Information från Uppsala LS till de anställda på Thunmanskolan

Byt inte jobb - byt fack!

På arbetsplatsen tillbringar vi en otroligt stor del av vår tid, det är en plats som har en stor inverkan på hur vi mår och hur vi lever våra liv i allmänhet. Att må dåligt på grund av förhållandena på arbetsplatsen färgar även tillvaron utanför arbetet, det påverkar hela livet. En av de främsta uppgifterna och plikterna en arbetsgivare har gentemot sina anställda, är att se till att arbetsmiljön är god, det står att läsa i arbetsmiljölagen att ”arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.” När arbetsgivaren inte klarar av att uppfylla denna plikt, faller det på arbetarnas fackföreningar att se till att arbetsmiljön, på ett eller annat sätt, förbättras. I arbetsmiljölagen beskriver man det som en samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Det låter bra än så länge, och i teorin fungerar det bra. De verkliga problemen uppstår dock när varken arbetsgivare eller fackföreningar vill eller kan uppfylla sina skyldigheter för att skapa en bra arbetsmiljö. När alla instanser misslyckats, lämnas den vanlige anställde ensam att fäkta mot trakasserier, godtycklighet och likgiltighet. En arbetsgivare som inte kan skapa en god arbetsmiljö bör inte vara arbetsgivare, på samma sätt som en fackförening som inte kan tillvarata de anslutnas intressen, inte längre bör kalla sig fackförening. Ett problem på Thunmanskolan har varit att de fackligt förtroendevalda inte ansett sig ha tid att engagera sig fackligt. De har helt enkelt inte fått tillräcklig nedsättning i tjänsten för fackligt arbete! En oärlighet gentemot medlemmarna och de anställda på skolan, av vilka de förtroendevalda fått förtroende, och en skrämmande situation, där den fackliga aktiviteten har kommit att definieras av arbetsledningen. Schemalägger arbetsledningen ingen facklig aktivitet, så uteblir den.

I Uppsala LS har vi en annan syn på hur facklig aktivitet ska bedrivas. Vi kan aldrig acceptera att den fackliga aktiviteten görs avhängig av arbetsledningen, och inte heller sitter vi och stilla ser på, medan medlem efter medlem förnedras, trakasseras eller tvingas bort från skolan. Den fackliga aktiviteten inom den syndikalistiska rörelsen kommer från medlemmarna själva, när de tar tag i sin arbetssituation tillsammans med sina arbetskamrater och kollegor. När man själv deltar i det fackliga arbetet, när man själv vet att man gör något som är positivt och när man själv är med och skapar sina egna villkor, kommer också stoltheten. Man kan känna sig stolt över sin fackförening och sig själv, och veta att vad som än händer, så samlas och koncentreras hela fackföreningens styrka genom en själv, så att man aldrig behöver böja sig – för att en skada mot en medlem, är en skada mot alla medlemmar.

Vi uppmuntrar all sorts facklig aktivitet, och om arbetsledningen inte ger oss tid att utföra den under arbetstid, så utför vi den efter arbetet! På så sätt gör vi oss oberoende, och kan fortsätta vara en fri, kämpande fackförening. Vi vill uppmana de anställda på Thunmanskolan att byta fackförening, att ansluta sig till Uppsala Lokala Samorganisation, för att tillsammans börja arbeta med att skapa en hälsosam och konstruktiv miljö på skolan.  Tillsammans skapar vi den fackförening vi vill ha, och en fackförening som alltid ställer upp!