Har du fått sommarjobb?

Genom facket får du lära dig dina rättigheter och får samtidigt ett starkt skydd. När du blir fackligt aktiv skyddar du också andra genom principen om solidaritet – en för alla och alla för en.

Sommarjobb är ingen gåva från snälla arbetsgivare. Tillfällig arbetskraft är nödvändig för företagen och kommunerna så att de kan fylla ut under sommarsemestern – något de gärna betalar så lite som möjligt för. Arbetsköparna behöver sommarjobbande ungdomar och det finns ingen anledning till att vara tacksam när man egentligen blir utnyttjad till ett underpris. Om något strular, kontakta din fackförening! Det är inte okej att du ska bli illa behandlad bara för att du är ung! Du förtjänar att bli bemött med samma respekt som en vuxen! Sommarjobb är lika mycket jobb som andra jobb!

Om du fått sommarjobb är det hög tid att gå med i facket. Här kan du ansöka om medlemskap!

Några viktiga saker att tänka på:

ANSTÄLLNINGSBEVIS
Det är ett papper där det står vad för sorts anställning du har, vilka dina arbetstider och arbetsuppgifter är, vad du ska få betalat och hur lång tidsperiod det gäller. Se upp för ”anställning vid behov”, som egentligen saknar innehåll. Se också upp för anställning med provisionsbaserade och ackordsbaserade löner. Semesterersättning ska alla som jobbar ha. Den ska vara minst 12 procent av lönen. Säger arbetsgivaren att ersättning ingår i lönen, ska det stå i anställningsbeviset och på lönespecifikationen.

ÖVERTIDSERSÄTTNING
Se till att din arbetstid står i anställningsbeviset, allt utöver 40 timmar i veckan är övertid. Arbetstiden är reglerad i lag.

JOBBA SVART
Tänk på att du inte är försäkrad om det skulle hända en olycka på arbetsplatsen, dessutom riskerar du att bli skyldig att återbetala skatt om arbetsköparen åker dit. Men vi vet att många inte har några valmöjligheter, och det är givetvis arbetsköparens fel och inte ditt att du tvingas jobba svart.

REGLER
När du kommer ny till ett jobb kommer chefen antagligen att gå igenom regler med dig. Glöm inte att kolla med dina arbetskamrater vilka regler som verkligen gäller. Hur snabbt måste ni jobba egentligen? Hur långa kafferaster tar ni? Måste man verkligen stämpla ut för att gå på toa? Kom ihåg att inte dra  upp tempot för de andra som kanske är äldre och jobbar året runt.

JOBB I FRAMTIDEN
Fråga chefen så tidigt som möjligt om det finns möjlighet till jobb efter sommaren. Dubbelkolla sedan med dina arbetskamrater om sommarjobbare brukar stanna kvar till hösten. Om inte finns det ingen anledning att lura sig själv och jobba ihjäl sig utan möjlighet att vinna något på det.

ARBETSMILJÖ
Tvingas du göra arbetsuppgifter du inte klarar av eller saknar utbildning för? Säg ifrån! Du ska inte riskera att skada din kropp för resten av livet på grund av ett jobb. Om du skadas på jobbet: tveka inte, dra in facket! Facket har rätt att sätta farliga arbetsuppgifter i blockad så att du slipper utföra dem: utnyttja den rättigheten innan det är för sent!

DISKRIMINERING
Utsätts du för någon form av diskriminering på jobbet? Använder folk regelbundet ord som ”bög” och ”hora” på ett nedvärderande sätt eller är din arbetsmiljö full av porrbilder? Snacka först och främst med folk på jobbet och försök lösa problemen så. Funkar inte det kan du ta hjälp av facket med att kontakta diskrimineringsombud eller andra myndigheter.

LÖN
Tjänar du en tredjedel av dina fast anställda kamraters lön? Ifrågasätt det och kräv lika lön, låt inte arbetsköpare utnyttja dig mer än de andra. Om chefen inte lyssnar – koppla in facket!

FACKET
SAC är en fackförening som organiserar alla arbetare. Såklart innefattar detta även sommarjobbare. Det spelar ingen roll vilken bransch du jobbar i, alla är välkomna. Gå med i SAC här.

Läs mer om dina rättigheter.