Seger mot Mcdonalds i Nybro

Den landsomfattande blockaden mot Mcdonalds är avblåst. Hot om rikstäckande blockader fick arbetsköparen att backa.

Sent på fredagkvällen nåddes en överenskommelse mellan Handel- och Servicesyndikatet Sydost av SAC och Mcdonalds i Nybro.

Detaljerna i överenskommelsen är inte offentliga, men facket har avblåst samtliga stridsåtgärder på alla orter runt om i landet.

- Vi har nått en överenskommelse, och vi är nöjda, säger Tobias Ahlgren, handel- och servicesyndikatet.

Syndikatets medlem städade varje natt för 33 kronor i timmen varje natt i sju månader. Han hade inga lediga helger, ingen OB-ersättning, inga rättigheter. Det är oacceptabla arbetsförhållanden, men inte de värsta i branschen. I Sverige finns idag papperslösa som har två olika jobb för tio kronor i timmen, som bor sex, sju personer i en trea, som förvägras vård, som aldrig kan vända sig till polisen och som saknar alla de rättigheter vi tar för givna. Enligt uppskattningar från flyktingorganisationer finns det mellan 25 000 och 80 000 papperslösa i Sverige.

- Det är viktigt att facket agerar för att hjälpa de mest utsatta på arbetsmarknaden, oavsett om de har uppehållstillstånd i Sverige eller inte. Om inte facket gör något kommer arbetsgivarna att fortsätta anställa papperslösa invandrare, vilket pressar allas löner nedåt, säger Olle Haeggblom i Kalmar LS av SAC.

- Vi hoppas att vårt agerande i den här konflikten kan inspirera papperslösa att våga ta strid för sina rättigheter. Och att vi även kan inspirera andra fackförbund, säger Olle Haeggblom.

Handel- och servicearbetarsyndikatet Sydost av SAC

E-post: handelochservice.sydost@sac.se