Nominera till Civilkuragepriset 2018

I oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister för sitt fackliga engagemang. Priset delades ut för första gången den 12 oktober 2000, dagen som SAC utsett till Civilkuragets dag.

Björn Söderberg mördades utanför dörren till sitt hem i Sätra i Stockholm den 12 oktober 1999 av organiserade nazister. Bakgrunden till dådet var att Björn hade agerat öppet och konsekvent mot främlingsentlighet och nazism på sin arbetsplats. Mordet på Björn Söderberg var kulmen på en serie av nazistiska dåd 1999 och föregicks av ett bombattentat mot ett journalistpar i Nacka och polismorden i Malexander. Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen till en av de största antifascistiska samlingarna i modern tid.

Vill du nominera någon som du tycker har agerat med civilkurage mot orättvisor? Då är det dags att göra det nu!

Civilkuragepriset delas ut den 12 oktober varje år. Prissumman är 10 000 kronor. Pristagare utses av SAC:s centralkommitté. Rätt att nominera kandidater har fackligt organiserade personer, verksamma och bosatta i Sverige. Nomineringen ska vara SAC tillhanda senast den 31 augusti.

Alla fackligt organiserade personer, verksamma och bosatta i Sverige, kan nominera. Man kan inte nominera en hel fackklubb utan bara enskilda personer. Personen måste inte vara medlem i SAC.

Skicka din nominering och motivering till info@sac.se.

SAC annons ETC.se aug-18