Aktuellt
Vad händer på Arbetaren?
Anställningen av Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör (vikarie för tillförordnad) för tidningen Arbetaren har väckt en del uppståndelse. Många frågor har dykt upp från medlemmar i våra lokala samorganisationer (LS) men också från pressen. Här försöker vi räta ut några frågetecken även om många frågor återstår.
"Vi måste lita på att den som är närmast en fråga, också är den som bestämmer"
Internationella kvinnodagen 8 mars:
I dessa dagar är det svårt att inte dra paralleller till de mörka tiderna i 1900-talets början.
Vi har under de senaste två åren tvingats hantera en pandemi, som lyckligtvis inte varit lika dödlig som Spanska sjukan var, men som ändå drabbat många familjer hårt och som likväl har många dödsfall i sina spår.
Visselblåsare på Attendos boende får Civilkuragepriset 2021
Stine Christophersen stod modigt upp för de boende och personalen på hennes arbetsplats Sabbatsbergsbyn under den värsta delen av covid-19-pandemin.
Möte för vård- och omsorgsarbetare i höst
Nu är det äntligen spikat! 11-12 september håller SAC ett stort vårdmöte på Teater Tribunalen i Stockholm. Det blir workshops i hur du kartlägger din arbetsplats, samtal om lyckade arbetsplatskamper och diskussioner om hur vi vårdarbetare kan hitta gemensamma strategier för organisering.
Videokafé 22 maj
Digitalt ideologiseminarium med föreläsning och diskussioner. Vad är den federalistiska principens betydelse för oss Syndikalister? är frågan vi ställer oss.
Första maj 2021
Fortfarande, är ingenting sig likt. Detta är andra året som vi inte samlas på Första maj för att tillsammans tåga stad och rike runt. Andra året i rad som våra tal förpassas till internet och våra demonstrationer ersätts med videofilmer av tomma torg. Men Första maj är endast en av årets 365 dagar. Kampen för ökat demokratiskt inflytande över företagsekonomin fortlöper alla årets dagar och under det gångna året har våra medlemmar återtagit miljontals kronor av sina chefer i stulna löner och i skadestånd.
Global May Day 2021
SAC Syndikalisterna är en del i det internationella nätverket Global May Day. Kapitalismen är global och vi måste bekämpa den tillsammans.
Hundra år av kvinnostrejker
Göteborgs lokala samorganisation (LS) har gjort filmer om kvinnors strejker. Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap, vid Göteborgs universitet, delar med sig av sin forskning i en serie av sex stycken filmer.
Stockholms universitet stäms i Arbetsdomstolen
Fackföreningen Frescati LS av SAC stämmer universitetet med anledning av uppsägning av lärare. Den 1 oktober överlämnades stämningsansökan till Arbetsdomstolen av SAC:s fackliga samordnare.
Vinst för städarbetarna
"För en vecka sedan fick vi dem". Det skriver de polska städarbetare som kämpar mot företaget ST24 service AB för att de utnyttjats med bland annat långa arbetspass och felaktiga avsked.
Stort reportage i Expressen om Zalandos lagerarbetare
Expressen har talat med femton arbetare i Zalandos lager, som vittnar om bland annat om sexuella trakasserier från chefer, hot om avsked för att de engagerat sig fackligt, att inte få ta pauser vid behov och att inte få ha med sig telefonen till arbetsstationen trots att det finns behov av att kunna bli nådd av t.ex. barns förskola. En del av de som jobbar i lagret norr om Stockholm vågar inte säga ifrån för att de inte har permanenta uppehållstillstånd i Sverige och är oroliga för att bli av med jobbet.
Sergeij med arbetskamrater vann mot Amazon
Världens största företag, Amazon, försökte blåsa Sergeij Koloss och andra arbetare på lönen. Sergeij tog striden med hjälp av Stockholms lokala samorganisation (LS) av SAC. Tillsammans med kollegorna vann han över byggskurkarna som gav dem 3,5 euro i timmen i stället för den utlovade summan 17-19 euro i timmen.
– Hemma i Lettland hade vi åtminstone fått 5 euro, säger Sergeij till Aftonbladet, som gjort ett personporträtt av honom.
Fackförening av SAC i Agenda i SVT
I SVT:s Agenda den 7 februari berättar Stockholms LS medlem Maein hur han behandlades när han arbetade för en indisk restaurangkedja. Stockholms LS fackliga representant uttalar sig om de ofta grymma förutsättningarna för migrantarbetare i Stockholm.
Arbetade tolvtimmarspass sju dagar i veckan
Indian Garden är en restaurang som vunnit priser och blivit positivt omtalad i media. Nu har Arbetaren och ETC delat Maein Buyans berättelse om 12-timmars arbetspass som tog knäcken på honom. Han vill nu att andra ska få kännedom om de villkor som råder på flera indiska restauranger i Sverige. Tillsammans med sin fackförening Stockholms LS av SAC försöker nu Maein driva in den lön som Indian Garden är skyldig honom.
Protester bland tågarbetare lönade sig
Fackklubbar, andra järnvägsarbetare och många andra visade solidaritet när Arriva velat säga upp huvudskyddsombudet Ola Brunnström. Han hade en central roll i fackförbundet Sekos organiseringsarbete mot ett hyvlingsförslag från arbetsköparen. Den lokala sekoklubben med arbetare i Pågatåg har länge legat i konflikt med Arriva kring frågor om bland annat arbetstid och toalettbesök för tågvärdar och lokförare.
Seko klubb Pågatåg hotade med vild strejk vid uppsägning av Ola, men strejken avblåstes när Arriva meddelade att han får behålla jobbet. SAC:s magasin Arbetaren var på plats utanför arbetsköparens kontor när beskedet kom, där även ett hundratal järnvägsarbetare väntade i solidaritet med sin kollega.
Arbetaren har även fler artiklar kring konflikterna i Pågatåg.
"Folk blir så glada att det är någon som pratar spanska"
Inom bygg, städ och restaurang jobbar de flesta som besöker Stockholms LS av SAC:s migrantorganisatör. Pamela Otarola innehar uppdraget som innebär att informera arbetare, främst på spanska, om deras rättigheter. Arbetaren har intervjuat henne om vad uppdraget innebär och om språkets betydelse i fackligt arbete.
Facklig seger med trakasserier som följd
En skadad fot, mobbing och trakasserier. Det får Joachim leva med på jobbet efter att ha fått en löneskuld utbetald med hjälp av Stockholms LS av SAC. 2017 kom han till Sverige med sin familj och fick jobb på ett café.
Omstörtande att alla får vara med?
Vad erbjuder syndikalismen för alternativ? Och hur kan facklig organisering leda fram till visionen? Dessa frågor berörs i en lång essä av Rasmus Hästbacka, medlem i Umeå LS av SAC. I inledningen beskriver han tanken att arbetare måste få "vara med och dela och bestämma" som omstörtande idag, och om den tanken verkställdes på bred front skulle vi hamna i en ny värld.
Fusket stoppades och löner betalades ut
Ett företag ville slippa betala ut lön till arbetare under deras uppsägningstid, genom att få personalen att sjukskriva sig. De konfronterades av fackföreningen Stockholms LS av SAC, som stod utanför restaurangen vid lunchtid och informerade om att företaget försökte fuska till sig skattemedel. Efter påtryckningar stoppades fusket och lönerna betalades ut.
Dags att plocka fram det politiska strejkvapnet
– Konsekvensen för den enskilde kommer att vara en enormt ökad otrygghet. Ju otryggare du är desto svårare är det för en fackförening att verka och upprätthålla en facklig närvaro. Att det blir lättare att bli av med folk påverkar även arbetsmiljöarbetet och arbete mot diskriminering, säger Frederick Batzler, SAC:s fackliga samordnare till Arbetaren.
Där uttrycker han sin kritik mot LO:s hantering av angreppet mot anställningsskyddet, men är också kritisk mot den egna organisationen.
Hur kan vi bli folkliga igen?
Med hopp om att syndikalismen ska växa inom och utanför SAC, och att ekonomisk demokrati ska bli folklig igen beskriver Rasmus Hästbacka tre sätt att gå tillväga för att nå dit; organisering på arbetsplatserna, fräscht språk, och genom att lyfta fram våra tidigare starka perioder ur historien. Självständig arbetarkamp för ekonomisk demokrati var ”mainstream” i USA under 1800-talet och början av 1900-talet, enligt artikeln som finns att läsa i Arbetaren.
"Vi jobbar på en annan marknad än svenskar"
Nu rapporterar även Expressen om de utländska städarbetare i Värmland som kämpar för att får rätt gentemot arbetsköparen. Expressen berättar om städarbetarna Katarzyna och Krzysztofs som genom fackföreningen Göteborgs LS av SAC, velat förhandla om arbetsvillkoren, men arbetsköparen har då vägrat.
Facket ser jobbet i Kristinehamn som en kontinuerlig anställning där bostad, företagskort och fast schema ingick och där arbetarna inte kunnat sluta självmant utan att behöva betala böter på 10 000 kronor till arbetsköparen. De driver också att det handlat om ett ogiltigt avsked, enligt Expressen.