Fack tar strid mot slavarbete i Nybro

Strejkvakter sätts in på lördag den 15 mars i en blockad mot McDonalds i Nybro.

Arbete för 33 kronor i timmen, sex timmar varje natt. Det var vardag för en medlem i fackföreningen Handel- och servicesyndikatet av SAC som arbetade som städare på McDonalds i Nybro.

Nu tar fackföreningen till stridsåtgärder mot McDonalds för att visa att det inte är acceptabelt att utnyttja papperslösa invandrare. Strejkvakter kommer att blockera restaurangen i Nybro med start på lördag.

Den 24 oktober visade tv-programmet Uppdrag granskning hur nattstädare arbetade för slavlöner på flera McDonalds restauranger i Sverige. Arbetarna som blev utnyttjade hade fått jobbet genom städföretaget Capital Städ som styrs av Armindersingh Ahluwalia, också kallad Monte. Minst två av de drabbade städarna jobbade i Nybro.

– Vår medlem arbetade genom Capital städ på McDonalds i Nybro som nattstädare för en lön på i snitt 33 kronor timmen under sju månader. Han städade tillsammans med en annan man sju dagar i veckan och sex timmar varje natt. En till två gånger i veckan jobbade de en timme extra. Arbetstiden var från 00.00 till 06.00. Han hade inga lediga helger, ingen OB-ersättning, inga rättigheter, säger Anders Malmros, i syndikalisternas Papperslösagrupp.

Kort efter att Uppdrag granskning visat de slavliknande förhållandena i tv-rutan sade McDonalds upp kontraktet med Capital Städ. McDonald’s presschef, Claes Eliasson lovade då inför tv-kamerorna en generös attityd och vita jobb till de drabbade som hade städat på McDonalds-restauranger. Men vad hände sedan med dem som arbetat för mellan 20 och 30 kr timmen innan kontraktet sades upp? Någon ersättning, eller något jobberbjudande, har i alla fall inte Handel- och servicesyndikatets medlem sett röken av.

Franchisetagaren för McDonalds Nybro hävdar att hon har betalat Capital Städ för fyra timmars städning av hennes restaurang och inte visste om de dåliga arbetsförhållandena. Men McDonalds har ett ansvar för de slavliknande förhållanden som vår medlem har blivit utsatt för. Vi kräver att McDonalds tar ansvar för de fina löften man gjort i tv och ersätter vår medlem för den kränkande behandlingen och den usla lönen.

– Det är svårt att tro att McDonalds inte visste något om arbetssituationen. I vilket fall som helst har de ett stort moraliskt ansvar mot folk som har blivit utnyttjade på deras arbetsplats, säger Tobias Ahlgren, aktiv i Handel- och servicesyndikatet sydost.

– McDonalds står i tv och talar om att ta ansvar. Men här handlar det om att ta ansvar i praktiken för en kille vars arbete de faktiskt utnyttjat. Tar de inte det ansvaret, så kommer det att kosta dem i form av en blockad, säger Tobias Ahlgren.

– Underentreprenörer ska inte vara ett sätt att köpa sig fri från ansvar. Det är Nybroföretaget som anlitat den här underentreprenören just därför att de är långt billigare än andra företag, säger Anders Malmros i Papperslösagruppen.

Kalmar LS av SAC

Handel och servicesyndikatet sydost av SAC:

Papperslösagruppen Malmö LS av SAC

http://handelochservice.wordpress.com/

http://www.sac.se/tema/registret