Blockaden mot systembolaget har effekt

Ett tiotal spritbilar stoppade första blockaddagen.
- Huvudkontorets personal drabbades värst, säger företrädare för SAC

Klockan 07.00 öppnade Driftsektion för Systembolagsanställda sin blockad. Första dagen blockerades fem butiker i Södra Stockholm, men blockaderna avblåstes redan klockan tio.

- Vi kände oss nöjda för dagen. Så snart vi insåg hur hårt situationen drabbat Systembolagets personalledning kände vi att det fick räcka med blockader mot morgontransporterna. Det blir ändå svårt att riva lass som istället kommer mitt under kundruschen. Självklart vill vi också minimera de negativa effekterna för tredje man, säger en trött men glad Emil Boss.

I slutändan blev första dagen värst för Systembolagets huvudkontor och inte för allmänheten och chaufförerna.

Kostnaderna för Systembolaget är stora. Flera lastbilar med sprit vände vid butikerna, områdeschefen Kirsi Svanberg med stab hade krismöte hela morgonen inne på Systembolaget Hornstull och Systembolagets presschef sågs smyga runt vid flera butiksblockader i stan.

Vissa chaufförer kommunicerade direkt med DFSA om vilka butiker de skulle köra till.

- Det var skönt att känna att vi hade stöd från chaufförer och vi hjälpte dem att lägga ut rutter för att underlätta deras arbetsdag, säger Emil.

Blockaddagen gick på det hela taget lugnt till. 60 blockadvakter delade ut 3000 flygblad, manifestationer med tal och musik hölls på Ringvägen och Hornsgatan och leveransstoppen vid lastkajerna blev tämligen odramatiska.

DFSA kommer imorgon utvidga blockaden till hela dagen och över hela stor-Stockholm. Fackklubben hoppas med dagens begränsade blockad ha visat god vilja genremot Systembolaget och kunderna och hoppas att Systembolaget hör av sig.

- Men Systembolaget har lagt ner enorma summor på att kompensera för blockaderna, så det är väl inte så troligt att man kryper till korset nu, säger Emil Boss.

DFSA, fackföreningen för Systembolagsanställda
dfsa@sac.se

http://driftsektionforsystembolagsanstallda.blogg.se/