Lyckad förhandling med Bonniers

Driftsektionen på boklagret förhandlade fram ersättning för felaktiga uppsägningar.

I somras uppmärksammades en lönestrejk på Bonniers boklager. Lagerarbetarna i driftsektion Samdistribution protesterade mot sin dåliga löneutveckling och genomförde bland annat aktioner vid Bonnierförlagens kontor.

En av de som deltog i protesterna var Edison Baez. Några månader tidigare hade han blivit uppsagd, men nu har driftsektionen förhandlat fram en uppgörelse med Bonniers. Edison får en ekonomisk kompensation från företaget.

– Jag är nöjd med förlikningen, det känns viktigt att sektionen satte ner foten mot det där skamgreppet, säger han när vi ses över en kopp kaffe efter förhandlingen. 

Mattias Pettersson från Solna LS bistod som juridiskt ombud. Han är övertygad om att driftsektionen skulle ha vunnit i Arbetsdomstolen, men tycker förlikningen landade på en bra nivå. Uppsägningen skedde efter att företaget påstod att flera anställda skulle ha fuskat med stämpelklockan, men företaget hänvisade bara till utdrag från sitt egna datoriserade övervakningssystem.

Enligt Mattias Pettersson var det enda som med säkerhet kunde bevisas att det inte var statistiskt omöjligt att arbetarna fuskat, men han påpekar också att ett dataprogram alltid kan programmeras till att visa önskvärda siffror.

– Personligen tror jag att det handlade om att försöka bli av med misshagliga kritiker, säger Mattias.

En kritisk röst

Edison Baez har varit en kritisk röst på Bonniers. Under flera år var han stridbar klubbordförande i Grafiskas förbund och gick sedan över till SAC när driftsektionen bildades 2006. Lagerarbetarna i sektionen har sedan dess synts och hörts i ett antal uppmärksammade strider när de kämpat sig till högre löner och försvarat rätten att sprida facklig information på arbetsplatsen.

Bland annat ockuperade arbetarna Bonniers monter på bokmässan 2007 och delade ut flygblad om att yttrandefriheten måste gälla också på lagret. Det hela blev dramatiskt när tv-profilen Paulo Roberto dök upp.

–  Han skulle marknadsföra sin nya kokbok i montern och tyckte att vi borde starta egna företag istället för att protestera. Han hotade oss med stryk och frågade demonstrativt poliserna som stod bredvid om han fick ”slå in pannbenet” på oss. Men det fick han inte. Vi genomförde protesten och lyckades väcka en del uppmärksamhet, berättar Edison.

Edison är stolt över att sektionen vågat ta debatten med ledningen, inte minst om att företaget bytt ut fast personal mot inhyrd. – Arbetet har genomgått stora försämringar, men på golvet har det varit förvånansvärt tyst. Det känns bra att vi i sektionen inte knutit näven i fickan, säger han.

Kampen fortsätter

Enligt Mattias Pettersson finns det anledning att misstänka att företaget trodde att de skulle bli av med SAC-sektionen om de blev av med Edison.

– De plockade till exempel ner all facklig information från anslagstavlan så snart de sagt upp honom. De blev nog överraskade när de andra på lagret direkt gick och satte upp alltsammans igen. 

Sektion Samdistribution kämpar vidare mot den dåliga löneutvecklingen. Punktstrejkerna i somras slog hårt mot företaget och när nyckelpersoner lade ner arbetet lamslogs en hel avdelning. Nu ser Edison Baez fram emot en lugn period, men han sänder en hälsning till arbetskamraterna som kämpar vidare på lagret.

–  Tack för ert stöd och fortsätt med kampen som vi startade tillsammans och där vi fortfarande står enade trots Bonniers försök att splittra oss.

Text och foto: Emil Boss