SAC Syndikalisternas 31a kongress

Den 24-27/9 arrangeras SAC:s kongress i Sjömanskyrkan i Gävle.

Mycket har förändrats sedan vår organisation bildades år 1910, men de grundläggande orättvisorna i samhället består. Det är fortfarande vi som jobbar som får hjulen att snurra. Det är vi som bygger husen, som får tågen och bussarna att gå, som fixar käket, som tar hand om barn och gamla. Allting vi ser omkring oss är en följd av vår förmåga till samarbete för att tillgodose gemensamma behov. Vi skapar med vårt arbete ett mervärde som fortfarande tas ifrån oss.

- I SAC är det vi på golvet som är facket. Alla medlemmar är lika viktiga och det är du och dina arbetskamrater som bestämmer vad som är värt att kämpa för. Fackpampar och politiker har ingen bestämmanderätt och vi kommer aldrig att ge upp våra grundvärderingar om självbestämmande, internationell solidaritet och kompromisslös kamp för förbättra arbestvillkor, säger Liv Marend, SAC:s generalsekreterare.

Under den gångna kongressperioden har SAC haft fokus på synlighet och växande. Tre nya Lokala Samorganisationer (lokalavdelningar) har bildats, i Sundsvall, Skaraborg och Trestad. Det tidigare medlemstappet har vänt och SAC Syndikalisterna ökar nu i medlemsantal.

- Det känns oerhört bra. Förutom ett antal uppmärksammade fackliga strider, bland annat mot övervakningssystem i hemtjänsten och SD:s reklam på Stockholmsbussarna, så har vi tagit plats i arbetsmarknadsdebatten mer än tidigare i frågor som rasism på jobbet, lönediskriminering av kvinnor, värnande av strejkrätten och mycket mer. Samtidigt har vi funnits på plats ute på gator och torg och genomfört informationsturnéer på ett trettiotal orter i landet.

En annan verksamhet som SAC utvecklat under kongressperioden är det internationella samarbetet med de syndikalistiska facken i andra EU-länder.

- Europas arbetare har betalat priset för kapitalets kris. Samtidigt är nyfascistiska partier på frammarsch i många länder. Det är hög tid för ett närmre samarbete mellan de stridbara fackföreningarna i EU och numera deltar vi i regelbundna koordinationsmöten med våra systerorganisationer. SAC var också värdar för en välbesökt internationell konferens i Gävle i Augusti.

2015 är det hundra år sedan syndikalisten Joe Hill mördades i Utah, USA. Hans motto är lika viktigt då som nu: ”Sörj inte – organisera!”