Nominera till Civilkuragepriset 2016

Det är dags att börja nominera till 2016 års Civilkuragepris! Den 12 oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. 

Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund.

Alla fackligt organiserade personer, verksamma och bosatta i Sverige, kan nominera. Om du vill nominera en modig vän, arbetskamrat, LS-medlem eller någon annan som visat civilkurage på sin arbetsplats, skicka ett mail till sekretariatet@sac.se. Personen måste inte vara medlem i SAC. Man kan inte nominera en hel LS eller driftsektion. Sista nomineringsdag är 12 september. 

Förra året delades inget pris ut. 2014 års vinnare var Daria Bogdanska, servitris i Malmö. Daria vågade, trots sin utsatta situation, organisera sig fackligt och försökte förändra sin och kollegornas situation. I motiveringen till priset står: 

”Daria arbetade som servitris på Indian curry hut i Malmö när hon insåg att allt inte stod rätt till. Papperslösa och personal med studentvisum utnyttjades systematiskt och de svarta lönerna följde nationstillhörighet och hudfärg. Majoriteten av de anställda var helt beroende av ägaren vad gällde såväl uppehållstillstånd som arbete och bostad. I den utsatta situationen skulle många människor tiga, men Daria organiserade sig fackligt och slog larm om vad som pågick. Hon lät sig inte skrämmas till tystnad i en bransch där många människor utnyttjas och hot och våld ofta tillhör vardagen.”