Dagabs stridbara driftsektion gav Zhelwan jobbet tillbaka

En fredag när Zhelwan Jamal kommer till jobbet möts han av sin arbetsledare och säkerhetschefen.
– De säger ”vi vill att du går hem. Vi betalar dig”.
Efter en jobbig period fylld av konflikter med ledningen orkar inte Zhelwan ta diskussionen denna gång. Han tar helg och njuter av ledigheten. När den nya arbetsveckan närmar sig kommer oron. På jobbet finns hans namn inte med i listan för att stämpla in. Lagerchefens förklaring enligt Zhelwan:
– Tjejen är jätterädd. Vi har bestämt oss för att säga upp dig.

Zhelwan Jamal Dagab

Tjejen som nämns är en arbetskamrat till Zhelwan. De är lagerarbetare på Dagab inköp och Logistik AB som är supportbolag till Axfood. En kväll i mars 2018 jobbar de tillsammans. Den unga provanställda tjejen kör plötsligt med sin truck rakt emot den truck som Zhelwan sitter i. När de krockat kliver han ur. Bullret från truckarna med arbetarnas högljudda musik gör det svårt för kollegorna att höra varandras röster. Irritation uppstår och Zhelwan uppfattar ingen ursäkt.
– Vad håller du på med? frågar han med höjd stämma.
Zhelwan kan bara höra:
– Sluta tjata! Flytta på din truck!
Tjejen går iväg.
– Fem minuter senare kommer arbetsledaren och säger ”jag vill att du går hem. Du får betalt”, berättar Zhelwan.

Två år tidigare
Vi går tillbaka ungefär två år. Det uppdagades att en arbetsledare utsatt unga kvinnor för sexuella trakasserier på Dagabs lager. Zhelwan ville hjälpa tjejerna att sätta stopp för detta. Göteborgs LS var ett stöd i konflikten som ledde till att arbetsledaren fick sparken.
– Jag tror att hela Axfood vet vem jag är. Jag tog ner en arbetsledare på Dagab.
Flera lagerarbetare hade upplevt obehag av arbetsledarens närvaro och en del arbetare slutade själva på Dagab på grund av hans trakasserier.
– Flera sa till mig ”vi mår väldigt bra efter det du gjort”, berättar Zhelwan.

Driftsektionen protesterar
Efter situationen med arbetsledaren startades en stridbar driftsektion på Dagab. När Zhelwan varslades om uppsägning skrev han inte på något utan tog ärendet direkt till Göteborgs LS. Dagabs driftsektion svarade med protester och aktioner och drev fallet med uppsägningen till Arbetsdomstolen. Zhelwan berättar att Dagabs ledning blev skrämda av att fallet drevs så långt. De presenterade två alternativ för honom.
– Ett års betalt och sluta på Dagab eller fortsätta men jobba dagtid istället för kvällspass som tidigare.
Zhelwan har i tolv års tid jobbat i lagret på kvällstid. Ledningen motiverar att han ska jobba dagtid med att ”tjejen är rädd för honom”.

Stolt och glad
Zhelwan berättar om arbetsledare som håller varandra om ryggen. Han känner sig kränkt och särbehandlad och har mått dåligt över den behandling arbetsledningen gett honom. Efter sjukskrivning ska Zhelwan tillbaka till sitt arbete med en ny lagerchef över sig. Han vill tillbaka till Dagab och visa arbetskamraterna vad SAC kan göra.
– Jag är stolt och glad att jag vunnit. Att jag klarat den här svåra situationen och konflikten.
Incidenten med trucken var ett sätt att försöka avskeda Zhelwan, berättar han. Att han är en drivande person i driftsektionen kan också vara en bidragande faktor till uppsägningen. Kollegor har pratat med tjejen som körde trucken och enligt dem har hon ingenting emot Zhelwan och är inte rädd för honom. Zhelwan vet att han har stöd från arbetskamrater och att de är glada över segern i arbetsdomstolen.

Text & Foto:
Solveig Betnér
Informationsorganisatör (vik)