Syndikalister varslar om nationell kvinnostrejk

SAC Syndikalisterna varslar om en nationell kvinnostrejk för sina medlemmar den 8 mars. ”Vi ser oss som en del av den internationella arbetarrörelsens kamp för kvinnors rättigheter”, säger Micke Nordin från förbundets 8 mars-kommitté.

Förra året hölls stora protester i bland annat Polen, Argentina och på Island mot de stora lönskillnaderna mellan könen, inskränkningarna av aborträtten och våldet mot kvinnor. Den 21 januari samlades kvinnor i hela världen för att protestera mot installationen av USA:s nya president Donald Trump. Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, planeras nu för nästa steg: en global kvinnostrejk. I Sverige varslar SAC Syndikalisterna om strejk bland sina kvinnliga medlemmar.

– Högerpopulismen vinner mark i hela världen och de rasistiska partierna går framåt, i USA och i Europa. Men även på hemmaplan har vi stora problem, Sverige har en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i Europa, kvinnor sliter ut sig i arbetslivet och får lägre pension och även i de privata relationerna kvarstår många problem som att kvinnor i stor utsträckning fortsätter utsättas för misshandel och våldtäkt, säger Micke Nordin som är medlem i SAC:s 8 mars-kommitté.

Bakgrunden till beslutet om en nationell kvinnostrejk togs redan år 2015 på SAC:s förbundskongress. Syftet är att ta tillbaka kvinnodagen den 8 mars och göra den till en kampdag. Kvinnodagen instiftades av arbetarrörelsen, och handlar inte om att visa lite extra uppskattning, utan om att kvinnor ska alla rättigheter som män tar för givna, slår SAC fast. Men de jurdiska förberedelserna har tagit tid vilket är bakgrunden till att kvinnostrejken hålls först i år, och inte redan förra året, berättar Micke Nordin.

– Hittills har vi fått postiva reaktioner och det verkar finnas en stor kampvilja men vi vet inte än hur många som kommer att delta. Varje driftsektion måste själva varsla om strejk till Medlingsinstitutet vilket ska göras senast på fredag, den 24 februari. Efter det kommer vi veta hur omfattande strejken blir. 

Strejken rör bara era privatanställda medlemmar. Hur kommer det sig?

– Lagen om offentlig anställning förbjuder politisk strejk om den handlar om att påverka de inhemska förhållandena i Sverige. Därför tar vi det säkra före det osäkra och varslar bara i privat sektor i år. Offentliganställda kan självklart strejka ändå om det gäller de lokala förhållanden på arbetsplatsen, men då måste det göras ett större jobb från lokalt håll.

Eva Olsson