Busstrejk i Stockholm

Idag klockan 00.01 gick Syndikalistiska bussarbetarsektionen i Stockholm ut i sympatistrejk med Kommunal. Just nu strejkar bussförare på Råstagaraget och Söderhallen.

00.01 trädde Kommunals strejkvarsel ikraft och så även sympativarslet från SBSS- Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm. Under förmiddagen hade strejkkommittén ett möte på Stockholms LS lokal. Bussförarna skrev flygblad och delade upp sig på stan för att stå och dela ut information om strejken till trafikanter.

Bussförarnas enade krav lyder:

• Anställda i trafiken ska ha samma löneutveckling som alla andra anställda inom LO-förbunden. Därför kräver vi 1740 kr i löneökning på tre år.

• Entreprenörsbyten är vanliga i busstrafiken, det vill säga att ett bussbolag tar över busstrafiken från ett annat. Men personalen följer inte automatiskt med vid bytet. De kan i värsta fall helt förlora sitt arbete. Om de erbjuds att följa med till det företag som tar över, kan det betyda att en person som har mångårig yrkesvana blir provanställd hos det nya bolaget – trots att jobbet är det samma. De anställda i trafiken lever därför med en ständig oro för att deras arbetsgivare inte ska upphandlingen och de ska stå där utan jobb.

• I dagsläget är det en dator som styr turlistor och tidsplaneringen i kollektivtrafiken. Den missar många gånger de mänskliga faktorer som kan inträffa i en bussförares vardag, till exempel att han eller hon behöver nysa vilket gör att bussen blir stående en kort stund längre än vad datorn beräknat eller att ett vägarbete försenar trafiken.

• Liksom inom många andra branscher och i yrkeslivet i stort har trafikanställda också ett behov av raster. Kommunal kräver att det anställda inom trafiken får vila minst 11 timmar på ett dygn och vi vill att avtalets regler om minsta rasttid ändras från 30 minuter till 45 minuter. Det tycker vi är rimliga krav för att de anställda i trafiken ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett tryggt och säkert sätt för sina passagerare.

IMG_9572_web

Flygbladsknåp på strejkkommitténs möte idag.