Nyheter

Ny hemsida på gång - läs aktuellt i webbtidningen!

SAC arbetar med en ny webbplats som ska vara klar snarast. Därför är den sida på vår webb som ska visa vad som är aktuellt är eftersatt. 

arbetaren

Anställningen av Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör (vikarie för tillförordnad) för tidningen Arbetaren har väckt en del uppståndelse. Många frågor har dykt upp från medlemmar i våra lokala samorganisationer (LS) men också från pressen. Här försöker vi räta ut några frågetecken även om många frågor återstår.

"Vi måste lita på att den som är närmast en fråga, också är den som bestämmer"

Internationella kvinnodagen 8 mars:
I dessa dagar är det svårt att inte dra paralleller till de mörka tiderna i 1900-talets början.

Vi har under de senaste två åren tvingats hantera en pandemi, som lyckligtvis inte varit lika dödlig som Spanska sjukan var, men som ändå drabbat många familjer hårt och som likväl har många dödsfall i sina spår.

Visselblåsare på Attendos boende får Civilkuragepriset 2021

Stine Christophersen stod modigt upp för de boende och personalen på hennes arbetsplats Sabbatsbergsbyn under den värsta delen av covid-19-pandemin.

Möte för vård- och omsorgsarbetare i höst

Nu är det äntligen spikat! 11-12 september håller SAC ett stort vårdmöte på Teater Tribunalen i Stockholm. Det blir workshops i hur du kartlägger din arbetsplats, samtal om lyckade arbetsplatskamper och diskussioner om hur vi vårdarbetare kan hitta gemensamma strategier för organisering.

Videokafe

Digitalt ideologiseminarium med föreläsning och diskussioner. Vad är den federalistiska principens betydelse för oss Syndikalister? är frågan vi ställer oss.

Första maj 2021

Fortfarande, är ingenting sig likt. Detta är andra året som vi inte samlas på Första maj för att tillsammans tåga stad och rike runt. Andra året i rad som våra tal förpassas till internet och våra demonstrationer ersätts med videofilmer av tomma torg. Men Första maj är endast en av årets 365 dagar. Kampen för ökat demokratiskt inflytande över företagsekonomin fortlöper alla årets dagar och under det gångna året har våra medlemmar återtagit miljontals kronor av sina chefer i stulna löner och i skadestånd.

Global May Day 2021

SAC Syndikalisterna är en del i det internationella nätverket Global May Day. Kapitalismen är global och vi måste bekämpa den tillsammans.

Hundra år av kvinnostrejker

Göteborgs lokala samorganisation (LS) har gjort filmer om kvinnors strejker. Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap, vid Göteborgs universitet, delar med sig av sin forskning i en serie av sex stycken filmer.

Stockholms universitet stäms i Arbetsdomstolen

Fackföreningen Frescati LS av SAC stämmer universitetet med anledning av uppsägning av lärare. Den 1 oktober överlämnades stämningsansökan till Arbetsdomstolen av SAC:s fackliga samordnare. 

Vinst för städarbetarna

"För en vecka sedan fick vi dem". Det skriver de polska städarbetare som kämpar mot företaget ST24 service AB för att de utnyttjats med bland annat långa arbetspass och felaktiga avsked.

Information in several languages – Information på flera språk

The SAC has local organisations (LS) that are independent and gather workers, regardless of what kind of job you have, within a geographical area. Stockholms local of the SAC offers information about workers rights in fifteen different languages. Some of the information are available as videos and some of them are available here.

Pepp, film, snack och verkstad - Konferens + filmfestival i november

Återigen samkörs SAC:s årliga branschkonferens med Nordiska arbetarfilmfestivalen. Tillställningarna blir digitala i år och äger rum 6-8 november. Missa inte detta!

Solidaritet med arbetare i Bangladesh

Dragon sweater är en fabrik i Bangladesh som syr och packar tröjor åt butikerna New Yorker, Lidl och Walmart. Men i mars 2020 stängdes fabriken ned, på grund av covid-19, enligt ägarna. Den lön som arbetarna hade rätt till betalades inte ut.

Tornväktaren får tillbaka jobbet efter beslut i Arbetsdomstolen

- Jag är framför allt glad att få komma tillbaka till tornet och kunna fortsätta det fackliga arbetet med en tryggare anställning i ryggen. Skadeståndet känns mindre viktigt för mig, säger tornväktaren Ludvig Olsson.

Indrivna löneskulder och arbetstillstånd tillbaka

I slutet av maj har Stockholms lokala samorganisation (LS) rapporterat om flera fackliga segrar.

Första maj 2020

De flesta lyckades nog underhålla och peppa sig under första maj trots att demonstrationer och många torgmöten tvingades utebli. I sociala medier fanns tal att lyssna på från en del LS och några musiker bjussade på sång. Första maj-radio fick vi från kulturhuset Cyklopen i hela 21 timmar. Här bjuder medlemmar och andra syndikalister på bilder från det första firandet av första maj i corona-tider. De flesta av fotografierna har delats genom Facebook och Instagram. Nedanför bilderna finns en länk till vår generalsekreterare Erik Bonks första maj-tal och sedan presenteras rödsvarta koordinationens första maj-uttalande.

Corona

Här hittar du information om vad som gäller på jobbet i samband med coronakrisen. Om något är oklart eller om du tycker att det saknas information är du välkommen att kontakta SAC på info@sac.se eller på 08-522 45 630, mån-tors 13:00-15:00. Information på fler språk kommer att finnas tillgängligt inom kort.

This information about workers' rights and the Corona crisis is also available in ENGLISH and will be available in other languages shortly. If you have any questions you are welcome to contact us at 08-522 45 630 Monday - Thursday, 1-3 PM.

Aquí encontrará información sobre lo que se aplica en el trabajo en relación con la crisis de la corona en ESPAÑOL. Si algo no está claro o si siente que falta información, puede comunicarse con SAC a info@sac.se o al 08-522 45 630, de lunes a jueves 13: 00-15: 00.

Learn about your rights working in Sweden

The SAC local in Stockholm has made films in several languages that inform about your rights as a worker in Sweden. Part one is about salaries and part two is about working hours.

Kvinno- och transkonferensen 2020

Det börjar med frukost, mingel och snack om var vi jobbar, vilka lokala samorganisationer (LS) vi är med i och hur vi är organiserade med mera. Samlingen på Inkonst i Malmö består av ca. 40 personer. Många verkar glada över att ha samlats och få se nya och bekanta ansikten. Jag tror att samtalen vid fikaborden kan pågå länge men det finns planer för konferensen. Yalla Trappan är först ut att berätta om sin verksamhet.

Internationella kvinnodagen 8 mars

Den 8 mars hölls manifestationer och demonstrationer i flera av våra lokala samorganisationer (LS) men också i systerorganisationer i andra länder.

Fighting sexism everywhere, every day and in every way!

This year, the International day of struggle for women and gender minorities’ rights happens to be a Sunday. And because it is a Sunday, the March 8th international feminist strike to denounce the patriarchy and its violence will not be seen or heard as distinctly as in previous years. This is a statement by the Red and black coordination.

Filmer om dina rättigheter som arbetare på olika språk

Stockholms lokala samorganisation (LS) har gjort filmer på flera språk som informerar om dina rättigheter som arbetare i Sverige. Del 1 handlar om löner.

Tävling! Snyggaste designen blir SAC:s nya t-shirt

Nu är det dags! SAC behöver nya t-shirts. 20-talet är decenniet med stil och framåtanda. Låt oss ta det till oss samtidigt som vi stöttar kamrater i Bangladesh!

Arbetarstyre i Bangladeshs textilindustri

Nu kommer SAC inom kort att kunna erbjuda försäljning av svartröda sjalar igen. Nytt för den här gången är att sjalarna är producerade i ett arbetarstyrt kooperativ, Oporajeo, beläget strax utanför Dhaka i Bangladesh.

Möte med Rödsvarta koordinationen i Rom

Den 16–17 november 2019 deltog SAC återigen i ett internationellt möte med Rödsvarta koordinationen. Rödsvarta koordinationen består av sju syndikalistiska fackföreningar från sex europeiska länder. Vi deltog i ett liknande möte i Madrid i februari 2019. Mötena har gett nytt liv till samarbetet, som under några år dessförinnan stått ganska stilla. Här är en rapport från mötet. 

Kamp för djurens rättigheter inte välkommen

Han blev motarbetad för sitt politiska engagemang och fick sparken från Brunnsvik Folkhögskola. Fredrik Gavell berättar om anklagelserna, den ansträngda arbetsmiljön, och vikten av att visa solidaritet och fortsätta kämpa på våra arbetsplatser. "Vem om inte vi och när om inte nu ska vi ta dessa strider?"

SAC:s senaste strejker

Nu finns en informationsfilm om våra senaste centrala strejkvarsel i vår Youtubekanal. 

For the climate revolution! Uttalande från rödsvarta koordinationen (English).

Den rödsvarta koordinationen är ett nätverk av syndikalistiska fackföreningar i Europa och förkortas ibland RBC, Red and Black Coordination. Tillsammans har medlemmar i RBC författat ett uttalande för klimatrevolution, aktion och självorganisering. Representanter från SAC:s internationella kommitté har deltagit. Texten är på engelska.

SAC i media 2019

När en byggfirma förtryckte sina arbetare fanns Stockholms LS där. Samma lokala samorganisation hade en medlem som tog tag i arbetsmiljöproblemen efter mycket våld på arbetsplatsen. Kring klimatstrejken nämndes SAC en del i media som den enda fackföreningen som tar klimatrörelsens uppmaning på allvar. Tornväktare i Ystad fick vara med i tidningar för deras kreativa stridsåtgärd när de krävde, och fortfarande kräver bättre avtal.

Migrantarbetare från Sydostasien berättar

SAC:s internationella kommitté håller en seminarieserie på temat Sociala rörelser och facklig kamp. Nästa föreläsning sker onsdagen 20 november. Platsen är ABF Stockholm, Sveavägen 41. Fri entré.

Föreläsning: Facklig organisering i fängelserna

SAC:s internationella kommitté håller en seminarieserie på temat Sociala rörelser och facklig kamp. Nästa föreläsning sker onsdagen 6 november. Platsen är ABF Stockholm, Sveavägen 41. Fri entré.

OBS ! ÄNDRING I PROGRAMMET! Huvudföreläsaren Oliver Rast är sjuk och kommer inte. Vi samlas ändå för en gemensam diskussion om facklig organisering bland fångar och inlåsta. Gabriel Kuhn från SAC:s internationella kommitté ska ge en inledande överblick över nuvarande fångfack i Europa och Nordamerika.

Föreläsning: Motstånd mot högervågen i USA

SAC:s internationella kommitté håller en seminarieserie på temat Sociala rörelser och facklig kamp. Den första föreläsningen sker onsdagen 9 oktober. Platsen är ABF Stockholm, Sveavägen 41. Fri entré.

Civilkuragepriset 2019

Civilkuragepriset 2019 tilldelas Anna-Karin Engström. Hon gav kollegorna mod att gå samman och protestera mot en livsfarlig arbetsmiljö. Anna-Karin vill inspirera andra till att kämpa för demokrati, gemenskap och säkerhet på sina arbetsplatser.

Föreläsning: Kvinnostrejk 8 mars – internationella erfarenheter

SAC:s internationella kommitté håller en seminarieserie på temat Sociala rörelser och facklig kamp. Den första föreläsningen sker onsdagen 9 oktober. Platsen är ABF Stockholm, Sveavägen 41.

Vill du organisera SAC:s kvinnokonferens 2020?

SAC Syndikalisterna söker dig som är medlem och icke-man och vill vara deltidsanställd för att arrangera vår nationella kvinnokonferens den 8 mars 2020.

Vinarbetare kräver Systembolagets ansvar

– Systembolaget har startat ett krig med fattiga. Vi har gett dem alla bevis. Ändå ger de vinföretagarna ett okej, att de får fortsätta, säger Trevor Christians, generalsekreterare i CSAAWU, ett Sydafrikanskt lantarbetarfack. I våras var han och Danielle De Witt, lantarbetare, på turné här i Sverige för att påverka den svenska vinimporten. Stockholms LS höll en föredragskväll med bokpresentation och en pratstund med våra Sydafrikanska kamrater.

För gemenskap och kollektiv styrka

När jag besöker Socialt center i Folkets Husby har verksamheten varit i gång i ett halvår. Arvid Håkansson från Solna LS är där varje tisdag för att ge besökare svar på frågor kopplat till arbete eller hjälpa till med något annat. Det går också att få råd kring juridik och bostad i samarbete med andra organisationer.

Från sommarens aktiviteter: Almedalen och Järva

I somras fanns SAC Syndikalisterna på plats i Almedalsveckan på Gotland. Nytt för i år var medverkan under Järvaveckan i Stockholm. 

Branschkonferens 2019. Kom till Malmö i november!

Den 8-10 november händer det i Malmö! Då kör vi SAC:s branschkonferens tillsammans med Nordiska Arbetarfilmfestivalen. Missa inte en härlig mix av workshops, filmer, samtal och mingel! Allt med arbetarkamp och organisering som tema.

Kom till Malmö i november!

Anmäl dig senast den 6 oktober HÄR!

 

Hjälp oss att stå starka mot islamiska regimen i Iran

Vi har tidigare publicerat en text om arbetare i Iran som strejkar och blir fängslade och utsatta för tortyr.  Iransk-svenska arbetarsolidaritetskommittén skickade denna text till oss under sommaren 2019. SAC stödjer arbetarna som kämpar i Iran och vill därför publicera detta:

Revolutionär optimism - Om inskränkningen i strejk- och konflikträtten

Det har varit många som tappat hoppet nu. Högervindar, nationalism, inskränkningarna i strejk- och konflikträtten. Många fackliga kämpar på fast än de sedan länge tappat både gnista och glöd. Maktlösheten. Den står vi många inför. Säkert är vi också många som inte bara känt oss maktlösa, utan även mött faktiska nederlag. Förluster. Misslyckade organiseringsförsök. Driftsektioner som dött ut. Och så nu allt det här med strejkrätten.

”Svenska anställda kommer inte i närheten av problemen”

En överklassfamilj tvingades betala skadestånd till en arbetare, lyckade indrivningar av löner har genomförts, och förhandlingar har lett till mer trygghet på jobbet. Lisa Johansson och Emil Boss berättar bland annat om migrantarbetare som inte fått tillräcklig lön och en medlem som straffats med farligt arbete. De är med i förhandlingskommittén i Stockholms LS som har många ärenden i gång.

Klimatkamp och syndikalism

Rättvisa på jobbet och en internationell kamp för bra arbetsmiljö är kopplat till en hållbar tillverkningsprocess i alla led. Att jorden bryts ned påverkar alla. Det är tydligt att klimatfrågan är en klassfråga när den rika tiondelen av världens befolkning står för 49 procent av utsläppen som förstör miljön.

Inskränkningar i konflikträtten berör även biblioteken

"Vad händer när de fackförbund som organiserar merparten av landets biblioteksarbetare inte tar strid för fackens möjligheter att vidta konfliktåtgärder?

Du och dina kollegor kommer inom kort ha mycket färre verktyg att påverka er gemensamma arbetsmiljö och ta strid mot orättvisor på arbetsplatsen med" 

Skriver Hanna Karlsson, Norrköpings LS och Joel Nilsson, Stockholms LS i tidskriften BIS, Bibliotek I Samhälle.

De vann fajten för trygga anställningar!

Migrantarbetare på en grönsaksfabrik i Skåne fick nog av att bli utnyttjade och startade en sektion på arbetet som kämpande för bättre arbetsvillkor. Konfliktåtgärder sattes till verket och efter hot från arbetsköparen svarade arbetarna med nya varsel. 4 april postade Skåne Factory Workers Section detta på sin Facebook-sida.

Arbetares kamp i Iran

Fackligt engagerade i Iran får hårda straff. Strejker och protester resulterar i arresteringar och dödshot. Arbetarna låter sig inte skrämmas utan fortsätter kampen för att stötta sina kamrater. Katayoun Keshavarzi kommer från Iran och har bott i Sverige i tio år. Hon vill dela med sig av det som rapporteras från Iran för att ge en verklig bild av landet.

Att strejka för jämställdhet

För snart ett år sedan den, 8 mars 2018, satt jag på jobbet och fick ett meddelande i min telefon. Det var en video skickad från Valencia i Spanien. På videon syntes min kusin och min moster gå i ett högljutt och enormt demonstrationståg. De såg lyckliga och stolta ut. 

Motstånd mot individuell lönesättning på Stockholms universitet

Frescati LS organiserar anställda och studenter omkring universitetsområdet vid Frescati i Stockholm. Universitetet har ca 80 000 studenter och 6 000 anställda. Därtill finns ett flertal restauranger i området liksom naturhistoriska riksmuseet och ett litet antal andra arbetsköpare. På universitetet råder individuell lönesättning vilket innebär att majoritetsfacken på universitetet (ST och SULF) har kapitulerat inför arbetsköparen som utifrån sina anslag själva får sätta lönen för de anställda på universitetet.

SAC:s svar på regeringens lagförslag om inskränkt strejkrätt!

Kvinnostrejk 2019

Den Internationella kvinnodagen, 8 mars 2019, varslar vi i SAC om politisk strejk för alla våra kvinnliga och icke-binära medlemmar. Det är dags att slå tillbaka mot patriarkatet och kapitalet – tiden är inne för verklig förändring och motstånd.

Utebliven lön, hot och olagliga uppsägningar i Malmö

Förening i Malmö fuskar med anställningar, håller inne lön och hotar f.d anställd. Företrädaren är känd för antisemitiska uttalanden och kopplingar till hatpredikant.

Musiker i Göteborg – nu stoppar vi lönedumpningen!

Musikersektionen i Göteborgs LS har väckt en debatt kring musikers osäkra och ofta underbetalda jobb. De har startat Gagekollen Gbg, ett forum där musiker i Göteborg med omnejd kan dela med sig av arbetsförhållanden på olika spelställen. Hilda Ekstedt och Alexander Ringbäck är engagerade i kampanjen.

Dagabs stridbara driftsektion gav Zhelwan jobbet tillbaka

En fredag när Zhelwan Jamal kommer till jobbet möts han av sin arbetsledare och säkerhetschefen.
– De säger ”vi vill att du går hem. Vi betalar dig”.
Efter en jobbig period fylld av konflikter med ledningen orkar inte Zhelwan ta diskussionen denna gång. Han tar helg och njuter av ledigheten. När den nya arbetsveckan närmar sig kommer oron. På jobbet finns hans namn inte med i listan för att stämpla in. Lagerchefens förklaring enligt Zhelwan:
– Tjejen är jätterädd. Vi har bestämt oss för att säga upp dig.

SAC:s YouTube-kanal är aktiv igen!

Inför Framtidskonferensen kommande helg 10-11 november i Göteborg finns nu en föreläsning i fyra delar:
Hotet mot stridsrätten och löntagarnas svar
med arbetsrättsjurist Rasmus Hästbacka från Umeå Universitetssektion och Umeå LS.

Till föreläsningen!

Civilkuragepriset 2018

Den 27 juli 2018 är en dag som Daniel Asplund aldrig kommer glömma. Det var den dagen hans arbetskamrat, 21-åriga Julia Markström, dog efter att ha fallit genom en rostig gallerdurk i LKAB:s kulsinterverk. Det var denna dödsolycka som ledde till att Daniel skrev ihop ett långt öppet brev som han skickade till LKAB:s verkställande direktör Jan Moström och hela personalstyrkan i Svappavaara – det vill säga samma brev som han nu prisas för.

Deliver union: SAC satsar på cykelbud

I september börjar SAC organisera cykelbud i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. 14-16 september kommer vi hålla informationsträffar dit vi välkomnar alla cykelbud som arbetar för företag som Foodora och Uber Eats. 
This September SAC is launching the campaign Deliver union – organizing riders working for companies like Foodora and Uber Eats in Stockholm, Gothenburg and Malmö. Welcome to visit our open meetings 14-16th September. 

Blockad av rasistisk reklam gav effekt

Den blockad av SD-reklam som offentliggjordes av driftsektionen SBS08 nyligen har redan gett effekt. På garaget där medlemmarna arbetar har ingen sådan reklam satts upp på bussarna. 

SBS08 sätter bussar med SD-reklam i blockad

Den syndikalistiska fackklubben för busschaufförer i Stockholm, SBS08, kommer vägra köra SL-bussar med Sverigedemokraternas reklam på. Det gäller alla medlemmar i fackklubben och allt arbete med bussar och andra färdmedel som skyltar med SD:s reklam. Detta har de varslat om redan 2016 och i och med att valrörelsen nu dragit igång är blockaden ett faktum. Anledningen till blockaden är att fackklubben vill ha en trygg arbetsmiljö och motverka spridningen av reklam från rasistiska och odemokratiska partier såsom SD.

Nominera till Civilkuragepriset 2018

I oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister för sitt fackliga engagemang. Priset delades ut för första gången den 12 oktober 2000, dagen som SAC utsett till Civilkuragets dag.

Nazisterna går fria igen!

Det är bedrövligt att vi ska behöva skriva om detta i år igen.
Pressmeddelande antaget av Stockholm-Gotlands distrikts almedalengrupp 3/7 2018:

Sommarstängt på SAC

Under juli månad håller vi som vanligt stängt på SAC:s sekretariat. Det innebär att vi endast går igenom mail och telefonsvarare sporadiskt fram till den 1 augusti. 

Dataskyddspolicy

Enligt nya dataskyddsförordningen (GDPR) klargör Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC, 802000-1650) här över användningen och syfte med eventuellt insamlade personuppgifter för medlemmar i LS av SAC. Primärt är syftet med de insamlade personuppgifterna att upprätthålla medlemskapet. Detaljer för enskilda gemensamma system ges nedan.

Dataskyddet gäller inte organisationer eller företag om de inte är enskilda firmor.

Policyn gäller från 25 maj 2018 och kan uppdateras då så krävs.

Framtidskonferens i Umeå 12/5

Välkommen till SACs Framtidskonferens i Umeå 2018!
Lördag den 12 maj arrangeras en framtidskonferens i Umeå. Konferensen kommer att fokusera på SACs framtid, visioner och strategier för facklig organisering i vår tid. Bland annat kommer den utredning om facklig mobilisering som SACs fackliga samordnare, Frederick Batzler tagit fram presenteras samt den nuvarande versionen av ”40k” -planen (dvs arbetet kring motionen ”40.000 medlemmar på 15 år” från år 2012).

Kom på LSORG18 i Stockholm!

Boka in 16-17/6 i Stockholm! Årets LSOrg kommer att ha fokus på kursverksamhet, organisering och SAC:s kongress. Det kommer att finnas en gemensam utbildningslinje med valbara fördjupningar inför kongressen i september. Vi tror och hoppas att konferensen kommer att vara till stor nytta för alla LS.

Fira första maj med SAC!

I år kan du fira första maj med SAC och våra LS på flera orter runtom i landet. Här är platserna!

Hjälp oss arra kvinnostrejken 2018!

SAC kommer lägga ett centralt kvinnostrejkvarsel även 2018! Nu söker vi dig som vill vara med i arbetsgruppen och hjälpa oss arrangera 8-marsstrejken och kampanjerna runt omkring. 

Syndikalister får solidaritetspris

Afrikagruppernas årliga solidaritetspris går detta år till Emil, Mikael och Jarl som med fackklubben DFSA av SAC engagerat sig för lantarbetare i Sydafrika. De har arbetat hårt i flera år för att uppmärksamma svenskarna på de omänskliga levnadsförhållanden och usla arbetsvillkoren som råder på de vingårdar där mycket av vinet vi dricker i Sverige har producerats. Deras arbete har satt press på Systembolaget och bland annat resulterat i etiska riktlinjer och märkning. 

Påtalade allvarliga säkerhetsbrister – och blev av med jobbet. Lisen Brunberg får SAC:s Civilkuragepris

Lisen Brunberg kommer aldrig glömma den där höstkvällen i slutet av oktober förra året. Det var hennes sista arbetspass som provanställd hos Attendo på ett nyöppnat LSS-boende i Partille. Lisen var omtyckt på boendet, både av personalen och de boende; personalen hade exempelvis utsett henne till ansvarigt skyddsombud. Med bara 45 minuter kvar på sitt sista pass som provanställd fick Lisen sparken av verksamhetschefen Christer Björkman.

Årets civilkurageprisvinnare utsedd

Vinnaren av årets Civilkuragepris är Lisen Brunberg, före detta provanställd tillika skyddsombud på Attendos LSS-boende i Partille. Hon tilldelas priset för att hon trots sin osäkra anställning agerade när säkerheten brast på hennes arbetsplats. Hennes anmärkningar rörde ensamarbete nattetid, något som innebar fara och som på ett annat privat boende i samma län ledde till en anställd kvinnas död. Men istället för att sätta in extra personal på boendet valde Attendo att lösa problemet genom att utrusta ensamarbetande personal med överfallslarm och ett lås till knivlådan. Det var otillräckligt enligt Kommunal, som också agerade på Lisen Brunbergs indicierapporter genom att lägga ett skyddsstopp på ensamarbete nattetid.

Sektionsmedlemmar slutar på Systembolaget Gullmarsplan

Systembolagsbutiken på Gullmarsplan i Stockholm har återigen öppnat efter att ha varit stängd under sommaren. Personalen har under sommaren fått arbeta i andra butiker runt om i Stockholm och fått beskedet att Gullmarsplan skulle öppna igen i augusti. Det beskedet hade även tre medlemmar i den syndikalistiska fackklubben DFSA fått, men som vi kunde rapportera i augusti var de också oroliga att de inte skulle vara välkomna tillbaka.

Nominera till Civilkuragepriset 2017!

I oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister för sitt fackliga engagemang.

Pressmeddelande: SAC i Almedalen 2017

Årets Almedalsvecka präglades av oro inför nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) närvaro. Stockholm-Gotlands distrikt av SAC som befann sig i Almedalen påpekade tydligt för polisen i Visby att man befarar attacker på vår fackförening, men trots det gavs NMR utrymme att vandalisera, trakassera och håna sina politiska motståndare. Någon gång under natten mellan den 7-8 juli fick distriktet sitt tält sönderslaget. 

Sommaruppehåll i juli

SAC:s sekretariat har sommarstängt 1-31 juli och kommer fram till 14 augusti endast svara på mail och telefon i mån av tid. Medlemmar som behöver facklig hjälp ska som vanligt höra av sig till sin LS. Presskontakt: Hör i första hand av dig till den lokala fackklubb som frågan gäller, i övriga fall: 070-444 7240. Vi ses i augusti!

Nytt på Systembolaget: Butiken läggs ner

Turerna i konflikten mellan Systembolaget och driftsektionen DFSA har tagit en ny oväntad vändning. Butiken på Gullmarsplan där fackklubben verkar har blivit tillfälligt nedlagd på grund av personalbrist, något som ledningen länge har hävdat att de inte har. Är det ett ärligt försök att få ordning på bemanningen eller ett sätt att tysta kritiken? Det frågar sig nu driftsektionen DFSA av SAC. 

Viktig seger på Systembolaget

Systembolagssektionen DFSA som länge kämpat för bättre bemanning och högre anställningsgrad i sin butik på Gullmarsplan i Stockholm har nått en viktig framgång. Den konsultfirma som Systembolaget anlitat för att stoppa driftsektionen har gjort en annan bedömning av läget i butiken och rekommenderar, tvärt emot vad butiksledningen ville, att bemanningen ökas. 

Protest vid Systembolagets huvudkontor

Onsdagen den 31 maj 2017 klockan 12:00 genomförs en manifestation vid Systembolagets huvudkontor i Stockholm, Kungsträdgårdsgatan 14, för att uppmärksamma de otrygga anställningarna och den kritiserade kartläggningen av fackligt aktiva på Systembolagets butik i Gullmarsplan.

Sista chansen att gå på Framtidskonferens!

Nu finns två tillfällen kvar att delta på de framtidskonferenser som är öppna för alla medlemmar att delta i. Vi kommer redovisa SAC:s nuvarande situation kring ekonomi, resurser och möjligheter samt inventera lokala och regionala behov och förutsättningar. Vi kommer att diskutera idéer kring värvning, visioner och målsättningar samt modeller för kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och strategisk utveckling. Nu är det  Välkommen!

Stöduttalande till DFSA

I mitten av maj presenterades personalen på Systembolaget Gullmarsplan för två oberoende psykologkonsulter, som förutsättningslöst ska göra en skyddsrond för arbetsmiljöns skull. De pratade om att undersökningen var ett oskrivet blad. De lämnade en hög med infolappar på fikabordet som personalen skulle läsa, men i den högen låg deras egna papper kvarglömda, med uppdragsbeskrivningen och offerten. Det var inga oskrivna blad. I själva verket stod det klart att syftet med kartläggningen var att samla bevis för att sparka en eller flera av medlemmarna i driftsektionen DFSA. Här samlar vi stöduttalanden till DFSA från sektioner och LS.

Sverige behöver flera strejker!

SAC Syndikalisternas Förstamajuttalande 2017

Fira med syndikalisterna på Första maj!

Första maj är arbetarrörelsens dag. Våra lokala samorganisationer kommer ha demonstrationer, fester och andra trevligheter i många städer över hela landet – hitta ditt närmsta förstamajfirande och häng med! 

Strejk mot osäkra anställningar på Systembolaget

Tisdagen den 11 april 2017 klockan 07:00 tar vi ut tre medlemmar i en veckas strejk på Systembolaget Gullmarsplan. Syftet är att uppmärksamma Systembolagets otrygga anställningar. "Ingen har yttrandefrihet på jobbet, men genom en facklig protest har vi möjlighet att berätta om våra villkor", säger Jarl Keber som arbetat i tjugo år på den berörda butiken.

Donation till IWW

På uppdrag av SAC:s Centralkommitté donerade SAC i mars en summa pengar till den IWW-aktivist som sköts och skadades allvarligt i Seattle (WA, USA) fredagen den 20 januari. Summan på $520 (cirka 5000 SEK) går till IWW för att betala aktivistens sjukhusräkning. Nedan följer SAC:s officiella stöduttalande, antaget 29 januari 2017. 

8-marsuttalande 2017

Nedan följer SAC:s officiella 8-marsuttalande, antaget av SAC:s Centralkommitté den 26 februari 2017. 

Unik boksamling har fått nytt liv

Nisse Lätts minnesbibliotek är sedan i somras upprest på Syndikalistiskt forum i Göteborg. Nisse Lätt (1907-1988) var anarkist, agitator och spanienfrivillig. Medlem i SAC, ansvarig utgivare för Brand och initiativtagare till bildandet av SUF. 

National Women’s Strike

Soon it’s March 8, and like women in many other countries, we will go on strike! All women who are members of the SAC and working in the private sector are covered by the central strike notice served by the SAC, meaning that there will be a 24 hour national political strike. The reason for gearing up for industrial action is that we’ve had enough! Enough of the undervaluation of the work of women in our industries; enough of the reactionary forces threatening our rights; enough of women being subjected to domestic violence, as well as in society at large! This is when we reclaim March 8, originally founded by the labor movement – never a day for “showing a little extra appreciation”, always a day of celebration the same rights as those taken for granted by men.

8 mars: Kvinnostrejk

Den 8 mars 2017 går vi ut i strejk! SAC kommer varsla kvinnliga medlemmar i en 24 timmar lång politisk strejk på internationella kvinnodagen. Vi gör det för att vi har fått nog. Nog av att kvinnors arbete värderas lägre på arbetsmarknaden. Nog av högerpopulismen som hotar våra rättigheter. Nog av att kvinnor utsätts för våld i hemmen och det offentliga! Vi tänker ta tillbaka kvinnodagen och göra den till en kampdag. Kvinnodagen instiftades av arbetarrörelsen, och handlar inte om att visa lite extra uppskattning, utan om att vi ska få alla rättigheter som män tar för givna.

Förtydligande angående tweet 19 november 2016

Med anledning av den uppmärksammade tweet som SUF,  Syndikalistiska ungdomsförbundet i Göteborg, skrev den 19 november 2016 vill vi från SAC Syndikalisterna förtydliga att vi inte stod bakom det som skrevs. SUF Göteborg gick dessutom ut med en förklaring den 21 november att tweeten var ett olyckligt formulerat försök till ironi och att de förstås inte menade allvar med det som skrevs.
2016-11-22
SAC:s centralkommitté genom Fanny Hökby, informationsorganisatör

Miljonvinster och svältlöner – 1000 arbetare i kasinostrejk

Det har varit en turbulent sommar i kasinostaden Atlantic City i delstaten New Jersey, USA. 1000 arbetare på kasinohotellet Trump Taj Mahal har gått ut i strejk och sammanlagt 3000 personer riskerar att förlora jobbet då hotellets ägare, riskkapitalisten Carl Icahn, hotar att lägga ner kasinot hellre än att betala sociala avgifter och lunchraster åt sina anställda. Dessutom har kasinot blivit ett slagträ i presidentvalsdebatterna.

Leo Heyman vinner civilkuragepriset 2016

Det nazistiska mordet på Björn Söderberg fick SAC Syndikalisterna att inrätta Civilkuragepriset, som varje år delas ut till någon som stått upp och visat extra kurage på sin arbetsplats. I år delas priset ut till Leo Heyman, som vägrat gå med som parkförvaltningens personal för att bistå polisen vid en vräkning av EU-migranter.

Nominera till Civilkuragepriset 2016

Det är dags att börja nominera till 2016 års Civilkuragepris! Den 12 oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. 

BLOCKAD MOT KUNGSBACKA KOMMUN

Göteborgs LS Social- och vårdsyndikat har satt lägerverksamheten i Kungsbacka kommun i blockad. Kungsbacka kommun förvandlade jourtid till ”fritid”, men tvingar ändå personalen att stanna på arbetsplatsen dygnet runt. ”Fritiden” måste sedan arbetas in med upp till 36 timmar i månaden – gratis. Nu sätter personalen på ett helgläger för barn med särskilda behov gratisjobbet i blockad. Här är SoV-syndikatets pressmeddelande. 

SAC SYMPATIVARSLAR

I sympati med de fackförbund som gått ut i, eller varslat om, strejk i avtalsrörelsen 2016 har flera av SAC:s lokala samorganisationer (LS) varslat om sympatiåtgärder. Det är Stockholms, Solnas, Gävles, Göteborgs och Borås LS som beslutat att lägga ett eller flera varsel i sympati med Unionen, Sveriges Ingenjörer, Byggnads och Svenska Målareförbundet. För närvarande är det sammanlagt elva varsel men fler kan komma att läggas.

Dags för LSORG!

Helgen 21-22 maj går LSORG 2016 av stapeln i Stockholm – i år med tema studier. LSORG är en organiseringskonferens där LS-medlemmar från hela Sverige är välkomna för att lära sig mer om hur man föreläser och håller utbildningar i sin LS. Inga förkunskaper krävs, LSORG riktar sig både till dem som vill börja med studier i sina LS och dem som redan är aktiva och vill utvecklas. 

LSorg bild

Det är på arbetsplatserna striden står

Konflikten mellan SBSS och Sveriges bussföretag har nu avgjorts i Arbetsdomstolen. Det blev förlust i båda delar, men låt oss inte hänga läpp för det. SAC:s rättskommitté fokuserar på framtiden.

Trippelkonflikt i lokaltrafiken

Företaget Arriva som bland annat förser Stockholms kollektivtrafik med tågpersonal har under vintern och våren lyckats göra sig ovän med både anställda och resenärer – tre gånger. Det handlar om tröga bromsar, ett brev med rasistiska undertoner och 103 konduktörer som ska ersättas med stolpar.

SBSS-MÅLET AVGJORT

Arbetsdomstolen har idag avkunnat sin dom i SBSS-målet. Sommaren 2014 vägrade SBSS - Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm köra bussar täckta med SD-reklam och blev stämda på 100 000 kronor av Keolis för ett, enligt dem, ogiltigt varsel. Arbetsdomstolen valde att gå på arbetsköparens linje och dömde SBSS till skadestånd på 70 000 kronor för brott mot varselplikten i MBL, samt betalning av rättegångskostnader på 120 000 kronor. Enligt AD finns inte stöd för att bussförarnas arbete med att köra bussar med SD-reklam av säkerhetsskäl omedelbart behövde stoppas. SAC och SBSS står dock fast vid våra principer: Vi ångrar inte att vi blockerade bussarna!

SYNDIKALISTER STÅR UPP MOT AVTALSKRAV

Avtalsrörelsen är i full gång, detta år med en allt aggressivare arbetsköparkår som gör sitt bästa för att försämra sina anställdas villkor. Här kommer ett uttalande från vår driftsektion SAC-DSTS för arbetare som jobbar på Stockholms spårvägar: 

45 000 TILL BRUNNSPROJEKT I BANGLADESH

Pers insamling skapar konkret förändring, både för lokalbefolkningens levnadsförhållanden och samhällsstrukturer. 

NY DRIFTSEKTION PÅ CYKELBUTIK

Grattis till personalen på EcoRide i Malmö, nu har ni en stridbar fackklubb på jobbet!

SPARKAD FÖR SÄKERHETSARBETE – LS REDO ATT STÄMMA

Stockholms LS och driftsektionen för Stockholms tunnelbana och spårvägar (DSTS) är snart redo att skicka in stämningsansökan till domstol i ärendet mot Strukton Rail. En medlem blev uppsagd efter att ha påtalat säkerhetsbrister men företaget vägrar ange rimliga skäl till uppsägningen. 

LÄMNAT KOMMUNAL? VÄLKOMMEN TILL SAC.

Hos oss går alla medlemspengar till den fackliga verksamheten, vi har inga högavlönade pampar och vår organisationsstruktur är strikt basdemokratisk.

SYNDIKALISTER SKRIVER HISTORIA PÅ AMAZON

På Amazons lager i Poznan har 300 lagerarbetare bildat en driftsektion i det syndikalistiska facket IP. Vi har träffat Agnieszka och Pawel som berättar om kollektiva krav och om att skriva historia på jobbet.

MÖT SAC PÅ SOCIALISTISKT FORUM

SAC arrangerar fyra programpunkter på Socialistiskt forum i Stockholm 28 november.

NYA DRIFTSEKTIONER I SOLLEFTEÅ OCH BOTKYRKA

Grattis personalen på Vallaskolan i Sollefteå och på Botkyrka bibliotek. Nu har ni stridbara fackklubbar på jobbet!

CIVILKURAGETS DAG 12 OKTOBER

Idag hedrar vi minnet av syndikalisten Björn Söderberg som mördades av nazister i sitt hem 1999 för att han avslöjat att en ledande nazist var förtroendevald i Handelsanställdas förbund. I Stockholm och Göteborg arrangerar LS manifestationer och på bio Bristol i Sundbyberg blir det olika kulturaktiviteter. Läs mer på vår Facebooksida: https://www.facebook.com/SAC.Syndikalisterna

Västerås LS firar 100 år

10 oktober firar Västerås LS hundra år som frihetlig och kämpande fackförening!

NY LOKAL SAMORGANISATION I NYKÖPING

Idag, mitt under SAC:s kongress, bildas en ny Lokal Samorganisation i Nyköping.

SAC Syndikalisternas 31a kongress

Den 24-27/9 arrangeras SAC:s kongress i Sjömanskyrkan i Gävle.

Diskrimineringsärende diskuteras i P1

I Sveriges Radio P1 diskuteras Malmö byggsyndikats konflikt med företaget InBlue- Medlemmen fick inte jobb på grund av att han var muslim.

Vem tycker du ska få Civilkuragepriset 2015?

Alla fackligt organiserade personer, verksamma och bosatta i Sverige, kan nominera personer. Skicka din nominering till au@sac.se.

Diskriminering dras till Arbetsdomstolen

En medlem i Malmö byggsyndikat nekades jobb enbart för att han är praktiserande muslim. Nu stäms företaget till Arbetsdomstolen för diskriminering samt förhandlingsvägran.

Greece: Solidarity with the arrested protesters of July 15th

“There is a war on the working class in Greece. If we want to change things we have to put our effort in self organizing. Practical support towards them who organise in the grassroots unions, not affiliated with the parties, is crucial.”

Still building internationalism - program

Här hittar du programmet för konferensen i Gävle 13-15/8. /Here you will find the program for the international conference in Gavle 13-15/8.

Work and repression

Work and repression is one of the themes of the international conference in Gävle 13-15 August

SAC i Almedalen

Under Almedalsveckan arbetar mängder av otryggt anställda i restauranger och infotält. Gotland LS och SAC fanns på plats hela veckan för att informera om deras rättigheter och värva medlemmar till Sveriges mest stridbara fack.

Har du fått sommarjobb?

Genom SAC får du ett starkt skydd på jobbet och hjälper även andra enligt principen en för alla – alla för en. Jonatan Spånberger blev lovad ett sommarvikariat som lärare, men kort innan anställningen skulle börja fick han höra att det inte fanns något jobb. Genom Jönköpings LS av SAC kunde han stå upp för sina rättigheter.

Connecting struggles- building internationalism

Connecting struggles is one of the themes of the international conference in Gävle 13-15 August.

Still building internationalism! Conference 13-16/8

This summer, 13-15/8 we will meet in Gävle, the birthplace of Joe Hill. 2015 marks a hundred years since he was murdered. We gather in his memory, not to mourn- but to organise.

Lönestrid på Skoga äldrevård

Medlemmarna i driftsektionen på Skoga hemtjänst och äldreboende i Solna är trötta på sin dåliga löneutveckling och har därför inlett en blockad mot av arbete utöver ordinarie arbetsuppgifter. 15/6 genomfördes en protestaktion riktad mot de ansvariga politikerna i Solna stad.

”MTR försöker släcka glöd med bensin”

Driftsektionen Stockholms tunnelbana och spårvägar uttrycker sitt stöd för de tre kollegor som hotas med avsked.

Bussförare och Keolis i AD

I höstas beordrade Keolis bussförarna i Stockholm att köra runt med rasistisk reklam från Sverigedemokraterna. SAC:s driftsektion på Stockholmsbussarna satte sina fordon i blockad. För att försvara rätten att sprida rasistisk propaganda i kollektivtrafiken har Keolis stämt busssektionen på hundra tusen kronor. Idag möttes parterna i Arbetsdomstolen.

Delseger för driftsektionen på Aleris hemtjänst.

SAC:s driftsektion på Aleris hemtjänst skapade stor uppmärksamhet när de satte sitt övervakningssystem ParaGå i blockad. Nu slopas GPS-funktionen i det kritiserade systemet.

Att vara eller inte vara

SAC:s driftsektion på Statens historiska museer tar med följande uttalande strid för vårt gemensamma kulturarv, mot den pågående marknadsanpassningen och förvandlingen av våra medborgerliga rättigheter till handelsvaror.

”Vi ska ha 100 procent av lönen nu!”

”Trots de fina orden om jämställdhet låter Svenskt Näringsliv sina medlemsföretag fortsätta med lönediskrimineringen. Var är krafttagen för jämställda löner? Fackförbunden i LO och TCO fortsätter att hänvisa till åtgärder som de själva vet är verkningslösa”. Det skriver SAC:s generalsekreterare Liv Marend i en debattartikel på SVT Opinion idag.

Joe Hill - Minnesåret 2015

2015 är det hundra år sedan syndikalisten Joe Hill mördades i Utah, USA. För att hedra hans minne arrangerar SAC en internationell organiseringskonferens i Gävle 13-16/8 med representanter från fackföreningar från hela världen.

Vi ska ha 100%

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter öka. Vi kvinnor får i genomsnitt 86% av mäns lön när vi utför samma arbete. Under mars-maj kan du som är kvinna gå med i SAC för bara 300 kronor för tre månader.

Syndikalistisk 1 maj på fjorton orter

Idag samlade de syndikalistiska majtågen mer än fem tusen personer runtom i landet. Här hittar du referat och bilder från de olika firandena.

SAC:s uttalande inför 1 maj 2015

Solidaritet, sammanhållning, självorganisering. Fackliga ledstjärnor som funkade för hundra år sedan. Som ger resultat. Nu som då.

Så firar vi 1 maj

Här hittar du info om alla syndikalistiska majtåg, bokbord, fester och andra aktiviteter på 1 maj som arrangeras av SAC Syndikalisternas Lokala Samorganisationer (LS) eller SUF-klubbar.

75 deltog på branschkonferensen och LSORG

Organisering på jobbet, förhandlingsteknik, internationella strategier, synlighet i sociala medier, agitationsarbete och mycket mer fyllde två intensiva dagar i Örebro.

Seger mot Manpower

På kundserviceföretaget Transcom i Borås fick en inhyrd anställd sluta på grund av att hennes chef tyckte hon var för ofta hemma för vård av sjukt barn. Borås LS förhandlade fram ett stort skadestånd för ogiltig uppsägning.

Lör 18/4 i Örebro: Möt syndikalister från fem länder

Välkomna till en kväll fylld av hopp, solidaritet och kollektiv styrka! Plats: Föreningarnas hus, Slottsgatan 13, Örebro. Tid: 19:00 – 21:00.

SAC:s branschkonferens och LSORG i Örebro 18-19 april 2015

Nu är det sista dagarna för anmälan till SAC:s branschkonferens och LSORG, som arrangeras i Örebro i samarbete med Bergslagens LS. Sista anmälningsdag är 12 april och de två konferenserna äger rum samtidigt, eftersom det är kongressår med SAC:s 31:a kongress till hösten.

Internationell konferens i Gävle 13-16/8

I år är det 100 år sedan Joe Hill avrättades. Hur kan vi hedra hans minne? Genom att fortsätta organisera! Därför vill vi bjuda in till en organiseringskonferens, till Joe Hills minne, sensommaren 2015.

stöduttalande andre börvall

SAC syndikalisterna uttrycker sitt helhjärtade stöd till André Börvall och kollegorna i klubben på ICA:s lager i Helsingborg. Er kamp är modig och viktig!

Till SUF

SAC:s generalsekreterare Liv Marend gjorde följande anförande på SUF:s landsmöte i Karlstad 14/3.

Tal 8 Mars

"Jag växte upp omgiven av starka kvinnor. Starka kvinnor med tydliga fysiska gränser. Jag fick tidigt lära mig att min kropp var min, att den var ett fantastiskt, starkt och vackert verktyg." Liv Marends tal i Stockholm på 8 mars 2015.

Kvinnokommitténs uttalande 8 Mars 2015

2013, Sverige: Enda kvinnan på en arbetsplats i restaurangbranschen utsätts för sexuella trakasserier. 2014: Samma kvinna får sparken. Anledningen? Hon sjukskrev sig för psykisk ohälsa. Det här är inget ovanligt i dag.

Lönerna till pamparna går inte att försvara

Hur kan Karl Petter Thorwaldsson med närmare 96 000 i månaden och arvoden på det se sina medlemmar i ögonen med gott samvete? Det undrar  Liv Marend, generalsekreterare för SAC, i en debattartikel i ETC 5/3.

Vi ska ha 100%

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter öka. Vi kvinnor får i genomsnitt 86% av mäns lön när vi utför samma arbete. Under mars-maj kan du som är kvinna gå med i SAC för bara 300 kronor för tre månader.

Svenskt Näringsliv attackerar vår rätt att använda stridsåtgärder.

Det har gjorts inskränkningar i strejkrätten i flera länder inom EU de senaste åren. Svenskt Näringsliv kan glömma att vi kommer låta det hända här.

sko15

Den 8:e maj arrangeras en kurs för syndikalistiska skyddsombud i Stockholm. Kursen kommer bestå av två delar där den ena riktas till nyvalda skyddsombud och den andra delen till de som gått grundutbildning och behöver fortbildning i rollen som skyddsombud. Kursen kommer även bestå utav erfarenhetsutbyte och diskussion om vad man kan göra som syndikalistiskt skyddsombud.

org15

I år kommer de två konferenserna äga rum samtidigt eftersom det är kongressår med SAC:s 31:a kongress till hösten. Branschkonferensen och LSORG äger rum i Örebro lördag-söndag 18-19 april och arrangeras i samarbete med Bergslagens LS.

Konflikten på Aleris avslutad för tillfället

Aleris häver lockouten av sina anställda och SAC:s driftsektion drar i sin tur tillbaka sitt varsel av blockad mot övervakningssystemet ParaGå.

Aktioner mot Aleris i fem städer

Hemtjänstpersonal i Stockholms strider mot övervakning på jobbet. Till stöd för dem arrangerades under den gångna veckan solidaritetsaktioner i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Stockholm och Uppsala.  

Aktion mot Aleris

Södermalms Hemtjänstarbetares Driftsektion har en aktion mot Aleris på Mariatorget i Stockholm nu på lördag 24/1. Vi samlas 14.00. Kom och visa solidaritet med dina lockoutade kamrater i hemtjänsten!

Seger mot Sundsvall Energi

Dom i målet mellan Sundsvalls LS och Sundsvall Energi meddelades 14 januari. Målet gällde tre LS- medlemmar. Medlemmarna ansökte om ledighet för fackliga studier, men samtliga ansökningar avslogs. Nu tvingas bolaget betala skadestånd.

Förhandlingskurs i Malmö 17 januari

Vi har rätt! 
Vill du visa arbetsköparna var skåpet ska stå?
Lär dig förhandla!
Kom på Malmö LS endagskurs

Julstängt på sekretariatet

Vi kommer hålla stängt på SAC:s sekretariat från 22/12 och öppnar igen 7 januari.
 

"Svenskt näringsliv blir aldrig nöjda"

SAC:s generalsekreterare Liv Marend om Svenskt Näringslivs vilja att begränsa strejkrätten.

Strid mot lönefusk på Mall of Berlin

SAC:s systerorganisation i Tyskland, FAU, strider just nu för en större grupp av byggnadsarbetare som färdigställt Mall of Berlin. De har inte fått den lön de blivit lovade.

Fortsatta aktioner mot Aleris

Kampen mot övervakning i hemtjänsten fortsätter. De syndikalister som lockoutats sedan de vägrat använda övervakningssystemet ParaGå delade idag ut flygblad vid Hornstull i Stockholm.

Sundsvalls LS stod upp för rätten till studier i Arbetsdomstolen

Idag mötte Sundsvalls LS företaget Sundsvall Energi i Arbetsdomstolen. Sundsvalls LS yrkade på skadestånd för sina medlemmarna som nekats ledighet för att gå en facklig kurs. Domen meddelas 14 januari.

Imorgon möter vi Sundsvall Energi i Arbetsdomstolen

Imorgon fredag 14/11 möter Sundsvalls LS av SAC Syndikalisterna företaget Sundsvall Energi i Arbetsdomstolen, detta eftersom arbetsgivaren nekat medlemmarna i sektionen på värmeverket ledighet för en utbildning i arbetsrätt.

Uppskattad förhandlingsutbildning i Linköping

I helgen arrangerade Stockholm-Gotlands distrikt en förhandlingsutbildning med tio deltagare från fyra olika LS.

"Vi tar konflikt för vår och de gamlas hälsa"

Övervakning och stress i hemtjänsten är ett problem som drabbar både personalen och de äldre. Det skriver syndikalisten Dennis Jörnsten idag i Aftonbladet Debatt.

Aktion mot Aleris på flera orter

Idag genomfördes aktioner mot vårdföretaget Aleris till stöd för de lockoutade hemtjänstanställda i Stockholm.

Uttalande till stöd för driftsektionen på Aleris

"Allt stöd till de lockoutade hemtjänstarbetarna, för en hemtjänst där det finns tid både för en kopp kaffe och kisspauser!"

Förhandlingskurs i Linköping

Vill du lära dig förhandla? Helgen 8-9/11 arrangeras en grundläggande förhandlingskurs i Linköping.

Utökat varsel på Aleris

Mot bakgrund att Aleris utökat konflikten genom varsel om lockout så varslar Södermalms Hemtjänstarbetares Driftsektion om strejk för samtliga medlemmar i sektionen och blockad av alla arbetsuppgifter som medlemmarna skulle ha utfört.

Varsel om blockad mot övervakning i hemtjänsten

Driftsektionen i hemtjänsten på Södermalm har varslat om blockad mot tidsersättningssystemet ParaGå. ParaGå är ett arbetsmiljöproblem som drabbar både personalens och brukarnas hälsa.

Aktioner mot Svenska Kyrkan i åtta städer

12 oktober genomfördes en internationell aktionsdag till stöd för de sparkade lärarna på Svenska skolan i Berlin. Skolans ägare är Svenska kyrkan och i Sverige arrangerade SAC flygbladsutdelningar i Umeå, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping och Göteborg.

Sextio deltog på SAC:s branschkonferens

11-12 oktober arrangerade SAC en branschkonferens i Umeå. Diskussioner om organiseringen på jobbet varvades med föredrag av sektioner, nya LS, kampanjer och internationella gäster.

Björn Söderbergs minne hedrades vid La mano

12 oktober var det femton år sedan syndikalisten Björn Söderberg mördades i sitt hem av nazister. Till Björns minne gick ett antifascistiskt fackeltåg från Medborgarplatsen till La Mano i Stockholm. Även på sju andra orter arrangerades manifestationer.

Idag fick Daria SAC:s Civilkuragepris

Idag 12 oktober  klockan 15.00 utdelades SAC:s Civilkuragepris i Malmö. Priset gick till servitrisen Daria Bogdanska. Direkt efter ceremonin deltog hon i den pågående blockaden av restaurangen Indian Flavour.

Internationell aktionsdag till stöd för sparkade lärare

12 oktober har vår systerorganisation FAU Berlin utlyst en internationell aktionsdag mot Svenska kyrkan till stöd för de sparkade lärarna på Svenska skolan i Berlin. Aktioner sker i Göteborg, Stockholm, Örebro, Gävle och Visby.

Civilkuragets dag 2014

Den 12 oktober arrangerar vi Civilkuragets dag till minne av syndikalisten Björn Söderberg som mördades av nazister i sitt hem 12 oktober. I år sker aktiviteter i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala, Östersund och Umeå.

Civilkuragepriset 2014 tilldelas servitrisen Daria Bogdanska

2014 års mottagare av SAC:s Civilkuragepris är servitrisen Daria Bogdanska. Prisutdelning sker i Malmö 12 oktober klockan 15.00 på Malmö LS, Davidshallsgatan 4.

Indian Flavour i blockad

Sedan Indian Flavour inte betalat ut full lön till två medlemmar i Malmö LS har restaurangen satts i blockad. Även restaurangen Sapla är i blockad då de har samma ägare.

Stöduttalande för de strejkande städerskorna i Grekland

SAC Syndikalisterna sends the following statement of support to the cleaning women #katharistries

Jag tänker inte stressa mer

Nu är vi många som är tillbaka på jobbet igen, efter välbehövd semester. Det kan kännas helt överväldigande att komma tillbaka till vardagens slit, då är det bra att tänka på vad vi kan göra för att få det bättre i vår vardag.

Blockaden på bussarna har trätt i kraft

Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm gick förra veckan ut med ett varsel om blockad mot att köra de bussar i Stockholm som har Sverigedemokraternas valreklam. I morse trädde blockaden i kraft.

Utökat varsel på Stockholmsbussarna

Nu omfattar blockaden mot rasistisk valreklam samtliga chaufförer som arbetar åt SL.

Vem tycker du ska få Civilkuragepriset 2014?

Alla fackligt organiserade personer, verksamma och bosatta i Sverige, kan nominera personer. Skicka din nominering till au@sac.se.

Blockad mot rasistisk valreklam i busstrafiken

Syndikalistiska bussektionen i Stockholm har varslat om blockad. Inga bussförare i avdelning Råsta kommer att köra bussar med valreklam för Sverigedemokraterna.

Skyddsombudskurs 29/8

Lär dig mer om vad du kan göra som syndikalistiskt skyddsombud på din arbetsplats. 29/8 arrangerar SAC en kurs i Stockholm.

Bojkott av Indian Flavour i Malmö

Malmö LS tar strid för rättvisa förhållanden i restaurangbranschen och uppmanar till bojkott av Indian Flavours stånd på Malmöfestivalen. Indian Flavour har inte betalat ut löner på två år till två medlemmar.

Ge oss jord - ge oss frihet!

En ny bok från SAC:s eget förlag Federativs anländer alldeles snart från tryckeriet! Det är Per Erixons reportagebok Ge oss jord - ge oss frihet! som följer bönder i Bangladesh i deras kamp för jord, mat och värdighet.

Missa inte SAC:s branschkonferens

Kom och träffa andra syndikalister från samma bransch, diskutera situationen på arbetsplatserna och hitta lösningar tillsammans. Alla medlemmar är välkomna till branschkonferensen i Umeå 11-12 oktober.

Insamling för en rättvis vinhandel

Stöd våra kamrater i Sydafrika! SAC organiserar just nu en insamling för lantarbetarfacket CSAAWU som organiserar arbetare på vingårdar som exporterar till Systembolaget.

Föredrag om arbetsplatskamp i Tyskland

 Sommaren bjuder på finbesök på SAC-huset - kom och få förstahandsinformation om FAU Berlins konflikt med Svenska skolan!

Facket tillbaka på verkstadsgolvet

På Sodexos verkstad i Hallonbergen jobbar ett trettiotal tekniker med att montera, reparera och anpassa hjälpmedel åt handikappomsorgen. För två år sedan bildade Pieter Fritthioff och Morteza Momtaheni en driftsektion tillsammans med två kollegor. Sedan dess har det varit fullt fackligt ös.

Ny driftsektion på Economicum i Uppsala

Lisa Ramquist och Linn Spross forskar på brännheta frågor för arbetarrörelsen. Tillsammans med kollegor på ekonomisk-historiska institutionen på Uppsala universitet har de nyligen bildat en driftsektion för att förbättra sina villkor.

Semester eller sommarjobb?

Tema för sommarens nummer av Syndikalisten är Studier. Vikten av studier i arbetarrörelsen beskrivs ur ett historiskt perspektiv och ett urval av höstens och vinterns centrala kurser kommer att publiceras på sac.se. Från arbetsplatserna skrivs det bland annat om seger mot Aleris, kamp för bättre arbetsmiljö på Sodexos verkstad och om en nya driftsektion på Economicum i Uppsala. Juridisk verktygslåda, som finns i varje nummer av Syndikalisten, tar den här gången upp dina rättigheter på sommarjobbet.

Strejken avblåst på Aleris

Strejken på det privata vårdföretaget Aleris hann aldrig ens påbörjas. 3/7 fick hemtjänstpersonalen igenom sina krav.

Strejkvarsel på Aleris hemtjänst

Tisdagen 24 juni samlades hemtjänstarbetare vid Aleris huvudkontor i Stockholm för att protestera och lämna varsel om stridsåtgärder.

SAC på turné i sommarsverige

Från Malmö till Luleå agiterar syndikalister för en fri kämpande fackförening! På den här bloggen hittar du ett fullständigt program. Där kommer du också kunna läsa rapporter och få reda på vad som är på gång härnäst!

Rörelsen i arbetarrörelsen knäckte Almega

Strejkviljan, sammanhållningen på Öresundstrafiken, mängden sympativarsel, det massiva stödet från kollektivtrafikanter och pendlare visade på vilket kraftfullt verktyg strejk kan vara.

Ny Lokal Samorganisation bildad i Trestad

15/6 höll Trestads LS sitt konstituerande möte - den lokala samorganisationen för dig som arbetar i Trollhättan, Udevalla och Vänersborg.  

Tågkonflikten angår oss alla - allt stöd till strejken!

Vi som pendlar är framförallt arbetare och vet vad osäkra anställningar innebär. Vi vet också värdet av att hålla ihop och stödja en strejk.

SAC på Nordiskt forum

SAC Syndikalisterna är självklart på plats på feministiska Nordiskt forum i Malmö. Besök gärna vår monter C 10, lyssna på föredrag och delta i workshops.

SAC stödjer FAU mot Svenska kyrkan i Berlin

Det har kommit till vår kännedom att samtlig personal på Svenska skolan i Berlin blivit uppsagda den 28 maj. SAC uttrycker sitt stöd för lärarna och deras fackförening FAU, som är vår syndikalistiska systerorganisation.

Allt stöd till strejken

SAC Syndikalisterna stödjer strejken på Öresundstågen. Vi är kollektivtrafikanter, men i första hand arbetare - allt stöd till strejken!

SAC stödjer klädarbetarfack i Bangladesh

I mitten av maj skickade vi över de pengar som samlats in till stöd åt klädarbetarfacket Independent Bangla Garments Workers Employee Federation i Bangladesh.

Vi tog fajten på jobbet och vann

SAC Syndikalisterna är facket för alla som vill förbättra sina villkor och kämpa för ett bättre samhälle. Här kan du läsa om medlemmar som förbättrat sin arbetssituation i olika branscher.

Sympatiåtgärder med SEKO

SAC varslar om sympatiåtgärder med SEKO gällande stridsåtgärder mot Veolia.

Soma angår oss

Minst 282 gruvarbetare har dött i explosionen i kolgruvan i Soma, Turkiet."Det är smärtsamt tydligt hur långt försämringarna av arbetares villkor har gått, även i Europa", skriver SAC:s generalsekreterare Liv Marend.

Angående de tragiska händelserna i Odessa

Det är med sorg och fruktan vi följt händelseutvecklingen i Ukraina senaste tiden. I Odessa brändes eller slogs 40 personer ihjäl den 2a maj. 40 personer betalade med sina liv i en till stor del geo-politisk och nationalistisk konflikt.

Vad händer i Grekland och Ukraina?

Missa inte föredraget 10/5 med SAC:s internationella kommitté och generalsekreterare Liv Marend, som under den senaste månaden besökt både Kiev och Aten.

Tvisten med Svenska kyrkan över

Östersunds LS stämde Svenska kyrkan i Arbetsdomstolen. Nu betalar kyrkan ut ett skadestånd till medlemmen.

Så firades 1 maj

Arbetarrörelsens dag firades av syndikalister i tolv städer. Här hittar du text och bild från de olika arrangemangen. Fler bilder hittar du på SAC:s facebooksida

SAC Syndikalisternas uttalande 1 maj 2014

Stoppa övervakningen av våra arbetsplatser!

Internationell solidaritet - från arbetare till arbetare

SAC kämpar tillsammans med basdemokratiska fackföreningar över hela världen. Nu kan du följa vårt internationella arbete på en egen blogg.

Vi tog fajten på jobbet och vann

SAC Syndikalisterna är facket för alla som vill förbättra sina villkor och kämpa för ett bättre samhälle. Här kan du läsa om medlemmar som förbättrat sin arbetssituation i transportbranschen.

Det är vi på golvet som är facket

Hur har du det på jobbet? Är arbetstakten ok? Är lönen bra? Kan du ta de pauser du behöver? Kan du och dina kollegor påverka planeringen?

Syndikalister i Ukraina

Maidantorget i centrala Kiev är fortfarande ockuperat av fascister, nationalister och andra grupper med olika agendor. SAC har besökt Ukraina och det syndikalistiska facket AWU.

Insamling till kampanjen Rättvis vinhandel

Nu startar vi en insamling för kampanjen Rättvis vinhandel, som består av fackföreningar och organisationer i Sydafrika, Argentina, Chile, Sverige och Finland. Kampanjen kräver schyssta villkor för arbetare i hela värdekedjan av vin som säljs i Norden.

Facklig seger i Norrköping

Norrköpings LS tog fajten mot sexuella trakasserier och diskriminering på ett centralt beläget kafé. Nu betalar kaféet ut ett stort skadestånd och går en arbetsrättslig utbildning.

Fira 1 maj med SAC Syndikalisterna

Varje år är vi tusentals som går i SAC Syndikalisternas tåg på 1 maj. Här samlar vi information om arrangemangen runtom i landet.

Bra uppslutning på organiseringskonferensen

5-6 april samlades representanter för tolv LS på SAC-huset i Stockholm för att diskutera allt från medlemsvärvning till feministiska frågor.

Stöd antifascismen på arbetsplatserna

Vårdarbetare, brandmän och elever sätter ner foten och visar vad antifascism i praktiken är. De vet vilken viktig arena arbetsplatsen är, vilka möjligheter vi har där. Vi i SAC Syndikalisterna stödjer de initiativ som tagits, och hoppas att fler arbetsplatser kommer följa deras exempel.

Kvinnojour betalade ut lönefodran

Idag möttes Stockholms LS och kvinnojouren Terrafem i Tingsrätten. Tvisten slutade med en förlikning och LS medlem kompenseras med 22 000 kronor.

Missa inte LSORG2014

5-6 april är det dags för den årliga syndikalistiska organiseringskonferensen LSORG i Stockholm.

Stöduttalande till personalen på Öresundstågen

Personalen i Malmö järnvägssektion uttalar sitt stöd för kollegorna på Öresundstågen.

Insamling till ockuperade Vio.Me

SAC startar insamling till den ockuperade fabriken Vio.Me i Thessaloniki. Pengar behövs till nödvändiga juridiska processer. Sätt in ditt bidrag på: 809923-6. Märk inbetalningen ”ESE”.

Så ökar vi kvinnors inflytande

1998 blev SAC en feministisk fackförening och kvinnor valdes till flera av funktionärsposterna. Det var ett resultat av ett hårt decennielångt arbete bland kvinnor runt om i LS och det fanns även en aktiv central kvinnokommitté. En ny kvinnokommitté är på gång och 2014 är ett år som definitivt kommer bjuda på ökad kvinnoorganisering inom SAC.

Krafttag mot mobbning

I slutet av förra året var Karlstads LS drivande i Gullspångskonflikten. En kamp mot mobbning som nu dras till domstol. Karlstads LS har även polisanmält kommunen.

Karlstads LS historia

Två veckor efter bildandet av den nya fackföreningen SAC ansluter sig en grupp murarhantlangare i Värmland. De startar Karlstads Lokala Samorganisation och är direkt ute i strejk. Det blir den första syndikalistiska konflikten i Sverige.

Hemtjänstarbetare i stad, på landet...

Stoppa övervakningen av hemtjänstarbetare! Ge oss de andrum och kisspauser vi har rätt till! Så låter det på Facebooksidan Hemtjänstupproret. Anställda i hemtjänsten i Umeå och Stockholm berättar här om deras villkor.

Strid om sekunderna

Att arbetstakten blir ohållbar har blivit ett vanligt problem när lokalvård läggs ut på entreprenad. På Lunds sjukhus har städarna trettiosex sekunder på sig att städa en toalett.

Sammanhållning i kollektivtrafiken

Christoffer Warkander är konduktör på Tvärbanan i Stockholm och medlem i driftsektionen DSTS. Medlemstidningen Syndikalisten åker med honom några stationer och pratar arbetsmiljö och vikten av sammanhållning mellan arbetskamrater.

"En värld många väljer att inte se"

Maria flyttade till Sverige från Spanien men kommer ursprungligen från Polen. Här är hon papperslös och försörjer sig som servitris.

Medbestämmandet stärker pedagogiken

Då och då får Eva och Anders frågan: Är det här fritidset där alla är syndikalister? På Eriksdalsvillan i Stockholm har personalen varit med i SAC sedan 1985. Förutom basfackliga frågor använder de sin driftsektion till att utveckla verksamheten.

Massdemonstrationer mot det nazistiska våldet

Idag samlades flera tusen personer i demonstrationer runtom i landet för att visa sitt stöd med de attackerade i Malmö och sin avsky mot det växande nazistiska våldet. På flera orter var LS av SAC och SUF-klubbar bland arrangörerna.

Så firades åttonde mars

Här samlar vi rapporter från dagens aktiviteter ute i de olika Lokala Samorganisationerna.

Vi väntar inte 100 år till - Vi ska ha 100 % nu!

SAC Syndikalisternas uttalande på 8 mars 2014

Så ökade vi vårt inflytande på jobbet

Här berättar några kvinnliga medlemmar i LS om hur de arbetat för att öka sitt inflytande på jobbet och i facket.

Juridisk verktygslåda: Lönediskriminering

I SVT ställdes nyligen frågan om feminismen gått för långt. På den frågan ger lönestatistiken ett tydligt svar, menar SAC:s Fackliga samordnare John Nordmark. Här tipsar han om olika taktiker för att motverka lönediskriminering på jobbet.

SAC släpper rapport om den könssegregerade arbetsmarknaden

Lagom till den 8 mars släpper SAC en kunskapsöversikt om den könssegregerade arbetsmarknaden. Rapporten visar att kvinnor oavsett utbildning får underordnade positioner i arbetslivet och generellt har sämre hälsa än män.

Rabatterat medlemskap för kvinnor under mars månad

SAC är facket för dig som är feminist och vet att kollektiv kamp och direkt aktion är bättre verktyg än en tandlös arbetslagstiftning.

Första mötet för SAC:s kvinnokommitté

I verksamhetsplanen för 2014 finns bland annat en kampanj för lika löner, en kvinnokonferens och en förhandlingskurs.

Välbesökt temadag mot rasism

Uppsala LS evenemang ”Facket mot rasism och fascism” 2/3 blev välbesökt. Runt sextio personer deltog på Ungdomens Hus.

Vi väntar inte 100 år till - Vi ska ha 100 % nu!

Inför internationella kvinnodagen lanserar SAC en kampanj för lika löner.

Förtroendeuppdrag i LS - du behövs!

Är du intresserad av att sitta i styrelse för din Lokala Samorganisation?

Min busskollegas liv är i fara

Hasse Golkar är medlem i syndikalistiska bussarbetarsektionen i Stockholm. Han uppmanar till stöd för sin fängslade kollega Reza Shahabi, fackföreningsaktivist i Iran.

Temadag: Facket mot rasism & fascism

Kampen mot rasism måste föras på många sätt. Hur kan vi som fackförening arbeta med dessa frågor? Uppsala LS arrangerar seminarium och paneldebatt söndagen 2 mars.

Seger för de portugisiska hamnarbetarna.

Kollektiv kamp och Internationell solidaritet lönade sig. Efter en lång konflikt har hamnarbetarna i Portugal fått igenom alla sina huvudkrav.

Föredrag om situationen i Grekland

SAC:s internationella kommitté arrangerar 16/2 en eftermiddag på Kafé 44, Stockholm med fokus på situationen i Grekland.

Sjukskriven vann mot Norrköpings kommun.

När kommunen försökte sig på ett ogiltigt avsked försvarade Norrköpings LS sin medlem. Anders fick jobbet tillbaka och ett skadestånd.

Jag hoppas vi ses på branschkonferensen

På jobbet pratar vi ofta om sånt vi är missnöjda med, men det är lätt att det bara stannar i snack. Hur kan vi agera för att få till en förändring? Det och mycket annat diskuteras på SAC:s branschkonferens 15 februari.

Solidaritet med hamnarbetarstrejken

SAC syndikalisterna vill uttrycka sin uppskattning och solidaritet med hamnarbetarfack runt om i Europa, som tar strid mot osäkra arbetsförhållanden i en utsatt bransch.

Stämning inlämnad mot Sundsvall Energi

Sundsvalls LS av SAC-Syndikalisterna lämnade igår in en stämningsansökan mot det kommunala energibolaget Sundsvall Energi.

LS hjälpte Robin få ut lönen

En restaurang i Helsingborg försökte lura Robin Lundberg på två månaders lön, men fick betala när Malmö LS drev frågan till domstol. 

Planeringsmöte inför SAC:s sommarturné

Inför årets syndikalistiska agitationsprojekt kommer ett planeringsmöte hållas i Nyköping 1 februari.

Branschkonferens 15 februari

Vill du träffa folk som är verksamma i samma bransch som dig, och diskutera hur ni kan få bättre arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö och stödja varandra?

Hälsning till Zapatisterna från Rödsvarta koordinationen

SAC är en del av ett Europeiskt nätverk av syndikalistiska fackföreningar. 1 januari var det 20 år sedan Zapatisterna inledde upproret i Chiapas och med anledning av jubiléet sänder nätverket följande hälsning.

Nyårslöften 2014

Att hålla ihop.

Att säga ifrån mot rasistiskt och sexistiskt snack.

Att kämpa för bättre villkor och mer demokrati på jobbet.

SAC uttalar sitt stöd till de strejkande på Alfa Lavals fabrik i Indien.

 I tre månader har 400 arbetare strejkat för fast anställning och lika lön.

Tiotusentals demonstrerade mot rasism

Idag hölls antifascistiska manifestationer på mer än 20 orter runt om i Sverige, som reaktion på SMR:s attack i Kärrtorp förra söndagen.

SAC:s julklapp till Transport

I Arbetet 17/12 säger Lars Lindgren på Transportarbetarförbundet att han tycker att SD:s medlemmar ska gå med i Syndikalisterna istället för att bilda eget. Idag gick SAC:s generalsekreterare Liv Marend över till Transports kansli för att överräcka en julklapp som också fungerar som en liten historielektion. 

SAC arrangerar branschkonferens

Nu drar SAC igång med årliga branschkonferenser. Enligt kongressens beslut från 2012 återupplivar vi en gammal tradition som tidigare gett goda resultat gällande att bygga samarbete och solidaritet inom och mellan branscher.

Tillsammans kan vi stoppa nazisterna

Nätverket Linje 17:s demonstration i Kärrtorp idag attackerades av nazisterna i SMR.

Ny stödaktion för arbetarna på Alfa Laval

Malmö LS av SAC uttalar sitt stöd för den pågående strejken i Indien. På lördag sker en ny protest vid Alfa Lavals kontor.

Luciatåg för facklig kamp i julmyset

Fredagen den 13 december samlades vi på Norra Bantorget för att utmana tomtarna på LO och Almega.

Vad önskar du dig – egentligen?

Högre lön? Kortare arbetsdag? Mindre stress?

Öppet hus på SAC lördagen 7/12

Klockan 18.00 slår vi upp portarna till SAC:s sekretariat i Stockholm, Sveavägen 98 3 trappor. Det bjuds på soppa och glögg och föredrag om bland annat organiseringen i Grekland. Varmt välkomna!

Välj en fackförening där medlemmarna bestämmer

SAC Syndikalisterna ger dig redskapen att förändra på din arbetsplats. Nu kan du snabbt och smidigt fylla i en intresseanmälan på nätet.

Solidaritet med Bangladesh klädarbetare

SAC har återupptagit samarbetet med klädfacken i Bangladesh och organiserar nu en insamling till de arbetare i Dhaka som drabbades av en fabriksbrand för knappt ett år sedan.

Billigare a-kassa 2014

Från och med januari kommer det bara kosta 125kr/månad att vara med i den syndikalistiska a-kassan, SAAK.

Feministisk verktygslåda: Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier i arbetslivet är ett problem som i första hand drabbar kvinnor. De hotar kvinnors arbetsglädje, hälsa, ekonomi och möjligheter i utbildning och arbetsliv. Här ger Hilma en rad praktiska tips om hur LS och den drabbade kan agera för att bemöta problemet.

Gävle syndikalistiska kvinnoklubb 1937-1968

Anna Jörgensdotter gör nedslag i lokalhistorien.

Gävle syndikalistiska kvinnoklubb startar 16 februari 1937. Ett åtagande är att sprida syndikalistisk litteratur och Arbetarens måndagsnummer. Rubriker på diskussionsmöten och föredrag är till exempel: ”Kvinnor i förvärvsarbete”, ”Är husmoderns arbete att jämställas med mannens?”, ”Vad kunna vi göra för de syndikalistiska idéernas spridande?”, ”Kvinnlig inställning till strejk och blockad”. Det anordnas studier i mötesförhandlingar. Insamlingar till Spanien, Väsby sanatorium, enskilda behövande. Amatörteater, talarkurs, mötesteknik, bokcirklar.

Möt Sundrop Carter

26/11 kommer den amerikanska juristen Sundrop Carter till SAC. Sundrop är aktiv i både Occupyrörelsen och i kampanjen Fastfood forward. Vilka lärdomar kan vi dra av den amerikanska arbetarkampen? SAC:s sekretariat, Sveavägen 98 18:00.

Tre frågor till....

Miklos Hornyak i Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar som blivit utsedd till huvudskyddsombud av sina arbetskamrater.

Facket som förändrar Umeå Campus

Driftsektionen på Umeå universitet arbetar med en kampanj för solidarisk lönesättning. Initiativet är populärt och redan i planeringsstadiet har sektionen fått ett tiotal nya medlemmar.

Karlstads LS kämpar mot mobbing i kommunen

Igår genomfördes en manifestation vid kommunhuset i Gullspång. Protesten uppmärksammades av TV4, Sveriges Radio och Mariestadstidningen.

Juridisk verktygslåda: Löneförhandling

På många arbetsplatser är det snart dags för löneförhandlingar. SAC:s vikarierande Fackliga Samordnare John Nordmark reder ut de juridiska begreppen och ger lite handfasta tips.

Rödsvarta koordinationen möts i Poznan

SAC träffar sina europeiska systerorganisationer på samordningsmöte i Polen.

Rödsvart dag i Uppsala

Uppsala LS bjuder in till en heldag på temat arbetstidsförkortning den 16 november.

Strejkbrytarbåten stoppades

Idag klockan nitton skulle en båt full med strejkbrytare ha lagt ut från Nybrokajen, men i sista stund ställdes avgången in efter att hundratals personer meddelat att de tänkte sätta båten i blockad.

Kamp för kisspauser i Aleris hemtjänst

Personalen i Aleris hemtjänst vill se mindre stress och högre bemanning. Den tjugosjunde oktober förhandlade driftsektionen med sina chefer om personaltätheten. Så här lät det då.

Stöduttalande för Seko - Sjöfolks strejkvarsel

SAC - Syndikalisterna uttalar sitt fulla stöd för de stridsåtgärder som varslats av SEKO -Sjöfolk.

Grekland – Krisen, folket, organiseringen.

SACs internationella kommitté bjuder in till ett seminarium 8/12.

Stöduttalande till Sindicato Starbucks Coffee Chile.

We, the trade union SAC- Central Organization of Sweden Workers, support you in your struggle for better wages at Starbucks Coffee in Chile.

Protest vid Terrafems monter på Juristdagarna.

Idag genomför Stockholms LS en protest vid Terrafems monter på Juristdagarna. LS är en feministisk fackförening och stöttar kvinnojourens verksamhet, men såväl anställda som omhändertagna kvinnor har slagit larm om bristande säkerhet, en ohälsosam arbetsmiljö och brott mot arbetsrätten.

Tre hundra i fackeltåg till Björn Söderbergs minne

I Stockholm tågade idag tre hundra personer från Medborgarplatsen till La Mano i ett antifascistiskt fackeltåg till minne av fackföreningsaktivisten Björn Söderberg. Även i Norrköping, Uppsala och Östersund högtidhölls Civilkuragets dag med manifestationer.

SAC:s Civilkuragepris överlämnades i Göteborg

Idag klockan 15:00 på Göteborgs LS lokal överlämnades SAC:s civilkuragepris till skyddsombuden Iraj Yekerusta och Atbin Kyan.  

Hälsning till Syndikalistiska Ungdomsförbundets 20-årsjubileum

Med anledning av Syndikalistiska Ungdomsförbundets 20-årsjubileum sänder SAC Syndikalisterna följande hälsning.

Civilkuragepris till anställda i Partille kommun

2013 års mottagare av SAC:s Civilkuragepris är Atbin Kyan och Iraj Yekerusta på gruppboendet Mellbygården i Partille. Prisutdelning sker 12 oktober klockan 15:00 på Göteborgs LS, Olof Palmes plats.

Insamling till stöd för Kvarnby folkhögskola

Den 4 oktober brann en av Kvarnby Folkhögskolas lokaler ner till grunden. SAC öppnar nu ett insamlingskonto för att täcka Kvarnbys självrisk. Vi uppmanar alla, organisationer som personer, att bidra.

Diskriminerad fick rekordskadestånd

När en medlem sades upp från sin tjänst som kommunikationsstrateg kallade Norrköpings LS till förhandling. Arbetsköparen kompenserade medlemmen med 250 000 kronor, vilket är ett av de största skadestånden som delats ut i ett diskrimineringsärende i Sverige.

Lyckad förhandling med Bonniers

Driftsektionen på boklagret förhandlade fram ersättning för felaktiga uppsägningar.

Sekretessen hävd på Sundsvall Energi

Inför löneförhandlingarna i våras krävde driftsektionen på fjärrvärmeverket i Sundsvall att få granska lönelistorna, men ledningen vägrade lämna ut dem. Nu har kammarrätten slagit fast att driftsektionen haft rätt och att listorna ska lämnas över.

Civilkuragets dag

Den 12 oktober firar vi Civilkuragets dag. SAC Syndikalisterna delar ut sitt årliga pris till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden.

”Vi har blivit blåsta i arbetstidsfrågan”

Sedan 1970-talet har arbetsköparna använt den nya tekniken för att öka sina vinster, höja tempot och öka utslagningen – inte för att skapa ett bättre samhälle för alla, skriver SAC:s general­sekreterare Liv Marend.

Nytt syndikat i Uppsala

Medlemmar i Uppsala LS har tagit det sista formella steget och bildade den 22 september ett Social- och Vårdarbetarsyndikat i Uppsala.

Arbetsdomstolen: Ingen kvinna diskriminerad

En ny granskning visar att det är näst intill omöjligt att få igenom i Arbetsdomstolen att en lön är orättvis – Ett hån mot alla kvinnor, säger SAC:s Generalsekreterare Liv Marend.

Ny vikarierande Facklig Samordnare

John Nordmark har studerat juridik med inriktning arbetsrätt på Uppsala universitet. Den 2/9 tillträdde han som vikarierande Facklig Samordnare på SAC i väntan på fyllnadsvalet senare under hösten.

Tack till Umeå

SAC-syndikalisterna vill rikta sitt varmaste tack till alla umebor som deltog i demonstrationen den 9 september.

Norrköpings LS i tvist med Kriminalvården

Arbetsköparen Kriminalvården har vägrat förhandla om lönesättningen för en medlem i Norrköpings LS. LS har svarat med att kalla till en tvisteförhandling som kommer hållas 16 september.

Organisering i hemtjänsten

I hemtjänsten på Södermalm har personalen organiserat sig i en driftsektion sedan 2009. Nu förbereder de sig på att förhandla om sin arbetsmiljö.

Vem tycker du ska få Civilkuragepriset 2013?

SAC instiftade Civilkuragepriset till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg, som mördades av nazister i sitt hem 1999. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra individers mod och civilkurage.

Lönestrejk på Bonniers boklager

Driftsektionen på Bonniers boklager har gått i strejk i protest mot reallönesänkningar. På torsdag 8/8 manifesterar medlemmarna vid förlagets huvudkontor.

Karlstads LS polisanmäler kommunen efter kränkningar

Karlstads Lokala Samorganisation har polisanmält Gullspångs kommun. Skälet är att en medlem mobbats och motarbetats på sin arbetsplats.

Nytt syndikat bildat i Malmö

I Malmö har sjuttio medlemmar inom handels- och servicebranschen bildat ett eget syndikat.

Vinarbetares villkor uppmärksammas

SAC samarbetar sedan 2010 med arbetarorganisationer i Sydafrika, Chile, Argentina och Sverige för att förbättra villkoren inom vinindustrin. Nu har Dagens Nyheter och Nyhetsmorgon TV4 uppmärksammat de usla förhållandena på vingårdarna.

Ny Lokal Samorganisation bildad i Sundsvall

Den tionde juli bildades ännu en ny Lokal Samorgainsation, denna gång i Sundsvall.

Ny Lokal Samorganisation bildad i Skaraborg

Den tjugonde Juni bildades Skaraborgs LS. Det konstituerande mötet hölls i Skövde och leddes av organisatörerna i Sommarturnén.

Medan bussarna står still

Medan bussarna står still organiserar förarna den fortsatta strejken. Rapport från strejkkommitténs möte idag.

Solidaritet med de strejkande bussförarna

SAC stödjer de strejkande bussförarna. Vid Södersjukhuset deltog SAC:s Generalsekreterare Liv Marend i en demonstration mot strejkbrytarbussarna.

Busstrejk i Stockholm

Idag klockan 00.01 gick Syndikalistiska bussarbetarsektionen i Stockholm ut i sympatistrejk med Kommunal. Just nu strejkar bussförare på Råstagaraget och Söderhallen.

Solidaritet med den turkiska generalstrejken

SAC uttalar sitt stöd för de kämpande på Istanbuls och Ankaras gator samt för fackförbunden KESK, DISK, TTB, TMMOB och TDHB som utlyst generalstrejk i protest mot polisens övergrepp.

Sommarturnén 2013

Vecka tjugofem till tjugoåtta drar SAC:s Sommarturné genom landet. Resan går från Halmstad till Umeå för att diskutera fackliga frågor och värva medlemmar. Här kan du följa Sommarturnéns egna blogg.

Förhandling – så funkar det

Som medlem i någon av våra Lokala Samorganisationer får du lära dig mycket om förhandling. Genom förhandlingsutbildningar, vår fackliga handbok och artiklar i medlemstidningen Syndikalisten kan du fördjupa din kunskap.

Bra villkor på sommarjobben - ett gemensamt ansvar

Den här veckan börjar tusentals unga sommarjobba. Snacka ihop er på jobbet och ta fajten för allas villkor – både fast anställdas och sommarjobbares. Samma villkor som unga möter på sitt första jobb idag kan gälla oss alla imorgon.

Solidaritet med skogsarbetarna från Kamerun

Den femtonde juni arrangeras en manifestation i Göteborg till förmån för de utnyttjade skogsarbetarna och deras familjer. Göteborgs Lokala Samorganisation av SAC håller tal.

Temadag om organisering av migrantarbetare och papperslösa

Lördagen 8/6 bjuder SAC:s sekretariat in till en dag med föredrag och erfarenhetsutbyte.

Vi som jobbar har mer gemensamt med varandra än med företagen som utnyttjar oss.

Vilka murar som än reser sig kring olika nationella och överstatliga projekt kommer vi arbetare att korsa gränser för att jobba. SAC kämpar för allas rättigheter oavsett legal status.

Ny LS på gång i Skaraborg

Första juni hålls ett möte i Lidköping för att diskutera bildandet av en ny Lokal Samorganisation. SAC:s Generalsekreterare Liv Marend deltar.

SAC:s Generalsekreterare besöker alla LS

Under 2013 kommer SAC:s generalsekreterare Liv Marend besöka alla Lokala Samorganisationer.

En feministisk fackförening

SAC var den första fackföreningen i Sverige att kalla sig feministisk. Det är inte ett inlägg i en debatt. Vi ökar kvinnors makt i praktiken.

Växande i fokus på LS-konferens

Helgen 11-12 maj arrangerade SAC en konferens för sina Lokala Samorganisationer. Nu inleds en nationell undersökning kring lokala förutsättningar för synlighet och växande.

SAC mest stridbara facket 2012

Sedan flera år tillbaka ligger SAC i topp när det gäller att ta fajten för sina medlemmar.

Ung och osäkert anställd?

Som ung på jobbet är det viktigt att känna till sina rättigheter. Många företag utnyttjar unga och chansar på att de inte vet vad som gäller.

Sommarjobb

Genom facket får du lära dig dina rättigheter och får samtidigt ett starkt skydd. När du blir fackligt aktiv skyddar du också andra genom principen om solidaritet – en för alla och alla för en.

Våra rättigheter

Vi har rättigheter på jobbet. Erik Mägi, jurist i SAC:s rättskommitté, berättar om de viktigaste. Använd dem!

Stöd för hungerstrejk

Gävle Lokala Samorganisation kräver uppehållstillstånd för flyktingbarnen som hungerstrejkar utanför Migrationsverket sedan tredje maj.

Späckat majprogram i Norrköping

Under maj arrangerar Norrköpings Lokala Samorganisation en rad olika aktiviteter, allt från kurser till teaterbesök.

Många på gatorna under solig första maj

Första maj 2013 bjöd på perfekt demonstrationsväder, vilket märktes på uppslutningen runtom i Sverige.

Fira 1 Maj med SAC Syndikalisterna

Fira 1:a maj med SAC-syndikalisterna! Våra Lokala Samorganisationer arrangerar firanden på följande orter.

Konferens för alla LS 11-12 maj

11/5 - 12/5 arrangerar SAC en konferens på temat "Verktyg för växande". Alla Lokala Samorganisationer är inbjudna.

SAC stödjer Kommunals varsel

Stöduttalande från SAC syndikalisterna med anledning av Kommunals strejkvarsel. SAC uttrycker sitt starka stöd för Kommunals kamp för höjda kvinnolöner.

Blockad av Paco´s restaurang i Örebro.

Bergslagens LS har varslat om blockad mot Paco´s restaurang i Örebro från och med fredag 5 April.

SAC: Migrationsreglerna ökar exploateringen

Reglerna för arbetskraftsinvandring är till arbetsköparnas fördel. Redan utsatta arbetare exploateras och arbetsmarknaden öppnas upp för social dumpning, skriver SAC:s generalsekreterare Liv Marend.

Övertidsblockad på Tvärbanan och Nockebybanan

SAC-DSTS har inlett en övertidsblockad mot arbetsköparen Arriva.

Facket som förändrar

Intresserad av att veta mer om SAC - Syndikalisterna? SAC har producerat nytt informationsmaterial som vänder sig till dig som är intresserad av att gå med i facket.

Stöduttalande för Byggnads strejkkrav

SAC Syndikalisterna uttrycker sitt stöd för Byggnads krav på huvudentrepenörsansvar och riktar kritik mot statens strejkstopp.

Stridsåtgärder mot personalbrist

SAC-DSTS har varslat stridsåtgärder mot arbetsköparen Arriva Sverige under perioden 20/3 - 20/6.

Internationella kvinnodagen i Gävle

Firande av Internationella kvinnodagen i Gävle. 18.00 på Konstcentrum, Kungsbäcksvägen 32.

Internationella kvinnodagen på Stockholms LS

Kvinna och medlem i Stockholms LS? Varmt välkommen att delta i Stockholms LS firande av internationella kvinnodagen!

Angående P1s granskning av Västerorts LS

Vi välkomnar medias granskning av oegentligheterna i Västerorts LS, men skulle uppskattat om P1 Konflikt:s journalister hade kontaktat SAC för att höra vår syn på saken. 

Mer information om uteslutningen av Västerorts LS

Beslutet om uteslutning av lokalorganisationen Västerorts LS kommer efter en omfattande utredning av missförhållanden i Västerorts LS. 

Västerorts LS har uteslutits ur SAC

Västerorts LS har uteslutits ur SAC efter en utredning av lokalorganisationen som konstaterat att verksamheten i LS strider mot SACs stadgar och principer. 

Universitetssektionerna

Visste du att det finns fyra universitetssektioner i LS av SAC? Genom dem kan såväl studenter som anställda driva intressefrågor. Just nu finns det aktiva sektioner på Umeå, Stockholms, Uppsala och Göteborgs universitet.

Ny driftsektion på Sundsvall Energi

I december förra året bildades Driftsektion Sundsvall Energi för att ge medlemmarna insyn i företagets verksamhet och öka den fackliga aktiviteten.

Internationell lantarbetarkonferens i Kapstaden

SAC:s sektion på Systembolaget är en del av kampanjen Rättvis Vinhandel. 23-25 februari samlas arbetare inom vinindustrin från Sydafrika, Argentina, Chile och Sverige i Kapstaden för en strategikonferens.

Konferens för alla LS 16/3

16/3 arrangerar SAC en konferens på temat "Verktyg för växande". Alla Lokala Samorganisationer är inbjudna.

Städstrejk mot orimlig arbetsbelastning

Onsdagen den 20 februari påbörjar driftsektion USiL av SAC Syndikalisterna punktstrejker på sjukhuset i Lund. 

SAC stödjer industriell självförvaltning

Arbetarna på fabriken Vio.Me. i Thessaloniki har tagit över driften. Detta är det första experimentet med industriell självförvaltning i det krisdrabbade Grekland. SAC har startat en insamling till stöd for projektet.

SAC tar ställning mot sänkta ungdomslöner

Vi i fackföreningen SAC Syndikalisterna säger bestämt nej till dumpningen av ungdomslöner oavsett om den sker via pakter, avtal eller lagstiftning.

Hilma är här

Nu startar vi upp en maillista för dig som är kvinna och medlem i SAC. Här kan vi utbyta tankar, erfarenheter och stödja varandra i vårt fackliga arbete. För att gå med maila: hilma@sac.se

Fota din arbetsplats

I SAC är det vi på golvet som är facket - och det vill vi ska synas. Därför söker vi bilder från just din arbetsplats.

”Det är i snacket på jobbet man måste börja.”

För tredje året i rad håller Göteborgs LS den populära studiecirkeln ”Bli en arbetsplats-organisatör!” Möt Joel Timmerbacka, en av cirkelledarna.

Arbetsmiljö i fokus efter tågolycka

Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar formulerar ett uttalande till SL och Arriva angående den uppmärksammade tågolyckan i Saltsjöbaden.

Rättvis Vinhandel till Sydafrika

SAC:s sektion på Systembolaget är en del en kampanj för att förbättra arbetsvillkoren längs vinets värdekedja. I februari arrangerar Rättvis Vinhandel en strategikonferens i Kapstaden.

"Bara man bestämt sig kan man göra vadsomhelst"

Med en sliten fiskeskuta utmanade Ship To Gaza en av världens största militärmakter. Möt Anders Widell, syndikalist och maskinist på segelskonaren Estelle som seglade fem tusen sjömil för att bryta blockaden av Gaza.

Uttalanden av SAC:s Arbetsutskott med anledning av förslagen om dumpade ungdomslöner.

Uttalande av SAC:s AU 2013-01-30

Tips på nyårslöfte för 2013

Gå med i en fri kämpande fackförening! Nu kan du snabbt och smidigt fylla i en intresseanmälan till medlemskap i LS av SAC på nätet.

Städning i leverantörsleden

Hotell- och restaurangsyndikatet i Stockholm har bidragit till att huvudentrepenören Sandhamns Seglarhotell städat upp i sina leverantörsled.

Ny central förhandlingsutbildning

Missa inte SAC:s förhandlingsutbildning 26-27/1. Utbildningspassen ger grundläggande förståelse av LAS och MBL, förhandlingsteknik och AD-praxis.

Blockad mot betyg enar arbetskamrater

Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar har utlyst blockad mot betyg för att motverka splittring på jobbet.

Ökad bemanning efter strejk

I våras punktstrejkade sektionen på Systembolagsbutiken vid Gullmarsplan mot underbemanning och stress. Strejken har lett till ökad bemanning och bättre arbetstider.

Ungdomar förtjänar schyssta löner

SAC Syndikalisterna tar ställning mot den s. k. Jobbpakten och bjuder in till ett öppet seminarium 15/12 klockan 15.00 på SAC-huset, Sveavägen 98 3tr. 

Civilkuragepriset 2012 gick till Warrent Lorena

Warrent Lorena Estrada Lara avslöjade slavliknande arbetsförhållanden på City Städ och Unica Personal samt  att arbetarna ständigt levde under skräck för repressalier från arbetsköparen.

Vem tycker du ska få Civilkuragepriset 2012?

Nominera till Civilkuragepriset

Fackföreningsrepresentant misshandlad och mordhotad

Måndagen 2 juli misshandlades och mordhotades en fackföreningsrepresentant från Västerorts LS av SAC i sitt hem av personer med anknytning till det kriminella gänget Werewolf Legion. Med kniven mot strupen tvingades han dra tillbaka alla fackliga krav mot ett bemanningsföretag.

Strejken på Systembolaget över

24/5 var strejken på Systembolaget Gullmarsplan i Stockholm över. Parterna möttes kring de lokala kraven efter att försäljare i SAC-sektionen strejkat sedan 11/5 i protest mot orimliga arbetstider, underbemanning och stress.

Jubileumsboken är här: Ett sekel av syndikalism - Sveriges arbetares centralorganisation 1910-2010

Idag, fredag 11 maj, är äntligen SAC:s jubileums bok här.
Boken kostar 150:- (+ porto) för medlemmar och går att beställa från info@sac.se

Rättvis Vinhandel

SAC:s driftsektion för Systembolagsanställda är en av initiativtagarna till kampanjen Rättvis vinhandel som syftar till att förbättra villkoren för de lantarbetare som producerar Systembolagets viner.

Förlängt anmälningsdatum inför studiekonferens

Sista anmälningsdatumet inför konferensen är förlängt till den 30 november.

Kurs för administratörer av SAC:s hemsida

SAC Studier arrangerar en grundläggande kurs för administratörer av SAC:s hemsidan.

Branshträff för personliga assistenter i Göteborg 19 november

En dag för alla personliga assistenter av erfarenhetsutbyte, föredrag och diskussioner

Pressmeddelande 2011 års Civilkuragepris tilldelas Linda Moestam

Linda Moestam tilldelas civilkuragepriset 2011 för sitt agerande i samband med en våldtäkt och sexuellt utnyttjade av en dement kvinna på det äldreboende där Linda Moestam arbetade. 

Konferens senareläggs till december

SAC:s Studiekommitté har beslutat att senarelägga konferensen STUDIEORG 2011 till helgen den 3-4 december.

Studieorganisatörer bjuds in till konferens

SAC Studier bjuder in förtroendevalda studieorganisatörer att delta på STUDIEORG 2011.

Kondoleansebrev

Kondoleansebrev til Norges Arbeiderparti og AUF apropå tragedin på Utøya.

Bakgrunden till blockaderna mot assistentföretaget Assistansia AB

Den 14 Mars 2011 inledde Malmö LS av SAC omfattande fackliga stridsåtgärder gentemot Assistansia AB som, med över 5000 anställda, är Sveriges största företag som anställer personliga assistenter. 

Systemförändring underifrån - Internationell lantarbetarkonferens i Chile.

SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda är en av initiativtagarna till kampanjen Rättvis Vinhandel 2011, ett internationellt samarbete mellan arbetare i vinindustrin. I veckan arrangerade kampanjen en konferens i Santiago de Chile mellan lantarbetare från Sydafrika, Chile och Argentina. Konferensen träffade även representanter för de nordiska vinmonopolen

Studiekonferens planeras inför hösten

SAC Studier planerar att samla lokala och regionala studieorganisatörer på en gemensam studiekonferens i Stockholm den 8-9 oktober 2011. Mer info kommer inom kort.

SAC Studier arrangerar ny FO-utbildning till hösten

SAC Studier arrangerar nu en ny omgång av den centrala fackliga organisatörsutbildningen, FO-utbildningen, med start i september 2011. Medlemmar uppmanas att ansöka snarast.

Nominerade avstår från Bemanningsföretagens "kritikerpris" på Berns

Bemanningsföretagen delar idag ut ett s k ”kritikerpris” på Berns för att belöna konstruktiv kritik. Berns är satt i facklig blockad efter exploatering av utomeuropeisk arbetskraft via bemanningsföretag. Nominerade pristagaren Josefin Brink har därför tackat nej till utdelningen. Även Birgitta Nyström avböjer.

Leila Khaled 1 maj-talare i Stockholm

Den palestinska frihetskämpen Leila Khaled är en av talarna när Stockholms LS av SAC - Syndikalisterna firar 1 maj.

Leila-Khaled-1-maj-talare-i-Stockholm

På följande orter kan du demonstrera med fackföreningen SAC-Syndikalisterna på 1 maj. 

SAC förbereder för konferens i april

Helgen den 16-17 april håller SAC konferens med organiseringsfokus i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm.

GP-Debatt: Lärare och elever på Björkbacken förtjänar bättre

Stoppa försämringarna av skolverksamheten på SiS ungdomshem Björkbacken i Göteborg. Skolan är livsviktig för våra tjejer för att de ska lyckas i tillvaron. Det handlar även om vår arbetsmiljö, skriver lärarnas ombud Klas Rönnbäck, SAC.

SVT Debatt: Systembolagets viner produceras under rena slavförhållanden

Debattartikel av kampanjen Rättvis vinhandel 2011, där SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda ingår. Kampanjen uppmanar Systembolaget att främja WIETA-certifiering och informera kunder om arbetsvillkoren för lantarbetarna som producerat vinerna.
 

Strejk på statligt ungdomshem

Idag måndag den 28 mars inleds Sveriges första skolstrejk på över 20 år på SIS Ungdomshem Björkbacken i Göteborg. 

Lärare i strejk på Statens institutionsstyrelse

På måndag den 28:e mars går lärare anslutna till SAC-syndikalisterna ut i strejk på SIS ungdomshem Björkbacken i Göteborg. 

Varsel om strejk mot statens institutionsstyrelse

Från och med måndag 28 mars varslar SAC-Syndikalisterna om strejk vid SiS ungdomshem Björkbacken i Göteborg. Orsaken är omfattande verksamhetsförändringar inom skolverksamheten. 

Zenit Debatt: Blockader - eller vilket val har vi?

Med anledning av det uppmärksammade fallet med utnyttjade papperslösa på Systembolaget skriver SAC:s Driftsektion för Systembolagsanställda till Per Bardh, LO, om fackliga strategier för att minska exploateringen av nyinvandrad arbetskraft inom bemanningsbranschen.

Assistansia AB föredrar höga löner för ledningen

Assistansia AB föredrar uppenbarligen höga löner för sina chefer framför en god arbetsmiljö för brukare och personliga assistenter.

Brukare riskerar tvingas byta assistentföretag under bojkott och nyanställningsblockad

Malmö LS av SAC syndikalisterna påbörjade den 14 mars fackliga stridsåtgärder gentemot assistentbolaget Assistansia som är ett av landets största företag som anställer personliga assistenter.

Nyanställningsblockad och bojkott mot Assistansia AB

Assistansia är ett av Sveriges största assistentbolag. Företaget har satt i system att missbruka tidsbegränsade anställningar. Malmö LS av SAC varslar därför stridsåtgärder med krav på ändrad företagspraxis.

Papperslösa arbetare vann mot villaägare i Göteborg

En villaägare i Askim vägrade att betala lön till fyra papperslösa
arbetare som utförde anläggningsarbete på hans tomt. Göteborgs LS
Syndikalisterna har drivit fallet till Arbetsdomstolen.  Genom en
uppgörelse betalar nu villaägaren ut lönen.

ETC-debatt: "Hökarna skrämmer arbetare"

Det pågår en kampanj för att passivisera svenska fackförbund. Målet är att de ska vara passivt kompromissvilliga och inte kamporganisationer. Turerna kring Berns är ett avslöjande exempel, skriver Anders Knutsson, SAC.

Fackliga representanter för sydafrikanska vinarbetare besöker Sverige

Den 17-30 januari besöker representanter för det sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke, Sverige. De ska träffa Systembolaget och svenska vinimportörer för att lyfta frågan om de dåliga arbetsförhållandena på sydafrikanska vingårdar.

Svenska PEN stödjer Berns kränkningar av yttrandefriheten

Svenska PEN är medlem i International PEN som enligt sina stadgar kämpar för yttrandefrihet världen över. Svenska PEN delar årligen ut ett pris till en ”framstående Stockholmsskildrare”.

Ytterligare vittnesmål från Berns

Ytterligare en av Berns papperslösa arbetare träder nu fram och berättar om sina upplevelser. Mannen har arbetat med städ, disk och möblering på Berns 2005-2007.

Zenit Debatt: Systemet har ansvar för arbetsvillkoren

I januari 2012 träder Systembolagets nya etiska uppförandekod för producenter och leverantörer i kraft.Om koden inte ändras kommer projektet bidra till osynliggörande av missförhållanden snarare än förbättrade arbetsvillkor. Det menar representanter för kampanjen Rättvis vinhandel 2011.

bernsröster

Det har talats mycket om de arbetare som diskat, städat och möblerat på Berns. Nu träder sju av dem fram och berättar om sina upplevelser av att arbeta på Berns 2003-2009.

Arkivveckan flyttar från Berns

Arkivveckan 2011 skulle arrangerats på Berns Salonger. Arrangörerna beslutar nu att flytta konferensen till en annan lokal eftersom man inte vill tvinga deltagarna att bryta den pågående blockaden. 

Svenska PEN:s Bernspris flyttar från Berns.

"Svenska PEN har beslutat att inte arrangera någon prisceremoni på Berns salonger i samband med årets Bernspris på grund av att ett bemanningsföretag som Berns salonger har anlitat kan ha utnyttjat papperslösa arbetare på ett icke acceptabelt sätt."

Debatt: Ett hån mot de rättslösa

Förra veckan hölls Stockholms poesifestival på Dramaten och Berns salonger. Arrangörerna, kulturtidskriften 10-tal, profilerade sig som vapendragare för poesin och konsten och marknadsförde festivalen som ett politiskt statement mot främlingsfientlighet och rasism.

SAC:s AU kräver att Arkivveckan flyttas

Vartannat år anordnas den så kallade Arkivveckan. Nästa år är arkivveckan bokad till Berns Salonger i Stockholm som är i konflikt med flera LS av SAC. SAC:s arbetsutskott kräver att Arkivveckan 2011 flyttas till andra lokaler.

Rättvis vinhandel 2011

Systembolagssektionen kräver mer rättvisa levnads- och arbetsvillkor på de vingårdar som levererar vin till Systembolaget. Gör det du med.

G4S anmält för sexuella trakasserier

Mångåriga sexuella trakasserier på säkerhetsföretaget G4S har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen. Anmälan sker efter att facket har påtalat allvarliga brister i arbetsmiljön och företagets agerande.

Städstrejk mot orimlig arbetsbelastning

Från och med den 3 november har den lokala fackklubben, driftsektion USIL av SAC Syndikalisterna, beslutat om att gå ut i punktstrejker främst mot den höga arbetsbelastningen på Lunds sjukhus.

Punktstrejker på Lunds sjukhus

Den 3 november inleder medlemmarna i driftsektionen på Lunds sjukhus (USIL) en serie punktstrejker mot sin orimliga arbetsbelastning.

SAC firar 100 år i Umeå

Det är nu hundra år sedan SAC bildades. I Stockholm firades jubileet under en hel vecka i juni och nu tänkte den lokala fackföreningen Umeå LS ha ett eget kalas i Umeå den 30 oktober.

Manifestation till minne av Björn Söderberg

Stockholms LS arrangerar en manifestation till Björn Söderbergs minne tisdagen den 12 oktober 2010.

Stridsåtgärder mot bemanningsföretaget Bonik AB

Malmö Handels- och Servicesyndikat har satt bemanningsföretaget Bonik AB i blockad vid spelborden i Malmö p g a företagets vidriga personalpolitik.

Solidaritetsblockad mot Berns ägare i London

Som en del av den pågående konflikten med Berns salonger genomförde flera fackföreningar i London solidaritetsaktioner mot Berns ägare London Regional Properties 13/8.

Socialdemokrater i upprop mot Harald Ullman

"Vi tycker inte att Ullman bör uttala sig som socialdemokrat", skriver ett upprop av företrädare för S-studenter, SSU, Stockholms arbetarekommun och Byggnads.

Facklig HBTQ-grupp bildad i Stockholm

En nybildad facklig HBTQ-arbetsgrupp söker nu efter medlemmar som vill veta mer om gruppen, hjälpa till att sprida information och ge stöd åt HBTQ-kamrater inom SAC.

SAC kräver Alvendals avgång

I en debattartikel den 27/7 i Svenska dagbladet angrips fackligt aktiva av tre debattörer som likställer fackliga krav med organiserad brottslighet och debattörerna kräver dessutom att staten ska sätta in rikskriminalen, säkerhetspolisen och ”nio särskilda aktionsgrupper” för att skydda Berns från facket.

SAC kämpar för yttrandefrihet och anställningstrygghet

Konflikten på Berns salonger handlar om sju städare som blev uppsagda efter att de organiserat sig fackligt. Efter att ha slitit i åratal på Berns under usla arbetsförhållanden, var de inte längre önskvärda när de ifrågasatte arbetsvillkoren.

Det krävs en lagändring för att komma åt problemen inom bemanningsbranschen

Konflikten på Berns visar behovet av bättre lagligt skydd för anställdas rätt att organisera sig fackligt. Men det finns även ett allmänintresse i att minska spelutrymmet för den organiserade brottsligheten inom bemanningsbranschen som talar för en lag om solidariskt ansvar.

Syndikalisten polisanmäld för att ha jämfört Hitler med Hitler

Städbranschens Hitler har polisanmält SAC:s medlemstidning Syndikalisten för att ha, enligt Hitler, jämfört Hitler med Hitler.

Berns VD sparkar hellre personal än kompromissar

I direktsänd TV i Nyhetsmorgon 9/7 säger Berns VD Yvonne Sörensen att hon är orolig för att SAC:s blockad kan leda till att Berns tvingas säga upp anställda. Det är ett underligt uttalande från en VD som inte lagt fram ett enda förslag på hur tvisten skall kunna lösas.

Sparkade städare får stöd från utbildningsbranschen

Fackföreningen Stor-Stockholms Utbildningssyndikat ställer sig solidariska med de sparkade städarna på Berns salonger och erbjuder syndikatets omedelbara stöd i konflikten.

Berns hotar städarna privat

Under förhandlingen med Berns presenterade företaget inte ett enda förslag på hur tvisten skulle kunna lösas. Istället valde företaget att försöka skrämma städarna till tystnad genom att hota dem som privatpersoner.

Tysk fackförening kontaktar Berns ägare

Berns ägare London Regional har verksamhet i många länder. Denna vecka har den tyska fackföreningen FAU kontaktat London Regional och begärt ett möte angående konflikten i Stockholm.

Bakgrund till den fackliga blockaden av Berns salonger

Berns salonger är sedan 26 februari satt i facklig blockad av Stockholms Restaurang- Och Hotellarbetarsyndikat av SAC Syndikalisterna. Följande är bakgrunden till blockaden.

Bernskonflikten diskuteras på facklig konferens i England

NSSN är ett stort nätverk för fackliga gräsrötter i Storbrittanien. Imorgon håller de sin årliga konferens i London. En av punkterna på dagordningen är solidaritet med städarna på Berns i Stockholm.

Berns kallas till förhandling - blockaden lyfts i två veckor.

Stockholms Restaurang- och Hotellarbetarsyndikat har idag 22/6 kallat Berns till förhandling. För att visa god vilja häver syndikatet blockaden av Berns salonger under perioden 22/6 – 2/7 så att parterna under denna period kan förhandla ostört. Hittills har Berns vägrat följa god sed och komma till förhandlingsbordet.

Skattemyndigheten: Svarta löner vanliga vid inhyrning av städtjänster

Skatteverket uppskattar i sin granskning av svarta jobb som släpptes i början av året att staten förlorar 66 miljarder kronor varje år. Det konstateras att den ekonomiska brottsligheten till stor del har kopplingar till annan brottslighet som narkotikahandel och trafficking. Svartjobben hittas inom personalintensiva branscher med stor andel inhyrd personal, bl a inhyrning av städtjänster.

Fackförening i England kräver möte med Berns ägare

David O Conell, facklig företrädare för IWW i England har varit i Stockholm och närvarat vid flera blockader av Berns. Han deltog också i SAC:s internationella möte den elfte juni. IWW förbereder sig nu på en sympatikonflikt med SAC riktad mot Berns ägare, London Regional Properties. Fackförbundet har kallat företaget till möte.

Berns ändrar uppfattning

Berns har ändrat sina uppgifter på sin hemsida. Tidigare menade företaget att det var underleverantörerna som gjort fel och använde det som argument för att SAC borde ge sig på NCA. Nu säger man att inga fel någonsin begåtts. Berns har uppenbarligen bestämt sig för att sluta ljuga i smådetaljer och istället ta till stora lögner.

Serenetta Monti bemöter Hanne Kjöllers ledare

Serenetta Monti är medlem i Agende Rosse som kämpar mot Cosa Nostra i Italien och även i USI-AIT, SAC:s syster-organisation. Tillsammans med andra europeiska fackliga företrädare deltog hon vid fredagens blockad av Berns salonger och hon bemöter här Hanne Kjöllers två ledare i DN där Kjöller liknat SAC vid italiensk maffia.

Love Republic 2010 flyttat från Berns

Berns f d städare vill rikta ett stort tack till Republikanska Föreningen och artisterna Mikael Wiehe och Timbuktu för att man väljer att flytta festen Love Republic 2010 19/6 från Berns salonger till restaurang Republik.

Bernskonflikten utvidgas internationellt

Berns salonger är sedan 26/2 satta i blockad av Stockholms Restaurang och hotellarbetarsyndikat. Berns har vägrat komma till förhandlingsbordet och söka dialog och kompromisser. Brukligt på arbetsmarknaden är att dylik tvist löses mellan parterna genom förhandling. Mer ovanligt är att frågan dras till arbetsdomstolen eller går till facklig konflikt.

Berns vägrar förhandla

Konflikten fortsätter eftersom Berns fortfarande vägrar sätta sig vid förhandlingsbordet. Berns har från första början varit konfliktinriktade och ointresserade av att diskutera en konstruktiv lösning. Detta strider mot god sed på svensk arbetsmarknad. Vi har därför inget annat val än att fortsätta våra blockader mot Berns.

Fördömande av Israels attack mot Ship to Gaza

Stockholms Lokala Samorganisation fördömer den israeliska militärens attack mot förnödenhetskonvojen Ship To Gaza. Enligt uppgifter har flera aktivister dödats när fartyg i Ship to Gaza bordades tidigt på morgonen idag den 31 maj.

Stockholm: Året som gått.

Varje första maj sammanställer sektioner, syndikat och LS i Stockholm en lista över ärenden värda att lyftas fram från året som gått.

Fira SAC 100 år med blockader av Berns!

Firandet av SAC Syndikalisterna 100 år har fått tre nya programpunkter. Jubileumskommittén vidarebefodrar en inbjudan från Stockholms Restaurang och Hotellarbetarsyndikat att delta i blockader av Berns salonger efter filmfestivalen 11/6 och 12/6 klockan 23.00, samt efter musikfestivalens avslut fredagen 19/6.

Bakgrund till den fackliga blockaden av Berns salonger.

Berns salonger är sedan 26 februari satt i facklig blockad av Stockholms Restaurang- Och Hotellarbetarsyndikat av SAC Syndikalisterna. Följande är bakgrunden till blockaden.

Sympatistrejk med HRF

Hotell och Restaurangfacket (HRF) har varslat strejk på 25 arbetsplatser, varav 11 i Stockholm. Stockholms Restaurang Och Hotellarbetarsyndikat av SAC har medlemmar på flera berörda arbetsplatser och har varslat sympatistrejk för att stödja HRF:s krav. Mer information om strejken följer inom kort.

Blockad ställde in Bernsgala

På grund av den pågående konflikten mellan Berns och Stockholms Restaurang Och Hotellarbetarsyndikat har hiphopgalan The Show 2010 ställts in. Galan skulle arrangerats fredagen 14/5 med artister som Timbuktu, Adam Tensta, Lazee, Labyrint och Stor.

Bernsartister ställer in - Labyrints musik hörs på gatan istället

På fredag 14/5 hålls hiphop-galan The Show 2010 på Berns salonger, mitt under den fackliga blockad som pågått sedan i februari. När bandet Labyrint fick höra om blockaden ställde de in.

Utvidgade blockader av Berns

Fredagen och lördagen 7-8 maj samlades frivilliga blockadvakter från bl a SAC, LO och SUF för att informera om konflikten och uppmana gäster att solidarisera sig med de sparkade städarna och inte bryta blockaden.

Blockad stängde Berns på första maj

I Stockholm detog 2500 personer i SAC Syndikalisterna första majfirande. För att undvika att hundratals syndikalister skulle delta i den pågående blockaden mot Berns valde nöjespalatset att stänga restaurangen, avboka bandet Sour Grapes samt stänga nattklubben.

Blockaderna av Berns fortsätter

Ett hundratal frivilliga blockadvakter från SAC, LO och SUF slöt upp i blockad av Berns salonger natten till den artonde april. Blockaderna fortsätter så länge Berns vägrar följa god sed.

Över hundra personer blockerade Berns

Den tionde April utökades blockaderna av Stockholmskrogen Berns salonger. 117 blockadvakter bildade en levande mur runt restaurangen och uppmanade alla kunder att solidarisera sig med städarnas kamp.

Aktioner mot SKANSKA i Malmö och Stockholm

Vid Skanskas huvudkontor i Stockholm och vid regionskontoret i Malmö möttes personal och besökare klockan 15.00 den 13 april av flygbladsutdelare samt banderoller med texten ”Ja till fasta jobb – Nej till bemanningsföretag”. Runt 50 personer deltog i de samordnade aktionerna.

Förhandlingarna avbrutna på Arlanda (100325)

Förhandlingarna mellan Luftfartsverkets (LFV) säkerhetschef, dialogpolisen och den syndikalistiska taxiförarsektionen SSTS, som påbörjades under eftermiddagen, har tills vidare avbrutits på Arlanda. Detta då LFV vägrat tillmötesgå taxiförarnas krav.

Trycket ökar ute på Arlanda

Under eftermiddagen den 25 mars inledde Luftfartsverkets säkerhetschef och dialogpolisen förhandlingar med representanter från Stor-Stockholms Taxisektion, SSTS. Frågan alla ställer sig är om Luftfartsverket, LFV, är intresserad av att finna en lösning eller om det bara handlar om att få blockaden hävd för att slippa ta tag i problemet.

Taxichaufförer möter LFV i förhandling

Taxisektionen har just blivit underrättad om att Luftfartsverket, LFV, är intresserade av att förhandla om situationen ute på Arlanda. LFV kommer att möta en facklig delegation inom kort och vi återkommer om resultatet av förhandlingarna.

Taxistrejk får stöd av transportarbetare

Storstockholms Transportsyndikat, en syndikalistisk fackförening för anställda inom Stockholms kollektivtrafik ställer sig undrande över Luftfartsverkets, LFV, agerande i taxikonflikten och ger sitt stöd till de strejkande taxichaufförerna.

Därför blockeras Arlanda idag

Sedan klockan 08.00 på torsdagsmorgonen blockeras flera terminaler vid Arlanda flygplats av omkring sjuttio taxibilar och flera hundra organiserade taxiförare och andra friåkare. Bakgrunden är att Luftsfartverket (LFV) sedan länge har missgynnat friåkare ute på Arlanda.

Taxistrejk på Arlanda idag

För tredje gången försöker Luftfartsverket införa ett diskriminerande kösystem på terminal 5. Vi, förarna på de små taxibolagen, har protesterat, demonstrerat och försökt diskutera frågan med Luftfartsverket, som inte lyssnat. Därför går vi idag i strejk på vår arbetsplats, Arlanda.

Flera syndikat i Stockholm lägger sympativarsel med LO

I LO-borgen mottog avtalssekreterare Per Bardh sympativarslet från syndikalisterna i Stockholm på kvällen den 15 mars. Varslet omfattar 2500 arbetstagare och innebär att syndikalisterna är beredda att gå i strejk om något av LO:s förbund gör det.

Bonniers byter fast personal mot inhyrd

Punktstrejk på boklagret. Bonniers VD konfronterad. Lagerpersonal på Bonniers boklager Samdistribution genomförde 8 mars en två timmar lång strejk i protest mot den rådande personalpolitiken.

Förlikning mellan Storstockholms Utbildningssyndikat och Lärarjouren

Storstockholms Utbildningssyndikat och arbetsgivaren Lärarjouren i Sverige AB har slutligen förlikats i det ärende som nu pågått i veckor och som det också skrivits om i media. En överenskommelse undertecknades torsdagen den 4 mars 2010.

Skanskachefer stoppade i dörren

Skanskas internationella huvudkontor sattes idag, den 17 feb 2010, i facklig blockad mellan kl 07.30 och 09.30 av Västerorts LS av SAC.

Tyskland: FAU Berlin förbjuden som fackförening

Brådskande upprop för internationell solidaritet! Den 11:e december 2009, blev FAU Berlin (FAU-B) förbjudna att verka som fackförening. Beslutet klubbades av Berlins regionala domstol (Landgericht Berlin) utan att FAU-B ens gavs möjlighet att yttra sig inför domstolen.

Järnvägssektionen i Malmö varslar SJ om konflikt

Järnvägssektionen Malmö tar strid mot SJ:s senaste, att låta nya timanställda betala uniform och utbildning. SJ har dom senaste åren gjort till en vana att bråka med sina anställda. Det senaste utspelet är att hålla ”idol” liknande förfaranden vid anställningen av nya.

Konflikt på Gittans Vägkrog

Just nu pågår det en konflikt mellan Jönköpings Hotell- och restaurangsyndikat (JHRS) och Gittans Vägkrog, ett snabbmatställe, i Jönköping.

kongressval

I fem dagar har vi i SAC Syndikalisterna samlats till kongress i småländska Holsbybrunn. Dagarna har använts till givande diskussioner och fattande av beslut som syftar till att stärka arbetarklassens positioner i ett allt hårdare klassamhälle.

SAC har antagit en ny principförklaring

SAC:s kongress har under sin första dag antagit en ny principförklaring.

SAC håller sin 29:e kongress

SAC Syndikalisterna håller sin 29:e kongress den 24-28 oktober i Småland. Samlade är 39 ombud från 25 lokala samorganisationer (LS), funktionärer och internationella gäster.

Taxiblockad mot EU-mötet i Älvsjö

Fredagen den 23 oktober kommer EU-mötet på Älvsjömässan att blockeras av taxibilar. Mötet samlar över 300 stats- och regeringschefer och företrädare för internationella organisationer och näringsliv.

Taxistrejk i Stockholm är ett faktum

Klockan 17.00 den 21 oktober avfärdade Luftfartsverket samtliga föreslagna lösningar kring det nya kösystemet på Arlanda. Storstockholms Taxisektion tvingas nu vidta stridsåtgärder.

Taxiprotester i Stockholm

Facklig mobilisering bland taxiförare i Stockholm mot orättvisor på Arlanda. Den 7 oktober åkte 400 taxibilar i karavan genom staden och ut till Arlanda där vägar blockerades. Fler aktioner är att vänta den närmaste tiden.

Tio år sedan mordet på Björn Söderberg

Mordet på fackföreningsaktivisten Björn Söderberg i oktober 1999 chockerade hela Sverige. Björn var fackligt aktiv i SAC-Syndikalisterna.

Kommunal kände till spionkameror

Ordföranden i Kommunals trafiksektion kände till kameraövervakning av de anställda, men höll tyst och hävdade sedan att han inget vetat.

Bussarbetare gör Norrlandsturné

Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm, SBSS, gör tillsammans med tidningen Bussarbetaren en föredragsturné för bussarbetare i Norrland helgen den 12-13 september.

[2009-08-30] 100 år sedan storstrejken

Det är nu hundra år sedan storstrejken ägde rum och flera artiklar har de senaste veckorna berört ämnet.

Bonnier avskaffar personalens yttrandefrihet

På fredag öppnar Bonniers konsthall för säsongen med en utställning av den franske konstnären Aurélien Froment. Bonnier gillar att framställa sig som ett liberalt företag. Man säger sig värna yttrande- och tryckfriheten för konstnärer, författare samt journalister.

Fristads kläder i facklig blockad av SAC Syndikalisterna

Onsdagen den 17 juni genomförs fackliga blockader mot Fristads i Borås av SAC Syndikalisterna. Bakgrunden är ett ifrågasatt varsel om uppsägning pga arbetsbrist av 65 anställda varav en del är anslutna till SAC. IF Metall har dock godkänt både arbetsbrist och varsel.

Facklig seger på Berns

SAC-medlemmar återanställda på Berns. Efter att SAC organiserat blockader i över en månad har de sparkade medlemmarna fått jobbet tillbaka.

Bruske Måleri struntar i jämställdhetsarbetet

På Bruske Måleri har en ung kvinnlig anställd sextrakasserats av en äldre manlig anställd. Ledningen har försökt hindra henne att ta kontakt med sin fackförening.

Facklig seger på Systembolaget

Nyanställningsblockad, flygbladsutdelningar och flertalet förhandlingar fick Systembolaget att backa i kontraktsfrågan.

Facklig seger på CN Food Trading

Storstockholms Transportsyndikat vinner en seger emot CN Food Trading.

SAC varslar Gambro AB om stridsåtgärder

Malmö industriarbetarsyndikat varslar Gambro AB i Lund om stridsåtgärder.

Svenskt Näringslivs arbetsrätt finns redan på Systembolaget

Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan LO och SN har strandat. På det statliga monopolet Systembolaget bryter man redan mot turordningen.

IFMetalls lönesänkningsavtal omfattar inte SAC

Pemitteringsavtalet som tillåter en lönesänkning med 20 % omfattar inte SACs medlemmar eftersom det aldrig har tillämpats på arbetsplatserna.

Pressmeddelande: IFMetall hugger industriarbetarna i ryggen

Den 2 mars tecknade IFMetall ett permitteringsavtal som gör det möjligt att lokalt sänka lönerna 20 procent.

Busslink medger att man ljugit om sabotage

I en intervju medger en personalchef på Busslink att de inte har några belägg för att anställda utfört skadegörelse på bussarna på garaget i Råsta.

Facklig julklapp till Anitra Steen och ledningen på Systembolaget

Kassapersonal överraskade torsdag morgon Systembolagets personalledning med julklappar bestående av ”Ett riktigt anställningskontrakt”.

Hundratals förare utsatta för olaga övervakning

Busslink medger massiv illegal videoövervakning. Över 600 bussförare har filmats på sin fritid. Syftet har varit att identifiera de anställda som delat ut flygblad med kritik mot de nya arbetstiderna och avskeda dem.

Fackliga julklappar på Systembolaget

Fredagen den 12 december delade syndikalister ut en facklig julklapp till alla försäljare på Systembolagen i arton städer, från Gällivare i norr till Göteborg i söder.

Syndikalistiska aktioner på Systembolagen i 20 städer

Mitt i Luciaruschen genomför syndikalisternas fackklubb på Systembolaget, DFSA, en landsomfattande direktaktion på Systembolagsbutiker i 20 städer från Gällivare i norr till Malmö i söder.

Förhör på Råstagaraget leder till blockad

SBSS varslar om blockad av samtal med chefer. Anledningen är att Busslink på Råstagaraget genomfört systematiska förhör med ett antal anställda på arbetsplatsen.

Nazister försökte mörda fackligt aktiva och deras barn

1999 mördade nazister syndikalisten Björn Söderberg. Nu har de försökt igen. Två syndikalister från Stockholm – den ene tidigare styrelseledamot i fackföreningen Stockholms LS – och deras snart treåriga dotter tvingades klättra ut från sin balkongen på tredje våningen när nazister satte eld på deras lägenhet.

Fackliga blockadvakter fällda i domstol

De 26 blockadvakterna i Malmö fälldes idag av Malmö tingsrätt. Massåtalet saknar motstycke i svensk historia och den kollektiva domen är en rättsskandal.

Stockholm: "Vi är alla Malmö26"

I eftermiddagsrusningen möttes Stockholmspendlarna av gula strejkvaktvästar och SAC:s fanor. Ett 40-tal syndikalister hade samlats på Slussen för att uppmärksamma den historiska rättegången mot de 26 strejkvakterna, som inleds idag i Malmö.

Byggfacket i Oslo stödjer Malmö26

Oslo Bygningsarbeiderforening uttalar sitt stöd för de åtalade strejkvakterna i Malmö och uttrycker oro över utvecklingen i Sverige där polisen ingriper mot fackliga stridsåtgärder.

Stöd Malmö26 under rättegångsdagarna!

Malmö LS av SAC bjuder in alla att närvara och hjälpa till runt rättegången den 3:e - 6:e november i Malmö Tingsrätt.

Rättegång mot 26 strejkvakter

Måndagen den 3 november inleds rättegången mot 26 av fackföreningen SAC syndikalisternas strejkvakter i Malmö tingsrätt.

Systembolaget ger SAC rätt i blockadfrågan

Lagom till midsommar i år gick SAC syndikalisternas sektion på Systembolaget till strid för en kvinnlig medlem som blivit negativt särbehandlad i lönesättningen.

Civilkuragepriset 2008

Niklas Svenlin från Umeå LS får årets civilkuragepris, till minne av Björn Söderberg för att han på sin arbetsplats startat en rikstäckande diskussion om pornografi.

Strejkvakter slipper åtal

Sommaren 2006 genomförde fackföreningen Malmö social och vårdsyndikat av SAC ett antal blockader mot Fosie Stadsdelsförvaltning i Malmö. Polisen ingrep i några av blockaderna.

Sympativarsel med Kommunal mot Bussarbetsgivarna

Storstockholms transportarbetarsyndikat sympativarslar med Kommunals strejk mot de privata Bussarbetsgivarna.

Blockaden mot systembolaget har effekt

Ett tiotal spritbilar stoppade första blockaddagen.
- Huvudkontorets personal drabbades värst, säger företrädare för SAC

Kontorister krisinkallade till Stockholms Systembolag

Innan blockaderna hunnit träda i kraft försöker Systembolaget desperat att parera effekterna. Mycket är redan vunnet, säger företrädare för de systembolagsanställda.

Öppet brev från DFSA

DFSA är en fackförening av Systembolagskassörer för Systembolagskassörer.

Muhammad Riaz hotas av avvisning

Muhammad Riaz tog strid för att få ut sin lön genom sitt fackförbund Stockholms LS av SAC-Syndikalisterna. Efter månaders kamp betalade Lilla Karachi till sist ut den uteblivna lönen.

Seger mot Hushållsnära tjänster AB

Indrivningsblockad, stöduttalanden och mediakontakter var det som slutligen ledde till att företaget backade och Stockholms Vårdarbetarsyndikat fick igenom samtliga sina krav.

Stöduttalande för sjuksköterskornas lönekamp

Uttalande från Norr- och Västerbottens distrikt av SAC Syndikalisternas distriktskonferens 2008-05-03.

Seger på Systembolaget

Systembolaget håller sig regelmässigt med kassörer med extremt låga anställningskontrakt, men som förväntas jobba 200-500 procent över sin kontrakterade tid och ofta blir beroende av mertidsarbetet för sitt uppehälle.

Stöduttalande för Löneupproret 2008

Vi inom Karlstads LS av SAC-Syndikalisterna vill uttrycka vårt stöd för de krav som Löneupproret 2008 (www.upproret.se) ställer.

Seger mot Mcdonalds i Nybro

Den landsomfattande blockaden mot Mcdonalds är avblåst. Hot om rikstäckande blockader fick arbetsköparen att backa.

Seger mot Lilla Karachi

Den fackliga konflikten mellan restaurang Lilla Karachi och Stockholms LS papperslösagrupp är över. Den papperslösa krogarbetaren Muhammad Riaz får 65 000 kronor i en uppgörelse och blockaden mot Lilla Karachi upphör.

Nazistattacker mot facket

I lördags blev strejkvakter vid Mcdonalds i Nybro utsatta för hot och misshandel. Natten till måndag var det dags för nästa attack. Fackföreningens möteslokal i Karlskrona vandaliserades av nazister.

Fack tar strid mot slavarbete i Nybro

Strejkvakter sätts in på lördag den 15 mars i en blockad mot McDonalds i Nybro.

Oreserverat stöd till de åtalade blockadvakterna i Malmö

Den syndikalistiska fackföreningen i Västerbotten vill härmed uttrycka sitt oreserverade stöd för de över tjugo blockadvakter som nu står åtalade för att ha deltagit i blockaden mot sushirestauranten Izakaya koi i Malmö i december 2006.

Syndikalisterna stämmer Strängnäs kommun igen

Fackföreningen Strängnäs Syndikalistiska Kommunsektion av SAC stämmer nu Strängnäs kommun för tredje gången i år.

Lyckad lönekamp i Strängnäs

Strejken på simhallarna i Strängnäs kommun är nu över. Detta efter att en överenskommelse angående syndikalisternas lönesättning gjorts under måndagen den 10 december mellan fackföreningen Strängnäs Syndikalistiska Kommunsektion av SAC och kommunen.

Fortsatt strejk och blockad på Enköpings-Posten

Som tidigare meddelats har vi varslat om utvidgade stridsåtgärder fr o m tisdag 11/12 t o m fredag 21/12.

Strängnäs kommun stänger badhus genom lockout

Konflikten mellan Strängnäs kommun och Syndikalisterna har nu tagit fart och genast djupnat.

Enköpings Posten: Flygbladsutdelning, strejk och blockad.

Flygbladsutdelning i samband med strejk och blockad på Enköpings Posten.

Stöduttalande till CNT-F

Kamrater, Vi följer med nyfikenhet och spänning de pågående striderna i Frankrike, och imponeras ständigt av ert enträgna arbete.

Stöd till arbetarna i konflikt mot Strängnäs kommun

Vi i Vigos lokalorganisation av CGT (tredje största fackföreningen i Spanien) vill uttrycka vår solidaritet med den fackliga kamp som förs av SAC som försöker förhandla om sina medlemmars löner.

Varsel om stridsåtgärder mot Strängnäs kommun

Strängnäs Syndikalistiska Kommunsektion av SAC varslar i dag om stridsåtgärder...

Vi minns Björn Söderberg

Söndagen den 18 november 2007 träffades vi fackligt aktiva syndikalister i Gävle för att diskutera organiseringen av ungdomar med otrygga anställningsvillkor och papperslösa.

Strejk och blockad på Enköpings-Posten

Med anledning av att förhandlingarna strandat 7/11 med Enköpings-Posten har Enköpings LS av SAC/Syndikalisterna varslat om stridsåtgärder.

KPF: Stöduttalande till SAC:s Papperslösagrupp

Med anledning av Ung Vänsters angrepp på SAC:s fackliga organisering av personer som arbetar i Sverige utan uppehållstillstånd, de så kallat ”papperslösa”, vill Kvinnopolitiskt forum uttrycka sitt fulla stöd till Papperslösagruppen.

Restaurang på Lilla torg i facklig blockad

Under två timmar fredag kväll höll den syndikalistiska fackföreningen Malmö Hotell & Restaurangsyndikat av SAC- syndikalisterna en blockad av sushirestaurangen Izakaya Koi på Lilla Torg i Malmö. Blockaden hölls som planerat mellan 20 till 22 på kvällen trots massiva polisingripanden.

Blodig sushi på Lilla Torg

Malmös Hotell- och Restaurangsyndikat av SAC-syndikalisterna uppmanar till bojkott av sushirestaurangen Izakaya Koi på Lilla Torg i Malmö. Syndikatet ligger i konflikt med Koi sedan en av cheferna brutalt misshandlat en anställd på restaurangen. Ledningen för Koi vägrar att ta ansvar för övergrepp mot sina anställda och har försatts i blockad tills dess detta sker och kollektivavtal med valfritt fackförbund har tecknats.

SAC sätter Arena Personal i blockad

Från och med onsdagen den 18 oktober 2006 kl 05.00 inleder Malmö LS av SAC-syndikalisterna en blockad mot bemanningsföretaget Arena Personal, samt alla deras kunder.

Blockader mot Lundagårds dödshot

I protest mot de dödshot som utfärdats mot vår medlem som gått ut i strejk mot arbetsförhållandena på Conditori Lundagård har två blockader av konditoriet genomförts.

Seger mot Sova

Under senhösten 2006 och vintern befann sig en av Malmö LS medlemmar i konflikt med sängkoncernen Sova AB. Bakgrunden till konflikten var att Sova kränkt medlemmens rätt att organisera sig facklig och avskedat honom.

Strejk mot sexuella trakasserier

Medlemmar i den syndikalistiska driftsektionen på Sydassistans AB varslade om strejk från 09.00 fredag den 2 september 2005. Anledning till strejken var att en medlem påtalat förekomst av sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

Fortsatt strejk och blockad på Enköpings-Posten

PRESSMEDDELANDE. Som tidigare meddelats har vi varslat om utvidgade stridsåtgärder fr o m tisdag 11/12 t o m fredag 21/12.

Lyckad lönekamp i Strängnäs

PRESSMEDDELANDE. Strejken på simhallarna i Strängnäs kommun är nu över.

Strängnäs kommun stänger badhus

PRESSMEDDELANDE. Kommunen stänger badhus och varslar felaktigt om lockout.

SAC får ny generalsekreterare

Den 25 november utsåg SACs Centralkommitté Birgitta Nordmark från Luleå LS till ny tillförordnad generalsekreterare för SAC.

Mobiliseringen inför årets nazimarsch i Salem

SAC:s CK uppmanar sektioner, syndikat, LS och enskilda medlemmar att delta i motmobiliseringen inför årets nazimarsch i Salem 8 december.

Stöduttalande till CNT-F

Kamrater, Vi följer med nyfikenhet och spänning de pågående striderna i Frankrike, och imponeras ständigt av ert enträgna arbete.

Vi minns Björn Söderberg

I dag, söndagen den 18 november 2007 träffades vi fackligt aktiva syndikalister i Gävle för att diskutera organiseringen av ungdomar med otrygga anställningsvillkor och papperslösa.