Kvinnostrejk 2019

Den Internationella kvinnodagen, 8 mars 2019, varslar vi i SAC om politisk strejk för alla våra kvinnliga och icke-binära medlemmar. Det är dags att slå tillbaka mot patriarkatet och kapitalet – tiden är inne för verklig förändring och motstånd.

Kvinnostrejk 8 mars 2019

2018 slutade dåligt och 2019 började ännu värre när det kommer till våra rättigheter på jobbet. Socialdemokraterna, med stöd av riksdagens nyliberala krafter har en uppsjö av ny lagstiftning i bakfickan som ytterligare kommer förvärra situationen i Sverige, inte minst för kvinnor. Marknadshyror, uppluckringen av LAS och inskränkningarna i stridsrätten för fackförbunden är bara tre saker som kommer förvärra situationen för alla arbetare i Sverige, men främst kvinnor som ju sitter i en extra utsatt position.

#Metoo-upproret har med all tydlighet visat både hur omfattande och tärande patriarkatet är. Förtrycket, utnyttjandet och diskrimineringen av kvinnor finns överallt, i alla länder och alla kulturer. Kvinnor får lägre löner, har sämre arbetsvillkor och utsätts för sexuella trakasserier på jobbet och i hemmet. Nu ska det också bli enklare att sparka dem som säger emot och det ska bli förbjudet att vidta stridsåtgärder mot orättvisor på jobbet. Är du fångad i ett destruktivt förhållande ska det också bli dyrare att flytta till en egen lägenhet.

Sammantaget ser det illa ut och det är viktigare än någonsin att vi samlas till motstånd. I år vill vi därför inte endast varsla våra kvinnliga medlemmar, utan också uppmana alla kvinnor och icke-binära i SAC som inte kan delta i vår kvinnostrejk att delta i mer informella stridsåtgärder, liknande det vi kommer behöva ta till om strejkrätten försvinner för oss.

Vi uppmanar därför ALLA att låta bli att arbeta från kl 16:02 den 8:e mars. Det kan du göra till exempel genom att maska, sjukskriva dig, "vabba", ta en lång fikapaus sista timmen, begära ledigt för fackliga studier eller varför inte boka ett mötesrum och kalla till ett arbetsplatsmöte om ojämlika löner och villkor. Slut sedan upp i en feministisk demonstration på din ort tillsammans med dina arbetskamrater, vänner och med familjen. För de kvinnliga privatanställda medlemmarna i SAC kommer vi lägga ett centralt varsel om en timmes politisk strejk med början kl 16:02 fredagen den 8:e mars.

Det är inte heller försent att gå med i SAC, den feministiska fackföreningen, om du inte är medlem ännu och vill bli officiellt varslad till strejk.

Vi hoppas att du som läser det här vill stödja vår strejk, oavsett om du är medlem i SAC eller inte. Det finns sätt för alla att delta. Klicka dig vidare och sprid informationen till dina vänner.

Upp till kamp för alla kvinnors rättigheter!
Upp till kamp och kvinnostrejk!

Läs mer här!