Civilkuragepriset 2014 tilldelas servitrisen Daria Bogdanska

2014 års mottagare av SAC:s Civilkuragepris är servitrisen Daria Bogdanska. Prisutdelning sker i Malmö 12 oktober klockan 15.00 på Malmö LS, Davidshallsgatan 4.

I den här Expressen-artikeln kan du läsa Darias egna ord om utnyttjandet och organiseringen.

Den 12 oktober varje år firar SAC Syndikalisterna Civilkuragets dag till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som mördades av nazister i sitt hem 1999. Under dagen delar SAC ut ett pris till en eller flera personer som på visat mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden på sin arbetsplats.

2014 års mottagare av Civilkuragepriset är servitrisen Daria Bogdanska.

- Restaurangbranschen är en bransch med många oseriösa aktörer som utnyttjar sina anställda, inte minst de med otrygg migrantstatus. Trots sin utsatta situation organiserade sig Daria fackligt och försökte förändra sin och kollegornas situation. Det var både modigt och viktigt, säger SAC:s generalsekreterare Liv Marend. 

Daria Bogdanska arbetade på restaurangen Indian Curry hut i Malmö. Hon slog larm om hur papperslösa anställda utnyttjades och fick låga svarta löner, problem som fick stor medial uppmärksamhet. Daria organiserade sig samtidigt fackligt och fick ägaren att betala ut retroaktiv lön.

– Jag ville inte bara tjäna på det själv och dra. Jag ville hitta ett sätt att förändra för de andra.

Konflikten fick mycket uppmärksamhet, både lokalt och på riksnivå. Det mest skrämmande var hur utstuderat lönesystemet var. De svarta lönerna följde en hierarki baserad på nationstillhörighet och hudfärg.

Prisutdelningen sker klockan 15.00 på Malmö LS, Davidshallsgatan 4.

 

Motiveringen till 2014 års civilkuragepris lyder:

”Daria arbetade som servitris på Indian curry hut i Malmö när hon insåg att allt inte stod rätt till. Papperslösa och personal med studentvisum utnyttjades systematiskt och de svarta lönerna följde nationstillhörighet och hudfärg. Majoriteten av de anställda var helt beroende av ägaren vad gällde såväl uppehållstillstånd som arbete och bostad.

I den utsatta situationen skulle många människor tiga, men Daria organiserade sig fackligt och slog larm om vad som pågick. Hon såg till att fota alla scheman och spela in samtal med chefen för att ha som bevis. Sedan gick hon och en kollega med i facket och lyfte frågorna i personalgruppen.

Daria Bogdanska visade civilkurage. Hon lät sig inte skrämmas till tystnad i en bransch där många människor utnyttjas och hot och våld ofta tillhör vardagen.

En förutsättning för bättre villkor i restaurangbranschen är facklig organisering för alla arbetare, med och utan papper. Vi hoppas att Darias arbete ska inspirera fler!”

 

Civilkuragets dag firas på följande orter 12 oktober:

 

Malmö: 15.00 Malmö LS, Davidshallsgatan 4. Prisutdelning. Daria Bogdanska mottar priset.

 

Stockholm: 18.00 Samling vid ;edborgarplatsen. Arr: Stockholms LS av SAC Syndikalisterna.

 

Göteborg: 18.00 Masthuggstorget. Arr: SUF Göteborg.

 

Uppsala: 16.00, fika på Uppsala LS, Svartbäcksgatan 97D. Arr: Uppsala LS av SAC Syndikalisterna.

.

Östersund: 14.00 Bio Regina. Gratis filmvisning, två dagar och en natt, belgisk spelfilm om civilkurage på arbetsplatsen. Arr: Österunds LS av SAC Syndikalisterna.

.

Umeå: Ett utåtriktat evenemang kommer ske i centrala Umeå under eftermiddagen, mer info kommer. Arr: Umeå LS av SAC Syndikalisterna.