att lägga ner åtalet är det enda rimliga som hänt i den här historien. Att polisen ingriper i arbetsmarknadskonflikt utan att det ens räcker till åtal är på gränsen till trakasserier. Fortsätter detta kan det sluta med att Sverige hamnar på ILO:s svarta lista över länder som trakasserar fackföreningar, säger Ola Brunnström från Malmö LS

Bakgrund:

Blockaderna hade sitt ursprung i en konflikt på gruppboendet Tallgatan i stadsdelen, där ledningen försökte splittra en personalgrupp som ställde krav på verksamheten. Facket inledde stridsåtgärder då en av dess medlemmar, mot hela personalgruppens vilja, skulle omplaceras. Stridsåtgärden bemöttes från ledningens sida med att säga upp en medlem. Med anledning av uppsägningen och att stridsåtgärderna mot gruppboendet började belasta personal och boende ändrades fokus till förvaltningens lokaler, där de ansvariga cheferna arbetar.

Det är inte ovanligt att Malmö Stad tar till både lagliga och olagliga medel för att tysta eller göra sig av med arbetare som ställer krav. När "allmän visstidsanställning" infördes som anställningsform var man snabba att använda sig av denna för att slippa att erbjuda en vikarie fast anställning. Med hjälp av individuell lönesättning splittras personalgrupper som ska tävla om "potten" inför chefen som sätter lönen. Härom veckan kunde vi i Sydsvenskan läsa om att en förälder som tagit strid för bättre lön fått höra att den dåliga lönen hade med föräldraledighet att göra.

En liknande blockad som de mot Fosie SDF genomfördes i december 2006 mot sushirestaurangen Izakaia Koi på Lilla torg i Malmö. Blockaden var en följd av att restaurangens ägare hade misshandlat och sedan avskedat en av restaurangens kockar. Åtal har väckts mot 26 av blockadvakterna och rättegång ska troligen hållas i november. Malmö social och vårdsyndikat vill uttrycka sitt stöd för dessa blockadvakter och uppmanar alla vänner av fackföreningar och arbetares rättigheter att stödja kampanjen Malmö26.

Malmö social och vårdsyndikat av SAC