Idag fick Daria SAC:s Civilkuragepris

Idag 12 oktober  klockan 15.00 utdelades SAC:s Civilkuragepris i Malmö. Priset gick till servitrisen Daria Bogdanska. Direkt efter ceremonin deltog hon i den pågående blockaden av restaurangen Indian Flavour.

Daria Bogdanska arbetade på restaurangen Indian Curry hut i Malmö. Hon slog larm om hur papperslösa anställda utnyttjades och fick låga svarta löner, problem som fick stor medial uppmärksamhet. Daria organiserade sig samtidigt fackligt och fick ägaren att betala ut retroaktiv lön.

– Jag ville inte bara tjäna på det själv och dra. Jag ville hitta ett sätt att förändra för de andra.

Konflikten fick mycket uppmärksamhet, både lokalt och på riksnivå. Det mest skrämmande var hur utstuderat lönesystemet var. De svarta lönerna följde en hierarki baserad på nationstillhörighet och hudfärg.

Prisutdelningen skedde klockan 15.00 på Malmö LS, Davidshallsgatan 4.

Motiveringen till 2014 års civilkuragepris lyder:

”Daria arbetade som servitris på Indian curry hut i Malmö när hon insåg att allt inte stod rätt till. Papperslösa och personal med studentvisum utnyttjades systematiskt och de svarta lönerna följde nationstillhörighet och hudfärg. Majoriteten av de anställda var helt beroende av ägaren vad gällde såväl uppehållstillstånd som arbete och bostad.

I den utsatta situationen skulle många människor tiga, men Daria organiserade sig fackligt och slog larm om vad som pågick. Hon såg till att fota alla scheman och spela in samtal med chefen för att ha som bevis. Sedan gick hon och en kollega med i facket och lyfte frågorna i personalgruppen.

Daria Bogdanska visade civilkurage. Hon lät sig inte skrämmas till tystnad i en bransch där många människor utnyttjas och hot och våld ofta tillhör vardagen.

En förutsättning för bättre villkor i restaurangbranschen är facklig organisering för alla arbetare, med och utan papper. Vi hoppas att Darias arbete ska inspirera fler!”

Blockad mot en annan indisk restaurang i Malmö

Direkt efter ceremonin på Malmö LS gick Daria tillsammans med en grupp LS-medlemmar för att dela ut flygblad utanför restaurangen Indian Flavour som är satt i facklig blockad sedan två kockar blivit lurade på lön. Läs mer om kockarnas situation i Expressen.

IMG_2260
IMG_2245